דירה לאחר שיפוץ בהרצליה

אדריכליות הפנים מיכל חן ודרורית גוטפריד נלחמן על כל סנטימטר בפרויקט שיפוץ דירה השוכנת בהרצלייה. באמצעות שקיפות וצבעוניות בהירה הן שיוו תחושת מרחב למבנה המפלסים הצר, ושילבו בו פתרונות יצירתיים שהוציאו ממנו את המיטב

מאת: עידית אסא | צילום: גידי בועז | אדריכליות פנים דרורית גוטפריד ומיכל חו, סטודיו Due - 03/04/2013
18 שנה אחרי שרכשו את הדירה השוכנת במגדל דירות לחוף ימה של הרצליה, החליטו בעליה שהגיעה השעה לבצע בה שיפוץ. הדירה התלת מפלסית משמשת אותם כל אימת שהם מגיעים לארץ, ובאמצעות השיפוץ ביקשו לשוות לה חזות רעננה וחדשנית, ובעיקר ליצור בה תנאי מחייה נוחים יותר ומותאמים לצרכי משפחה שילדיה בגרו וזקוקים ליתר פרטיות. 

 

 

 

"למרות שלושת מפלסיה, מדובר בדירה קטנה ששטחה 70 מ"ר, שהמבנה הצר והצפוף שלה ממש העלה אסוסיאציה כלשהי של פיר מעלית" אומרות  אדריכליות הפנים מיכל חן ודרורית גוטפריד  שותפות ובעלות סטודיו "DUE", שבידיהן הופקד פרויקט השיפוץ. "החלל המקורי השתרע על פני שלושה מפלסים שכל אחד מהם היה, למעשה, חדר או אזור. בחצי מפלס נוסף, העליון ביותר, הייתה מרפסת גדולה למדי שהשימוש בה היה מועט מאד בשל גישה לא נוחה אליה, ובכניסה לדירה ניצב קיר שסגר אותה כך שהנכנסים פנימה "נפלו" ישירות למטבח" מתארות גוטפריד וחן את החלל שפגשו עם תחילת העבודה, ואשר הוביל אותן לטוויית קונספט רעיוני שנשאב מיכטות "כמו שביכטה כל פינה מנוצלת עד תום, כך גם בתכנון הדירה ניצול החלל שסבל, בין היתר, ממצוקת אחסון היווה סעיף מאד משמעותי. המבנה הצר והציר האנכי שמאפיינים אותה היו בבחינת נתונים בלתי ניתנים לשינוי, כך שהאופציה היחידה הייתה לזרום עמם ולשדרגם כדי שההתנהלות הביתית תהיה נוחה ויעילה יותר, ולשוות לחלל תחושת מרחב ככל שניתן".

 

 

המטבח שהוסט לעומק המרחב מוגדר באמצעות הנמכת תקרה שתצורתה הגלית אף מרככת את ממד גובהו של החלל ומעשירה אותו בעניין שונה.
 

 

המרפסת שלאחר השיפוץ- משטח מבוזבז לאזור מבוקש. המעקה הורחב למשטח בר שמעליו מותקנת זכוכית שקופה החושפת את הנוף, והשטח רוצף בפרקט.
 

בתוך כך, גרם המדרגות נותר במיקומו, אך חזותו שודרגה ע"י החלפת מדרכי השיש שהיו בו במדרכי עץ מלא ושילוב מעקה שקוף, והתכנון החדש נצמד למערך המפלסים המקורי, כאשר כל אחד מהם טופל תוך ביצוע חלוקה מחודשת של חללו. השינוי המשמעותי ביותר בוצע במפלס העליון בו שוכן חדר הילדים וחצי מפלס מעליו המרפסת: המעבר המקורי אליה נסגר תוך ניצול חללו ליצירת גומחה בה הוצבה מכונת הכביסה, והגישה החדשה נקבעה מחדר הילדים, תוך "הלאמת" חלק מהמרפסת וסיפוחו לשטחו. תוספת שטח זו יצרה בחללו הפרש מישורים קל שאך מוסיף לו עניין ויזואלי, ונוצלה לשילוב פינת מחשב מוגדרת ופונקציונאלית. בהמשך לכך טופלה גם המרפסת - שטחה רוצף בדק עץ; המעקה המקורי הורחב  לכדי בר/דלפק ישיבה שמעליו הותקנה זכוכית שקופה המאפשרת ליהנות מנוף הים הנשקף דרכה; צנרת לא אטרקטיבית שניצבה בשטח הוצנעה מתחת לספסל עץ בנוי שרופד בכריות; והמרפסת ככלל הפכה ממקום מבוזבז וזניח לאזור נעים ומבוקש בקרב בני הבית. מעבר לכך, רמז לגבי חזותה המחודשת ניתן לקבל באמצעות פתח אנכי גדול החושף אותה כעין תמונה מלבבת בחלל המדרגות, והינו הרחבה של פתח קטן שהיה במקור והורחב גם לצורך החדרת אור יום. 

