הרמוניה של שילובים

שיפוץ מקיף שביצעה האדריכלית דושה לידז'י-דותן בדירה דו קומתית בכרמל, הפך את חללה החשוך למרחב מגורים נוח ואוורירי ששפת עיצובו העכשווית שזורה חמימות ביתית

מאת: עידית אסא | צילום: אינסה צילום אדריכלות | - 29/02/2016
אדריכלית דושה דותן-לידז'י,
סטודיו דותן-לידז'י
 
מבט מעומק החלל הציבורי המרכז בשטחו את הסלון, פינת האוכל והמטבח. מארג עיצובי עכשווי ורך כאחד, נרקם מצבעוניות של גווני חום-בז' עם שילובי טורקיז, פריטי ריהוט בקווים קלאסיים-מודרניים, שילובי טקסטיל ופריטי נוי חינניים. ריהוט: "סימפלי ווד", "איי.די. דיזיין", "ביתילי".

הדירה הדו קומתית שעיצובה הופקד בידי האדריכלית דושה דותן-לידז'י, הייתה דירה קיימת שעם רכישתה בוצע בה שיפוץ מקיף מ-א' עד ת'. "הדירה נועדה למגורי אב ושתי בנותיו המתבגרות, והבקשה הייתה להתאימה לצרכיהם ולשוות לה תחושת ביתיות נעימה. כדי לממש זאת ולהשיג את המבוקש נדרש לבצע שינויים מסיביים למדי, היות והחלל היה חשוך למדי ומתארו המלבני הקשה למקם את הפונקציות המבוקשות בצורה נוחה" מספרת דותן-לידז'י. במסגרת זו, המטרה, לדבריה, הייתה לבחון היטב את הפוטנציאל הקיים ולהוציא ממנו את המיטב, כאשר יציאה למרפסת מחלל קומת הכניסה היוותה עבורה מוטיב מרכזי בגיבוש הקונספט העיצובי "השאיפה שלי הייתה ליצור מצב שיאפשר 'להגיע אליה כמה שיותר מהר', הן מבחינת החדרת האור, והן מבחינת הקשר עם החוץ וממדי הפתיחות והאווריריות שקשר כזה מייצר ונוסך בחלל". בתוך כך, תהליך השיפוץ כלל הסרת קירות לצורך "פתיחת" המעבר למרפסת והדגשת נוכחותה; הרחבת פתחים והגבהתם להחדרת אור יום; הסרת קיר שתחם את חלל המדרגות כלפי הסלון, חסם ו"צמצם" את תחושת המרחב; והגדלת שטחו של המטבח הנכלל בחלל המשותף על ידי סיפוח מרפסת שירות שהייתה צמודה אליו. 

פינת הישיבה צמודה למרפסת שפתחה הורחב, כשהיא מאצילה תחושת פתיחות ואווריריות על החלל כולו. תאורה: "תאורה באופק", פריטים משלימים: גולף אנד קו, OKAY.

בחזותו החדשה, שאכן מייצרת תחושת מרחב גדולה מזה שקיים בפועל, כל אחד מאזורי הבית טופל באופן פרטני תוך שימת דגש על היבטים פונקציונאליים ותוך שימוש בחומרים, פריטים, אלמנטים ושפת צבע משלו, אשר ביחד מצטרפים לזרימה ביתית חמימה ומסבירת פנים.

מחיצת זכוכית במקום קיר שהוסר פותחת את המבט מחלל המדרגות כלפי הסלון ומשווה יתר קלילות. החלל מתחת גרם המדרגות מנוצל לצרכי אחסון.

מבואת הכניסה ממוקמת במפלס הציבורי, כשמשטחה מובילות שתי מדרגות מעלה לחדרי הבנות, וממנה נחשף המרחב הציבורי כחלל מודרני אך רך, הנהנה מתחושת פתיחות אוורירית שנעדרה ממנו בגלגולו הקודם. המטבח מוקם בקדמתו, פינת הישיבה בעומקו- סמוך למרפסת, ופינת האוכל כמו מאחורי גרם המדרגות המוביל מעלה. ריצוף האזור הציבורי בוצע באריחי גרניט פורצלן גדולים בגימור דמוי שיש מבריק, התאורה ששולבה בו היא בסיסית בעיקרה- גופים "ניטראליים" צמודי קיר ותקרה עם שילוב מדוד של גופים דקורטיביים במיקומים ייעודיים, וצבעוניותו נרקמת מגווני בז' וטורקיז כשילוב אנין ומעודן בו משתלבות גם נגיעות עניין מעט מעזות יותר, דוגמת הקיר בפינת האוכל שנצבע בגון חום כהה. 

המטבח שהורחב ע"י סיפוח מרפסת שירות צמודה לשטחו. עיצוב נקי-מינימליסטי משלב חזיתות שלייף לק לבנות, משטח אבן קיסר וחיפוי קיר מזכוכית. יחידת אי/דלפק עשויה עץ אלון מגדירה את שטחו במרחב הציבורי וחוברת לנוכחות העץ בסלון. מטבח: "סמגל".

פריטי הריהוט שנבחרו עבורו מעוצבים בקווים קלאסיים- מודרניים המשלבים עץ בהיר ומעט מתכת, ופריטים ככריות, אביזרים משלימים וחפצי נוי חינניים מחומרים חמים משלימים חלל מזמין, מסוגנן ונינוח כאחד. בעוד אזורי האירוח משובצים פריטי נוי ונגיעות צבע, המטבח עוצב במראה נקי-מינימליסטי עם חזיתות שלייף לק לבנות המשתלבות עם משטח אבן קיסר וחיפוי קיר מזכוכית. את שטחו בחלל הפתוח מגדירה יחידת אי/דלפק מעץ אלון המהווה גם חציצה מסוימת בינו לבין האזורים האחרים ומתכתב עם העץ בסלון.  

פינת האוכל, הממוקמת כמו מאחוריו גרם המדרגות: שולחן עץ עגול "הקל" על שילובה בחלל המלבני, וקיר חום שמגדיר-מדגיש את נוכחותה.

במקום הקיר שהוסר בגרם המדרגות הותקנה מחיצת זכוכית המשמשת גם כמעקה אוורירי ומאפשרת לקיים קשרי עין ישירים בין מהלכו הראשון לבין החלל הציבורי, ובמסגרת שדרוג חזותו הוחלפו מדרכיו במדרכי עץ מלא. כמו  טוויסט הקיר החום בפינת האוכל, כך גם  בחלל המדרגות מפתיע קיר צבוע בכחול עז עליו נתלו שלוש תמונות הומוריסטיות, כאשר אגב כך הוא מקנה למהותו הפונקציונאלית עניין שונה ומחויך והופך אותו לאזור בפני עצמו. 

גרם המדרגות ששודרג תוך הפיכתו לאזור מעוצב בפני עצמו: שילוב מדרכי עץ מלא, וקיר צבוע כחול עם קריצה שמעניקות תמונות הומוריסטיות.

אחד הדברים הבולטים בתכנון-עיצוב הוא הדגש שהעניקה דותן-לידז'י ליצירת פתרונות אחסון רבים ככל האפשר- אם במטבח שהורחב ויחידותיו מספקות מענה נוח לצורך זה, אם  בחלל המבואה שנוצל לשילוב ארונות קיר, אם בחלל שנוצר מתחת לגרם המדרגות לו הותאמה עבודת נגרות ייעודית, ואם באזורים נוספים ברחבי הדירה.
 
חדר הרחצה של הבנות: משטח כיור עם כיורים אינטגראליים, חיפוי קיר תלת ממדי באריחי עץ, והילת אור הבוקעת סביב המראה המותקנת מעליו.
 
בעיצוב בו כל אזור טופל לגופו, חדרי הבנות שבקומת הכניסה רוצפו בפרקט ועוצבו בהתאמה להעדפות טעמן האישי, וחדר הרחצה המשותף להן  הוא חלל נוח ומוקפד אסתטית: במשטח אבן קיסר משתלבים שני כיורים בהנחה שטוחה, חיפוי הקיר מעליו בוצע באריחי עץ עם אפקט תלת ממד עשיר למראה, ואת המראה המרחפת עוטפת הילת אור הבוקעת מגופים נסתרים שהותקנו מאחוריה. 

חדרי הבנות: עיצוב שהותאם להעדפותיהן תוך שילוב טפטים וטקסטילים צבעוניים. טפטים ווילונות: "טאפיס".


חדר השינה משופע התקרה הוא חלל חמים ומרווח, מרוצף פרקט ומעוצב בגווני שחור ולבן. חדר הרחצה שבשטחו מוגבה מעט ממפלס הריצוף והדגש על אחסון נוח בא לידי ביטוי בניצול חללים נמוכים שנוצרו בגלל קוקיות הגג, או במיני פתרונות הכורכים אותו עם אסתטיקה, דוגמת מראה גדולה המושענת על הקיר ולכאורה משרתת את העיצוב, אך למעשה מסתירה מאחוריה חלל אחסון. זוהי, בעצם, תמצית השיפוץ שבוצע והמטרה אליה חתרה דותן-לידז'י שמסכמת את התהליך " ליצור בית עם אווירה שמפנק את דייריו בנוחות מחייה. מעוצב, אך "בגובה העיניים", ללא יומרות. פשוט בית שנעים לגור בו". 
 

סוויטת השינה בקומה העליונה משופעת התקרה: חדר הרחצה הצמוד מוגבה מעט ממפלס החדר, והחללים שנוצרו בשל קוקיות הגג מנוצלים לצרכי אחסון. העיצוב המוקפד נשען על גווני שחור ולבן תוך שילוב פריטים תואמים וטקסטילים המעניקים רכות נעימה.


מפלס קומת כניסה | מפלס קומה ראשונה