שיפוץ דירה - חמים ונעים

 

שיפוץ מסיבי למדי שביצעה מעצבת הפנים סיגל ארז בבית ותיק "שחרר" אותו מהסגירות שאפיינה אותו והפך אותו לחלל פתוח, אוורירי וחמים כאחד, בו ניכרת אמירה אישית

מאת: גילי כהן-לב | צילום: | סיגל ארז עיצוב פנים - 03/04/2013
 

ביתה של מעצבת הפנים סיגל ארז, הממוקם באחת השכונות השקטות של רמת גן, הוא במידה רבה גם כרטיס הביקור שלה, וכל פרט בו מגלם את תפיסת עולמה באשר למהותו של בית כחלל פונקציונאלי בעל אמירה אישית.  "כשראיתי את הבית לראשונה הוא היה קצת "קשה לעיכול". אמנם רחב ידיים, אך חשוך וקודר, כך שלמרות גודלו, המשתרע על כ- 250 מ"ר, התחושה שעלתה ממנו הייתה של סגירות ומחנק" מספרת סיגל. "פתחי החללים היו קטנים וצרים ומרבית הקירות היו מחופים בטפטים או בעץ כהה שאך העצימו את תחושת המחנק". עם זאת, לצד הקדרות שאפפה אותו, השכילה סיגל לזהות בו גם לא מעט יתרונות: מיקומו הפינתי, הגינה שסבבה אותו מכל עבריו, תקרתו הגבוהה, וסגנון בנייה טוסקני כלשהו "היה בו פוטנציאל, והאתגר היה לממש אותו" מוסיפה סיגל, אשר בהמשך לכך אכן תכננה תהליך שיפוץ מסיבי למדי, שנועד לפתוח את המבנה, להאירו, וליצור בו תחושת זרימה שנעדרה ממנו במצבו הקודם. במסגרת השיפוץ נהרסו מספר קירות במטרה לרווח חללים ו/או אזורים, וטיפול משמעותי הוענק לפתחים- הן הרחבת פתחים קיימים, והן פריצת פתחים חדשים.  לדוגמה, הקירות שתחומו את המטבח כחלל סגור הוסרו על מנת להכלילו כחלק מהמרחב הציבורי, וכך גם מרבית שטחו של אחד מקירותיו שפנה לגינה, כאשר במקומו הותקן חלון ענק המחדיר פנימה את נופה הירוק ואור יום נעים. האזורים הציבוריים מוקמו במפלס הכניסה, ובמפלסים העליונים נקבע מיקומם של האזורים הפרטיים. הסלון שבמפלס הכניסה ממוקם מהלך שלוש מדרגות נמוך משאר אזוריו, ובמרכז חלל האירוח הוקצה מקום של כבוד לקמין שהוצב על אבן מדרך גדולה שנבחרה בקפידה. מעבר לנוכחותו התורמת לאווירה חמימה, בימי החורף הקרירים הוא מספק לבני הבית גם הנאה מחום "אמיתי" המופץ בחלל ומנעים את השהייה בו. 

 

 

 

פלטת החומר והצבע שנבחרה לעיצוב הבית חמה, יצירתית ומגוונת: לריצוף החלל הציבורי נעשה שימוש באבן גסה ומיושנת בגון חום, אשר התקנתה בוצעה תוך הותרת פוגות עבות למדי-1 ס"מ- בין אריח לאריח. סיגל: "גודלו של החלל אפשר לבחור בגון כהה ללא חשש שהוא יקטין אותו, ואופן ביצוע הריצוף מבליט את האריחים ומעצים את הממד המיושן של חזותם". הסלון המונמך רוצף בפרקט בגון  חום שוקולד מריר, מרבית הקירות נצבעו בגון שמנת, ותקרת העץ המשופעת שנגזרה מקירוי הרעפים נצבעה בצבע שמן סמי מט בגון בהיר המאיר את החלל ומשווה לה מראה אלגנטי ורך כאחד.  את ההיבט היצירתי של שפת הצבע מגלמים הפתחים: באלה הקיימים הוחלט להותיר את משקופי העץ המקוריים- משקופים כבדים שיובאו מאיטליה- והם נצבעו בגון תכלת, האהוב במיוחד על סיגל, ואילו החדשים הותקנו במסגרות פרופיל אלומיניום בגון שמנת. סיגל: " מעבר למימוש הפנטזיה של שימוש בגון האהוב עלי, הרעיון היה ליצור שילוב לא מצופה של חומרים וגוונים ולפרוץ את ה"חוקיות" המוכרת של חלונות אחידים". גון התכלת משמש גם בכלל דלתות הפנים שבבית, במעקה העץ המלווה את גרם המדרגות, ואף בדלת הכניסה עתירת העיטורים והגילופים. האזורים הפרטיים שבמפלסים העליונים רוצפו בפרקט בהיר, קירות חדרי הרחצה טויחו ביד גסה בטיח וגה צבעוני, והפתעה מיוחדת הזדמנה במפלס ההורים, כאשר בעת הסרת שטיח בלוי ששימש לריצופה נתגלתה רצפה מעוטרת ששוקמה והותרה במקומה.  תאורת החלל, נושא קרוב ללבה של סיגל המייחסת לו חשיבות רבה, מתבססת על גופי תאורה מסוגים שונים ומגוונים שלוקטו "מפה ומשם" במהלך השנים, ולמרות היותם שונים זה מזה הם מייצרים שלמות חזותית הצובעת את החלל באור צבעוני ועליז.

 

חלון שנפתח בקיר הפונה לגינה במטבח , "מכניס" את הגינה לתוך הבית
 

 

קוד הצבע והממד האישי של העיצוב מוצאים את ביטויים גם בחלל המטבח, שם נוספו לארונות שנרכשו ב"איקאה" ידיות קרמיקה ירקרקות המוסיפות להם טאצ' ייחודי, ולחיפוי הקיר שמעל משטח העבודה נבחרו אריחי קרמיקה בגון טורקיז אשר הותקנו בתצורת גל המשווה ממד של תנועה. מעל משטח העבודה משתלב מתקן תלייה מסיבי מעץ ופרזול ממנו "משתלשלים" סירים ומחבתות, ויחידת אי מעץ גושני משמשת כאן גם כדלפק אכילה עם כיסאות בר.  פריטי הריהוט בחלל מאופיינים אף הם בצבעוניות, הנשלטת ע"י גווני ירוק, כתמתם וגווני אדמה, וכאוסף אקלקטי שהתגבש עם הזמן הם משלימים את תחושת האינטימיות והביתיות החמימה שעוטפת את החלל כולו.

 

מבט מן המטבח לכיוון הסלון, מרחבי ופתוח.
 

 

פינת האוכל , שולחן עץ גושני ומנורת קנים ממעל.
 

 

משחקי תאורה על הקיר , מראה מרהיב.
 

 

דר העבודה הפונה לחזית הרחוב , מואר ומעורר השראה
 

יצירת קשר - שיפוץ דירה - חמים ונעים