חדר פרטי

חווית המגורים המודרנית מקבלת בברכה תכנון חדרים מקצועיים ויעודיים בחלל המגורים הפרטי. המובילים שבהם הם מרתפי היינות וחדרי הסיגרים.

מאת: אורי סלע | צילום: התמונות באדיבות חברת כפיים, המתמחה בתכנון וייצור ספריות וחדרי ין בהתאמה אישית. | 21/09/2015
 
לתחביבים יש רמות שונות. יש מי שמסתפק בלגימת יין משובח בארוחת הערב או פליטה מסוגננת של עשן סיגר איכותי, ויש כאלו שמבקשים לבנות לעצמם חדרים מיוחדים המעניקים את התנאים האופטימאליים לדבר. בבנייני היוקרה למגורים ניתן למצוא תכנון קפדני של חדרי סיגרים ומרתפי יין, משותפים לדיירי הבניין. כשמדובר בחדר סיגרים, המקום משמש למפגש (בעיקר גברי), בשעות הפנאי. מרתפי היין הקולקטיבים, מקצים לכל דייר את השטח שלו לאחסון אוסף היינות הפרטי שבבעלותו. אחד הבניינים האחרונים בהם תוכננו חללים ייעודיים, הוא מגדל מאייר ברוטשילד, בתכנונו של האדריכל ריצ'ארד מאייר וביזמות של חברת חג'ג'.

חדר יין במעטפת זכוכית שחורה בשילוב נירוסטה. אדריכלות: דורית סלע
חדר יין במעטפת זכוכית שחורה בשילוב נירוסטה. אדריכלות: דורית סלע

תכנון מרתפי יין בבית הפרטי

מרתפי היין המקצועיים, אינם עוד חדר אפלולי וקריר. מדובר בחדרים הדורשים התייחסות קפדנית לאקלים, בידוד ובקרת תאורה, שיצליחו יחדיו ליצור את המקום האידיאלי לאוסף היינות שלכם. ברור שעדיף לבנות חדר יין ייעודי המתוכנן עם הבית כולו, אך גם תוספות והסבת חדרים קיימים יכולות לבוא בחשבון, אם תעקבו אחר ההוראות. 

ארון יין בנוי בנישה בסגנון עתיק, ברזל חלוד סגור בלכה ואבן מפירוק. אדריכלות: פרי דוידוביץ
ארון יין בנוי בנישה בסגנון עתיק, ברזל חלוד סגור בלכה ואבן מפירוק. אדריכלות: פרי דוידוביץ

תנאי אחסון

מבחינת תנאי האחסון, יש לקחת שלושה פרמטרים בחשבון: בקרת אקלים, בידוד, תאורה. כלל האצבע אומר שכדי לא לפגוע בתהליך היישון, הטמפרטורה במרתף היין חייבת להיות 12.5 מעלות צלזיוס ורמת הלחות בין 50% ל-60%. נוסף על שתי אלו, יש לדואג לסירקולציית אוויר, שיכניס אוויר טרי מבחוץ, באמצעות מאוורר שייקבע בקיר. השינויים בטמפרטורה בין החורף לקיץ או אפילו בין יום שרבי במיוחד ליום רגיל, הם שינויים המשפיעים על תהליך היישון. התקנת מערכת בקרה מתקדמת תדע להתריע על שינוי בטמפרטורה או ברמת הלחות, כך שניתן לטפל בחוסר האיזון הנוצר באופן מיידי. כגיבוי למערכת בקרת האקלים, דאגו להצטייד גם במד חום חיצוני ולמדוד מעת לעת את הטמפרטורה. כך תוכלו לעלות על בעיה במערכת הבקרה, במידה והשתבשה. גם הדלת חשובה. חוץ מהעובדה שהיא אלמנט דקורטיבי המוסיף המון לאווירה, חשוב שהדלת תהיה דלת מבודדת ואוטמת, כזאת שלא תיתן ללחות לחמוק החוצה.

טיפ: במרתפי יין רבים, נהוג לשלב גם חדר טעימות. במקרה הזה מצטרפים לחגיגה גם גבינות, נקניקים וזיתים. הקפידו להוציא כל שארית של מזון מהחלל הזה ואל תחשבו בשום אופן לאחסן במרתף היין שלכם שום דבר פרט לאוסף היינות שלכם.

מקרר יין בהתאמה לחלל המדרגות, עץ אגוז בשילוב פליז מושחר. אדריכלות: מיכאל אזולאי
מקרר יין בהתאמה לחלל המדרגות, עץ אגוז בשילוב פליז מושחר. אדריכלות: מיכאל אזולאי

מניעת אידוי

אם לא מתחשק לכם להשתעבד לכניסות אינסופיות לחדר היין עם מגבת, כדי לספוח את הלחות המצטברת על הקירות, חשוב לדאוג שלני דברים: 1. בד פלסטי, בעל תכונות מונעות אידוי, אותו ניתן לרכוש כמעט בכל חנות לחומרי בניין או ברשתות ה-D.I.Y. את הבד נהוג לפרוס על פני הקיר החם של החדר או, במידה ואתם נמנים על הפרפקציוניזטים, על פני קירות החדר כולו ואף על התקרה. בשלב הבא, תיצקו לקירות החשופים חומר המונע באופן מסוים את הלחות.

תאורה

המראה של איש יורד למרתף היין עם נר דולק, הוא מראה המתאים יותר לימי הביניים, אך תתפלאו למצוא גם היום לא מעט חובבי יין, שלא יחליפו את הנר עם כל מקור תאורה אחר. היין לא אוהב אור ובמיוחד לא אורות פלורוסנט ואף לא את האור המופץ ממכשירי חשמל שונים. כדי לשמור על הכללים, הקפידו לשלב עמעם, כך שגם אם אתם נדרשים לאור דאגו שיהיה חלש ומעומעם והקפידו לא להשאירו דלוק לאורך זמן.
 
ארון יין העומד כאי בחלל הבית. עץ אלון מבוקע בשילוב אבץ. אדריכלות: גניה שוורץ. צילום: אינסה
ארון יין העומד כאי בחלל הבית. עץ אלון מבוקע בשילוב אבץ. אדריכלות: גניה שוורץ. צילום: אינסה


ריצוף

את כל מה שקשור לשטיחים, תוצאו לעצמכם הלקסיקון, אלא אם אתם מאוהבי ריחות הקירובון. השטיח סופח נוזלים ומהר מאוד יפתח תהליך ריקבון יעבור בהמשך גם לתוויות הברקבקוים ולפקקי השעם. כל ריצוף שאינו שטיח בד, יתקבל בברכה ואין מגבלה מסוימת בנושא הזה. מרתפי יין מזוהים בדרך כלל עם רצפות עץ מאסיביות ורצוי שיגיעו בדוגמא כגון הפיש בון או שתי וערב, כדי לייצר תחושה של מראה עתיק ואפוף אווירה.

מה כדאי לדסקס עם הקבלן

-מערכת הבקרה של מרתפי היינות הפרטיים היא מערכת הדורשת פאזה ייעודית של חשמל לקירור המרתף. אם תתעקשו לחבר את המערכת לארון החלשמל הכללי, אתם צפויים לגרום ליצירת עומס ולהפסקות חשמל בימות החורף והקיץ בהם הטמפרטורה קיצונית ודורשת שימוש מוגבר במכשירי החשמל לקירור או חימום בבית.
 
-מרתף יין דורש בידוד איכותי. בלי בידוד נכון ומותאם, התהליך כולו ייפגם. יש להבהיר זאת בשלב התכנון -המוקדם ולתת על כך את מלוא תשומת הלב.

ארון יין מודרני עם בקבוקים אופקיים בשילוב תיבות פנימיות. אדריכלות: איריס עצמון רחמינוב
ארון יין מודרני עם בקבוקים אופקיים בשילוב תיבות פנימיות. אדריכלות: איריס עצמון רחמינוב

ואם אתם בעניין של לחשוף את האוסף

יש רבים המוותרים על אחסון היינות במרתף, מסיבה פשטה, שמבחינתם האוסף הפרטי שלהם הוא מקרור לגאווה ועניין לשיחה, ואין להם שום עניין להסתירו במעמקי האדמה. במקרה הזה, ישנן סיפריות יין המספקות תנאים אופטימאליים לאחסון היין ובה בעת מציגים אותו כאלמנט דקורטיבי לכל דבר ועניין. חברת כפיים היא חברה המתמחה בתכנון ספריות יין בבתים פרטיים, חלקן דומות למקררי היין המוכרים ואחרות מציעות קווים עיצוביים בשלל סגנונות. שילוב ספריית יין בסלון הוא אחד השילובים גונבי ההצגה, שקשה לעמוד בפניהם. ואם אתם מאנשי ההארד קור וכבר הצלחתם למלא קיר שלם בבקבוקי יין שווים, ראוי ורצוי לשלב מסילה עילית וסולם, שיקלו על הנגישות (ויעשו לא מעט רושם על האורחים בסלון).

תכנון חדר סיגרים

הסיגר די דומה ליין מבחינת עקרונות האחסון שלו. הוא דורש מקום אפלולי, טמפרטורה של 15-22 מעלות צלזיוס וכ-70% לחות. סיגר בתנאים הללו יחזיקר מעמד לנצח ורק ישתבח עם הזמן. בניגוד למרתפי היין, המתוכננים במטרה לאחסן את הבקבוקים, כשמדובר בחדר סיגרים, מדובר על חדר בו מבלים ומעשנים סיגר קובני משובח עם כוס קוניאק בצמוד אליו. לגבי אחסון הסיגרים, הפתרון הקיים הוא פתרן שיאלץ אתכם להפרד מ-200 זוזים ועד לא פחות ממאות אלפים. מדובר בתיבת אחסון מיוחדת הנקראית יומידור. התיבה היא תיבת עץ אטומה המכילה ספוגים מיוחדים שמטרתם לשמור על רמת הלחות הרצויה, באוויר ועל הטמפרטורה. אם אתם לא בכיוון הזה, עדיף לא להחזיק כמות של סיגרים לאורך זמן בבית.

 

הסגנון העתיק עדיין שולט

חדר הסיגרים בבית פרטי מהווה מקום מפלט, שקט, בו ניתן לארח כמה חברים לערב ערב גברים או לארח בו חבר נפש לשיחה אישית מלב ללב. חדר הסיגרים הוא סמל סטטוס, שפרט לאבזור המושקע שהוא דורש, מדובר במטראז' די רציני, לחלל שנועד רק לעישון ולגימת קוניאק. חדרי הסיגרים יכולים בהחלט לקרוץ לתכנון המודרני, אך מי שידבוק בחוקי המסורת, ייצמד לריהוט העתיק, לשימוש בעץ אלון ולפלטת הגוונים הכוללת חומים וזהובים למיניהם.

אוורור

ריח הסיגר דומיננטי מאוד ובעת תכנון החלל יש לדאוג לפתרונות אוורור מתקדמים ולדלת אטומה שתמנע את הסתננות ענני העשן לשאר חללי הבית.

זה לא הכל או כלום. תכנון החדרים הפרטיים, יכול להיות גם רק בגדר מקור להשראה. זה לא שאם לא תכננתם לעצמכם מרתף יינות בבטן האדמה, אתם יוצאים מהמשחק. יצירת פינות יין במרחב המגורים, יכניס המון שיק ותחכום. קיימים אביזרים משלימים רבים שישמחו להשתלב ולהעמיק את המסר.
 
 

התמונות באדיבות חברת כפיים, המתמחה בתכנון וייצור ספריות וחדרי ין בהתאמה אישית.



החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development