עיצוב מחודש לדירת גג

סיפורה של דירת הגג שתכננה מעצבת הפנים איריס דרורי, הוא סיפור על עיצוב ותכנון פנים שהוא מהפך ש"מחק" לחלוטין את עברה כדירת חמישה חדרים מוקפת מרפסת, והפך אותה לדירה המסתפקת אמנם בארבעה חדרים, אך התחושה שהיא מעניקה לדייריה היא של חיים נוחים בבית פרטי.

מאת: גילי כהן-לב | צילום: בנימין אדם | איריס דרורי 03/04/2013
בעלי הדירה, מספרת המעצבת איריס דרורי, "הם שוחרי סגנון נקי ומודרני אותו ביקשו לשוות לה, וכמי שנהנים לארח ומרבים לעשות זאת ביקשו ליצור בה תנאים נוחים לכך. במקביל, את אזורי המחייה הפרטיים ביקשו לעצב כחללים אינטימיים".
בשלב הראשון של השיפוץ הוסרו כל העמודים התומכים ומחיצות הפנים והדירה נותרה בבחינת מעטפת בלבד, כאשר התמיכה החלופית לעמודים שהוסרו בוצעה באמצעות קורות עליונות ה"עולות" לגג ובהתאם לבקשת הדיירים חולק השטח לשני אגפים- ציבורי ופרטי.
במטרה להשיג את ניקיון החלל וכדי ש"דבר לא יפריע בעיניים ויפגום בתחושת המרחב", הצניעה דרורי את כל שניתן להצניע - תשתיות ותאורה, ושילבה בעיצוב הפנים מוטיב של ניתוק החוזר ומופיע בחיבורי חומרים ואלמנטים כשהוא מעצים את הממד האוורירי, דוגמת תקרות מונמכות המנותקות מקירות המעטפת, מרווחים שהותרו במפגש הפנלים והריצוף וכד'.


 

 

 

פינת האוכל הממוקמת במרכז החלל - תאורה: קמחי תאורה, שולחן וכיסאות: פיטרו הכט. אלומיניום פתחים : אבי כהן
 

הכניסה לדירה מפגישה את העין עם חלל הפנים המהווה את המרחב הציבורי - חלל נעים, מסוגנן ורחב ידיים, שמתארו הרוחבי מרכז בשטחו את אזורי המטבח, פינת האוכל, הסלון ופינת המשפחה הממוקמים ברצף ללא כל הגדרות קשיחות בין אזור לאזור: המטבח והסלון שוכנים בעברו האחד של החלל כשביניהם חוצצת יחידת אי גדולה של המטבח; פינת האוכל ממוקמת במרכזו ומאחוריה ישנה יציאה למרפסת גג; ופינת המשפחה שוכנת בעברו השני. סמוך לפינה זו ישנו מעבר המוליך לאגף הפרטי הכולל חדרי ילדים ועבודה ובסופו ממוקמת יחידת ההורים.

קונספט עיצובי: החומריות והצבעוניות בהם נעשה שימוש בחלל הפנים מגלמים את הסגנון העיצובי המודרני האהוב על הדיירים. אלה מייצרים מראה מינימליסטי ועכשווי: ריצוף באריחי אבן אפורה גדולים, חלונות במסגרות אלומיניום טבעי עם צלונים פנימיים, וגווני שחור ולבן המשמשים בכל עבודות הנגרות ובאקססוריז (טקסטיל, פריטי ריהוט, פריטי נוי וכד'). 

עיצוב הפנים והרהיטים: עיצוב הפנים כולל פריטי הריהוט מעטים יחסית, אך כאלה שנבחרו בקפידה על מנת לשמר את המראה האוורירי ואת תחושת המרחב הנקי. כך, לדוגמה, צמד ספות עור שחורות ושולחן קפה בעיצוב קליל המשלב מתכת ומשטח MDF בפינת הישיבה, או שולחן פינת האוכל שעיצובו תואם לזה של שולחן הסלון. פינת המשפחה חורגת אמנם משפת הצבע של החלל, אך משמרת את הצמצום המאפיין אותו עם מערכת פינתית בגוונים טבעיים בהירים המבטיחה השתרעות נינוחה ונוחה כיאה לפינת משפחה. 
 

סלון מעוצב

 

יחידת השינה, ששטחה הורחב על חשבון וויתור על חדר, ועיצובה הוא כמו דירה בתוך דירה.
 

עיצוב התאורה: תכנון ועיצוב התאורה עוקב אחר המראה הנקי והמינימליסטי עם גופים שקועים, סמויים, וחריצי תאורה המפנקים את החלל באווירה נעימה ובאפקטים רכים, כאשר לכך מתווספים מעט גופים קבועי קיר. גולת הכותרת בתחום התאורה הדקורטיבית היא צמד אהילי "ג'וזפין" שחורים בעיצובו של חיימה היון, שמשתלשלים מעל פינת האוכל כמוקד דומיננטי בשפת החלל. 
את ממד עיצוב ותכנון התאורה רתמה מעצבת הפנים איריס דרורי גם ליצירת עניין ויזואלי במעבר של האגף הפרטי, אשר מעצם הווייתו כאזור מעבר הינו חסר כל ייחוד ומוגבל מבחינת אפשרויות עיצוב: בחלקו התחתון של הקיר הותקנו גופים דמויי כוכבים משהו ("פאקים") המייצרים אלומות אור שמלוות את חללו, ובסופו שולב פסל תאורה מרשים המספק לו תוכן אסתטי "עצמאי" ומשלים את חזותו כאזור מעוצב ולא פונקציונאלי בלבד. 

עיצוב המטבח: המטבח הלבן, שעוצב עם חזיתות צבע בתנור בגימור שלייף לק, ממוקם במעין "מובלעת" בעברו האחד של החלל הציבורי, כשהוא מקושר אליו בקשרי עין ישירים ועם זאת "נסוג" מעט מכלל המרחב. תכנונו משלב יחידת קיר גדולת ממדים המשתרעת, למעשה, על כל קיר המעטפת כשהיא מכילה בתוכה את המקרר ומספקת שפע של חללי אחסון, ויחידת אי שממדיה מרשימים לא פחות: צדה הפונה לחלל המטבח מכיל אביזרי חשמל וחללי אחסון נוספים, וצדה הפונה לסלון משמש כדלפק ישיבה עם כיסאות בר גבוהים, שאף מסמן סוג של חציצה בין שני האזורים. 


 

פינת משפחה
 

עיצוב המרפסת: כהמשך ישיר של העיצוב האוורירי של חלל הפנים, מתנאה האגף הציבורי במרפסת גג גדולה, אשר במיקומה "מאחורי" פינת האוכל כמו מייצרת רצף טבעי בין הפנים והחוץ ועם פתיחת הויטרינות הגדולות מתקבלת תחושה של מרחב אחד גדול המאפשר אירוח רב משתתפים. שטחה של המרפסת חופה בדק עץ איפיאה, קורה בפרגולה, וחולק לאזורים ופינות אירוח ושהייה שונות באופיין - פינת ישיבה "סלונית", פינת אוכל נוחה להסב בה לארוחות בחוץ, ופינת "מרבץ" לא פורמאלית לתפיסת שלווה, כאשר כל הפינות ביחד מייצרות תחושה של הימצאות בגינת בית ולא במרפסת. 

עיצוב אגף המגורים: אגף החדרים מציג תמונה שונה מזו המאפיינת את חזותו של האגף הציבורי: חדרה של הבת הקטנה עוטה מראה נסיכותי משהו ומעוצב בצבעוניות פסטלית של גווני סגול רכים, ויחידת השינה מפתיעה בעיצובה הרומנטי השונה על כך מחזותו המודרנית של החלל הציבורי, כשממדיה המרווחים כמו הופכים אותה לדירה בתוך דירה. דרורי: "את יחידת השינה שלהם ביקשו בני הזוג לעצב כטריטוריה פרטית- אינטימית לבילוי זמן איכות זוגי, ולצורך העניין אף וויתרו על חדר נוסף".

 

 

מרפסת הגג ביציאה מחלל המגורים.
 

 

מבט מחדר הרחצה אל המרפסת של חדר השינה שרוצפה בפרקט עץ איפאה ונתחמה באדניות פורחות כמסגרת לפינת ישיבה מסוגננת עשויה מרטאן לבן.
 

שטחה רחב הידיים רוצף בפרקט הנוסך חמימות וחולק לאזורים מוגדרים כמו חללי דירה- אזור שינה הכולל גם פינת ישיבה קטנה, אזור ארונות/ הלבשה מרווח מאד, חדר רחצה פתוח החובר לחלל החדר ומרפסת נעימה להסב בה בשניים. עיצוב החלל נשלט ע"י גון לבן המשרה רכות, ובאזור הרחצה שולב גם גון שחור- אם בריצוף שנעשה באריחי גרניט פורצלן שחורים, ואם במשטח יחידת הכיור ובספסלים ששולבו במקלחון המפנק ועוצבו מקוריאן שחור. במרכז אזור הרחצה ניצב אמבט פרי סטנדינג אובלי, והצמחייה של המרפסת אשר חודרת מבעד לויטרינות השקופות עוטפת את החלל בנוף פריחה מלבב. כך, עם עיצובה המסוגנן ותחושת החוץ שיוצקות לחללה המרפסות המטופחות, מאפשרת הדירה לבעליה ליהנות מכל העולמות ומספקת להם מענה מחייה נוח ומפנק, המשלב איכויות של בית פרטי גם בבניין משותף בלב העיר. 


מתוך מגזין 111: "וילה בקומה החמישית"

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי