שיפוץ ועיצוב מחודש לדירה 2

האדרת השניה... שתי פסיעות, דלת כניסה זהה, והמרחב שנפרש נכחה אמנם מזכיר את חלל הדירה השכנה, אך בה בעת שונה ממנו מאד

מאת: מיה אור | צילום: עוזי פורת | אדריכלי פנים, יואב וגלי אמית
קבלן ביצוע: אורן ורדי.

שתי פסיעות, דלת כניסה זהה, והמרחב שנפרש נכחה אמנם מזכיר את חלל הדירה השכנה, אך בה בעת שונה ממנו מאד, ומטבע הדברים עיצובו נעשה במשותף עם גלי "הקונספט הרעיוני היה כמובן אותו קונספט של יצירת מרחב ציבורי המרכז בשטחו את הפונקציות המשותפות, לצד אגף פרטי לחדרי הילדים" מספרים בני הזוג "במסגרת חלוקת חלל חדשה שכללה הסרה של כל מחיצות הפנים הסרנו גם כאן את התקרה כדי לנצל את ממד הגובה לקבלת גלריה עליונה, כאשר הגובה המשתנה משמש גם להגדרת שני האזורים".

 
מבואה מרווחת המקבלת את פני הנכנסים לדירה כמקום וכאזור בפני עצמו, מעצימה את תחושת המרחב המאפיינת אותה ומגלמת את האני מאמין של אמית ביצירת תחושת חלל טובה שמקורה בהיררכיה נכונה של פונקציות ובצמצום שטחי מעבר. בתוך כך, קביעת קו הגלריה היה המוטיב שהכתיב את תכנון החלל כולו "בחללים עם חלל כפול דוגמת זה, שנגזר מגג הרעפים, התכנון חייב להיות פשוט ככל האפשר כדי להימנע מריבוי זוויות ועומס צורני" מסביר אמית. ואמנם, החלל שנחשף לעין הוא חלל נקי ומסביר פנים, הכולל גם יציאה למרפסת מרוצפת דק עץ איפיאה ותחומה במעקה שקוף שאינו חוסם את המבט "בחרנו להשאיר את המרפסת ולא להרחיב את החלל ע"י הוספתה לשטחו על מנת לשמר קשר ישיר עם החוץ וגם בגלל חשיבותה כאזור משחק לילדים" אומרים בני הזוג על המרפסת המופרדת מחלל הפנים באמצעות מערך ויטרינות נתונות בפרופיל בלגי בהיר, כך שלמרות היותה אזור חיצוני נוכחותה הינה חלק בלתי נפרד ממנו.
 שפת העיצוב מסוגננת ללא פשרות, ובה בעת ביתית ונינוחה כראוי למשפחה עם שלושה ילדים קטנים. מיקום הפונקציות בחלל הציבורי נעשה כך שכל אזור מוגדר בבירור, ופלטת הצבעים שרוקמת את עיצובו מושתתת על גווני שחור, לבן ואפור: ריצוף בפרקט עץ שחור שפני שטחו גליים משהו, קירות לבנים, ופריטי ריהוט, טקסטיל ונוי בגוונים העוקבים אחר נוסחת הצבע, ובכלל זה גופי תאורה דקורטיביים ששולבו "במשורה" לצד ריבוי גופים שקועים.

 

 

המטבח שתוכנן ועוצב ע"י בני הזוג אמית ובוצע בעבודת נגרות. נגרות: רונן לנגליב

 

יחידת השינה בגלריה העליונה: חלל משופע תקרה ומנוצל מיטבית, שדבר אינו חסר בעיצובו המוקפד ופתח עליון בתקרתו מחדיר אליו אור ואוויר.
 

בפינת הישיבה הנעימה, הממוקמת בעברו האחד של המרחב, ניצבות ספות רכות המזמינות התרווחות נינוחה, והגובה הכפול נוצל לשילוב ספריה המשתרעת לכל גובהו של הקיר ומעשירה אותה בתכניה. המטבח הלבן והנוח, אשר כמו כל עבודות הנגרות בבית תוכנן ע"י בני הזוג, ממוקם בעברו השני של החלל, פונה לפתח המחדיר אליו אור יום נעים ותחום בויטרינות השקופות שמובילות למרפסת.עיצובו משלב יחידת קיר גדולה, במרכזו ניצבת יחידת אי גדולה ופונקציונאלית, ונוכחותם של תכנים אישיים, דוגמת אוסף מלחיות מלבב, משווה לו ממד חמים ומסוגנן כאחד. בין שני האזורים, כעין כיכר מרכזית בחלל הפתוח, ניצב שולחן אוכל ישן בעל רגל עץ אלון מסיבית ומגולפת ומשטח זכוכית עליון, וכמו בדירה הקודמת, גם כאן נשקף פתחה המשולש של הגלריה העליונה כשהוא נוסך עניין צורני שונה. חללה המשמש כיחידת הורים נוצל "על המילימטר" באורח שאפשר לשלב בו גם חדר רחצה ופונקציות אחסון נדרשות, ופתח שנפרץ בגגה מהווה לה מקור אור ואוורור. פתחים דומים נפערו גם באגף הילדים- בחדר הרחצה שלהם ובחדר נוסף, וחלליהם המרווחים יחסית, שעוצבו ברוב תשומת לב כחללים חינניים שכיף לגדול בהם, משלבים פריטי ריהוט שתוכננו ע"י בני הזוג. 

כשעוברים מדירה אחת לשנייה התחושה היא של "אותה הגברת (כמעט) בשינוי אדרת". נוכחותה הדומיננטית של הגלריה העליונה אמנם מתעתעת לרגע, אך מיד לאחריו משתנה הנוף - שתי דירות, שתי סצנות עיצוב מושכלות שנולדו מתוך צרכים שונים של הדיירים וכל אחת מרשימה בדרכה.

 

המרפסת: ריצוף דק עץ איפיאה, מעקה שקוף שמעניק מבט נטול הפרעות אל הסביבה, וריהוט מתכת צבעוני ועליז מותאם לסביבת חוץ. פרופיל בלגי: "100+" יבגני
 

מתוך בית ונוי 114: "האדרת השנייה..."
האכ

יצירת קשר - שיפוץ ועיצוב מחודש לדירה 2