עיצוב דירה - גבוה מעל הנוף

דירת גג דו קומתית ששוכנת מול הים לא ניצלה את מראה הנוף הנשקף ממנה עד שמעצבת הפנים אתי ונדרמולן ביצעה בה שיפוץ נרחב ופתחה אותה אליו

מאת: גילי כהן-לב | צילום: עוזי פורת | מעצבת פנים אתי ונדרמולן 03/04/2013
ביצוע: TNG בנייה ועיצוב בע"מ

 

מיקומה הגבוה בבניין משותף בעל תשע קומות ששופץ לאחרונה, אמנם חשף את דירת הגג הדו קומתית לנוף ים מרשים המשתרע מולה, אך עד לאחרונה קשה היה ליהנות ממנו - חללה הסגור היה מוקף חלונות כהים עם מסגרות מרובות שחסמו את יפי הסביבה, וחיפויי עץ בתקרה ובקירות הקנו לה מראה חשוך ודחוס. "כדירה שהינה דירת נופש של תושבי חוץ, ברור שהרעיון המרכזי היה בראש ובראשונה לפתוח אותה אל הנוף, וכן לנצל את שטחה באורח פונקציונאלי ונכון לזמני חופש, נופש ואירוח" אומרת מעצבת הפנים אתי ונדרמולן, אשר בשיתוף עם בעלה גרי, בעל חברת בנייה, ביצעו בה שיפוץ מקיף שכמוהו כבנייה חדשה מבראשית.

 

 

 

 

המטבח ששטחו הוגדל על חשבון וויתור על חדר שרות. רצף ארונות מספק שטח אחסון נוח, יחידת אי במרכז החלל, ודלפק בר צמוד לחלון.
 

הדירה, ששטחה 220 מ"ר, היא דירת דופלקס בעלת מבנה "הפוך": מפלס הכניסה הוא המפלס העליון שמרב שטחו מוקף מרפסת, וממנו יורדים אל המפלס התחתון. מבנה זה היה אמנם בלתי ניתן לשינוי, אך מעבר לכך, כל דמיון בין החלל המקורי לבין זה שהתקבל בתום פרויקט השיפוץ הוא מקרי בהחלט. מרבית קירות הפנים הוסרו (למעט תומכים), מיקומו, מידותיו ומהלכו של גרם המדרגות שונו באורח ש"שחרר" מקום להוספת שטח רצפה והרחבה של החלל הציבורי, ואת המרחב שנוצר פתחה ונדרמולן אל מרפסת המקיפה אותו באמצעות רצף ויטרינות שקופות, כך שכבר מהכניסה ניתן להישיר מבט אל נוף הים. הויטרינות, כמו גם כל פתחי הדירה האחרים, תוכננו במסגרות אלומיניום בגון הקירות שנוכחותן הינה מינורית ואינה מכבידה, ווילונות חשמליים שהותקנו בהם משמרים שקיפות המאפשרת ליהנות ממראה הים גם בהיותם סגורים.


מבנה המפלסים הנתון הכתיב, למעשה, את מיקום הפונקציות - סלון, מטבח, פינת אוכל וחדר נוסף במפלס הכניסה ויחידת שינה במפלס התחתון - אך בחלוקה החדשה הן שודרגו לכדי חללים מרווחים הנהנים מנוחות שלא הייתה מנת חלקן קודם לכן. כך, לדוגמה, החדר השוכן בקומה העליונה הפך במסגרת זו לסוויטה נוחה ומפנקת כשנוסף לו חדר רחצה צמוד המאפשר לעשות בו שימוש לצרכי אירוח, ובמקביל כחדר טלוויזיה מפנק להנאת בני הבית כשהוא אינו מאוכלס. במפלס התחתון, ששטחו כלל במקור חדר וחצי עם מרפסת צמודה, אוחדו שני החללים ליחידה מרווחת הכוללת חדר רחצה נוח וחדר ארונות, ומתוכננת כשני אזורים - אזור שינה ואזור עבודה, אשר בעת הצורך ניתנים להפרדה באמצעות מחיצת הזזה. ניצול חלל והשגת פתרונות פונקציונאליים ככלל, היוו סעיף משמעותי בתכנון, וכך גם שינוי מיקומו ומהלכו של גרם המדרגות אשר בגלגולה הקודם של הדירה זרם כמהלך כפול, אפשר "לחסוך" במספר המדרגות, והחלל תחתיו נוצל לשילוב ארונות עמוקים למדי שמשמשים למגוון צרכי אחסון חשובים.

 

 

מרחב פתוח ומואר וקשרי עין ישירים בין אזוריו השונים של החלל. גוף תאורה: קמחי תאורה
 

 

חדר רחצה
 

במפלס הכניסה שמה חלוקת החלל דגש על ניצול מקסימאלי של שטח, יצירת זרימה נוחה בין הפונקציות השונות, וכמובן על חשיפה מרבית לנוף הים. פינת האוכל מוקמה מול מערך הויטרינות, כך שכל ארוחה מתובלת בנוף הים, ובמידת הצורך, כמו, למשל, בעת ארוחה רבת משתתפים, ניתן "לגלוש" לשטח המרפסת. אזורי המטבח והסלון הופרדו זה מזה באמצעות יחידה בנויה, אשר אופן הצבתה מותיר פתחי מעבר ביניהם משני צדדיה, כמו גם קשרי עין המשווים תחושת פתיחות. וויתור על חדר שירות שהיה צמוד למטבח הגדיל את שטחו ובחללו אף נפער פתח חלון החובר למערך החלונות שמקיף את הדירה, כאשר דלפק בר שהותקן תחתיו מזמין לשתות את הקפה של הבוקר מול הים. במרכז מתארו המלבני הוצבה יחידת אי, בשטח שנוסף לו עם הוויתור על חדר השירות שולבה יחידת ארון כרצף של יחידות האחסון, ואף מכונת הכביסה והמייבש הוצנעו בתוך ארון בעל חזיתות זהות, שמתקבל כחלק בלתי נפרד מהמטבח.

שפת העיצוב בחלל מודרנית, אך לא מינימליסטית, ומושתתת על ריצוף פרקט עץ אגוז (המשמש גם במדרכי המדרגות) שמשתלב עם קירות בגון שמנת ותאורה רכה תוך יצירת מארג נקי וחמים. "סטייה" יחידה מהמארג הרגוע מתגלה בחלל שירותי האורחים, שעוצב בשפה דרמטית על טהרת גווני שחור- כלים סניטאריים שחורים, חיפוי תקרה בזכוכית שחורה, וקירות המשלבים חיפוי קיר אפור וטפט בטקסטורת דמוית עור אפור. 

 

 

יחידת השינה במפלס התחתון. חלל ששטחו המרווח התקבל עם איחוד שטחם של חדר וחצי לכדי מרחב אחד.
 

פריטי הריהוט מאופיינים בעיצוב מסוגנן וצבעוניות תואמת של גווני שמנת ולבן, קפוצ'ינו, טוופ ונגיעות של גוון שחור, ובחירתם נעשתה בקפידה תוך התאמת מידות וגדלים לחללים השונים ולייעודיהם המשתנים. למשל, בחלל המשמש כסוויטת אירוח/חדר הטלוויזיה, שולבה ספה מסוגננת בתצורת האות L, מותאמת לייעודו הכפול/משתנה של החלל: ספת טלוויזיה המזמינה לרביצה נינוחה, ובה בעת ניתנת לפתיחה ההופכת אותה למיטה זוגית נוחה ומרווחת. ספה נפתחת שולבה גם באזור העבודה של יחידת השינה הכולל  גם ארון, כך שלמעשה, אם סוגרים את מחיצת ההפרדה "מרוויחים" חדר שינה נוסף. ביחידת השינה שולבה מיטה מפנקת עם טלוויזיה מובנית, והמרפסת הצמודה אליה עוצבה עם כורסאות נוחות לזמנים של תפיסת שלווה באווירת חוץ והנאה מהנוף.

 

מרפסת שיזוף שנוספת לדירה תוך ניצול שטח הגג. ריצוף דק אירוקו שהוקף בחיפוי דשא, קיר עץ עליו מטפסת צמחייה , כורסאות שיזוף, ומעקה שקוף.
 

ניצול מיטבי של מיקום הדירה מול רצועת החוף, בא לידי ביטוי במרפסת הסובבת אותה, אשר חלק ממנה הוגבה ותוכנן כמשטח דק (עץ אירוקו) המאפשר ליושבים בשטחו ליהנות ממראה הים. המרפסת הנעימה, מסתבר, לא היוותה עבור ונדרמולן סוף פסוק- גרם מדרגות חיצוני שמוביל ממנה מתברר כמוליך אל תוספת חדשה, אשר ניצלה את גג הקומה העליונה ליצירת מרפסת נוספת. גם מרפסת זו חופתה במשטח דק ששני צדדיו חופו בדשא, ובשטחה נבנה גם קיר עץ שעליו מטפסת צמחייה בעלת פריחה צבעונית, המשתלבת עם כורסאות השיזוף הצבעוניות לכדי מראה קיצי ומלבב. מרפסת השיזוף הוקפה במעקה זכוכית החושף את הנוף במלואו, וכל הווייתה אומרת נקודת תצפית המשקיפה מגג העולם על כל המרחב הפרוש תחתיה, עד קו האופק. 


מתוך בית ונוי 109: "גבוה מעל הנוף"

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי