ליהנות בבית, לבלות בגינה

פתיחות, אווריריות ונוחות מחייה, מאפיינים את הבית שתוכנן כשיתוף פעולה בין המשרדים שירלי דן אדריכלות ועיצוב ונסטור סנדבנק אדריכלים. סיפור שמתחיל במגרש לא גדול, צר וארוך, ומסתיים בחוויית מגורים הרמונית של בית וגן

תכנון ועיצוב: שירלי דן אדריכלות ועיצוב www.dan-shir.co.il, נסטור סנדבנק אדריכלים nesand@012.net.il 

פיקוח: גבי דן | יועץ תאורה: צח כהן 

 

מאת: עידית אסא | צילום: גלעד רדט | מתוך הספר 'בבית עם שירלי דן' מאת אורלי רובינזון. - 03/07/2016
הבית במבט מהרחוב: תהליך כניסה מזמין עובר דרך ריצוף בטון מוחלק שבתוכו משתלבים "פסי" דשא. גג עגול: "אחים שחם גגות".

סיפורו של הבית, חציו של דו משפחתי השוכן במרכז הארץ, התחיל במגרש צר וארוך המשתרע על 1/2 דונם, עובדה שהציבה בפני מתכנניו, משרד שירלי דן תכנון ועיצוב ומשרד נסטור סנדבנק אדריכלים, שביצעו את הפרויקט בשיתוף פעולה, מגבלות מסוימות שהפכו תחת ידיהם ליתרונות. הבית נועד להוות מרחב מגורים נוח ומפנק לדייריו, גבר וארבעת ילדיו, מקום בו יוכל כל אחד מהם לזכות בפרטיות, ובמקביל יאפשר להם ליהנות משעות של ביחד משפחתי. בתוך כך, מילוי דרישות הפרוגראמה ורצון להותיר די מרחב לגינה ובריכה הכתיבו תכנון לגובה המנצל את השטח באופן מיטבי, והכניסה פנימה נקבעה בצד המבנה על מנת לזכות במלוא רוחבו. 

מבואת הכניסה שבצד הבית: דלת בגימור צבע לבן מבריק נפתחת ב-90 מעלות, וחושפת את הפטיו שבמרכז החלל.

הבית מכיל 3 קומות ומרתף, ושביל מרוצף בטון מוחלק בו משתלבות "רצועות צמחייה" ומספר מדרגות מייצרים תהליך כניסה מזמין המוביל מעלה אל מבואה חיצונית מטופחת ברוח מינימליסטית המרמזת על אופיו של חלל הפנים. דלתו של הבית, שנצבעה בשלייף לק לבן ומבריק, מתיישרת בקו אפס עם קירות המעטפת שלצדה ונפתחת בזווית של 90 מעלות, כאשר עם פתיחתה נגלה מולה פטיו מלבב למראה בו משתלבים קיר מחופה אבנים אפורות, בריכת נוי עם צמחיית מים ודגים, ורצפת זכוכית שקופה. 


קיר הלבנים של הפטיו הוא הקיר המשותף עם בית השכנים, וכשהוא מתנשא לכל גובהו של המבנה ומקורה בסקיילייט, נוכחותו במרכז החלל מהווה מקור נוסף להחדרת אור יום רב פנימה, ובכלל זה לקומת המרתף אליה הוא מגיע דרך שקיפות הרצפה שלמרגלותיו. את חללו תוחמות מחיצות זכוכית החושפות את גרם המדרגות הממוקם לצדו, כשהן מאפשרות לקיים קשרי עין ישירים בין הקומות, כמו גם בין שני עברי החלל, ונוסכות תחושת פתיחות וחזות אוורירית. 

הפאטיו כנתב זרימת החללים בכל הקומות. מתנשא לכל גובה המבנה, מהווה מקור נוסף להחדרת אור יום, ומשלב קיר בחיפוי לבנים, בריכת נוי עם צמחייה ודגים, ורצפת זכוכית דרכה עובר האור גם לקומת המרתף.

במיקומו היישר מול דלת הכניסה ולכל גובה המבנה, הפטיו אף מסמן, למעשה, את חלוקת מרחב הפנים כהיררכיית חללים טבעית ונוחה הנקראת כשני 'צדדים' עם שטחי מעברים מרווחים ביניהם. היררכיה זו, הנשמרת בכל הקומות, מייצרת הגדרת האזורים ברורה מאד, אשר בה בעת משמרת זרימה ישירה, מבטים ארוכים ותחושת מרחב נעימה: בקומת הקרקע ממוקמים האזורים הציבוריים- סלון ופינת אוכל עם יציאה ישירה לגינה ולבריכה מעברו האחד, ומטבח הנהנה ממרפסת קדמית פרטית, מעברו השני. הקומה הראשונה מאכלסת בשטחה שתי סוויטות של הילדים וסוויטת הורים מפנקת עם מרפסת הצופה אל הגינה, ושתי סוויטות נוספות ממוקמות בקומה העליונה, שהינה עליית גג המהווה חלק מזכויות הבנייה ומקורה בגג עגול המקנה לה גובה מרבי. קומת המרתף, הנצפית מקומת הקרקע, כוללת בשטחה את משרדו של בעל הבית וכן יחידת מגורים נוספת שבבוא העת תוכל לשרת את אחד הילדים.

מבט מהסלון אל עבר הפאטיו ואל גרם המדרגות הממוקם לצדו.

שפת הבית מאופיינת בפתיחות ואווריריות שרוקמים פתחים גדולים נתונים במסגרות אלומיניום לבנות ודקות, הקושרים את החוץ והפנים, שקיפות מחיצות הפטיו, גוונים בהירים בעיקרם, מרקמים מבריקים המייצרים השתקפויות, ואלמנטים תכנוניים דוגמת תקרות צפות המנוצלות להשקעת תאורה או מוטיב של 'ניתוקים' בין קירות המקנים תחושת ריחוף קלילה. ריצוף קומת הקרקע בוצע באריחי שיי גריי בגימור מלוטש  שגונם האפור חובר ויזואלית לריצוף הבטון המוחלק שבחוץ, ולחדרי השינה נבחר פרקט עץ אלון המשמש גם במדרכי המדרגות.  מרבית התאורה בחלל מתקבלת מגופים שקועים וסמויים עם שילוב מדוד ביותר של גופים דקורטיביים בעיצוב מינימליסטי, ופלטת הצבעים נארגת מגווני לבן ואפור. גוונים אלה מופיעים בחומרי הגמר, כמו גם בפריטי הריהוט והאביזרים המשלימים שנבחרו בקפידה אנינה. נגיעות הצבע היחידות שכן משתלבות בחלל הבהיר הן, למשל, גונו הכהה יחסית של עץ אלון מגוון שמשמש במטבח ו'מחמם' את עיצובו, או אוסף ציורים המעטר את חלל המדרגות ומלווה את מהלכו עם ערך מוסף של תוכן אמנותי. 

אזור הסלון: עיצוב מינימליסטי, בהיר ומזמין. ריצוף באריחי שיגריי אפורים בגימור מלוטש, תאורה שקועה וסמויה, וויטרינות הקושרות אותו ישירות אל החוץ. ריהוט: ״אליתה ליוינג", תאורה: "קמחי תאורה", שטיח: "צמר שטיחים יפים" ויטרינות: "מ.ד. אלומיניום", אביזרי סטיילינג: "דליה ארמוני".

בסלון הפונה אל הגינה תוכנן הקיר הסמוך למחיצת הזכוכית של הפטיו כקיר שמופעו מרחף הודות 'לניתוקים' הנשמרים בהיקפו, כשהוא מכיל מסך טלוויזיה המוטמע בתוכו, וכן קמין אינטגראלי ושתי גומחות נוי החוברים בחלקו התחתון לקו אופקי המייצר 'שקט בעיניים". לצד הקיר משתלבים בחלל ספה אפורה, כורסה פיסולית לבנה, צמד כורסאות עור לבנות בעיצוב "פוטוני" משהו, שולחנות קפה וצד, שטיח תואם ופריטי נוי מובחרים שמשלימים מראה מודרני, מינימליסטי-נקי וחמים כאחד. 

קמין: "קמין סנטר".

המטבח שמרפסתו הקדמית שוטפת אותו באור ואוויר, הוא חלל מרווח ונוח ממנו ניתן לפגוש במבט את הסלון ואף את הגינה האחורית. עיצובו משלב חזיתות שלייף בגון אפור בהיר מאד עם עץ אלון מגוון בחזיתות יחידת ארונות גבוהה ועוטף גם את יחידת האי המרכזית שמשמשת לאחסון וכשולחן אוכל.  

המטבח: מקיים קשרי עין ישירים עם הסלון ועם הגינה שביציאה ממנו, ונהנה גם ממרפסת קדמית פרטית. עיצובו משלב חזיתות שלייף לק באפור בהיר מאד עם עץ אלון מגוון הנוסך חמימות. מטבח: "מטבחי סמגל".

היציאה אל הגינה מהווה המשך ישיר של חלל הפנים, ומגלה מרחב חוץ מהנה ומזמין לבלות בו בצוותא. בהמשך לרחבת ישיבה מאובזרת בפריטי ריהוט חוץ מסוגננים, משתרעת בריכה מחופה מרבלייט תחומה בין אדניות שתולות המצניעות את הקיר המשותף עם בית השכנים, לבין קטעים מרוצפי בטון ומשולבי פסי צמחייה בדומה לאזור הכניסה, חלקת דשא קטנה וצמחייה ירוקה עשירה.  כאן, בגינה הנעימה למראה, מסתיים, בעצם, סיפורו של הבית, שהתחיל במגרש לא גדול צר וארוך ובתכנון שהשכיל להתמודד עם נתוניו תוך יצירת מרחב מדויק והרמוני של בית וגן העונה לצרכי הדיירים ומספק להם אותם בשלמות. . 


גרם המדרגות הממוקם לצד הפאטיו: מדרכי עץ אלון, מעקה ברזל לבן בעיצוב אוורירי-נקי, וציורים שמלווים את מהלכו עם תוכן אמנותי.

סוויטת השינה הממוקמת מעברו האחד של מעבר רחב בקומה הראשונה. פתח שקוף גדול חושף את הפאטיו המלווה את קומות המבנה, ומרפסת חזיתית צופה אל הגינה והבריכה. ריצוף פרקט ועיצוב נקי שנצמד לגוני האפור והלבן של הבית. פרקט: "פרקטים", דלתות פנים: "חקשוריאן", מצעים וטקסטיל: "אורית וויקטור טראוב".



רחבת ישיבה עם מערכת גן מסוגננת, בריכה מפנקת, חלקת דשא תחומה בצמחייה מטופחת ועצים. ריהוט גן: "פנטהאוז", בריכה: "אקוופולקו", גינון: לי עד שחר