הזרימה לעולם האישי

ניקיון המראה של הדירה שעיצב פאביו בשילוב עץ כחיפוי קירות המלווה את כל החדרים – הוא שיצר חללים המשכיים ומודרניים רצופים בפרטים ובאלמנטים עיצוביים ונעימים. המראה ההומוגני מחבר כל חלל וחלל ומדגיש את החשיבה ואת הרצון לקחת את האלמנט של ה- boiserie שחזר לאופנה, ובשימוש נכון הוא משאיר חותם מודרני, חם, ועם זאת צח ועכשווי.

מאת: אבי מרון | צילום: F. Barilari | משרד אדריכלים: Fabio Barilari Architetti - 15/08/2018

פרויקט זה הוא שיפוץ מלא של דירה ברומא. האדריכל רצה ליצור שימוש מורכב ומובהק בחלל ובתפיסות, תוך יצירת חזית פנימית שמתפתחת לאורך כל הדירה, ואיזון בין מורכבות ובין פרקטיות.

הכניסה שתכנן פאביו מלווה את הדייר אל חלל המגורים באפקט "צוואר הבקבוק".

הזרימה לעולם האישי
מבט אל המטבח והנמכת התקרה המחופה בעץ בקווים רכים עם המשכיות החומר

הקירות מחופים בעץ אלון אירופאי טבעי המונח בצורה אופקית שמעצימה את הרצון להיכנס אל החלל הבא. מימין לכניסה תכנן פאביו ארון מעילים עם דלתות בפתיחה נסתרת ששומרת על המראה הנקי וההמשכיות בחיפוי הקירות. משמאל ממוקם חדר הסטודיו ולו דלת הזזה מזכוכית צרובה שמשלימה את המראה הקליל של הדירה. המדפים של ספריית חלל המגורים עשויים מעץ טבעי באותו גוון, כדי לקשר בין החומרים, ודלתות הספרייה עשויות גם הן מעץ מזכוכית צרובה. את קיר הספרייה בחר פאביו לא לצפות בעץ ולהשאיר כרקע לבן ומאזן לצד התאורה הטבעית. אף על פי שהספרייה מלאה בספרים ובאביזרים, היא נשארת הומוגנית וקלילה ומתמזגת בחלל. הרהיטים משתלבים בחדר בשלמות, וסוגי העץ השונים שמהם הם עשויים משרים אווירה טבעית. בכל חלל אפשר לראות נגיעה של רהיט או גימור קעור ורך.

הזרימה לעולם האישי
מבט אל הכניסה עם אפקט צוואר הבקבוק המזמין את הנכנס אל פנים הדירה

 

הזרימה לעולם האישי
מבט אל הספרייה ואל פינת האוכל המשלבת עצים שונים, מקבלים מראה מיוחד לתוך החלל

תקרת המטבח מונמכת, ומחופה אף היא בעץ טבעי בקווים רכים. מראה המטבח הנקי, הדלתות ללא ידיות והצבעים הם אותם צבעים שחוזרים בשאר הדירה: עץ טבעי, אפור בהיר, פחם ולבן. מסגרות המתגים ואביזרי הבית החכם הם בצבע כרום מט שמתחבר בטבעיות לצבעים האפורים השולטים. רצפת הבית עשויה מאבן ארדסיה בצבע אפר ומונחת כלבנים כדי לתת תחושה של תנועה ומרחב לחלל. נגיעות הצבע מגיעות מתמונות האבסטרקט המפוזרות ומוארות בגופי תאורה הממוקמים על הקיר כמו במוזיאונים, בצבע כרום שנעלם בזכות החומר שמשקף את האלמנטים מסביבו.

הזרימה לעולם האישי

את שילוב הזכוכית הצרובה הממוסגרת באלומיניום פחם אפשר לראות במחיצות, במסגרות לדלתות ואף ברהיט האמבט שמשתלב היטב בחיפוי הביזאצה לכל גובה הקירות באמבטיה. במסדרון שבין חלל האמבטיה והמטבח שולבה הזכוכית כמקור אור המעביר אור טבעי בין חלל המטבח לאמבט באמצעות אלמנט אנכי במסגרת אלומיניום פחם. פרטי התאורה בנישות שבמקלחון משרים אווירה נעימה ומיוחדת.

