"על המילימטר"


שטח מצומצם ותקציב מוגבל אתגרו את המעצב סמי שלום כנפו בשיפוץ בית קטן בשכונה המרונית ביפו, והנחו את התהליך. תכנון מדויק שבוצע "על המילימטר" עשה את שלו, והצליח להוסיף לחלל הקטן פונקציות שלא נכללו בו קודם לכן 

צילום: נעמה כנפו 

תכנון: מעצב סמי שלום כנפו 

 

פרויקט: שיפוץ בית קטן 

 

מאת: עידית אסא | צילום: נעמה כנפו | - 07/11/2013

 

השכונה המרונית ביפו היא שכונה עתיקה הזורמת לכיוון הים וכוללת שלושה רחובות עם בתים ישנים, לצד בתים חדשים ונחשקים שהוקמו במקום כאלה שנהרסו. הבית שנתבקש המעצב סמי שלום כנפו לשפץ ולעצב באחד מרחובו השכונה הוא מאלה שנותרו על תלם, ובעבר שימש כבית מגורי עובדים שהועסקו בבית מפואר סמוך."על פי תיעוד שהצלחנו לאתר גילו הוא כ-150 שנה, ועל פי הסגנון שאפיין אותו, מקורותיו הם אירופאים" מספר כנפו על הבית הקטן ששטחו משתרע על 30 מ"ר בקומת הכניסה, ו-25 מ"ר בקומה עליונה.

 
"שטחו המצומצם והתקציב המוגבל שהועמד לרשות הפרויקט בבית שהיה צריך הרבה יותר על מנת לבצע בו את כל שנדרש, היו נתוני פתיחה לא פשוטים אבל גם מאתגרים, ולמעשה, הם הפכו למחוללי התהליך" מוסיף כנפו, שעיקר מרצו, לדבריו, הופנה לניצול כל סנטימטר ומילימטר בחלל הקטן. 
 
 
חצר פטיו בכניסה לבית. ריצוף באריחים מצוירים ותחושה מזמינה

הכניסה אל הבית עוברת דרך פטיו נעים שרוצף באריחים מצוירים, והחלל  אליו היא מובילה מאחד בשטחו סלון, פינת אוכל, מטבח ושירותי אורחים.
   
כאשר התקציב הוא "קצר" והמלאכה מרובה, נדרש כנפו להחלטות זהירות וממוקדות מטרה, ובמסגרת זו הותיר מספר אלמנטים שמצבם היה סביר לשמש גם בחלל המחודש, דוגמת ריצוף הטרצו העדין בגון אבן, ופתחי החלונות המקוריים.
 
חלל המדרגות: שטח קיר שננגס מחדר השינה מנוצל לשמש כגומחה חיצונית הפונה לחלל המדרגות ומאכלסת ספרייה.   

הקירות העשויים אבן בסגנון התקופה בה נבנה הבית נצבעו בלבן, ובהתאם לבקשת בעל הבית בשני אזורים ממוקדים- סמוך לפינת האוכל ובמשקוף, נחשפה האבן ששימשה לבנייה כסוג של אזכור למקורות ולעבר. עיקר השינוי בקומה זו היה העתקת גרם המדרגות, אשר במיקומו המקורי תפס נפח מיותר ו"בזבז" שטח (ראה תוכניות). המדרגות החדשות מוקמו בצמוד לקיר בהמשך לדלת הכניסה, ותוכננו כגרם קל ואוורירי עשוי ברזל ועץ צבוע בלבן. בחזותו החדשה הוא אינו מכביד על החלל, אלא תורם לו מראה מעוצב, ובקווי עיצובו המרחפים מנצל את השטח תחתיו להצבת יחידת ריהוט פונקציונאלית המצטטת בעיצובה את מהלך המדרגות.
 
 
השטח שנותר במיקומו הקודם נוצל לתכנון שירותי אורחים, פונקציה שלא נכללה בחלל קודם לכן, ופתח העלייה מעלה שגלש לשטחו של המטבח הסמוך נסגר באמצעות השלמה של הקורות המשמשות בתקרתו. "ככלל" אומר כנפו, "חלק נכבד מהשיפוץ נעשה כסוג של "השלמת אלמנטים" בשל שיקולי התקציב".
 
גרם המדרגות במיקומו החדש הצמוד לקיר בסמוך לכניסה. עיצוב קל ואוורירי משלב מתכת ועץ צבוע לבן,  כאשר החלל  תחתיו מנוצל למיקום יחידת ריהוט שתוכננה בהתאמה למהלכו בקו מדורג.   

כך, גם עיצוב המטבח שהורחב על חשבון זה בוצע באותה רוח של השלמת העיצוב הקודם: הארונות הקיימים נצבעו בלבן, הארונות החדשים שנוספו להם עוצבו בהתאמה מלאה, ולקיר הותאם חיפוי בדיגום משבצות שחור-לבן. פריטי הריהוט בחלל לוקטו בעיקר בשוק הפשפשים, חלקם ישנים "באמת" ואחרים פחות; שירותי האורחים עוצבו עם ארומה "וינטאג'ית"- אריחי ריצוף מצוירים, ודלת ישנה עם מיני פיתוחים דקורטיביים שנצבעה בלבן; והחלל בכללו מצטרף למארג ביתי פונקציונאלי ונעים. 
 
 
המטבח שהורחב על חשבון השטח שהתפנה עם העתקת גרם המדרגות: פתח העלייה מעלה נסגר באמצעות השלמת הקורות המשמשות בתקרתו, והעיצוב נותר נאמן למופע המקורי עם מעט שילובים חדשים דוגמת חיפוי הקיר כמשבצות בשחור-לבן 


 
 
 פרספקטיבה
 

שירותי אורחים: חלל חדש שהתקבל עם העתקת גרם המדרגות. דלת דקורטיבית ישנה ששופצה ונצבעה בלבן, ריצוף באריחים מצוירים, ואלמנטים בסגנון רטרו.   

הקומה העליונה רוצפה בפרקט, ושטחה מוכיח ניצול "על המילימטר" שהנחה את כנפו, ואכן הצליח לנצל שטח מת ולשלב בשטחה המצומצם גם חדר קטן לילדה שנולדה לבעלי הבית לקראת תום התהליך. בחדר השינה, עם זאת, נגס מיקומו החדש של  חלל המדרגות משטחו/עומקו במקום ששימש קודם לכן להצבת ארון גדול, ובתוך כך צמצם את מרחב האחסון. כפתרון ניצל כנפו את העומק שננגס ליצירת גומחה חיצונית גבוהה הפונה לחלל המדרגות, כשהיא אך מוסיפה עניין שונה לחזותו ולמרות מיקומה הלא מקובל מאפשרת גישה נוחה לספרים המאוחסנים בה. בשטח שהותירה ה"נגיסה" בחלל החדר  תוכנן ארון קטן, והפרש העומקים שנוצר אגב כך נוצל לתכנון ארון נוסף שפתיחת דלתותיו חושפת "מיני" חדר ארונות. 
 
הקומה העליונה
 
  
חדר הילדים שנוצר בתכנון החדש
 
הבונוס האמיתי של החלל הקטן הוא היתר שניתן לבניית פרגולה על הגג. בהיעדר גישה לשטחו נפרץ במרכז הקומה העליונה פתח בו הותקן סולם מדרגות מתקפל המוביל אליה, כך שהוא מעניק גישה ישירה ועם זאת אינו ניצב בחלל בבחינת אלמנט קבוע התופס מקום. בגג עצמו תוכננה "זולה" משובבת עין שנבנתה על טהרת העץ ומזמינה להתרווח בשטחה וליהנות מנוף הים ונוף העיר שנחשפים ממנה. וכשזו מצטרפת להנאה הנעימה שמזומנת גם בפטיו הכניסה, נראה שעם כל מגבלות השטח והתקציב ש"פתחו" את התהליך, על המרחב החדש שנוצר בסופו ניתן גם ניתן להחיל את האמרה שהשלם עולה על סך כל חלקיו.
 
הפתעה במרכז הקומה העליונה: פריצת פתח בתקרה מייצר גישה ישירה לגג. סולם מדרגות מתקפל ששולב בו ניתן לפתיחה בעת השימוש ואינו תופס מקום כאלמנט קבוע. 

  

הבונוס הגדול :זולה על הגג. במת עץ מקורה ומושבים רכים מאפשרים להתרווח מול נוף העיר.

 

 

אהבתם ? אולי תאהבו גם...

מצא את ההבדלים - שיפוץ הדירה שביצעה האדריכלית יעל דיילס-בכר

מעבר רך - אדריכלית שרון וייזר

לידתו של גן - דורון שפר

 

››› הצטרפו אלינו עוד היום וקבלו את המגזין המלא היישר לביתכם ...


יצירת קשר - "על המילימטר"