הפרויקט בנגבה: שני מבנים, בית אחד

"סטודיו בתים" אחראי לפרויקט יוצא דופן שבו אוחדו שתי יחידות מגורים וסטודיו נטוש אחד לכדי בית מלא קסם, המשרה אווירה ארץ ישראלית, נינוחה ומזמינה

מאת: תמי וינצברג | צילום: ליטל קורציג, אתי עין דור | 19/11/2020

עיצוב ותכנון: סטודיו בתים | צילום: אתי עין דור
  

על הנייר: שיפוץ והרחבה של בית פרטי בקיבוץ נגבה, תוך חיבור של שני מבנים ישנים באמצעות תוספת בנייה. התוצאה הסופית היא בית חד קומתי ששטחו 160 מ"ר, ובו חלל ציבורי, שלושה חדרי ילדים, ממ"ד ויחידת הורים. בבית מתגוררת משפחת צייגר - זוג הורים ושלוש בנותיהם. אם המשפחה, שירי, בעלת "אהבות ישנות", עוסקת ברסטורציה וחידוש של רהיטים ישנים, ואחראית על ההום סטיילינג והשפה העיצובית בבית. האב, יניב, איש רשות הטבע והגנים, הוא הנדימן אמיתי שליווה את הפרויקט מקרוב וזרם (כמעט) עם כל חלום של בת זוגו.

עיצוב ותכנון: סטודיו בתים | צילום: ליטל קורציג
  

הפרויקט תוכנן ועוצב על ידי "סטודיו בתים", סטודיו לתכנון אדריכלי ועיצוב פנים בבעלות עינב שיפמן ואלונה דאר - ולא במקרה. השתיים, עתירות ניסיון וטעם, מתמחות בתכנון בתים פרטיים במושבים, בקיבוצים וביישובים קהילתיים. 

מדברים מהשטח: בעלי הבית התגוררו עד לשיפוץ באחת משתי יחידות דיור שהרכיבו בית רכבת ישן בסגנון קיבוצי אופייני. לצד הבית ניצב מבנה קטן ששימש בעבר כסטודיו לציור, ונזנח. בעקבות ההחלטה לשפץ הוחלט לחבר את הסטודיו הישן לשיכון הרכבת על שתי יחידות הדיור שלו, וליצור בית אחד שלם והרמוני, שישתלב בנוף הקיבוץ הישן וישקף נאמנה את בני הבית. 

 

עיצוב ותכנון: סטודיו בתים | צילום: אתי עין דור
  

דבר המעצבות: "המטרה שלנו בכל פרויקט היא להגיע לשילוב האופטימלי בין תכנון פונקציונלי העונה על כל הדרישות והצרכים של הלקוח, לבין עיצוב אסתטי, מקורי ומעניין", אומרת עינב. "זה היה היעד גם כאן, אלא שהפעם ניצבו בפנינו אתגרים ייחודיים".

האתגר הראשון היה, כאמור, הצורך להפוך שני מבנים נפרדים ושונים לכדי בית מגורים אחד. אבל אם לא די בכך, כבר בהצצה הראשונית לתוכנית המתאר נתקלו אלונה ועינב באתגר נוסף: המבנים לא ניצבו במקביל זה לזה, אלא בזווית לא ישרה. "חששנו שחיבור שינסה לטשטש את הזווית ייצור מבנה מסורבל וחסר היגיון, והחלטנו לשנות אסטרטגיה - לחבר את שני המבנים בעלי גג הרעפים באמצעות מבנה מחופה אבן בעל גג שטוח, באופן שדווקא ידגיש את הזווית ביניהם", מסבירה אלונה. 

עיצוב ותכנון: סטודיו בתים | צילום: ליטל קורציג
  

המבנים הקיימים חוזקו בחגורת בטון היקפית, וגגות האסבסט המשופעים הוחלפו בגגות חדשים ואחידים, בהם שולבו קורות עץ ורעפים ספרדיים. בחלל הגג הוכמנו דוד המים וצנרת המיזוג, ושאר השטח נועד לשמש כבוידם. 

השאיפה הייתה להשתמש בחלל ובפתחים הקיימים ולהימנע ככל שניתן משינויים מסיביים בבית הישן, תוך מיצוי הפוטנציאל הקיים ומימוש הפרוגרמה: הוספת ממ"ד ויחידת הורים והגדלת החלל הציבורי, ללא שינוי בחדרי השינה ובמטבח.

בבית תוכננו שני מרחבי חוץ - קדמי ואחורי. בעוד שהמרחב החיצוני בגב הבית קטן יחסית, ומעניק פינה שקטה ומבודדת, בקדמת הבית תוכנן מרחב גדול יותר, הכולל איזור אירוח ומטבח בנוי. הפרש הגובה בין מפלס הפרגולה למפלס הגינה מאפשר לשלב בין תחושת פרטיות למרחב פתוח, שבו נפרש כר דשא אליו מובילות מדרגות אבן טבעית. אבן זו, המשמשת גם לחיפוי חזית המבנה השטוח וקיר הקמין בחלל הציבורי בתוך הבית, היא אלמנט בולט בפרויקט, והיא מקשרת, חומרית וחזותית, בין חלקי הבית  השונים. 

 

עיצוב ותכנון: סטודיו בתים | צילום: ליטל קורציג
  

נקודת חיבור נוספת בין פנים לחוץ היא ספסל בטון מחופה עץ, שנבנה במבואה החיצונית. ספסל זהה נבנה גם בתוך הבית, מעבר לקיר, וחלון המשובץ בו מאפשר מבט המשכי אל שני חלקי הספסל. 

בכניסה לבית מתגלה חלל ציבורי פתוח ומואר, שהוא גם פונקציונלי ומדויק. הרצפה באיזור זה חופתה באריחי סומסום, שהם חדשים אמנם, אולם הם מעוררים אסוציאציה מיידית לאריחים הקיבוציים הקלאסיים. בחדרים, לעומת זאת, חופו הרצפות בפרקט דמוי עץ. 

קיר הקמין המחופה מהווה אלמנט משמעותי בחלל, הן בהיבט האדריכלי והן בהיבט העיצובי - הוא מצניע את הכניסה לשירותי האורחים, ובשל מיקומו בכניסה לבית גם משמש לתליית תיקים וכובעים.

בחלל הסטודיו הישן מוקמה יחידת ההורים. היא מאופיינת בפרטיות, שכן החלל הציבורי מפריד בינה לבין חדרי הילדים. בסמוך לה תוכננו פינת קריאה ורביצה וממ"ד, המשמש כחדר עבודה. היחידה כולה מתהדרת בחלונות משלושה כיוונים - בהם חלון עילי, המאפשר כניסה של אור טבעי בשעות היום, תוך שמירה על פרטיות מלאה. 

עיצוב ותכנון: סטודיו בתים | צילום: אתי עין דור
  

למעשה, כל חלון וחלון ברחבי הבית קיבל התייחסות פרטנית, בהתאם למיקומו - בחלל הציבורי תוכננו חלונות ברזל, ללא תריסים; בחדרי השינה תוכננו חלונות אלומיניום תואמים להם בצורה ובצבע, בשילוב תריסי עץ בסגנון ספרדי - וכך גם בממ"ד, מה שאפשר להסתיר את החלון האוטם, ואילו בשירותי האורחים, הצמודים למבואת הכניסה, תוכנן חלון גבוה, המאפשר כניסת אור טבעי ואוורור תוך הענקת פרטיות מירבית. 

ברחבי הבית פזורים רהיטים ופריטי וינטג' ששירי אספה במשך השנים ואת הקירות מעטרים ציורים של קרובת משפחה, הציירת פיי יצחקי. אלה מעניקים לבית, שההיסטוריה המשפחתית שזורה בו, קסם אותנטי. "הבית משקף את דייריו", אומרות עינב ואלונה לסיום, "בכלל, הבתים שאנו מתכננות שונים זה מזה, כפי שהלקוחות שלנו שונים זה מזה - ואנחנו אוהבות את הייחוד הזה, מדגישות אותו ומוצאות בו קסם והשראה אינסופית", הן מסכמות.

 

עיצוב ותכנון: סטודיו בתים | צילום: ליטל קורציג
  

ליצירת קשר- סטודיו בתים:

אלונה דאר 050-7571049 / עינב שיפמן 052-9593927 

www.studio-batim.com / studio.batim@gmail.com


רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי