נוחות מזמינה

 
בבית שתכננה האדריכלית דנה כהן-וישקין בקריית אונו, נפרש חלל הפנים כמרחב קריא, בהיר ומאוורר, העונה על בקשת הדיירים לעיצוב מינימליסטי-נקי, מזמין ונוח למגורים ולאירוח. 
 
תכנון: אדריכלית דנה כהן-וישקין, "דנה כהן-וישקין אדריכלים" 

מאת: עידית אסא | צילום: שי אפשטיין | - 25/07/2013
 
הקונספט התכנוני
 
נתוני המגרש הצר והמאורך עליו ניצב הבית בקריית אונו, היו במידה רבה בין הגורמים המשמעותיים מהם צמח הקונספט התכנוני שרקמה עבורו האדריכלית דנה כהן-וישקין. "הבית הוא חציו של דו משפחתי שמתחבר עם "החצי השני" לאורך דופן הארוכה, ובשל הצמידות חשוב היה לי לשמר כלפי חוץ מופע מבני צנוע, מאופק ונקי, ובמקביל לנצל את החזיתות האחרות ליצירת חללי פנים מוארים ואווריריים".
 
 
הבית- חציו של דו משפחתי המתחבר אל "החצי השני" בדופן הארוכה כדי להימנע מחלל פנים המשתרע כטור אורכי של פונקציות. שביל הכניסה המרוצף מסתיים בגשר בנוי קורות פלדה המוביל אל מבואת כניסה חיצונית.

 
מיקום הכניסה 
 
"מיקום הכניסה לבית נקבע בחזית הצדית על מנת להימנע מרצף של חלל פנים שישתרע כטור אורכי של פונקציות ויקשה על השגת פרטיות באזורים בהם היא מתבקשת" מסבירה כהן-וישקין, ובתוך כך הגישה אליו אכן מזמנת תהליך מעבר רך: תחילתו בשביל מרוצף באבן (פיורי גריי), המשכו עובר דרך גשר בנוי מקורות פלדה המתנשא מעל חצר אנגלית המלווה את כל אורכה של החזית, ומבואת כניסה חיצונית המציינת את "נקודת האמצע" של הבית חותמת אותו. אזור המבואה מקורה בסרגלי עץ איפאה הנתמכים על קורות פלדה, ודלת כניסה מרשימה עשויה אלומיניום בחיפוי סרגלי עץ אגוז, מייצרת המשך חומרי-ויזואלי לקירוי וחזות חמימה המזמינה להיכנס אל תוך הבית פנימה.
 
מבואת הכניסה החיצונית - קירוי בסרגלי עץ איפאה הנתמכים ע"י קורות פלדה , ודלת כניסה מחופה בסרגלי עץ אגוז כהמשך חומרי ויזואלי.
 
 
פינת האוכל
 
פינת האוכל, שמיקומה היישר באזור הכניסה נועד לדברי כהן-וישקין "לייצר חלל מרכזי חגיגי ומזמין, הקושר אופקית ואנכית בין אזורי הבית". כאזור מרכזי הניצב באמצע החלל מסמנת פינת האוכל את מיקומי אזוריו האחרים: מעברה האחד שוכנים המטבח והסלון הפונים אל החצר האחורית, ומעברה השני גרם מדרגות מרחף שמוביל אל הקומות האחרות, לצדו שירותי אורחים, ומאחוריו יחידת השינה של בעלי הבית הממוקמת כך שהיא נפרדת במידה הראויה מהאזור הציבורי. 
 
 
אביזרים: "סוהו", "איקאה"
 

הגשר

קומת המרתף מכילה בשטחה משרד ביתי וחדר נוסף לאירוח, והקומה העליונה תוכננה כגשר החוצה את החלל הגבוה, כאשר חדרי הילדים ופינת משפחה משותפת ממוקמים משני עבריו. שטחו של הגשר מקביל לחלל הכפול, ומנוצל לשמש כפינת עבודה/מחשב שתוכננה כמשטח צמוד קיר נוח לשרת שני משתמשים ויותר.
 
הגשר של הקומה העליונה מנוצל לשמש כפינת עבודה / מחשב שתוכננה כמשטח צמוד קיר נוח לשרת שני משתמשים ויותר
 
 
החומרים והגוונים

חלל הפנים נפרש לעין כמרחב בהיר וקריא, אותו משלימים החומרים והגוונים ששולבו בו תוך הדגשת שפה נקייה ומינימליסטית, אך לא קרה או מנוכרת: קירות לבנים, אריחי אבן הודית גדולים-90X90- מסוג פיורי גריי אפור שמשמשים לריצוף, שקיפות שמייצרים אלמנטים עשויים זכוכית, ושילובים מדודים של עץ חמים בפריטי ריהוט ונגרות שמהותם דקורטיבית.כהן-וישקין:"חשוב לי שהאלמנטים השונים והפתרונות הטכניים שנדרשים במסגרת תכנון חלל ישתלבו בו כחלק בלתי נפרד משפתו האדריכלית וישרתו אותו מיטבית". מרבית התאורה בחלל מתקבלת מגופים שקועים ו/או צמודי תקרה המגלמים אף הם את המארג הנקי, כאשר באזורים ממוקדים משתלבים עמם גם גופים דקורטיביים, כמו, למשל, גוף נדיב ממדים המשתלשל מעל שולחן פינת האוכל. 
 
הסלון והמטבח הממקומים כמרחב אחד ופונים אל הגינה .ריצוף באריחי אבן אפורים מסוג פיורי גריי פלטת גוונים מאופקת , ומיעוט יחסי של פריטי ריהוט המשמר את המארג הנקי.יחידת האי של המטבח מהווה סוג של חציצה בין שני האזורים.שטיח "צמר שטיחים", טקסטיל "Golf&Co"
 
 
 

מרחב אוורירי
 
פריטי הריהוט והעיצוב ששולבו בחלל מעטים יחסית, ומהווים המשך ישיר לשפתו המינימליסטית ולגוני החומרים המשמשים בו, תוך יצירת מרחב אוורירי, נוח ונינוח. כך, לדוגמה, פינת הישיבה בסלון "מסתפקת" בצמד ספות מזמינות בגון אפור, שני שולחנות קפה נמוכים ולבנים, שני מדפים פתוחים להצבת פריטי נוי ויחידת ריהוט נמוכה ומרחפת שעוצבה מעץ בדיגום סרגלים אנין. המטבח הממוקם בסמוך בנגישות נוחה מתנאה בגון לבן, ויחידת אי המשמשת גם כדלפק אכילה מסמנת את החציצה בינו  לבין אזור הסלון, כאשר למרות הסמיכות כל אחד מהם נהנה מ"ספייס" משלו.
 
 
 
ביציאה מהסלון רחבת דק מקורה בפרגולה זהה לזו המשמשת במבואת הכניסה כשילוב של סרגלי עץ איפאה וקורות פלדה.
 
 
 
 
 
מוטיב השקיפות

גרם המדרגות המוליך לקומה העליונה צמוד לקיר שתכנונו במנותק מהתקרה מדגיש ממד של פתיחות, ועיצובו משלב מדרכי עץ ומשטח זכוכית שקופה המהווה לו מעקה. מוטיב השקיפות מופיע אף במעקה הזכוכית שתוחם את הגשר, כמו גם בקיר המפריד בין פינת המשפחה וחלל המדרגות, ולצד קשרי העין הישירים הנוצרים אגב כך בין הקומות, שבה ומודגשת תחושת זרימה, והחללים הנוצרים הינם פתוחים, מוארים ומאווררים.
 
פינת המשפחה / טלוויזיה בקומה העליונה: מופרדת מחלל המדרגות באמצעות מחיצה שקופה תוך יצירת מראה מאוורר, זרימה וקשרי עין ישירים בין הקומות.

 
חדרי הילדים
 
כל אחד מחדרי הילדים עוצב בהתאמה לגילאים השונים, וחדרי הרחצה מגלמים אף הם את העיצוב הנקי שמאפיין את כלל אזורי הבית- חיפוי באריחי קרמיקה ופסיפס לבנים, ופריטי נגרות מעודנים מעץ.
 
אחד משלושת חדרי הילדים שבקומה העליונה,שכל אחד מהם עוצב ברוב תשומת לב בהתאמה לגילאים השונים.

 

 

 

יצירת קשר - נוחות מזמינה