שיפוץ דירה - התחדשות

ללא מהפכים מבניים דרסטיים ותוך היצמדות למסגרת תקציב נתונה, חידשה האדריכלית גלית שיף את פניה של דירה מיושנת ברמת אביב. כל אחד מאזוריה טופל פרטנית בהתאם לצרכים ולאפשרויות, וכלל החלל המיושן והדחוס הפך למרחב אוורירי עכשווי משולב בקריצות מקוריות

מאת: גילי כהן-לב | צילום: בישקו | אדריכלית גלית שיף, "גלעד שיף אדריכלות" - 03/04/2013
כשהופקד שיפוצה של הדירה הדו מפלסית ששוכנת ברמת אביב בידי האדריכלית גלית שיף, מבעלות משרד "גלעד שיף אדריכלות" אותו היא חולקת עם האדריכלית יעל גלעד, החלל שפגשה היה רחוק מלהיות אטרקטיבי. שטחה של הדירה, כ-100 מ"ר, אמנם כלל חמישה חדרים וגג ששטחו משתרע על 60 מ"ר, אך חללה היה מיושן ודחוס, וגרם מדרגות שחצה אותו הפריד בין המטבח והסלון. בהתאם לפרוגראמה שהוגדרה טוותה שיף מספר אופציות תכנון שכללו את הסטת גרם המדרגות ממיקומו החוסם, אך בסופו של דבר, מטעמי שמירה על תקציב שהיה בבחינת נתון משמעותי בפרויקט, הוחלט להותירו במקומו "למעשה, נדרשנו לנווט בין בקשת הלקוחה ליצור מראה מודרני, נקי ומרווח, לבין העובדה שגרם המדרגות ממוקם במרכז החלל ואינו מאפשר לפתוח אותו לכדי מרחב אחד. במסגרת זו, אחת המטרות העיקריות של התכנון הייתה לשדרג את חזותו ולהפיק את המקסימום מאילוץ נוכחותו בשטח" היא אומרת.
 

 

המטבח השוכן מעברו השני של גרם המדרגות. חלל סגור בעיצוב פרקטי ונקי, משולב עם הפתעה צבעונית
 

בתוך כך, בחלוקת החלל החדשה נותר גם המטבח הסגור במיקומו המקורי, הסלון ופינת האוכל נקבעו במרחב אחד, שטחם של שני חדרים אוחד לכדי סוויטת שינה מרווחת, וחדר נוסף נקבע כחדר עבודה לבעלת הבית שמרבית עבודתה מתבצעת מהבית. כפרויקט שביצועו נצמד לתקציב מוגדר, החומרים שנבחרו ליצירת מסגרת החלל הינם איכותיים, כאלה שתורמים לחזותו העכשווית, אך לא יקרים מידי: הקומה הראשונה רוצפה באריחי גרניט פורצלן אפורים שהונחו בהדבקה, והקומה העליונה בפרקט. קירות החלל נצבעו בגון בהיר כדי לשמר את אווריריותו, וכבר בתחילת השיפוץ הוחלט על גופי התאורה שישולבו בחללים השונים - מרביתם דקורטיביים "לגופי תאורה ישנה חשיבות עצומה בחזותו הסופית של החלל, וההחלטה עליהם כבר בתחילת התהליך מבטיחה שהוא לא יגיע לסיומו בלעדיהם, כפי שקורה לא פעם" מדגישה שיף, אשר לתוך מסגרתו הסולידית - מינימליסטית של החלל יצקה עניין באמצעות שילובי אלמנטים מקוריים ונגיעות צבעוניות. הבולט מכולם בא לידי ביטוי בגרם המדרגות, שמאילוץ מבני הפך למוקד מקורי ויוצא דופן: מדרכיו צופו בעץ זהה לזה המשמש בקומה העליונה על מנת ליצור המשכיות, וה"מעקה" שצוות אליו הינו בלתי שגרתי בעליל - רשת עשויה כבלי נירוסטה. הרשת הותקנה כשהיא מתוחה בין שני מוטות מתכת המעוגנים לרצפה ולתקרה, ובתוך כך מייצרת סוג של מחיצה מחוררת החושפת את גרם המדרגות במלואו ומאפשרת מבט ישיר אליו וממנו. רשת זהה שולבה גם בקומה העליונה, במקום קיר חלקי שהוסר, והיא משווה לחללה פתיחות, כמו גם רצף וקשר ויזואלי עם הקומה הראשונה. "סטייה" אחרת משפתו המינורית של החלל שולבה במטבח, שעיצובו המינימליסטי נשלט ע"י גון לבן המופיע הן ביחידות האחסון והן בפינת האוכל העגולה שהוצבה בשטחו. את המרקם הלבן שובר טפט בגווני ירוק וצהוב עזים שמחפה את הקיר מעל משטח העבודה, כאשר מעבר להפתעה הצבעונית תצורת הדיגום כפסים אנכיים רחבים מעניקה אשליית גובה לחלל.

  

גרם המדרגות הבנוי שנותר במיקומו המקורי בין חלל הסלון והמטבח. מדרכיו הוחלפו במדרכי עץ ורשת מכבלי נירוסטה, המקובעת לרצפה ולתקרה המשמשת כמעקה

 

חלל שינה רחב ידיים, אוורירי ואינטימי כאחד, התקבל בעקבות איחוד שטחם של שני חדרים, וחולק לאזורי שינה, הלבשה ורחצה.
 

הד כלשהו לגון הירוק מעניק גבם הצבעוני של הכיסאות הלבנים, ושילוב של גון ירוק מופיע אף בפינת הישיבה של הסלון וכן בצורה מעודנת בסוויטת השינה, אשר איחוד החדרים הפך אותה למרחב נעים, פונקציונאלי ונוח מאד. חללה חולק לאזורים באמצעות יחידת ארון המפרידה בין אזור השינה וחדר הרחצה, תוך יצירת אזור הלבשה מרווח בין שתי הפונקציות "למרות השטח המכובד שאפשר ליצור חדר ארונות ראוי, העדפתי לשמור על זרימה פתוחה במקום ליצור חלל משנה סגור, מה גם שאני מאמינה בארונות סגורים ומעדיפה אותם על פני מדפים פתוחים הנוטים לצבור אבק. ככלל, ארונות המיוצרים בעבודת נגרות בהתאם לצרכים פרטניים מוגדרים ממקסמים את תנאי האחסון בבית" אומרת שיף, שתכננה את הארון כיחידה דו צדדית: חזיתו הפונה לאזור השינה הינה ספריה שחלקה וחזיתו הפונה לחדר הרחצה הינה ארון בגדים המספק שפע של מקום אחסון וממוקם בקרבה נוחה לחדר הרחצה. חלקה הפנימי של הספרייה נצבע בגון ירקרק החובר לגון הטפט המעודן ששולב בקיר מאחורי המיטה, ואזור השינה הוגדר כאזור אינטימי הנהנה מתכני נוכחותם של הספרים, כמו גם מהצבעוניות שהם תורמים.

 

קומת הגג היא קומת אירוח שממנה ישנה יציאה למרפסת המשקיפה לנוף בתי הסביבה. חלל זה נועד לשמש גם כחדר טלוויזיה, וחזותו המינימליסטית נאמנה לשפת העיצוב הלבנה בעיקרה: יחידת אחסון נמוכה שמעליה תלוי מסך פלסמה, וספת רביצה נוחה המעוצבת כך שניתן להציבה לשני הכיוונים ובעת הצורך אף לפתוח אותה למיטה. כך, גם ללא מהפכים מבניים דרסטיים ובמסגרת תקציב נתון ולא "פרוע", זכה כל אחד מאזורי הבית לטיפול פרטני מושכל שהפך את כלל שטחה של הדירה המיושנת לחלל נעים, נוח ועכשווי, המעניק תחושת רווחה ויזואלית ופונקציונאלית כאחת.


מתוך מגזין בית ונוי 108: "התחדשות"

יצירת קשר - שיפוץ דירה - התחדשות