 

 

חדר הילדים במפלס העליון. פתרונות אחסון כחלק מהעיצוב
 

במפלס ההורים הוסרו כל הקירות המקוריים שהפרידו בין חדר השינה, חדר הרחצה ואזור מבואה קטן, ובמרחב הפתוח שהתקבל הותקנו מחיצות זכוכית שקופות המגדירות את אזוריו- אזור שינה שהפך מרווח יותר ואזור רחצה.

שדרוג מפלס הכניסה, שתקרתו גבוהה מהרגיל והוא נחלק לשני מפלסי משנה - מטבח ופינת אוכל, ומהלך מספר מדרגות מטה מהם סלון - התמקד בשינוי פרופורציות של החלל. במסגרת זו הוסר קיר שטרום השיפוץ ניצב בכניסה לדירה, ומיקומו של המטבח הסגור שנפתח בעקבות זאת הועתק מעט "הצדה" כדי ליצור אזור מבואה נעים. על מנת להגדיר את שטחו של המטבח במרחב הפתוח בוצעה בו הנמכת תקרה, שתכנונה בתצורת גל אף מרכך את ממד גובהה של התקרה ונוסך עניין צורני שונה. שינוי הפרופורציות, שנועד גם להרחיב את שטחו של הסלון, בוצע ע"י "דחיפת" המדרגות המובילות אליו למיקום "עמוק" יותר במישור הכניסה המצוי מעליו, כשהוא נוגס מעט משטחו אך לא גורע ממנו משמעותית, ובו בזמן תורם לתחושת המרחב בסלון שתחתיו.

 

לחיזוק תחושת מרחב בחלל בחרו גוטפריד וחן במערכת חומרים וצבעים הנשענת על צבעוניות בהירה בעיקרה, מוטיב של שקיפות הנוסך אווריריות, ומרקמים מבריקים המייצרים השתקפויות, דוגמת ריצוף גרניט פורצלן בגון אפור בטון במרקם מבריק בסלון, פסיפס כסוף בעל ברק בחדרי הרחצה; וגימור שלייף לק מבריק בפריטי ריהוט בהירים. קירות החלל נצבעו בלבן, ובמינונים מדודים שולב במארג הבהיר עץ אלון הנוסך בו חמימות נעימה ואף משמש לריצוף החדרים. התאורה שנועדה דווקא להעצים את זרימתו האנכית של החלל מתקבלת מגופי אפ-לייט מעודנים המפיצים את אורם כלפי מעלה, ובכלל זה גופים סמויים המייצרים אפקטים רכים ונעימים לעין.

 

 

חלל הסלון הממוקם מספר מדרגות נמוך ממפלס הכניסה. עבודת נגרות: נגריית חמד
 

 

מבט משולחן העבודה אל המרפסת.
 

גולת הכותרת של התכנון היא, כאמור, ניצול מושכל, ובתוך שפת העיצוב המודרנית שמאפיינת את החלל משתלבים פתרונות יצירתיים הפותרים מצוקת אחסון ומקלים על חיי היומיום, כמו גם על אירוח חברים ובני משפחה שלא פעם מתלווים אל הדיירים בהגיעם לארץ. כך, לדוגמה, מדרגות העץ שמחברות את שני המפלסים בחדר הילדים מתגלות כחללי אחסון נוחים ויעילים, כשחזותן אינה מרמזת על כך דבר;  כל קיר אפשרי נוצל לשילוב ארון, והשטח ה"מת" שנוצר מתחת לגרם המדרגות בסלון נוצל לתכנון יחידת ארון מותאמת לצורתו הקטומה משהו, ובעלת חזיתות MDF גלי המעניקות לה ערך אסתטי של חיפוי קיר מעניין. בצמוד ליחידת הארון וכעין המשך שלה, תוכננה יחידת מגירות נמוכה שחזיתה זהה לה, ומהקיר המנותק מעליה בוקעת תאורה שהוצנעה מאחוריו. פריטי הריהוט בחלל מאופיינים בעיצוב נקי ועכשווי, כאשר גם כאן, מעבר לעיצוב הנאה קיים הממד השימושי. כך, למשל, הספה הלבנה והמסוגננת נפתחת למיטה כפולה, ובמקרה כזה של אורחים הנוטים ללון בה עומד לרשותם ולשירותם גם הארון. את עיצוב הסלון משלים הדום מרופד שעליו "מולבש" מגש עץ, כך שהוא יכול לשמש כמקום ישיבה נוסף ולחלופין כשולחן קפה. המטבח הלבן שבוצע בעבודת נגרות בגימור צבע בתנור מעוצב בקו אופקי עם שפע של מגירות גדולות ויחידה גבוהה, ושולחן האוכל מגלם את מוטיב השקיפות עם משטח זכוכית ורגלי מתכת. 

 

 אין ספק שמעבר לחזות המסוגננת שלבשה הדירה בעקבות השיפוץ, ניצול מושכל הוא סיפורה האמיתי - הוכחה לכך שהתשובה טמונה בפרטים הקטנים/גדולים, ולענייננו כאן, אפילו בסנטימטרים בודדים.


מתוך מגזין 107: "על הגובה"