מדרגות מחוללות חלל

בבית שתכנן האדריכל מיקי טרבס בהרצלייה פיתוח, גרם המדרגות המרחף והשקוף הוא האלמנט שמחולל את התנועה, מגדיר את חלוקת האזורים, מאיר את החלל ואף מאציל את נוכחות מופעו על הגינה

מאת: מיה אור | צילום: עודד סמדר | - 12/11/2014
האדריכל מיקי טרבס
mikita arch
נוכח מיקומו של השטח, המשתרע על 750 מ"ר, הקונספט שגיבש טרבס נועד בראש ובראשונה "להפנות את הבית לשקט" כדבריו- לייצר כניסה משמעותית אליו מהרחוב השקט, ובתוך כך "לנתקו" כמה שיותר מהרחוב ההומה בין השניים.
 
הבית: שתי מסות בנויות ופרק חיבור מרכזי מחופה לכל גובהו בסרגלי עץ אופקיים, ומקורה בגג אלומיניום מעוגל כפתרון אדריכלי יצירתי לניצול שטח הגג- מיישר קו עם דרישות התב"ע תוך התאמה לאופיו המודרני. חיפוי עץ: "אצטרובל", שערים: "סנפיר".
 

מרחב המבואה החיצונית: בריכת שיקוף בתצורת ר' ובתוכה "אי" מחופה חלוקי נחל ועליו פסל גדול ומרשים, פסל: איציק בן שלום, דלת כניסה: ליאור דהרי ואצטרובל.



בהיבט האדריכלי-עיצובי ביקש טרבס לייצר מבנה מודרני המשמר שקיפות ופתיחות מרבית, עם חללים מוארים המעניקים מבטים ארוכים ומאפשרים קיום קשרי עין ישירים בין אזוריו השונים, כמו גם בין הפנים והחוץ. אלה נוסחו על ידו לכדי מבנה המתכנס סביב חצר פנימית, שמתארו מאזכר תצורת H כלשהי המתקבלת משני גושים המקושרים באמצעות פרק חיבור.

 

דלת הכניסה נטמעת בתוך חיפוי העץ כחלק אינטגראלי.


הגושים אינם זהים: גוש אחד נחשף כנקי קווים ואטום כמעט לחלוטין, ובחזיתו של השני קבועים פתחים וצד אחד של גגו זורם בקו מעוגל. "הקו המעוגל" מסביר טרבס "תוכנן כפתרון אדריכלי יצירתי לניצול שטח הגג, אשר מיישר קו עם דרישות התב"ע במקום, ובה בעת מתאים לאופיו המודרני של המבנה, בטח ובטח יותר מגג הרעפים הרווח בד"כ בסיטואציות דוגמת אלה".



בתוך הבית פנימה מתברר פרק החיבור בין הגושים כחלל מדרגות גבוה המהווה מרכיב משמעותי בזרימת המרחב, הן תפקודית והן ויזואלית: ברובד התפקודי גרם המדרגות הוא מחולל התנועה בבית, האלמנט הקובע את הגדרת/מיקום האזורים בקומות, ולצד קיר המסך התוחם-מלווה אותו הוא משמש אף כסוג של באר אור המחדירה ומעבירה תאורת יום טבעית לחלל .

 

קומת הכניסה וחלל המדרגות המגדיר את חלוקת אזוריה: סלון ופינת אוכל מעברו האחד ומטבח מעברו השני. מטבח: בולטהאופ, תאורה: אקסקלוסיבי, ריצוף באריחי שיש שייגרי אפורים: שיש רוקח.


ברובד הוויזואלי מהווה הגרם המרחף שבנוי מפרופילי פלדה ומדרכי זכוכית מוקד דומיננטי הנוסך עניין צורני ואסתטי רב, מדגיש את שפת העיצוב המודרנית-עכשווית ואת מוטיב השקיפות וההשתקפויות שביקש התכנון ליצור.


קומת כניסה

קומה א'

עליית גג


הבית רחב הידיים (600 מ"ר בנויים) מתפרש על פני 3 קומות+קומת מרתף: קומת הכניסה היא הקומה הציבורית שתחומה בויטרינות המקשרות אותה אל הגינה ונחלקת לשני אזורים הממוקמים משני עבריו של גרם המדרגות- סלון ופינת אוכל מעברו האחד, ומטבח ושירותי אורחים מעברו השני.

 

הסלון ופינת האוכל חולקים את אותו מרחב בקומת הכניסה, עטופים בויטרינות החושפות את נוף הגינה.


בריכת השיקוף שבחזית הקדמית נושקת לפינת האוכל ומחדירה לשטחה את נוכחות הפסל המשתלב במרכזה, אלומיניום: אמץ אלומיניום.


הקומה הראשונה כוללת בשטחה ארבע סוויטות מרווחות הממוקמות אף הן משני עברי המדרגות, וכך גם הקומה השנייה בה שוכנת יחידת הורים מפנקת מעברו האחד, וחדר רחצה נוסף רחב ידיים במיוחד + מרפסת מעברו השני. קומת המרתף מכילה בשטחה חלל מגורים רב תכליתי שנפתח לחצר אנגלית מטופחת, סוויטת אירוח נוספת, מטבח נוסף לנוחות האורחים ו/או הדיירים במידה ומתעורר הצורך, ואף הממ"ד תוכנן כסוויטה נדיבת ממדים.

 

הסלון: פתח אופקי נמוך מחדיר את נוף הגינה למסבים בפינת הישיבה, ובאדן הרחב משתלב קמין תחום בשקיפות. מעל הפתח: מסך פלסמה שבהיותו כבוי הופך למראה. משני עבריו מותקנות מראות זהות בגודלן המשלימות אותו למעין "רצועת מראות" מקבילה לפתח התחתון.



לצד השקיפות המהווה מוטיב רב נוכחות במרחב, המערך החומרי בו נעשה שימוש מצומצם ותמציתי, משמר את האווריריות שהיא מקנה ומייצר מסגרת חלל נקייה ומינימליסטית: קירות לבנים וריצוף באריחי אבן שיש שייגריי אפורים החוברים לפלטת צבעים מאופקת ואלגנטית. לכך מצטרפת גם התאורה, שתוכננה ברוב קפידה תוך מתן דגש לאפקטים ולאווירה שמייצר האור, כשהיא משלבת מיעוט גופים דקורטיביים במיקומים ממוקדים, גופים מינימליסטיים דוגמת פסי לד דקיקים המאירים את המעברים, ובעיקר גופים טכניים ונסתרים.

 

גרם המדרגות המרחף כמוקד מרכזי בבית מעצים את ממד השקיפות והאווריריות בחללו. בנוי פרופילי פלדה ומדרכי זכוכית, ותחום בקיר מסך המלווה את כל גובהו הופך אותו לסוג של באר אור המחדירה תאורת יום טבעית למרחב הפנים.


שקיפות, שקיפות, שקיפות: חלל מעבר בין שני עברי קומה המוגדרים ע"י גרם המדרגות.


מוטיב השקיפות מועצם באמצעות מערך חומרי מצומצם ותמציתי המייצר מסגרת חלל נקייה ומינימליסטית

פריטי הריהוט בבית נבחרו ייעודית לכל חלל וחלל, ומגלמים איכות אנינה ומראה קלאסי-נקי, מסוגנן ומזמין כאחד. הסלון ופינת האוכל חולקים את אותו מרחב וממוקמים בו כרצף פונקציות, כאשר אזור פינת האוכל כמעט ו"נושק" לבריכת השיקוף שבחזית הקדמית ונהנה ישירות מנוכחותו של הפסל הניצב בה. אזור הסלון עטוף בויטרינות, ופרט מעניין בו הוא פתח אופקי נמוך שנפרץ בקיר, כאשר באדנו הרחב משתלב קמין מודרני, ש"גבו" תחום בשקיפות המחדירה את נוף החוץ הישר לעין המסבים בפינת הישיבה. מעל הפתח מותקן מסך פלסמה אשר בהיותו כבוי הופך למראה, ושתי מראות זהות במידותיהן המותקנות משני עבריו משלימות אותו למעין "רצועת" מראה הזורמת בהתאמה מדויקת לפתח.



בתמונות: הקומה העליונה שכולה "מוקדשת" ליחידת השינה: חלל החדר מרווח ומאופיין בעיצוב אלגנטי, חדר הרחצה רחב הידיים כחדר לכל דבר ממוקם מעברה השני של הקומה, והמעבר ביניהם מנוצל כאזור ארונות המספק שפע של מקום אחסון, אמבט ויחידת כיור מקוריאן: ארקדה, פרקט: "הרקולס".


בצדה השני של קומת הכניסה, סמוך לגרם המדרגות, ממוקם המטבח, כשהוא פונה אל הגינה ומאופיין בעיצוב מינימליסטי על טהרת הגון הלבן.

 


 

העיצוב המהוקצע לא פסח על אף חלל מחללי הבית, ובכלל זה על קומת המרתף המתנאה בחלל מגורים מסוגנן, ועל כל חדרי השינה שעוצבו עד אחרון הפרטים. מרשימה במיוחד היא יחידת ההורים השוכנת בקומה העליונה כטריטוריה פרטית מרווחת ומפנקת. חללה מתפרש, למעשה, על פני כל הקומה, כאשר חדר השינה ממוקם בעברה האחד, חדר רחצה בעברה השני, ומעבר מרוצף פרקט התחום משני עבריו בארונות מחבר ביניהם. חדר השינה מגלם הידור מינימליסטי, וחדר הרחצה נפרש כחלל רחב ידיים במיוחד שתקרתו המקומרת נגזרה מהגג המעוגל: מרוצף באריחי גרניט פורצלן גדולים, מאכלס בשטחו אביזרים סניטאריים מובחרים ופריטי נגרות מוקפדים בסגנון "פרי סטנדינג", ואפילו שטיח רך ווילונות קלילים משתלבים בחללו הכולל יציאה למרפסת.


החזית האחורית: חובקת גינה מטופחת עם בריכת שחייה ופינות אוכל וישיבה, וגרם המדרגות הנחשף מבעד קיר המסך מאציל את נוכחותו הדומיננטית גם על החוץ. בריכות (קדמית ואחורית): אקווהפולקו, פרגולה: עמיאל תעשיות מקבוצת אלוקל.



החצר סביבה מתכנס הבית אינה נופלת בעיצובה מהקפידה של הפנים, כששטחה "מאכלס" את כל האלמנטים הנדרשים לבילוי מהנה של זמן איכות בחוץ: פינות אוכל וישיבה, בריכת שחייה, צמחייה מטופחת, וכן "תמונה" מיוחדת במינה של גרם המדרגות המרחף שמאציל את נוכחותו המשמעותית בחיי הבית גם על מרחב החוץ ומשלים את חוויית המגורים שביקש התכנון ליצור.