דירה - פרק ב'

מה שהחל כרצון לשינוי קטן בדירה ותיקה הפך לתכנון מקיף שביצע בה האדריכל שי דותן. בפרק הנוכחי של חייה הפכה דירת הגג בת חמשת החדרים הפכה להיות סוג של לופט שעיצובו נועד לשוות תחושת מרחב, פתיחות מקסימאלית ונוחות מגורים

מאת: מיה אור | צילום: עוזי פורת | אדריכל שי דותן - 03/04/2013
סיפור תכנונה החדש של דירת הגג הדו קומתית ששוכנת באחת מערי השרון, מזכיר סיפור של כפתור שבעטיו תופרים בגד. "בס"ה רצינו פינת משפחה נוחה לצרכינו העכשוויים, כשהילדים בגרו ועזבו את הקן, אך מרבים לשוב אליו עם הנכדים" אומרת בעלת הבית על מה שהחל כרצון לשדרוג קל, והפך לשיפוץ מקיף שזיכה את הדירה הותיקה בחזות חדשה לחלוטין. מבנה הדירה היה טיפוסי לתקופה בה נבנתה לפני למעלה מעשרים שנה, ורחוק מהפתיחות המאפיינת את הבנייה העכשווית: קומת הכניסה כללה מטבח + מרפסת צמודה, סלון+ מרפסת גדולה, ושלושה חדרי ילדים קטנים יחסית שחלקו מרפסת משותפת. שטחה של הקומה העליונה נחלק לחדרי שינה, רחצה וארונות. פרויקט התכנון הופקד בידי האדריכל שי דותן, ובחיים כמו בחיים הפך, תוך דיאלוג פורה עם הדיירים ומספר סקיצות, ל"שיפוץ מתגלגל", שבמהלכו התכווץ אמנם מספר החדרים בדירה, אך היא התרחבה לאין שיעור בממדי המרחב שבה, הפתיחות ונוחות המגורים. את הקונספט הרעיוני שיצר דותן הנחה גובהו הכפול של הסלון המקורי "מכיוון שהגובה הכפול היה נתון בשטח, הוא היווה בסיס טוב ליצירת חלל בעל איכויות לופטיות, שנהנה מכל היתרונות שמרחב כזה מייצר מבחינת התנהלות נוחה, שהייתה המטרה העיקרית - חלל ש"עובד" נכון, עם חלוקה מוגדרת של הפונקציות השונות להבטחת נוחות מגורים".


 

 

בשלב הראשון הוסרו כל מחיצות הפנים, גרם המדרגות שהוביל לקומה העליונה נעקר ממקומו, ולמעט שני עמודים תומכים שגויסו לטובת התכנון המחודש נותרה הדירה כמעטפת בלבד, ושטחה הורחב ע"י סיפוח שטחי המרפסות: חלק נכבד ממרפסת הסלון, שהייתה גדולה מאד כך שעדיין נותר בה די והותר שטח, מרבית שטחה של מרפסת המטבח ושטחה של מרפסת חדרי הילדים. התכנון החדש של דותן (ראה תכנית) חילק את המרחב הפתוח לשני אגפים מוגדרים, ובה בעת שימר את הזרימה הישירה ביניהם: המטבח, פינת האוכל והסלון רוכזו כרצף נוח במרחב אחד, והאגף השני הינו מעין שדרה הנמשכת מימין לדלת הכניסה לדירה עד יחידת השינה המצויה בעומק החלל. ההפרדה בין שני האגפים נעשתה באורח חלקי באמצעות יחידה בנויה, אשר בצד המטבח משמשת לאחסון ובצד השדרה תומכת את גרם המדרגות החדש שמוביל לקומה העליונה - עשוי קונסטרוקציית מתכת ומדרכים מרחפים עשויים עץ אלון טבעי, מלווה במעקה מתכת בעבודת מסגרות נקיית קווים, ומסתיים בגשרון החוצה את גובהו של החלל הפתוח ומשקיף על שני אגפיו. 

 

לאורך השדרה ממוקם חדר המשפחה הנכסף, זה שלמעשה התחיל את סיפור השיפוץ, ובחלקה הסמוך ליחידת השינה היא "מתרחבת" לכדי אזור בפני עצמו- מעין מבואה נעימה הגובלת בשירותי אורחים וממנה ישנו פתח מעבר המקשר אותה עם המטבח. יחידת השינה שהתקבלה אחרי איחוד חדרי הילדים היא חלל רחב ידיים הכולל גם חדר רחצה מרווח ומפנק, וחלל נוסף היכול לשמש לצרכי אירוח תוכנן בקומה העליונה, אשר בגלגולה החדש כקומת גלריה פתוחה משמשת בעיקר כחלל שהייה גמיש ורב תכליתי - להתרווחות, למשחק, צפייה בטלוויזיה וכיו"ב. מחיצות הפנים שתחמו אותה כקומה סגורה הוסרו, כאשר חשיפת עמודיה וממד העומק שנוצר ביניהם אגב כך נוצלו לפריצת פתחים שתוכננו עם אדנים פנימיים רחבים היכולים לשמש כספסלי ישיבה, ולחלופין להצבת פריטי נוי או אחסון ספרים.

 

 

הקומה העליונה שתוכננה כקומת גלריה פתוחה שהשימוש בה גמיש ורב תכליתי.
 

ממדי המרחב, הפתיחות והאווריריות שהקנה התכנון החדש לחלל, ובכלל זה מבטים ארוכים המאפשרים לחצות את אזוריו השונים, גובו ע"י נוסחת חומר וצבע המלווה אותו תוך יצירת זרימה קוהרנטית. "הכוונה הייתה ליצור מסגרת חלל נקייה ומדויקת, חפה ממורכבויות צורניות ו/או שילובי חומרים דומיננטיים מידי, כך שהיא אינה מעייפת מחד, ומאפשרת לצקת לתוכה כל תוכן רצוי מאידך" אומר דותן. בתוך כך, הטיפול החומרי בחלל העירום כלל התקנת פרופיל בלגי בגון חקי בכל פתחיו, הקירות "נעטפו" בחיפוי גבס שהעניק להם גימור חלק, אחיד ומהוקצע, לריצוף כלל אזוריו נעשה שימוש בקורות אלון טבעי מעושן רחבות מהמקובל- 27 ס"מ, כל עבודות הנגרות בוצעו בגימור שלייף לק לבן, ולכל המשטחים במטבח ובחדרי הרחצה נבחר קוריאן לבן. התקרה שנבנתה בחלל שהיה בעברו חלק מהמרפסת תוכננה כתקרה מנותקת המשווה אווריריות, והתאורה ששולבה בו הורכבה מ-4 סוגי גופים קבועי קיר ותקרה בעיצובים מודרניים, שפיזורם בחלל נעשה תוך מתן דגש על אופן הפצת האור והיותו חלק משמעותי ביצירת האווירה הרגועה שמאפיינת אותו, דוגמת אלומות האור הרכות ש"מעטרות" את הקיר מעל משטח העבודה במטבח. על רקע זה בולט עוד יותר גוף דקורטיבי יחיד שנתלה בפינת האוכל, אשר בעיצובו העשיר מהווה מוקד אסתטי בעל נוכחות דומיננטית.

 

 

קיר מחופה אבני פירוקים משמר זיקה לקיר אבן ירושלמית שהיה משולב בגלגולה הקודם של הדירה.
 

