שיפוץ בית בהרצלייה פיתוח הפך לחוויה ויזואלית ספוגת צבע

האדריכלית רלו שץ קיבלה מבעלי הבית השוכן בהרצלייה פיתוח יד חופשית לבצע בו מספר שינויים קלים, אך אלה התגלגלו לכדי תהליך רחב וכולל שהפך את החלל המשמים והאנמי לחוויה ויזואלית ספוגת עניין וצבע 

מאת: עידית אסא | צילום: עוזי פורת | אדריכלית רלו שץ, רלו שץ אדריכלים 03/04/2013

האדריכלית רלו שץ קיבלה מבעלי הבית השוכן בהרצלייה פיתוח יד חופשית לבצע בו מספר שינויים קלים, אך אלה התגלגלו לכהבית השוכן בהרצלייה פיתוח היה בית חדש שהוצע למכירה כשהוא מוכן למגורים, אך ללקוח שעמד לרכשו היו השגות על עיצובם של מספר אלמנטים (מעקה המדרגות, חדרי הרחצה, חלל המרתף וכד'), ולכן פנה לאדריכלית רלו שץ על מנת שתעצבם בסגנון אחר.

 

 

 

פנייתו לרלו הייתה אך טבעית על רקע תכנון מוצלח של פרויקט קודם שביצעה עבורו (תכנון ועיצוב דירת גג בתל אביב), ולכן בזה הנוכחי הוא אף העדיף לתת לה יד חופשית לחלוטין ו"לצאת מהתמונה". בשיפוץ כמו בשיפוץ, גם אם קטן, דבר גורר דבר, ומה שהחל כשינויים קלים התגלגל לכדי תהליך עיצובי רחב הרבה יותר, שכלל הסרת קירות, שילוב מחיצות חדשות, שיפוץ ועיצוב חדרי רחצה בכל הבית, תוספת מרפסות וכיו"ב. 

 

 

אזור המטבח ופינת האוכל: גוון לבן, טאצ'ים צבעוניים, וגוף תאורה ייחודי דמוי כנף מטוס
  

 

רלו: "הבית היה מאופיין בגווני לבן ואפור, ולמרות שתכנון חלליו היה טוב בעיקרו, חסרו בו עניין ואופי. כך, למעשה, התגבש הקונספט העיצובי להפוך אותו לסוג של הפתעה. לשלב בו צבעוניות ואלמנטים לא שגרתיים שייצרו חוויה ויזואלית שונה" ואמנם, למראה הבית נראה שהכינוי הולם- רלו הלכה על כל הקופה, ולדבריה הפתיעה אפילו את עצמה בתעוזה שנקטה על מנת לשוות לו תוכן חזותי של "משהו אחר", צבעוני, שמח וחווייתי.  

 

מרבית הפריטים נרכשו במילאנו, בסיוע שירותי יבוא אישי של יאיר אטיאס וגיל רוייטר, וככלל, כל אלמנט, פריט וחפץ ששולב בבית, נבחר בקפידה יתירה, וכל אזור, חלל, או פינה בחללו המרווח, הנפרש על פני ארבעה מפלסים, טופלו כך שישרתו את הרעיון - אם בפריטי ריהוט שעוצבו ייעודית, אם בגופי תאורה ייחודיים שיוצרו בהזמנה מיוחדת, אם בבחירת הצבעים, ובכלל זה כאלה ש"על פניו" אינם משתלבים אלה עם אלה אך כאן מפתיעים ושוברים את המיתוס, ואם בשילוב אלמנטים גראפיים שונים, מהם בלתי שגרתיים בעליל, דוגמת עבודת וידאו ארט בשירותי האורחים (!). עם זאת, למרות שמדובר בעושר צבעים ואלמנטים, המינון המדויק של שילובם אינו תזזיתי מידי, שומר על ניקיון החלל, ובה בעת מעשיר אותו בעניין האסתטי שביקשה רלו לשוות לו.

 

 

חדר המשפחה בקומת הגלריה שממנה ניתן להשקיף אל הסלון: עיצוב נינוח וצבעוני תואם את מהותו כחלל שנועד למשפחתיות אינטימית
  

 

מפלס הכניסה, הכולל סלון, מטבח ופינת אוכל, מתגלה כמרחב אוורירי ומרשים, מרוצף באבן לבנה ותחום בויטרינות גדולות המעניקות מבט ישיר אל הגן והבריכה. חזותו העכשווית והמודרנית נקייה, ובה בעת משובצת בפריטי ריהוט המתהדרים בצבעוניות עזה, ובתקרתו הגבוהה מרחף גוף תאורה אופקי וגדל ממדים, כעין נחש מצולע המתפתל ממעל ומדגיש את ממד הגובה. 

 

 

חדרי הילדים בקומת הגלריה: עיצוב מוקפד העושה שימוש בפריטים זהים, אך בפלטת צבעים שונה המעניקה לכל חלל אופי וחזות ייחודיים
  

 

 

חדרי הילדים בקומת הגלריה: החדר המשלב גווני כחול ממוקם מעל הבריכה, ובחירתם שנגזרה ממנה מעניקה תחושת קשר עמה
 

 

המוטיב המצולע / גיאומטרי מאפיין רבים מפריטי הריהוט, והצבעוניות שנבחרה עבורם מתכתבת עם עבודת אמנות גדולה של הצייר מנשה קדישמן, אשר לדברי רלו הכתיבה אותה במידה רבה. כך, למשל, גונה הכחול של יחידת מזנון אורכית שנתלתה על הקיר תחתיה כשהיא אף מהווה הד ויזואלי לגוף התאורה הייחודי; גונם הצהוב של הוילונות העשויים מאריג בעבודת יד, שמרקמו הנפחי משווה להם מראה עשיר ותלת ממדי משהו; ואפילו פריטי הריהוט שברחבת הבריכה, הנחשפים דרך שקיפות הויטרינות, אינם סוטים מהצבעוניות.

 

 אזור המטבח ופינת האוכל ממוקם מעברו השני של החלל, כאשר בחלקת קיר שכמו מסמנת הפרדה בינו לבין אזור הסלון משתלב קמין אינטגראלי שמפתיע עם "יתושים" מוארים שעפים מתוכו (עבודות של האמנית מירי צ'ייס) ושני לוגים מעץ שמונחים למרגלותיו כאילו נפלו החוצה. הגון השולט באזור המטבח הוא אמנם לבן, אך גם כאן לא נעדר ממד הצבע והייחוד, דוגמת גוף תאורה גדול דמוי כנף מטוס המשתלשל מעל יחידת האי, או כיסאות בר ומדף בגון ירקרק. 

 

 

סוויטת ההורים בקומה העליונה: חלל רחב ידיים המתהדר במרפסת שעוצבה כחלקת גן לכל דבר, עם שטיח דשא, כורסאות שיזוף, ג'קוזי ומערכת ריהוט חוץ
  

 

גולת הכותרת של מפלס הכניסה שייכת ללא כל ספק לשירותי האורחים, שעם עיצובם הרחיקה רלו לכדי הפקה של ממש, עם עבודת וידאו ארט שתוכננה, בוימה וצולמה ייעודית עבור חלל זה, כולל דוגמנית המככבת בה. רלו: "הרעיון נשאב מסצנת שירותי המועדונים, ונועד להוות טוויסט מפתיע ולא צפוי. ההפתעה מתחילה ברגע שמדליקים את האור, כשדמות בקנה מידה אנושי "מופיעה" כך פתאום בחלל השירותים, מתחילה להתאפר מול המראה, והתחושה המתקבלת היא שעוד מישהו נמצא איתך בחלל ".  

 

אל מפלסיו העליונים של הבית מוליך גרם מדרגות מרחף המשלב מדרכי אבן לבנה ומעקה שקוף, ואת שני עבריו "עוטפים" אלמנטים אדומים- מעין יחידת קונזולה עשויה פרספקס אדום שקוף ועבודת אמנות נוספת - פסל של האמן יגאל תומרקין, המגלם מחווה למרסל דושן אבי ה"רדי מייד". המפלס שמעל הכניסה מרוצף בפרקט עץ וכולל חדרי ילדים ופינת משפחה הממוקמת בגלריה הצופה לחלל המצוי תחתיה ומקיימת עמו קשרי עין ישירים. חזותה צבעונית וחמימה, והיא מגלמת היטב את מהותה כחלל אינטימי שנועד לבילוי משותף של בני הבית- לצפות בטלוויזיה, לשחק במחשב, או פשוט להתרווח ביחד בניחותא. 

 

 

צבעוניות עזה ונועזת בחדר הרחצה של סוויטת ההורים: חיפוי קירות באריחי גרניט פורצלו דקיקים בגון צהוב המשתלב עם אביזרים סניטאריים מסוגננים
  

 

חדרי הילדים במפלס זה תוכננו כסוויטות עם חדרי רחצה צמודים, ועוצבו תוך שימוש בפריטי ריהוט זהים אך בצבעוניות שונה המעניקה לכל אחד מהם, ובכלל זה לחדרי הרחצה שלהם, ייחוד חזותי: ממד דרמטי משהו לחללי הסוויטה שעוצבה בגווני אדום ושחור, וממד "ימי/מימי"  לחללי היחידה הממוקמת מעל הבריכה וצופה עליה- גווני כחול ותכלת המייצרים רצף, ולו תחושתי, עם מימיה, ותוספת של מרפסת קונזולית המחזקת גם את הקשר הפיזי עמה. 

 

יחידת ההורים המפנקת ממוקמת במפלס העליון, וכוללת מרפסת רחבת ידיים תחומה במעקה שקוף הנחשפת לעין כחלקת גן  לכל דבר: שטיח דשא סינטטי המרצף את שטחה, מערכת ריהוט חוץ מסוגננת, כורסאות שיזוף מזמינות, אמבט ג'קוזי, וגופי תאורה דמויי כדים גדולים המשלימים את האווירה ומשכיחים את העובדה שבעצם מדובר במרפסת ולא ב"גינה כמו גינה". חדר הרחצה של יחידת ההורים מפתיע בחזות ייחודית הנשלטת ע"י גון צהוב עז,  אשר ככלל מהווה גון דומיננטי במארג הצבע בבית ומשובץ גם בחדרי רחצה נוספים.  

 

 

חדר הכושר, חלומו של כל שוחר ספורט: מצויד כהלכה במיטב המכשירים ואינו חף ממגע צבעוני, דוגמת קיר ירוק, ספסל צבעוני, וציור של רוכב אופניים
  

 

 בקומת ביניים, בין מפלס המרתף וקומת הכניסה, ממוקם משרדו של בעל הבית- חלל אינטימי ורגוע בגווני לבן, כחול ותכלת, הנהנה מאור יום טבעי החודר אליו דרך פתח סקיילייט ומקשר ישיר עם החוץ שמעניקה לו מרפסת קטנה. בשטחה ניצבים כדי ענק עם עצי בונסאי, ומעבר לנוכחותם הפיסולית אשר בשעות החשיכה מוארת בכחול דרמטי ממדיהם הגדולים מסייעים "להסתיר נוף לא אטרקטיבי" כדברי רלו. 

 

מפלס המרתף מאכלס בשטחו חדר כושר, וכן שני חדרי שינה לאורחים. החדרים תוכננו באורח גמיש כך שבמידת הרצון ניתן לאחד את שטחם לכדי מרחב אחד, והם חולקים יציאה לפינת ישיבה חיצונית שגם עליה לא פסח מוטיב הצבע: גרם המדרגות המוביל לגינת מפלס הכניסה נצבע באדום, ולריהוט שהוצב בה גון ירוק. מכיוון ש"האורחים" הם בד"כ בתו ונכדותיו של בעל הבית, עיצבה רלו את החדרים, ובכלל זה את חדרי הרחצה שלהם ייעודית עבורן.

 

חדרן של הנכדות למשל, עוצב על טהרת הגון הורוד האהוב עליהן, עם גופי תאורה קבועי קיר שאינם אלא שמותיהן המוארים, שיוצרו בהזמנה מיוחדת תוך שיתוף פעולה עם גרפיקאית, ואת חדר הרחצה שלהן מעטרת פריחת דובדבן ורודה. החדר השני עוצב בגווני לבן תחת קונספט של ספא להדגשת תחושה של חופש, וגם בחדר הרחצה שלו מופיע שילוב של טיפוגרפיה ותאורה - פסי אור אופקיים משולבים ב"מילים נכונות" המחזקות את המסר. חדר הכושר שבמפלס זה הוא חלומו של כל חובב ספורט: מצויד כראוי, וניתן לסגירה/ פתיחה/ חלוקה באמצעות דלתות הזזה מיוחדות הנאספות לפינה אחת ללא פגיעה במרחב. 

 

עם כל היותו חלל "ענייני" מאד, שנועד לספורט, לא ויתרה רלו על הרעיון לשוות גם לו חזות מעט שונה, ומימשה זאת באמצעות פריטים צבעוניים ותמונה גדולה של רוכב אופניים, כמחווה לתחביב רכיבת האופניים של בעל הבית. את עיצוב הבית המוקפד משלימה הגינה הסובבת את הבית, ואשר גם בה נבחרו כל הצמחים "אחד לאחד" תחת עינה הפקוחה של רלו, ולא בכדי, לדבריה: "לקבל קארט בלנש בביצוע פרויקט הוא אולי סוג של חלום עבור כל מתכנן, אבל הוא גם מחייב הרבה יותר- לעשות את המיטב ולהצדיק את החופש שניתן". ואמנם, בסופו של התהליך המתגלגל, על כל הנועזות שננקטה בו, מפגשו של בעל הבית עם המרחב שיצרה עבורו היה מוצלח ויותר מזה. רלו: "כמו שאני הפתעתי את עצמי גם הוא היה מופתע, אבל אהב מאד את החלל שנוצר, את הצבעוניות ואת האווירה שהיא משרה, וזה הרי העיקר". 


 

מתוך כתבה "עניין של צבע". מגזין 122, ינואר-פברואר 2012 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי