אז מה בית צריך?
על שלושה יסודות הבית עומד: ניקיון, סדר ואסתטיקה. וכשאני אומרת אסתטיקה, אני מתכוונת לכל מה שקשור לעיצוב, להלבשת הבית ולטיפוחו. בגלל חלום הבית המעוצב שיש לרבים מאיתנו, תוצר של העולם המצולם והמרושת שאנחנו חיים בו, אנשים רבים חושבים בטעות שלא כיף להם ולא נעים להם בבית כי הוא לא מעוצב: כי הספה לא מעודכנת, כי אין תמונות על הקירות, כי החפצים על המדפים לא מספיק מתכתבים עם השטיח.
לא צריך לשכנע אותי שהלבשת הבית עושה לו טוב, אבל היא צריכה לבוא אחרי השלבים הבסיסיים יותר בפירמידה. בית מעוצב, אבל עמוס חפצים ומלוכלך, יהיה בהכרח בית שפחות נעים לחיות בו מאשר בית מסודר ונקי, שאין בו פריטי עיצוב מעניינים שמצטלמים יפה לאינסטגרם.
יש לנו נטייה לחשוב על סדר וניקיון כעל שני חלקים של אותה פעולה, אבל אלה פעולות שונות במהותן: ניקיון עוסק בטיפול בלכלוך, ופעולת הניקוי היא פעולה פיזית שיש בה אלמנט מדיטטיבי. הידיים יכולות לנוע, בעוד הראש יכול להיות נקי ממחשבות.
סדר, לעומת זאת, עוסק בטיפול בחפצים. פעולת הסידור היא פעולה קוגניטיבית מהמדרגה הראשונה: זוהי למעשה מיומנות של קבלת החלטות. האם אני צריך את החפץ הזה? האם אני מוסרת את החפץ הזה? איפה אניח את זה?
מכיוון שמדובר בפעולות הדורשות מאיתנו מיומנויות כל כך שונות, אני ממליצה להפריד ביניהן.
כשמסדרים – מסדרים, כשמנקים – מנקים.
הקטע הובא מתוך ספרה החדש "הבית האופטימי" של שירלי אבנון קרייזל, מעצבת פנים ומסדרת בתים ובעברה מרפאה בעיסוק ומנחת קבוצות פסיכודרמה. הספר מציע נקודת מבט חדשה על הבתים שלנו, גישה מכילה וסלחנית אך גם מעשית ויומיומית.