כשהכול נעשה כמו שצריך

מאת: שירה רייז משולם | צילום: | 23/02/2014

 

ראיון עם הקבלן אמיר פלאי 


אז איך תדעו שהקבלן שעמו אתם רוצים לעבוד הוא קבלן טוב ואמין? ובכן מדובר בשאלה לא פשוטה בכלל, אבל במקרה של הקבלן אמיר פלאי - שלקח אותי לסיור באזור שוק מחנה יהודה, בין מסעדות ובתי קפה שהוא שיפץ - התשובה הייתה פשוטה, בכול מסעדה או בית קפה שבהם בקרנו, הבעלים של המקום ניגש אליו עם חיוך גאה וביקש מאיתנו לעשות סיבוב כדי שנראה עד כמה שהמקום נראה נפלא.

 
 
מאפה נאמן על חורבות פינק המיתולוגי  
 

בוא נתחיל מההתחלה, איך לקוח מוצא קבלן? 
 
אין דרך אחת למציאת קבלן - יש אנשים שמגיעים לקבלנים דרך פליירים, או דרך אינדקסים מקצועיים באינטרנט. לצערי יש הרבה אתרי אינדקסים שלמרות שהם מבטיחים שהם בודקים את אמינות הקבלן הם לא עושים זאת, אלא מפרסמים כול קבלן שמשלם להם. 
 
 
מסעדת חבה 

 
יש את הלקוחות שמגיעים אליי בעקבות המלצה של אדריכל, וזו באמת דרך טובה, אבל ההמלצות הכי טובות הן עדיין ההמלצות מפה לאוזן מאנשים אמינים ומוכרים ללקוח. חשוב לברר עם הלקוח הקודם שלא רק שהקבלן עבד היטב, אלא שגם מערכת היחסים בין הקבלן לבין הלקוח הייתה מערכת יחסים טובה – זו לדעתי האפשרות הכי טובה. ואפשר גם לבקש מהקבלן ללכת לראות מספר עבודות שלו מהשנה החולפת.
 

למה לקבלנים יצא שם לא טוב לדעתך? 

לדעתי, הבעיה העיקרית היא שהלקוחות מגיעים לקבלנים ללא מפרט טכני, כלומר הלקוחות פונים לאדריכל כדי שיכין להם את תוכנית הבנייה. לאחר מכן, אותו הלקוח ששמע על 2 או 3 קבלנים מומלצים לוקח את תוכניות הבנייה אליהם, הקבלנים קוראים את התוכניות ומפרשים אותן כול אחד בדרכו הוא, וכאן נוצרים פערים במחירים ובאיכות. 
 
 
מסעדת חבה
 
 
בעיה נוספת היא שהלקוחות לא תמיד מבינים בחומרי גלם. אני למשל משתדל להסביר לכול לקוח שפונה אליי איך דברים הולכים להתבצע הלכה למעשה ובאלו חומרים אני אשתמש, על מנת למנוע אי-הבנות בהמשך. 
 
 

עם איזה אדריכל אתה באופן אישי מעדיף לעבוד? 
 
אני מעדיף לעבוד עם אדריכלים שיש לי איתם שפה משותפת. במקרה שלי אני עובד באופן קבוע עם האדריכלית נעה בקי מונטג, זו אדריכלית שכבר עשינו איתה המון פרויקטים. אנחנו מבינים ואוהבים את הראש שלה, אנחנו מכירים את רמת העבודה שהיא דורשת ואנחנו יודעים שהיא תמיד תפעל לטובת הלקוח. 
 
 
מסעדת חבה
 
 
היום, יש לצערי הרבה אדריכלים שרק מעבירים את תוכניות הבנייה ללקוח, מקבלים שכר ויוצאים מהתמונה, במקרה של נעה היא נשארת מעורבת בכול שלבי הפרויקט. יכול להיות שזה בא לידי ביטוי בשכר שהיא גובה מהלקוח, אבל זה שהיא מעורבת בתהליך בהחלט מסייע להצלחת הפרויקט.  
 

מה בנוגע למערכת היחסים בין הקבלן לאדריכל? 

במערכת היחסים בין האדריכל לקבלן אין חוקים ברורים. האדריכל אמנם רק אמור לתכנן את התוכניות ולקבל את האישורים המתאימים, אבל כשיש בעיות, או כשחלק מהתוכניות אינן יישומיות – כאן מתחילות הצרות, כי הרבה פעמים הלקוח מגלה שאין לו למי לפנות. אני חושב שאדריכלים צריכים להיות מעורבים יותר. ואם לא הם, אז צריך להיות מפקח או מישהו מקצועי שיכול לפתור בעיות שנוצרו ולבקר את איכות עבודת הקבלן. כמו כן צריך לבדוק האם ישנם דברים חריגים שעל הקבלן לבצע וכמובן לתמחר אותם לטובת שני הצדדים.
 
 
 
מסעדת חבה 


ומי אחראי על חריגות בנייה, למשל, הקבלן או האדריכל?
 
בנושא של חריגות בנייה, אף אדריכל או מהנדס לא יתכנן חריגות בנייה וגם אם כן, הם אף פעם לא יהיו חתומים עליהן. מה שקורה הוא שהלקוח מבקש מהקבלן לבנות או לצקת משהו שאין לו רישיון  וכדומה ואז אם הקבלן מסכים הוא בעצם נעשה שותף לפשע. הקבלן הוא זה שמבצע את החריגה בגלל הפיתוי הכספי. לפקחים אין סמכויות לעצור את הקבלן על חריגות בנייה - הם רק יכולים להפסיק את הבנייה. אולם בסופו של דבר הקבלן יינזק כי הוא תקוע בעבודה שאסור לו להמשיך אותה.
 

מה לדעתך קרה בפרויקט של גנדי?
 
בפרויקטים מסוג הפרויקט של גנדי, יש תמיד פיקוח. בכול הנושא של הקונסטרוקציה אף מהנדס לא נותן אישור לצקת בלי שהוא או בא כוחו בודקים את המקום לפני היציקה. יכול להיות שלקבלן יש אחריות על האסון, אבל המהנדס או המפקח הם האשמים העיקריים כי הם  אלו שחתומים על התוכנית משום שהם אלו שמאשרים לקבלן לצקת.
 

מה הופך קבלן לקבלן טוב?
 
לדעתי הניסיון הוא הכי חשוב במקצוע הזה. חזי סבא, השותף שלי, למד אינסטלציה ובנוסף הוא עבד, במשך שנים רבות, כבנאי ומנהל עבודה בחברות בנייה. אני למדתי את המקצוע "הנדסאי בניין" במכללת רופין וגם עבדתי בתור מנהל עבודה כשבע שנים.
 
 
מסעדת חבה
 
 
בכלל, לאורך כול הדרך על הקבלנים לעבור קורסים מקצועיים כגון: קורס בטיחות, קורס מנהלי עבודה, קורס קבלנים וכדומה, אבל עדיין אין תחליף לניסיון, יש קבלנים שעובדים בחברת בנייה כשכירים במשך פחות משנה, ואז הם יוצאים לדרך עצמאית ולפי דעתי הם לא יהיו טובים משום שהם לא מספיק מנוסים.
 

מה היה הפרויקט הראשון שלך בתור עצמאי?
 
הפרויקט הראשון שלי ושל חזי היה בניית מטבח למשפחה, היינו חסרי ניסיון ולא תמחרנו כמו שצריך, לא הרווחנו שקל מהפרויקט הזה, אבל עשינו את העבודה כמו שצריך. 


למה הלקוח צריך לשים לב לפני שהוא יוצא לפרויקט של בניית בית? 
 
לפי דעתי הדבר הכי חשוב הוא כתב כמויות מדויק ומפרט טכני מקצועי. מדובר אמנם בתשלום נוסף לצורך הכנתם, אבל רק כך הלקוח יוכל לבנות תקציב מציאותי יותר ולקבל עבודה איכותית יותר. אבל עדיין רוב האנשים חורגים מהתקציב...
 
 
מסעדת חבה
 

כן נכון, זה קורה בעיקר בשיפוצים מסיביים, משום ששם יש תמיד גורם נעלם. לדוגמה כאן במסעדת חבה, ברחוב יפו 119 בירושלים, חפרנו כדי לחזק את היסודות וגילינו שאין רצפה, אלא רק אדמה, אז היינו חייבים לצקת רצפת בטון. בנוסף, תוך כדי עבודה, גילינו שהבטון בעמודים התומכים מתפורר והיינו צריכים לחזק אותם בזוויות פלדה. השיפוצים כאן היו יוצאי דופן משום שמדובר בבניין משנת 1948 והיינו צריכים לעבוד עם חומרים מיוחדים שמתאימים לשיקום מבנים. 
 
 
נויה 
 
במסעדת נויה היינו צריכים לחפור בור שומנים עם משאבה. במרכז העיר ירושלים יש סלע חזק שנקרא על ידי הערבים "מיזי יהודי"  והמשמעות של הביטוי היא "עקשן כמו יהודי" מדובר באבן סלייב שמאוד קשה לחצוב בה וגם אי אפשר היה להיכנס עם כלים כבדים. לכן כשהיינו צריכים לחפור בור שומנים באבן הזו, הפתרון היחיד שלנו היה להוריד עובד שיחפור באופן ידני עם משחזת עם דיסק יהלום ופטיש חציבה ידני . העובד קילף שכבה אחר שכבה מהסלע  במשך 11 יום עד שהבור היה מוכן.   
 

למה עוד הלקוח צריך לשים לב ?
 
חשוב שהלקוח יוודא בדיוק מהם החומרים שבהם הקבלן משתמש ואיזה תו תקן יש להם. ההמלצה שלי היא להשתמש בחומרים ישראליים שהם מאוד טובים ולהימנע מחומרים מסין.
 
 
נויה  

 
אם הלקוח סומך על הקבלן, וכמובן שרצוי שהמצב יהיה כך, הוא יכול לסמוך עליו בעניין הזה, אבל אם הוא לא סומך עליו הוא יכול להתקשר לספקים עצמם ולקבל תשובות בנוגע לחומרים. כמו כן כדאי לבנות לוח זמנים בתאום עם הקבלן ולוודא שהוא יעמוד בו.
 

באיזו דרך הלקוח יכול לחסוך כסף?
 
לפעמים פנייה ישירה לספק עוזרת לחיסכון בכסף. אפשר ללכת לספק ישירות ולהתמקח איתו על המחיר ויש מקרים שניתן להוריד עוד קצת במחיר במיוחד אם לא משלמים באשראי. בנוסף ניתן לתת לקבלנים למלא מכרז זהה ומדויק כדי להשוות מחירים.
 
 
מסעדת חבה
 

ושאלה לסיום, אתם אוהבים שהלקוח באים לבקר אתכם בשטח?
 
אני חושב שזה נחמד מאוד שהלקוח מגיע לשטח. כדי שפרויקט בנייה יתקדם על הצד הטוב ביותר חשוב שהלקוח יבין מה קורה, ואם היו בעיות לא מתוכננות או סטייה של זמן חשוב שהוא ידע מהי הסיבה המדויקת לכך, לכן אני תמיד בעד ביקורים ובעד מעקב של הלקוח על קצב ההתקדמות בעבודה.
 

והנה עוד מספר טיפים שיכולים לעזור:

1.לנסות לבחור קבלן שעובד עם צוות קבוע ומנוסה עם פועלים ישראליים או עם אישורים רשמיים משרות התעסוקה.
2.מומלץ שהקבלן יהיה רשום בפנקס הקבלנים.
3.כדאי לוודא שלקבלן יש ביטוח צד שלישי שמתאים לעבודות בנייה ושיפוצים.

א.ח. שלד ופנים בע"מ
ביצוע עבודות בנייה ושיפוצים


 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development