גם בחדר השינה נשמר הקו הנקי של הבית. הקווים הרכים של גב המיטה ושל מנורות הקריאה מרכזים את הנושא המשותף לכל החללים. מנורות הקריאה המתכווננות תלויות על הקיר ואינן תופסות מקום על השידות. כך נותרות השידות נקיות ומסודרות.

"החומרים שבהם השתמשנו, הריהוט והתאורה הנבחרת, נבחרו כולם כדי לקבל בברכה את בעלי הדירה עם כניסתם, ואיתם הם יחיו מדי יום. זהו היבט חשוב מאוד." מסביר פאביו.

הזרימה לעולם האישי
המראה מכיוון המסדרון לכניסה מדגיש את ההומוגניות של הדירה עם אפקט ההמשכיות של החומרים

השילוב בין העץ והאבן נועד לקשר את האלמנטים מהטבע אל הבית הממוקם בלב ליבה של העיר הגדולה. "אני מאמין ששמירה על הקשר הזה בחיים, על בסיס יומי, מעודד את רווחתם הפסיכולוגית של אלה החווים ארכיטקטורה. לעיתים קרובות אנחנו שוכחים את ההיבט הזה."

הזרימה לעולם האישי
נגיעות הצבע מגיעות מתמונות האבסטרקס המפוזרות ומוארות על ידי גופי תאורה מהקיר כמו במוזאונים

הזרימה לעולם האישי
תאורת האווירה בנישות שבאזור המקלחות משרות נעימות ועומק לחלל

כמו בכל פרויקט קיים שתוכנן על ידי אחרים, האפשרות של התאמת האור הטבעי מוגבלת על ידי הצורות, המיקום והגדלים של החלונות הקיימים. ואולם בבחירת חומרים נכונים אפשר להשיג תוצאות מוצלחות גם בנתונים הקיימים. ׳כשנכנסים הביתה חוזרים אל העולם האישי, וזו התחושה שהבית צריך לייצר. המטרה היא להרגיש את הכמות הנכונה של הניתוק מהעולם החיצוני היום-יומי, העבודה, הלחץ, החיים בתנועה ובפיח.

לתפוס, אפילו רק באינסטינקט, באופן לא רציונלי, את הממד הפרטי, אשר מושג כמובן על ידי יחסים אישיים, אך גם בעזרת ארכיטקטורה מסבירת פנים׳. לכן הכניסה היא חלק מהחזית הפנימית של הדירה, הנפתחת כבר מדלת הכניסה, מחבקת אותה בגיאומטריה המעוקלת שלה, ללא קצוות חדים, בתקרה נמוכה מעט, המדגישה את השינוי מבחוץ. אפילו דלת ההזזה של חדר הסטודיו הפרטי מתפקדת כמסך בין הכניסה לאזור המגורים, במידת הצורך.

הזרימה לעולם האישי
דלת ההזזה לחדר הסטודיו שמשרה קלילות בזכות השימוש בזכוכית הצרובה

לצד זה, יש חשיבות עצומה לניצול השטח, ולדאגה שכל מטר רבוע יהיה פונקציונלי ככל האפשר. מסיבה זו, הפאנלים מלוחות העץ המשמשים לחיפוי הקירות, הארונות המוסתרים, ארונות הבגדים, חללי האחסון הקטנים והנישות, הם כולם אלמנטים המתחברים בגימור המאחד אותם – כדי להפוך כל חלק של הדירה לפונקציונלי ועם זאת לא פולשני.

הזרימה לעולם האישי
רהיט האמבט שמשתלב מצוין ברקע חיפויי הקירות לכל הגובה בגימור אחיד כמו בשאר הבית

זהו פרויקט בקנה מידה קטן, אך כשיש כימיה מלאה בין המתכנן, הלקוח והקבלן המשפץ – מתקבלת תוצאה מדהימה שנותנת לאדריכל סיפוק אדיר. העבודה הופכת לתענוג גדול, וכיף לראות את הפרויקט מתפתח והופך למעוצב יותר מיום ליום. כשמשתמשים בחומרים טבעיים, בגרפיקה הטבעית של החומר ובצבעים רכים, כל פרט הוא חשוב ונראה לעין, ובפרויקט הזה לא חסרים פרטים. "יש הרבה עבודה על פרטים. לא תמיד הם גלויים לעין, אבל הם תמיד אלה שעושים את ההבדל."