מסורת ועכשוויות בקוריאה


מאת: אורנה גטניו-שנייד | תכנון: hyoman kim-iroje khm architects |
צילום: Sergio Pirrone, Jong Oh Kim, Jeong Sik Mun | פרוייקט תכנון בית פרטי

שטח מגרש משופע ודיירים שביקשו להקיף עצמם בשטחים ירוקים רבים ככל שניתן, הנחו את האדריכל הקוריאני hyoman kim לגבש תכנון המשלב מסורת מקומית עם רוח מודרנית עכשווית 


 

מאת: | צילום: | - 19/05/2014

מתחם הבית והחצר במבט על החושף את הגיאומטריה הלא שיגרתית

הבית הממוקם במחוז GangNam בעיר סיאול שבדרום קוריאה, נבנה כחלק ממתחם שלם אותו החליטה העירייה להקים לפני כעשרים שנה. כעיר מונומנטאלית וייצוגית, המאופיינת בנוף בנוי של בתי מגורים נמוכי קומה, תכנון המתחם הופקד בידי מספר משרדי אדריכלים  מובילים באותה תקופה בקוריאה, שכל אחד מהם נתבקש לתכנן חלק אחר שלו. 

החלקה ש"נפלה" לידי משרד האדריכלים IROJE KHM  הדרום קוריאני נקראת  "GaOnJai”, ועליה ניצב בית ישן שנהרס במסגרת התכנון המחודש. בעליו החדשים החליט להקים במקומו בית משפחה המתאים לצרכיו, והגדיר את רצונותיו לגבי אופיו וחזותו:  ניצול  מקסימאלי של השטח ושהבית יהיה מואר מאוד ומוקף שטחים ירוקים רבים ככל האפשר- מאפיינים אשר לא באו לידי ביטוי בבית הקודם.

בטון מדוגם כגרסה מודרנית לקירות מסורתיים

לגבי תכנון חלל הפנים, הגדיר הלקוח את רצונו לשמור על רמה גבוהה של פרטיות וביטחון, לחסום ולמנוע חדירת רעשים וזיהום אוויר מבחוץ, וכן שהסלון ישקף ויחשוף את הנוף המרהיב המקיף את הבית. 

המשימה שעמדה בפני האדריכלים הייתה לשמר את רוח הבניה המסורתית של העיר כולה אך יחד עם זאת לתכנן בית עכשווי וכמובן להיענות לבקשות הלקוח. הרעיון התכנוני שגיבשו לאור זאת, נועד להחיות את השפה המסורתית של התכנון המקורי תוך ניצול מקסימאלי של השטח (650 מ"ר) והוספת שטחים ירוקים. ואמנם, הבית החדש נחשף כמבנה גרנדיוזי עם חצר פנימית אופיינית לאדריכלות הקוריאנית, אשר בה בעת עונה לצרכי הלקוח שביקש לשלב בו פרטיות לצד חצר גדולה. 

חלל הפנים - מפלסים, חצאי מפלסים תקרה משופעת בגבהים משתנים ופתיחות שמייצרים קירות נמוכים.

מעטפתו החיצונית של הבית עשויה מבטון חשוף, לוחות אבץ וטיח לבן, כאשר הקיר האובאלי המקיף אותו ועשוי מבטון מדוגם מהווה גרסה מודרנית של קירות האבן המסורתיים ומתכתב עמם. הגג המתעקל והצף- "Cheoma”, נועד להגן על המבנה ממזג אוויר סוער מחד, ולספק הצללה והגנה מפני שמש חזקה מאידך. 

שטח הפנים שנפרש על פני 320 מ"ר, תוכנן סביב ה- "Madang”, - חצר פנימית האופיינית לבנייה הקוריאנית המסורתית, כפיתרון לפרטיות המבוקשת, ואילו בנושא הנוף תוכנן הציר המרכזי של הבית אל מול נוף פסגות ההרים הסובבים אותו. בתוך כך, שטחה הנדיב מאד של החצר אכן מוסיף נוף, ובה בעת מייצר חלל פנימי מבודד לדייריו, אשר הדגישו במיוחד את האסתטיקה הירוקה החשובה להם. 

הקשרים בין החללים נטווים באמצעות מהלכי מדרגות עץ בקונפיגורציות מגוונות.

החצר הפנימית, כמו הבית, תוכננו במספר מפלסים בהתאמה לתנאים הטופוגרפיים של השטח המשופע, והתוכנית כולה מצטיינת בריבוי מוקדי עניין במרחב כולו, שזורם כמסלול מעגלי- מסלול העושה שימוש בקווים אנכיים ואופקיים, בחללים פנימיים וחיצוניים, וכן בחצאי מפלסים וקירות נמוכים ומחולקים המרמזים על חלל שנמצא מאחוריהם.

בכל חדר מחדרי הבית ישנו פתח יציאה אל החוץ- בין אם  באמצעות קירות זכוכית הניתנים להזזה ובין אם דרך מערכת מדרגות המובילות לחצר הפנימית, תוך קיום קשר רציף והמשכי בין שני המרחבים. המעבר מחלל אחד לשני חושף את הדיירים לצורות, לנופים ולחומרים חדשים: חומריות הפנים נשענת על לוחות מתכת מחוררים, קירות לבנים וריצוף עץ חמים; התקרה המשופעת מתנשאת לגבהים שונים, והפתחים הגדולים עוטים גיאומטריות משתנות.  

שילוב פריטים ואלמנטים בקווים מודרנים
 
שפת העיצוב מודרנית-מינימליסטית מאד, מאופיינת במרחב ופתיחות המשמרים קשרי עין ישירים, ומשלבת תאורה שקועה בתקרות ובקירות וחזות מעודכנת מאד הבאה לידי ביטוי בכל הפריטים והאלמנטים (ריהוט, כלים סניטאריים וכד').

החצר במופע לילי
 
החצר המעוצבת מהווה חלק בלתי נפרד מההתנהלות הביתית, כשהגישה הנוחה אליה מכל חלל מחללי הבית מאפשרת לדיירים לנוע באופן חופשי וטבעי בין הפנים והחוץ. מעבר לכך, אופן עיצובה המפולס מספק ממד מעורר עניין המזמן להם סוג של "מסלול טיול", ובמסגרת זו עונה גם לצרכים שימושיים.

המטבח - שפת עיצוב לבנה עכשווית ומינימלסטית מאוד

ככלל, החיבור וההתאמה לתנאי הקרקע ולטבע היו מאז ומעולם מרכיבים בסיסיים בתרבות האדריכלית של קוריאה, וכאן בבית הם מוצאים את ביטוים המלא, כשהם משתלבים בו זמנית עם מקורות מסורתיים ועם רוח עכשווית.

חדר הרחצה - שפת עיצוב מודרנית מנימלסטית המאופיינת במרחב ופתיחות.

אולי תאהבו גם: