שיפוץ קומת כניסה יצרה חזות חדשה לבית

אחת עשרה שנה אחרי שבנו את ביתם בבנימינה, חשו בני הזוג כי הם בשלים לבצע שינוי בקומת הכניסה, והפקידו את מלאכת התכנון בידי האדריכלית יעל שטרנהיים. "המטרה הייתה לשוות לחללה עיצוב מודרני ו"מסודר" יותר, שכן למרות ששטחה גדול למדי התחושה שעלתה ממנה הייתה של עומס וחוסר סדר. 

מאת: גילי כהן-לב | צילום: עמית גושר | אדריכלית יעל שטרנהיים 03/04/2013

אופן חלוקת הסלון לשלושה אזורי ישיבה, כמו גם קיר קונסטרוקטיבי מאסיבי שתחם והגדיר את המטבח ואגב כך חדר לסלון, יצרו סוג של גיבוב לא נוח ולא הגיוני" מספרת שטרנהיים על החלל שפגשה בביקורה הראשון בבית. מעבר לכך, היא מוסיפה " חלל הסלון היה צר ושימש בעיקר כמעבר לגינה, וככלל, פתחיו הקטנים לא מימשו את הקשר איתה, שהינו אחד הבונוסים העיקריים בבית צמוד קרקע".  

 

מערך הארונות הגבוהים מצניע בתוכו דלת יציאה לחצר אחורית
  

התכנון של שטרנהיים נרקם, למעשה, סביב הקיר הקונסטרוקטיבי, שגודלו ונוכחותו הדומיננטית הפרו במידה רבה את זרימת החלל, ולמרות המורכבות הכרוכה בהיותו אלמנט תומך היא החליטה להסירו. שטרנהיים: "הסרת הקיר הייתה משמעותית מאד ליצירת הפתיחות שכה חסרה במרחב, לחלוקה משופרת של אזוריו השונים, ולקבלת תחושה של חלל מרווח". עיסוקו של בעל הבית, מהנדס אזרחי במקצועו, בתכנון מבנים מורכבים, הקלה על בדיקת כל ההיבטים הקונסטרוקטיביים ועל הבטחת ביצוע השינוי ללא כל חשש, והתמיכה החלופית שנדרשה תוכננה כעמוד פלדה דק 10X50. 

לצד הסרת הקיר, המהלך העיקרי של שיפוץ הדירה, טיפלה שטרנהיים בפתחים ובפרטים קיימים, אשר במקביל להענקת חזות חדשה ומוקפדת אף שדרגו את תפקודו של החלל ואת נוחות חיי היומיום של דייריו. כך, למשל, חלון קבוע שהיה במטבח הורחב לכדי פתח יציאה ראשי לגינה, כשהוא מונע בכך את הצורך לחצות את הסלון כל אימת שרוצים לצאת אליה, ופתח חלון סטנדרטי שהיה מעל משטח העבודה הורחב לכדי פתח גדול המשתרע לכל רוחב הקיר ומחדיר לחללו אור יום טבעי. ארגזי התריסים הקיימים הוסתרו ע"י עיבוי הקירות באמצעות לוחות גבס שהקנו מראה נקי, ישר וחלק, וכך גם מפגשי הקירות עם הפנלים שתוכננו תוך יצירת מישור אחיד. ריצוף החלל נותר כשהיה באריחי אבן מצפה, ואת גווני החום-בז' שאפיינו את עיצוב החלל החליפה שטרנהיים בפלטת צבעים בהירה ועכשווית, המדגישה את הניקיון החזותי.

יחידת האי עשויה קוריאן וחזיתות הארונות בגימור ניולק, המעניק ברק ומבטיח עמידות בפני לחות
  
ואמנם, החלל המואר והאוורירי שהתקבל לאחר הסרת הקיר אינו מזכיר כהוא זה את הגיבוב  של טרום השיפוץ, ומתגלה כמרחב אסתטי המייצר "שקט בעיניים", נחלק לאזורים מוגדרים ובה בעת משמר זרימה פתוחה. האזור המגלם את השינוי באורח הדומיננטי ביותר, הוא המטבח, אשר מתצורת ר' סטנדרטית שאפיינה אותו הפך לחלל אורכי, ששינה את הכיווניות של כלל הבית, הגדיל באורח משמעותי את הסלון  ואף הותיר די מרחב למיקום פינת אוכל נעימה. תכנונו נשען על יחידת אי ארוכה במיוחד- 4.25 מ'- ועל מערך ארונות גבוהים המכסה את כל שטחו של הקיר מולה, כאשר המרווח המשתרע ביניהם הוא רחב יחסית ומאפשר התנהלות נוחה.

 

קיר הארונות מספק שפע של מקומות אחסון, ואף מנוצל באורח יצירתי כפתרון לשילובה של דלת יציאה לחצר צדדית המשמשת את בעל הבית לטיפול בתחביב אופני השטח שלו. הדלת נטמעת בתוך מערך החזיתות כך ש"לא נודע כי באה אל קרבו", ובאותה רוח שילבה שטרנהיים בתוכו גם חלל מלתחה לתליית מעילים, המבטיח שהסדר אכן יישמר על כנו. יחידת האי המעוצבת במראה מרחף עשויה מקוריאן ומשמשת כדלפק אכילה ל-6 סועדים, כאזור בישול וכן לצרכי אחסון דו כיווני (הן כלפי המטבח והן כלפי הסלון), ולחזיתות הארונות הגבוהים הוענק גימור ניולק, העוטה מראה מבריק וניחן בעמידות גבוהה בפני שריטות, לחות ומים. 

מטבח 'דקור'
  
הסלון
    
מעברה השני של יחידת האי ממוקמים אזורי הסלון ופינת האוכל, המשמרים קשר עין ישיר עם המטבח ונהנים מהמרחב החדש שנפתח בפניהם: באזור הסלון הוצבה ספה פינתית מודרנית בעלת ממדים נדיבים, ואזור פינת האוכל עטוף בפתחים הפונים אל הגן ואל הפטיו ואת השולחן שהוצב בו ניתן להגדיל בעת אירוח רב משתתפים ללא כל חשש של היעדר מקום. 

 

במסגרת השיפוץ דירה ניתן אף דגש רב לנושא התאורה המלאכותית, אשר בגלגולו הקודם של החלל היה עגום למדי. שטרנהיים "מכיוון שתקרת החלל אינה גבוהה מלכתחילה, ההחלטה הייתה שלא להנמיכה עוד יותר לצורך התקנת תאורה שקועה או סמויה, ומרבית גופי התאורה ששולבו בו הינם גופים דקורטיביים שנבחרו בקפידה בהתאמה לאזוריו השונים". 
 
פינת האוכל
 
המטבח לפני השיפוץ

אחד מאזורי הישיבה לפני השיפוץ
 
  
יוצא מכלל זה הוא אזור המטבח בו כן בוצעה הנמכה לצורך הצנעת תשתיות וגופים שקועים, והיא תוכננה כתקרה מרחפת-מנותקת המדגישה אווריריות ואף "סופגת" לתוכה את פרופיל הפלדה באורח אסתטי ונקי: מעל אזור הארונות שולב פרופיל T5 המספק תאורה כללית ראויה ואף מסייע לבחינת תכולתם, ובאזור האי משחק מעודן של סדרת גופים שקועים, שקועים למחצה וצמודי תקרה, המייצרים אפקטים רכים ונעימים לעין. פתרון מעניין שהגתה שטרנהיים כמענה לעובדה שבעלי הבית לא היו מעוניינים בתליית תמונות, הוא "לבוש" דקורטיבי שהעניקה לקיר הסלון: קומפוזיציה של תצורות מרובעות במידות שונות שחלוקתן התקבלה תוך שימוש בפרופילי U . פני השטח חופו בטיח אפור בעל חספוס עדין, והמראה שהתקבל הוא עשיר וסולידי כאחד, כעין חיפוי לוחות, המשלים את החזות החדשה שלבש החלל, כמו שכבר נאמר "מצא את ההבדלים".

מתוך "הקיר הוסר החלל נפתח", גליון 123 - מרץ - אפריל 2012 

 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי