מרחב במפלסים

 

דירת קוטג' רב מפלסית ש"סבלה" מסגירות, אתגרה את המעצבים אושרי אבירם ודנה קושמירסקי. התשובה לאילוץ המבני התמקדה ביצירת פתיחות מקסימאלית, אשר העניקה לחלל תוכן חדש ואיכויות של בית פרטי

מאת: עידית אסא | צילום: עודד סמדר | - 21/01/2014

 

 

קוטג'ים טוריים שמנסים "להרוויח" שטח באמצעות מבנה מפלסים, הם בבחינת נוסחת תכנון מוכרת, אשר אפיינה גם את הדירה התל אביבית שעיצובה המחודש הופקד בידי המעצבים אושרי אבירם ודנה קושמירסקי. "החלל התפרש על לא פחות מ- 7 מפלסים אך ללא כל קשר עין בין מפלס למפלס, והתחושה הייתה של סגירות, אפילו דחיסות כלשהי" הם מספרים על הדירה הממוקמת בקצה "גוש טורי" מסוג זה.
 
"מעבר לכך" הם מוסיפים "הבית פונה אל שטח פתוח עם חורשת איקליפטוס, אולם הנוף הירוק כמעט ולא בא לידי ביטוי בתכנון המקורי". בהליך הפרוגראמה שקדם לתכנון לא הציבו הדיירים החדשים, משפחה עם שני ילדים בוגרים, דרישות מיוחדות מעבר לרצון "רגיל" במרחב נוח למגורים ואירוח, ובמסגרת זו שחדרי הילדים יהיו חללים מרווחים עם חדרי רחצה צמודים שיאפשרו להם ליהנות מפרטיות ו"טריטוריה" עצמאית משלהם. 

 

 

חזית הכניסה: חיפוי בסרגלי עץ, ונוף ירוק שנשקף כבר עם פתיחת הדלת, ואיכויות של בית פרטי

 

תחושת הסגירות ששרתה בחלל והעובדה שהבונוס הירוק לא נוצל דיו, הביאו את אושרי ודנה לגיבוש קונספט תכנוני שנועד לייצר פתיחות מקסימאלית - הן בתוך החלל פנימה, והן בקשריו עם החוץ: "מכיוון שמבנה המפלסים היה בבחינת נתון בלתי ניתן לשינוי, המטרה הייתה "לפתוח" אותו ככל שאפשר ולייצר כמה שיותר זרימה בין המפלסים על מנת שקשרי המבטים ביניהם "יטשטשו" אותו. במקביל, אך מתבקש היה לפתוח את החלל גם אל החוץ כדי לנצל את מראה הטבע הנשקף סביב, ואגב כך לייצר המשכיות והעצמה של תחושת המרחב ככלל" 



אושרי ודנה: "מכיוון שמבנה המפלסים היה בבחינת נתון בלתי ניתן לשינוי, המטרה הייתה לפתוח את החלל ככל שאפשר ולייצר כמה שיותר זרימה בין המפלסים על מנת שקשרי המבטים ביניהם "יטשטשו" אותו. 

 


אחרי השיפוץ: פלטת צבעים רגועה, משחקי אור ועומק. פתחים חדשים שנפרצו מייצרים קשר עם החוץ וחושפים את נוף החורשה.


 

 

תהליך השיפוץ כלל הסרת מחיצות פנים בחללים הציבוריים, חידוש תשתיות והתקנת מערכות חדשות כבית חכם, וכן פריצת פתחים חדשים, ובכלל זה הוספת מרפסות, כך שמכל מפלס ניתן יהיה ליהנות מקשר עם החוץ - אם באמצעות גישה ישירה, ואם באמצעות פתח גדול החושף אותו. ואמנם, בחלל של אחרי השיפוץ התחלפה הסגירות בפתיחות מזמינה: נוף חורשת האיקליפטוסים נחשף כבר מדלת הכניסה, וכך גם ניתן להישיר מבט אל חללי המפלסים המצויים מעל ומתחת.
 

מפלס הכניסה הוא מרחב המכיל בשטחו את אזורי המטבח ופינת האוכל, שלכל אחד מהם נוספה יציאה אל החוץ: פתח גישה שנפרץ בפינת האוכל, ומרפסת דק שתוכננה ביציאה מהמטבח כפינת חמד נעימה המשמשת גם כפינת אוכל חיצונית. המפלס התחתון הוא מפלס סלון עם יציאה אל חלקת גינה ואף בו נפרץ פתח נוסף - צדדי, ומהלך מספר מדרגות מטה ממנו ממוקם חדרו של הבן, שתוכנן כסוויטה מרווחת הכוללת חדר רחצה צמוד וכניסה פרטית. 

 

 חזיתות בגימור אפוקסי עם מעט ברק, ומשטח אי עשוי עץ קומבה מחורץ לאורכו. מטבח: סמל    

 

 

מעל מפלס הכניסה ישנו מפלס סלון נוסף בו שודרגה מרפסת קיימת ע"י החלפת המעקה במעקה זכוכית שאינו חוסם את מראה החורשה, והמפלסים העליונים הם  מפלסי חדרים: מפלס בו ממוקמת סוויטה של הבת + מרפסת,  מפלס יחידת הורים המתהדר בפתח גדול, ומפלס עליון הכולל יציאה לגג ומשמש כחדר עבודה.

כל פתחי הבית הותקנו במסגרות פרופיל בלגי לבן, והפתיחות החדשה שנוצרה גובתה בחומריות תמציתית ופלטת צבעים רגועה על מנת ליצור המשכיות הרמונית ושקט ויזואלי: ריצוף באריחי דרמה גדולים בגון בז'-אפרפר, קירות לבנים, עבודות נגרות בקו נקי וגון לבן, ותאורה המתקבלת מגופים שקועים ופסי תאורה. אושרי ודנה: "הכוונה הייתה ליצור מארג ביתי שעומד במבחן הזמן, שקל להכיל אותו ונעים להיות "מוכל" בתוכו, וברוח זו נבחרו גם פריטי ריהוט בקווים מודרניים - קלאסיים, ללא אלמנטים "דרמטיים" שעלולים להפר את ממד המרחב ואת הזרימה הפתוחה".

 


 

הסלון העליון. פינת ישיבה בעיצוב נקי, אינטימי ונעים, תאורה שקועה וסמויה, וקמין אינטגראלי הנוסך חמימות. 
מעקה שקוף במרפסת מחדיר פנימה את נוף צמרות האיקליפטוסים. תאורה: ST OR, קמין: אורטל 
 

 

בבית שתרבות אירוח היא חלק מאורח החיים, שני הסלונים משרתים את בני הבית בנוחות.


שני החללים הינם חללים מסוגננים ומפנקים המצוידים במערכת סראונד-קולנוע, ולכל אחד מהם ייחוד משלו: הסלון התחתון שנפתח אל הגינה מעט "קז'ואלי" יותר בחזותו ובעיצובו שזורות נגיעות צבעוניות, ואילו הסלון העליון בו משתלב קמין אינטגראלי מאופיין בחזות אינטימית יותר, כאשר את מקום היציאה לגינה תופס נוף צמרות האיקליפטוסים הנשקף מבחוץ. 

 


המטבח שבקומת הכניסה מעוצב על טהרת הגון הלבן, ובמרכזו ניצבת יחידת אי עם משטח עץ קומבה מחורץ לאורכו בגימור אפוקסי עם מעט ברק. היחידה, שההסבה אליה היא משני עבריה, משמשת את בני הבית גם כשולחן אוכל לצרכי יומיום, ובמזג אוויר נאה הם יכולים ליהנות מ"ביחד" משפחתי בפינת האוכל החיצונית שבמרפסת הדק. כמו האזורים הציבוריים, כך גם כל אחד מהחללים הפרטיים טופל בקפידה להשגת נוחות מרבית, והדגשת תחושת המרחב הייתה מוטיב מרכזי בעיצוב.
 
כך, למשל, בחדר הרחצה של יחידת ההורים חופה מלוא שטחו של אחד הקירות במראה המייצרת אשליה של חלל כפול בגודלו, כאשר יחידת הכיור המרחפת כמו מגיחה מתוכה ומשלימה את החזות האוורירית. "נצמדנו לרעיון האוורור והפתיחות גם בכל פרט ופריט ששילבנו בבית, כדי שהתחושה תהיה מרווחת" מסכמים אושרי ודנה את תהליך השיפוץ, שאכן הצליח לצקת לחלל תוכן חדש ולהעניק למה שהיה, למעשה, סוג של Town House טיפוסי, איכויות של בית פרטי לכל דבר.  
 

 

 

בחדר הרחצה של יחידת ההורים חופה מלוא שטחו של אחד הקירות במראה המייצרת אשליה של חלל כפול בגודלו 


 

 


 

 עוד כתבות מתוך מגזין בית ונוי 

 

>>  עטרה חדשה לדירה ישנה - איתי גדרון

>> אור, שקיפות ותנועה - האדריכלים רוני פפרנה וישראל יניב

>> המדריך הדיגיטלי לעיצוב חדרי רחצה 

יצירת קשר - מרחב במפלסים