נוחות היא ללא ספק שם המשחק בחלל המזמין שנפרש לעיני הנכנסים אליו. המטבח, המצטיין בממדיו המרווחים, עוצב על טהרת יחידות תחתונות סדורות בתצורת האות ח' ובמרכזו ניצבת יחידת אי עשויה מקוריאן, אשר משטחה העליון נדיב המידות תוכנן תוך שילוב שני מישורי גובה - הגבוה ביניהם משמש כמשטח עבודה משולב עם כיור אינטגראלי, והנמוך משמש כשולחן אוכל לכל דבר.  לקוריאן הלבן צוותו חזיתות עשויות פורניר דחוס בגון אפור כהה מאד, ושילוב זה, של גווני לבן/ שמנת, חום ושחור, רוקם, למעשה, את כל שפת הצבע של העיצוב, כשהוא מופיע בפריטי הריהוט, הטקסטיל אביזרי הנוי, ואף בחדרי הרחצה. פריטי הריהוט ככלל, נבחרו בקפידה כשילוב של פריטים "בודדים" שצירופם יוצר מראה הרמוני- עכשווי וקלאסי כאחד, כאשר שימוש בעץ כהה נוסך חמימות נעימה. כך, למשל, שולחנות הקפה בסלון ובחדר המשפחה שמעוצבים כעין תיבות מלבניות פתוחות; השולחן העגול בפינת האוכל והכיסאות הקלאסיים שהותאמו לו; קונזולה מסוגננת שהוצבה במבואה שבקצה השדרה; ריפודה הבהיר של הספה הפינתית בסלון על שפעת הכריות שפזורות עליה; הוילונות הלבנים והקלילים ש"נמשכים" מגבול המטבח ומקיפים את הסלון תוך יצירת המשכיות ויזואלית ותחושת רכות; ונופך מיוחד מוסיפה לחלל האוורירי נוכחותו של קיר אבני פירוקים המייצג סוג של זיקה לעברה של הדירה - לאבן ירושלמית ששימשה טרום השיפוץ לחיפויו. ביחידת השינה רחבת הידיים החליט דותן שלא לגרוע מתחושת המרחב, ובמקום חדר ארונות סגור שולב בחללה ארון קיר אשר אופן תכנונו המותיר מרווח בינו לבין התקרה, מקנה לו נוכחות של רהיט ומראה ייחודי, שהודגש באמצעות גופי תאורה קבועי תקרה המלווים אותו מעל ו"זורקים" עליו את אורם. חדר הרחצה של יחידת השינה הינו חלל מרווח המשלב ריצוף שיש קרמה מרפיל, חיפוי זכוכית בקירות, יחידת כיור ארוכה ומרחפת, מקלחון שקוף ושאר אבזור מפנק להבטחת נוחות מקסימאלית, ושירותי האורחים הם סוג של "הי לייט" יצירתי ומקורי: בלוק קוריאן לבן ש"צומח" מתוך "ערוגת" חלוקי נחל המקיפה אותו משמש ככיור, ולצדו, כסוג של השלמה צורנית, ניצב בלוק זהה בגימור שלייף לק שחור. הברז בעל קווי העיצוב הנקיים שמותקן בקיר זכוכית לבנה מכוון אל עבר מרכז גוש הקוריאן, והמים הזורמים עליו נאספים לאגנית (ערוגת חלוקי הנחל) הרחבה המצויה בהיקפו.

 

אחד הבונוסים של דירת גג הוא הנוף הנשקף ממנה, כך שגם חלקת המרפסת שנותרה לאחר שמרבית שטחה סופח לחלל המגורים טופלה באותה קפידה עיצובית ההופכת אותה לאזור חוץ נעים לשהייה: בשטחה שרוצף בשיש שחור הוצבו עציצי ענק מרשימים, קיר האבן, שגולש גם לשטחה, מייצר רצף בין הפנים והחוץ, ומרכז חלקו העליון של המעקה הבנוי הומר בזכוכית, כך שגם בעת ישיבה בתוך חלל הפנים ניתן ליהנות ממראה הנוף, וליתר דיוק מנוף החוץ- שכן חזותה החדשה של הדירה לאחר המהפך שעברה היא בבחינת תמונת נוף מרשימה בפני עצמה. 


מתוך בית ונוי 109: "פרק ב'"