מרכז מבקרים-עין קשתות (אום אל קנטיר)- אתר מורשת לאומית ברמת הגולן

המשרד "רז אדריכלים" התבקשו לתכנן מבנה למרכז מבקרים שישמש "מבואה" לניהול מבקרי האתר בשל הצורך שעלה מאדריכלי הנוף גרינשטיין - הר גיל אשר מונו על ידי המועצה האזורית גולן, לתכנן במסגרת תכנית "ציוני הדרך", את מערך הסיור באתר הארכיאולוגי עין קשתות. הוצע על ידם מערך של מעברים, תצפיות וחוויות המחבר את מוקדיו של האתר - בית הכנסת, שרידי הישוב והמעיין. 

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | תכנון: רז אדריכלים 04/12/2019

 

 

 

מרכז מבקרים-עין קשתות (אום אל קנטיר) - אתר מורשת לאומית ברמת הגולן

Visitors centre Ein Keshatot  (Umm el-Kanatir) - National Heritage Site on the Golan Heights

מיקום: ממערב לקיבוץ נטור ברמת הגולן

Location: West of kibbutz Natur on the Golan Heights

הושלם: 2018 Completed: 

תכנון: רז אדריכלים

  

"ציוני הדרך" היא תכנית של ממשלת ישראל משנת 2012-2013 לסיווג טיפוח והנגשה של אתרי מורשת לאומיים. על פי תכנית ממשלתית זו נבחר האתר עין קשתות (בשמו הערבי אום אל קנאטיר) בסמוך לקיבוץ נטור וגדת נחל סמך שברמת הגולן, כאתר מהמקומות המייצגים את הישוב היהודי בתקופת המשנה והתלמוד.

כאן שרד ונובע מעיין ממבנה של 3 קשתות שעל פי הסברה שימש פעם גם להלבנת פישטן, בו שריד של כפר סורי שנבנה על ישוב יהודי עתיק, ומבנה בית כנסת - כנראה מהמאה ה- 5 לספירה אשר קרס ברעידת אדמה בשנת 749. שרידי מבנה בית הכנסת חיכו במקומם עד לימינו ושוחזרו בטכניקה מיוחדת על ידי מומחה השימור יהושע דריי. עין קשתות מהווה אתר תיירות מושך מאוד ומטיילים רבים מבקרים בו גם קודם לביצוע הפרויקט.

 

 

 

 


מבנה המבואה

השטח הפראי והטבעי, הטופוגרפיה, הגיאולוגיה, הנוף המערבי, הסיפור ההיסטורי ומיקום מוקדי העניין במתחם- כל אלו הזמינו מבנה שימוקם כתווך בין חניית המבקרים עם מתחם הקמפינג, כמבואה לאתר התיירותי עצמו.

האתגר האדריכלי המרכזי היה אחר דרך להוסיף רכיב חדש, חלל ושימוש לסביבה שמבקשים להנגיש במתכונתה האוטנטית, בלי לשנותה עם מבנה משמעותי.

אם בפרויקט שגרתי מארגנים את ראשית תהליך התכנון בארגונו האופקי החד מפלסי ובקומות - ב"תכנית", כאן ניצת תהליך התכנון דווקא ברעיון שנולד כ"חתך" אדריכלי. חתך בו החלל השימושי החדש הוטמע בטופוגרפיה ותופס את מקומו בתוכה, כך שיש לו רק חזית מערבית שקופה, ממנה ניתן להשקיף על מוקדי הביקור. שהנפח האדריכלי החדש אינו ניכר ביחס למבנה בית הכנסת וקשתות המעיין, המיועדים לבלוט ולמקד את תשומת הלב.

 

 

 

 

 

 


כמו בכל תכנון אדריכלי בו צריך להתמקד בכך שמדובר באירוע, בחוויה, ולא רק בקומפוזיציה או עיצוב או יופי- פרויקט זה בולט בהיותו חוליה, בקטע מהחיים, שמתחיל קודם ויש לו המשך, אך יחד עם זה יש לו תפקיד חוויתי מובחן.

המבנה משמש כניסה לאתר, בו מתארגן ומתחיל הסיור ובו גם הוא מסתיים. רוב המבקרים מגיעים למגרש חניה ממנו נשקף נוף פתוח לכיוון מערב, אתר הביקור לא נראה משם וכך גם לא נראה המבנה החדש - בהיותו קבור ומכוסה אדמת טרשים טבעית, כפי שהיה טרם בנייתו.

המבנה כולל "תעלה" שיורדים דרכה במדרגות ובהדרגה מעלימה זמנית את הנוף, המרחב והכיוון, ומובילה אל הכניסה השקופה לחלל המתגלה כטמון בתוך ההר. מול הכניסה השקופה, כמו גם למלוא רוחב החלל נגלה שוב המרחב הנופי, חוזרת ההתמצאות, ועכשיו עם מבט על הכינרת ואל מוקדי הביקור באתר. הפעם מתוך חלל מוגן חשוך וקריר או חמים (תלוי בעונה).

 

 

 

 


חזית המבנה המערבית משלבת בין השקוף לאטום, בין הקל והכבד, בין הפאנוראמי לממוסגר. על ידי שילוב דומיננטי של שורת עמודים מסלעי בזלת גדולים שנאספו בשטח, ומשמשים בעזרת טכנולוגיה מיוחדת כשלד תומך למפתח החזית, ומסגרת המגדירה את החלל ואת הנוף הנשקף. כך שבין שורת הבולדרים הבזלתיים מסתרגת וויטרינה מפלטות זכוכית, המאפשרת, בלי לצאת, אף לעבור את קו הבולדרים ולחוות את המראה הנקי של הסביבה.

השהייה בחלל מציעה קשר עין עם האתר, מנגישה מידע מוקדם בתנאים נוחים, המעשיר את חוויית הביקור שבא מיד לאחר מכן. מרכז המבקרים מספק גם תנאים נוחים להדרכה חווייתית באולם שהותאם להקרנה אודיו-ויזואלית ולתצפית ישירה על בית הכנסת והמעיין.

אם וויטרינת הזכוכית מזכירה "עין" פקוחה בתוך ההר, הרי שתקרת למלות העץ התלויה משמשת גם כ"ריסים" המרככים את קו חיתוך האור החודר לחלל המרכזי.

 

 

 

 

 

בחירת החומרים משקפת רובד נוסף של הכוונה להטמיע את המבנה בשטח. זו הסיבה לבחירה בבטון החשוף, בבזלת, ובחלודה שמזוהים כחומרי הגולן. אך גם בשמירה על חומרים גולמיים על תאורה מעומעמת על אווירה של שקט וקרירות, על חוויה שמכבדת ומכירה במרכזיות של השלב הבא והמרכזי בביקור באתר.

כל מערך הסיור באתר מאורגן כך שהסיור מתחיל וגם מסתיים באותו חלל, אלה שמסיימים פוגשים את המבנה הטמון במדרון מכיוון אחר, כמעין סגירת מעגל. עבורם מהווה עתה אותו מרכז המבקרים מקום לנוח, שירותים, קפיטריה, אולי מקום לסכם בו את החוויה, והפעם לצאת דרך אותה תעלה "בהדרגה"  אל הנוף הפתוח המתגלה שוב.

 

 

 

 

 

 


בבניין: מבואה, קפטריה, אולם הרצאות והקרנות, המבנה בשטח מקורה של כ460 מ"ר, כולל חדרי שירותים, ומרחב מוגן. הבניין מונגש באמצעות מעלית, פיר המעלית מחופה בזלת, והוא המבנה היחיד המופיע במפלס ההגעה.

 

יזם: מועצה אזורית רמת הגולן    Golan Regional Council

אדריכלות: דני וסמדר רז אדריכלים   Raz Architects

אדריכלות נוף: גרינשטיין הר גיל   Grinstein- Har Gil Landscape Architects

שלד :יונתן אלרואי   Alroy Yonatan

חשמל ותאורה: סים מהנדסים  SYM Electrical Eng' LTD

ניהול ופקוח: מארק בנדיט  Mark Bendit Eng'

צלם: עוזי פורת   Uzi Porat

קבלן: רוניר חב' לבניה בע"מ


 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי