בית ישן-חדש

באמצעות מהלכים פנימיים בלבד, ללא כל תוספות בנייה, חוללו האדריכלית שירה מוסקל ומעצבת הפנים הדס רוט מהפך של ממש בבית ברעננה 

מאת: מיה אור | צילום: לירן שמש | תכנון ועיצוב: הלל אדריכלות- שירה מוסקל והדס רוט 01/10/2016

אחרי כעשר שנות מגורים בבית דו משפחתי בן 25 שנה, הגיעו בעליו (בני זוג+ ארבעה ילדים) לצומת דרכים: האם לשפץ ולשדרג את הבית הקיים, או למכור אותו לטובת נכס מתאים יותר, אך להתפשר בכך על מיקומו וכנראה גם על גודלו. 
הבית, ששטחו נפרש על 250 מ"ר בחמישה חצאי מפלסים, שירת היטב את מרבית צרכי המשפחה, אבל "סבל" משתי בעיות משמעותיות: חוסר בחדר ילדים נוסף (רביעי), וחלל מרכזי ש"הרגיש" לא נוח ולא ונעים. התכנון שגיבשו  האדריכלית שירה מוסקל ושותפתה מעצבת הפנים הדס רוט מ"הלל אדריכלות" הציע מענה לבעיות שהוגדרו, תוך יצירת שינוי מהפכני בחללי המבנה באמצעות מהלכים פנימיים בלבד, ללא כל תוספות בנייה שהן.


הכניסה החיצונית לבית, שהייתה מיושנת ולא מזמינה, דרשה טיפול מיידי, כשהאתגר היה לייצר מדרגות נוחות יותר ללא "פלישה" למעבר הגישה הצמוד. הפתרון לכך היה סיבוב מבנה המדרגות בתשעים מעלות, ושדרוג מופעו ע"י מדרגות חדשות מאבן אפורה בשילוב בריקים אפורים, כאשר כמעקה משמשת אדנית בנויה בריקים.




אחד החסרונות של הבית היה מבואת הכניסה אליו, שממוקמת במפלס בו ממוקמים חדר ושירותי אורחים, וממנו מובילות מספר מדרגות מעלה לחלל המגורים ומטה לקומת מרתף ולחניה מקורה. מבואה זו, שלכאורה הייתה מיותרת, הפכה בתהליך השיפוץ לפינת חמד: צבעוניות בגווני שחור-לבן ושימוש בעץ אלון הקנו לחללה אוירה מיוחדת, בוטיקית משהו, כאשר הגוונים חוזרים ומופיעים גם בשרותי האורחים, בספסל הכניסה ובקיר מעוטר במסגרות עם תמונות משפחתיות. אף המדרגות המובילות ממנה לקומות האחרות שודרגו למדרגות עץ אלון מלוות במעקה ברזל עדין ומסוגנן, וההרמוניה שנרקמה משילוב החומרים מייצרת זרימה טבעית יותר בין החללים. הטיפול במבואה כלל גם היבט פונקציונאלי משמעותי להתנהלות נוחה יותר של חיי הבית:  חדר אחסון שבשטחה הוסב לשמש כחדר נעים לעבודה ולאירוח כאחד, שרותי האורחים הורחבו לכדי יחידה הכוללת מקלחת ובכך משרתת  בנוחות הלנת אורחים, כשבנוסף יצרו בה מוסקל ורוט מעין חדר מלתחה שימושי לאחסון תיקים ומעילים. 



 את קומת המגורים אפיינו כמה חסרונות בולטים: המטבח היה קטן ופשוט, הקשר עם הגינה היה קלוש, והתחושה הכללית בחלל הייתה של סגירות. 
"המשימה הייתה להפוך את הקומה לחלל הרמוני, נעים, מואר ומרווח, ולחזק את העובדה שמדובר בבית פרטי המקיים קשר ישיר עם הגינה" אומרות מוסקל ורוט, אשר הפתרון שרקמו לכל אלה היה שונה מהמקובל והמצופה. "במקום לשבור מחיצות על מנת למקסם את תחושת המרחב, דווקא הוספנו קיר במרכז החלל. קיר זה אמנם חסם חלק מהמבטים שהוא זימן, אבל בה בעת סייע לנו לארגן את הפונקציות בצורה אידיאלית". ואמנם, הקיר מתגלה כ"קיר קסמים" רב צדדי, כאשר כל אחד מארבעת צדדיו מנוצל לשרת פונקציה שונה: בעלייה במדרגות הוא מגדיר מעין מבואה קטנה לפני שנחשף כלל המרחב ומפנה לכיוון זה חזית מחופת בריקים, ולכיוון המטבח הוא משמש כגומחה המכילה מקרר ואת המזווה שלצדו. קיומה של הגומחה אפשר לייצר מטבח מרווח ונוח,  ובמיקום של פינת האוכל המקורית מוקמה פינת אוכל משפחתית במראה צבעוני וקליל עם ספסל עץ חינני על אדן החלון.
 




את כלל מרחב הקומה חולקות שתי פונקציות: הסלון ופינת אוכל "רשמית". קיר המעטפת של חללה נפתח לחצר עד כמה שניתן, ובמרכז המרחב שולב קמין גז בנוי כמוקד רב נוכחות הנצפה ממרבית פינותיו, ובמקביל מפריד בין שתי הפונקציות, כמו גם בין הפתחים אליהם פונה כל אחת מהן. הטיפול בקומה כלל גם טיפול בגינה, ובשיתוף עם מתכנן הגינות (שלומי פריינטה מחברת נטעים) הוחלט להמיר את הרחבה המרוצפת ברחבת דק הנפרשת כמעט על כל השטח. מהלך זה הפך את הגינה לחלל פעיל בפני עצמו, אשר למרות גודלו המוגבל מכיל פינת אוכל, פינת ישיבה נמוכה, ואפילו ערסל מפנק.



אף מפלסי החדרים עברו שינוי משמעותי, ולדברי מוסקל ורוט "בתכנונם ככלל, הקפדנו גם על יצירת חללים נעימים גם במעברים, כמו, למשל, נישות בקיר, ואף מפתחי החדרים מציצות נישות צבעוניות המגדירות סוג של מבואה לכל חדר".  





  המבנה המקורי הכיל מפלס ביניים שכלל שני חדרי ילדים וחדר רחצה, ומפלס עליון שכלל חדר ילדים נוסף ויחידת הורים גדולה. "המטרה שלנו הייתה למצוא פתרון ליצירת חדר הילדים הרביעי בשטח הנתון ללא תוספות בניה וקבלת אישורים, ויחידת ההורים זימנה הזדמנות לכך היות והיא נפרשת על חלל גדול יחסית, שלא היה מנוצל דיו" אומרות מוסקל ורוט, שאכן הצליחו  לחולל מהפך בקומה העליונה באמצעות שינוי קל של מבנה המדרגות העליונות והסטת כיוון העלייה, אשר אפשרו ליצור מבואת חדרים ואת החדר המבוקש. חללו התקבל  ע"י גניבת" שטח מיחידת ההורים המרווחת במקביל לצמצום חדר הילדים שכבר היה בקומה, כשבנוסף לכך נותר שטח גם לחדר רחצה המשמש את שני החדרים. יחידת ההורים ששטחה אמנם הצטמצם נותרה מרווחת הודות לארגון נכון של הפונקציות, ובחזותה החדשה היא כוללת חדר ארונות פתוח בעברה האחד, וחדר רחצה מרווח עם ארון ושני כיורי רחצה, בעברה השני.





במסגרת התכנון החדש טופל גם המרתף, שחללו חולק לשתי פונקציות מרכזיות: פינת ישיבה מרווחת לצפייה בטלוויזיה ופינת עבודה גדולה, אשר עוצבו תוך שילוב עבודות נגרות בגוונים בהירים היוצרות ארגון נכון של האחסון והשימוש בחלל. ככלל, הבית שלאחר השיפוץ מתאפיין בצבעוניות שמחה ומגוונת, כאשר כל מפלס מציג פלטת צבעים שונה, אשר בחבירתן יחד מייצרות זרימה הרמונית ועניין חינני. כך, מעבר לפתרונות התכנון הפונקציונאליים, מעניק הבית הישן-חדש לדייריו חוויית מגורים ואירוח חדשה, אחרת לחלוטין מזו שהכירו: המהפך שבוצע בו הותאם במדויק לצורכיהם, במופעו העכשווי הוא שונה בתכלית מהמבנה המקורי בכל היבטי המרחב, נוחות המגורים, האווירה הנסוכה בו והקשר שהוא מקיים עם הגינה, ולא פחות חשוב- אף ערכו השביח משמעותית.






החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development