מטמורפוזה

דווקא מבניות מורכבת שאפיינה את חללו של בית ותיק אתגרה את מעצבת הפנים מיכל מטלון, שבתהליך שיפוץ מסיבי שינתה אותו לבלי היכר

מאת: מיה אור | צילום: עודד סמדר | - 07/12/2015
תכנון ועיצוב:
מיכל מטלון
הכניסה לבית

סיפורו של הבית השוכן בנופית הותיקה, מתחיל דווקא בבית אחר שרכשו דייריו ופנו אל מעצבת הפנים מיכל מטלון לביצוע תכנונו המחודש. ואולם,  בדיוק כשתהליך התכנון הסתיים התהפך הגלגל על פיו. 

חלל המבואה שהוגדל תוך נגיסת שטח מהסלון

בית אחר ביישוב, שנשא חן בעיניהם מלכתחילה, הוצע למכירה ודי היה להם בביקור קצר בו כדי להבין ש"זהו זה". כך, למרות שהדבר היה כרוך בתהליך תכנון מבראשית, הבית הקודם נמכר ובמקומו נרכש הבית הנוכחי- בית שגילו נושק ל-30 שנה, המשתרע על שטח של 180 מ"ר במבנה מפלסים ומתנאה בגינה רחבת ידיים ששבתה את לב הדיירים.

ניצול עמודים קונסטרוקטיביים שנותרו עם הסרת הקירות: מדפים צהובים שמשתלבים ביניהם מייצרים ספרייה כאלמנט חציצה אוורירי בין המבואה לבין כלל חלל המגורים.

 "החלל היה מיושן, חסרו בו אור ומרחב, וככלל הוא היה מאופיין במורכבות מבנית, ובכלל זה תקרות בגבהים שונים ובגיאומטריות משתנות. אבל זיהינו את הפוטנציאל הטמון בו, ודווקא המורכבות הייתה מבחינתי האתגר" אומרת מטלון שטוותה את התכנון החדש לאורה "הרעיון היה לחזק את קשרי הפנים והחוץ ולפשט את החלל כמה שרק ניתן, ובתוך כך גם למתן את צבעוניותו באופן שידגיש את נוכחותה הירוקה של הגינה". 

מרחב הקומה לאחר פרישת החלל החדשה: המטבח ממוקם במרכז, חובר לפינת המשפחה ומקושר באמצעות יחידה נמוכה לפינת האוכל, והסלון ממוקם מעברו השני. ריצוף באריחי גרניט פורצלן דמוי בטון, ופתחים גדולים המקשרים את החלל לגינה. ריצוף: "מודי", פתחים: "זאב אלומיניום".


השלב הראשון של השיפוץ התמקד בהרחבת הפתחים הקיימים על מנת להכניס את החוץ פנימה, ובהסרת המחיצות הקיימות ליצירת פרישת חלל חדשה מותאמת לבקשות הפרוגראמה שהוגדרו ע"י הדיירים: מטבח מרווח עם שולחן אוכל (ולא דלפק) המאפשר להסב סביבו, ופינת משפחה נוחה בצמוד אליו. 

מבט מעומק חלל המגורים: האזורים השונים ממוקמים בנוחות נגישה משני עבריו של ציר מעבר ומעל נשקף מרחב פתוח בקומה העליונה.

הסרת המחיצות הותירה בחלל אילוץ בדמות 3 עמודים מבניים שנוצלו ע"י מטלון ליצירת ספרייה אוורירית החוצצת בין אזור המבואה לבין יתר אזורי החלל, והמבואה עצמה, שלדברי מטלון הינה "אזור חשוב בתהליך הכניסה לבית" הורחבה על חשבון מעט שטח ש"ננגס" מהסלון. 

מבט מהמטבח אל אזור הסלון: קיר לבן עליו מותקן מסך הטלוויזיה משתלב בין קירות מחופי לבנים המדגישים את ממד הגובה בחלק זה של החלל ומודגשים באמצעות תאורה שוטפת. פריטי ריהוט: "טולמנ'ס אאוטלט". תאורה טכנית: אקו לייט מקבוצת שיינגוט.

שינויים נוספים בוצעו באזור המטבח, בו גויס הממ"ד הצמוד לשרת כמזווה וחדר שירות שתפס חלק משמעותי מנפחו בוטל לטובת הרחבת השטח ( מיקומו הועתק ל"מפלס הילדים" בצמוד לחדר הרחצה שלהם), ואף שירותי האורחים הורחבו משמעותית. 

המטבח שבמרכז החלל: מעוצב בשפה נקייה עם חזיתות מזכוכית מט לבנה ומשטחי עבודה מקוריאן. פינת אוכל לצרכי יומיום כוללת שולחן עץ אלון לבן איתו משתלבים כיסאות צהובים, ומעליו משתלשל גוף תאורה עשוי מבטון. מטבח: "מטבחי זיו", גוף תאורה: "סוהו".

"מבחינתי, דבריו של לה קורבוזיה האומרים ש'חלל אור וסדר אלו הם הדברים אשר זקוק להם האדם בדיוק כפי שהוא זקוק ללחם ומקום ללון' הם סוג של מוטו שאימצתי ומנסה להחיל אותו על החללים שאני מעצבת" אומרת מטלון, ופרישת החלל החדשה שיצרה אכן נקראת כמרחב מואר ו"מסודר"-  אזוריו השונים מוגדרים בבירור, ובה בעת נהנים מפתיחות נעימה ומקשרי מבטים מאזור למשנהו, כמו גם אל הגינה. המטבח מוקם כמו במרכז החלל עם יציאה ישירה ונוחה החוצה לגינת תבלינים, ופינת המשפחה מוקמה כמבוקש בצמוד אליו כשחלונות סקיילייט הקבועים בתקרתה הגבוהה- משופעת שוטפים אותה ואת החלל כולו באור יום נעים. 

תוכנית

הסלון ופינת האוכל מוקמו משני עברי המטבח- הסלון מעברו האחד ופינת האוכל מעברו השני, ואת החציצה בינה לבין המטבח מייצרת יחידה נמוכה שצדה הפונה אליה משמש לאחסון נגיש ונוח של כלי אירוח. 

שירותי האורחים שהורחבו במסגרת השיפוץ: שילוב של חיפוי קיר בטיח וגה במראה בטון ואריחים בטון מצוירים. גוף תאורה אף הוא מבטון של המעצב יואב וספי.

במפלס השני "צומצם" מספר החדרים מארבעה לשלושה- חדר לכל ילד- ששניים מהם התקבלו אגב כך כמרווחים מאד, ואחד מהם אף שודרג ע"י הוספת סולם מלבב המוביל לעליית גג קטנה עם חלון. המפלס העליון הוא מפלס ההורים שתוכנן כמרחב נוח מאד, אשר מעבר לפונקציות שינה ורחצה כולל מבואה עם מטבחון קטן המונע את הצורך "לרדת למטה בשביל כל כוס קפה", ארון אחסון נדיב מידות עם קרש גיהוץ נשלף, וכן את חדר העבודה של בעל הבית.


שפת העיצוב מודרנית-חמימה, מגלמת נוסחה מאוזנת של חומרים, צבעים ופריטים הרוקמים מארג אסתטי  מזמין ומסביר פנים. לריצוף נבחרו אריחי גרניט פורצלן גדולים בגון דמוי בטון, חלק מקירות הסלון חופו בלבנים המדגישות את ממד גובהו, ונגיעות של עץ וגווני צהוב וירוק משתלבות באלמנטים שונים כעבודות נגרות, טפטים, ריפודים, או פריטי ריהוט "הצהוב יוצק נגיעה רעננה ועכשווית, הירוק מתכתב עם נוף הגינה, והעץ לעולם מביא עמו ערכי חמימות" מסבירה מטלון את הבחירות. 

אחד מחדרי הילדים שבמפלס הביניים: מעוצב בקפידה עם טקסטילים רכים, וגובה התקרה מנוצל ליצירת גלריה עליונה עם סולם כאמצעי גישה אליה.

התאורה בחלל משלבת בין גופים צמודי תקרה וקיר, גופים שקועים וגופים דקורטיביים שהותאמו בקפידה לאזורים בהם הותקנו ובכלל זה לאזורים גבוהי התקרה, דוגמת תאורה השוטפת-מדגישה ממעל את הקירות הלבנים בסלון, או גופים עשויים בטון של מעצב התאורה יואב וספי בפינת המשפחה. 


המטבח המהווה את לב המרחב מעוצב בשפה נקייה עם חזיתות מזכוכית מט לבנה, משטחי עבודה מקוריאן ופינת האוכל שבשטחו מורכבת משולחן עץ אלון לבן איתו משתלבים כיסאות צהובים.

יחידת ההורים שבקומה העליונה, ממנה ישנה גם יציאה למרפסת שמש המשקיפה אל הגן: ביטול חדר ארונות קיים יצר חלל מרווח יותר, והארונות שולבו משני צידי המיטה. ריצוף בפרקט אלון מולבן המשמש בכל חדרי המפלסים העליונים. פרקט אלון מולבן: "אחים סיני".

גרם המדרגות המוביל למפלסים העליונים מלווה במעקה מתכת בעיצוב אופקי נקי, המדרגות עצמן חופו באבן אפורה תואמת לריצוף קומת הכניסה, וחללי המפלסים, שכל אחד מהם טופל בקפידה פונקציונאלית ואסתטית, רוצפו בפרקט אלון. 

חדר הרחצה של יחידת ההורים: קירות בגון תכול מייצרים אווירת ספא רגועה, ובאזורים הרטובים משתלבים אריחי קרמיקה מדוקקים בגון לבן. אריחי חיפוי ואביזרים סניטאריים: "מודי".

"ביחידת ההורים למשל, התלבטנו באשר לחדר ארונות שהיה קיים בו, ולבסוף החלטנו לבטל אותו על מנת לייצר חלל מרווח יותר ואת הארונות שילבנו משני צידי המיטה, כשהם חובקים גם יציאה למרפסת שמש שמשקיפה אל הגן" אומרת מטלון, שלחדר הרחצה הצמוד שיוותה אווירת ספא רגועה המתקבלת מקירות שנצבעו בגון תכול, ואת השטח ה"מת" שבעליית הגג ניצלה ליצירת ארון מגבות וגומחות אחסון. 


כמו הבית, כך גם הגינה הגדולה שהייתה אחד השיקולים למהפך הרכישה של בעלי הבית, זכתה במסגרת השיפוץ למופע חדש ושובה לב בחזותו המטופחת. היציאה מהסלון "פוגשת" פרגולה לבנה המקרה רחבה מרוצפת באבן סאני מכובסת המאכלסת בשטחה פינות ישיבה ואוכל, כשמרחב הגן נפרש נכחה במלוא יופיו. צמחייה טבעית, פריחה צבעונית, חלקת דשא ובריכת דגים מלבבת החוסה בצלו של עץ זית עתיק, שללא ספק מהווים השלמה ראויה למהפך שעבר הבית כולו. 

ביציאה מחדר המגורים: פרגולה לבנה מקרה רחבה מרוצפת באבן סאני מכובסת המאכלסת בשטחה פינות ישיבה ואוכל המשקיפות אל מרחב הגן המטופח. ריצוף רחבת ישיבה: "אבן בראשית".

הגינה: שטח רחב ידיים בו משתלבים בהרמוניה צמחייה טבעית, חלקת דשא, ובריכת דגים החוסה בצלו של עץ זית עתיק. ביצוע גינה: גן העדן הקסום.