שיפוץ ועיצוב מחודש לדירה

קבלו סיפור: הדירה שתכנן  אדריכל הפנים יואב אמית לשכניו היא בעצם הדירה הקודמת שלו ושל גלי רעייתו, אף היא אדריכלית פנים, ואילו דירתם הנוכחית היא הדירה הקודמת של השכנים - מבולבלים? הכתבה הבאה תעשה לכם סדר בהשתלשלות תהליך עיצובן של שתי הדירות הממוקמות דלת מול דלת באותה קומה, ואשר לכל אחת מהן נתפרה שפה אסתטית שונה. הנאים השכנים בעיניך? נאים מאד, מסתבר

מאת: מיה אור | צילום: עוזי פורת | אדריכל פנים יואב אמית, סטודיו יואב אמית - 03/04/2013
קבלן ביצוע: דודו פרי

כשאדריכל הפנים יואב אמית מדבר על פרויקט השיפוץ שביצעו הוא ורעייתו גלי, אף היא אדריכלית פנים, בדירתם הקודמת הוא מדבר, למעשה, על הדירה השוכנת דלת מול דלת דירתם הנוכחית. היכרותם צמחה במסגרת הלימודים, אך עם סיומם ולאחר שצברו ניסיון בעבודה במשרדים שונים, פנה כל אחד לדרך עצמאית משלו- יואב הקים את "סטודיו יואב אמית" העוסק בבנייה פרטית, וגלי חברה לאדריכלית הפנים סיגל ברנוביץ' עמה הקימה את הסטודיו "ברנוביץ'-אמית" המתמקד בחללים מסחריים בעיקר.

 

  

את הדירה, השוכנת בקומה העליונה של בית מגורים ותיק מחופה גג רעפים אופייני לסגנון הבנייה בתקופה בה נבנה, הם רכשו רגע לפני שהפכו להורים "ציפינו לילד ראשון כשרכשנו את הדירה ששטחה משתרע על 77 מ"ר, ובמהלך חייה כבר עברה שינוי כלשהו שסיפח את מרפסתה החזיתית לשטחה ויצר לה חזית שקופה. אך עם הרכישה ביצענו בה שיפוץ מקיף שנועד לנצל את המרחב עד כמה שניתן- הסרנו את כלל מחיצות הפנים ואת תקרת הרביץ שנגזרה מגג הרעפים, חילקנו את השטח בהתאם לצרכינו וניצלנו את הגובה שהתקבל עם הסרת התקרה ליצירת גלריה עליונה ששימשה אותי כסטודיו". למרות התקציב הדל שעמד אז לרשותם, מוסיף אמית, הדירה הייתה מושקעת מאד, נהנתה מנוף עירוני שנשקף דרך חלל המגורים, ונוחות המגורים בה נשמרה גם כשלמשפחתם הקטנה נוספת גם בת. ואולם, כשעמדה משפחתם להתרחב בשלישית הבינו שהדירה תהיה "קטנה עליהם" וניסו להניע מהלך של תוספת בנייה לבניין כולו, אך בבית משותף כמו בבית משותף הדברים אינם זורמים בקלות.


 

יחידת השינה בגלריה העליונה: ריצוף עץ אגוז ועיצוב מינימליסטי המותאם לממדי החלל ומגלם את שפת הבית.
 

 

מבט מהכניסה לבית אל פינת הישיבה ופינת האוכל
 

או אז, כשכבר גמרו אומר לחפש דירה אחרת קיבלו הצעה מפתיעה מהשכנים שהתגוררו בדירה מולם - "להתחלף" בדירות. אמית: "הנוף שהוא בונוס של מיקום הדירה בבניין קסם להם, ומכיוון שרק בת אחת שלהם עדיין מתגוררת בבית, גודלה של הדירה שלנו תאם את צרכיהם. מבנה חללה של הדירה השנייה זהה לזו אך היא מעט גדולה יותר (110 מ"ר), והרעיון להישאר בבניין ובאזור שאנו אוהבים היה מלהיב- צירוף מקרים והזדמנות נדירה שאינם מתרחשים כל יום". כשהושלם "תהליך החילופין" היה זה אך ברור שפרויקט השיפוץ הקטן שביקשו השכנים לבצע בדירה יופקד בידי אמית, אך מה שהחל "בקטנה" ונועד להתמצות בניואנסים בלבד, הפך לתהליך מקיף למדי. "הדירה אמנם הייתה מעוצבת למשעי אבל זה לא מספיק, כי עיצוב צריך בראש ובראשונה לתת מענה לצרכים של הדיירים, וסגנונו הוא עניין אישי של העדפות אסתטיות" אומר אמית. ואכן, כדי להתאים את החלל לצרכיהם, לאורח חייהם ולהעדפות הטעם שלהם, התגלגל השיפוץ הקטן לכדי פרויקט שכלל שינויי ייעוד של מספר פונקציות, שילוב חומריות חדשה, וארגון שונה של החלל. כך, למשל, הגלריה ששימשה את אמית כסטודיו הוסבה לשמש כחדר השינה של ההורים, אחד מחדרי השינה הוסב לשמש כחלל ארונות/שירות, וחדר הרחצה של הילדים שכלל אמבט שונה לכדי חלל הכולל מקלחון מפנק בלבד.


 

מבט מכיוון הכניסה אל עבר החלל, שסיפוח המרפסת החזיתית לשטחו העניק לו חזית שקופה ותמונה חוץ רחבה של נוף עירוני. "מודי","טולמנ'ס", "100+" יבגני.
 

בגלגולה הנוכחי עוטה הדירה האוורירית גון קרם ששולט בכל האלמנטים ששולבו בה: ריצוף הגרניט הוחלף באריחי "אנדלס" גדולים בגון קרם ששימש גם לצביעת הקירות, ואף כל פריטי הנגרות מתהדרים בגון זהה המייצר שפת חלל מונוכרומטית ומוקפדת עד אחרון פרטיה, מינימליסטית ומודרנית מאד. הפונקציות הציבוריות חולקות מרחב משותף, שבחלקו הקדמי ממוקמת פינת הישיבה של הסלון, במרכזו ממוקם המטבח, ופינת האוכל בעומקו, סמוך לוויטרינה השקופה דרכה נחשף נוף הסביבה. יחידת האי של המטבח, המעוצבת כעין שולחן עשוי על טהרת הנירוסטה, מוקמה בקו אופקי במקביל לשולחן האוכל כך שגם העוסקים במלאכת הבישול יכולים להתבשם ממראה החוץ ומקשר עין ישיר עמו, וכל יחידותיו האחרות משלבות חזיתות בגון קרם וגימור מבריק עם דיגום טיפוגראפי המעיד על תוכן התכולה המאוחסנת בהן.

תאורת החלל מתקבלת מגופי גבס שקועים ללא כל גופים דקורטיביים כאלה או אחרים, ופריטי הריהוט ששולבו בו, מעטים אך מובחרים, משלימים את חזותו המינימליסטית-מדוגמת בה ניתן לזהות אייקונים מבתי היוצר של מעצבים מובילים. מעל הסלון "רוכב" פתחה השקוף של הגלריה העליונה המבהיר כי שפת העיצוב המצומצמת אינה פוסחת גם על יחידת השינה, אם כי כאן מזומנת "הפרה" של מארג הקרם: הסולם ששימש את אמית כדי להגיע אליה הומר בגרם מדרגות מרשים מאד עשוי עץ אגוז שטרייף בגימור מבריק, אשר בנוכחותו השונה כל כך מסביבתו הבהירה ובקווי עיצובו המוקפדים הופך לאלמנט פיסולי לכל דבר, ואף מסמן מעבר לחלל הפרטי העליון שרוצף בעץ זהה.


 

חללי הגלריה בשתי הדירות
 

 

חללי המגורים בשתי הדירות
 

מתוך בית ונוי 114: "אותה הגברת (כמעט) בשינוי אדרת"

יצירת קשר - שיפוץ ועיצוב מחודש לדירה