לגעת באוכל ובחומר

מאת: שירה רייז משולם | צילום: | 13/02/2014

 

האדריכלית ליהיא בסלר מספרת על תכנון חנות של "לגעת באוכל" שמשלבת בתוכה אקדמיה לבישול.


למה דווקא כך ולא אחרת

אבי קבלן בניין. מאז שאני זוכרת את עצמי הייתי סקרנית לגבי המקצוע ומאוד אהבתי לבקר באתרי הבנייה שלו, להכיר את הדרך בה כל דבר נבנה ואת הסיבות ל"למה דווקא ככה ולא אחרת?".
 
 
 

כתחביב, ניסיתי להיות מעורבת בהחלטות תכנוניות ועיצוביות בפרויקטים של אבי. בהמשך סקרנותי גדלה, והתשוקה שלי הייתה להפוך את התחביב והאהבה למקצוע לכול דבר ועניין, - החלום שלי היה ללמוד בבצלאל, חלום שמומש.

לימים, הכרתי את בעלי שעובד כשמאי מקרקעין - כך שבעצם החיים שלנו סובבים את תחום הבניין על כל רבדיו.

כוחם של צירופי מקרים

בפרויקט הנוכחי, הקשר עם הלקוח נוצר במקרה לחלוטין – ממש לאחר הלידה של בתי יצאתי עמה ועם בן זוגי לסיבוב בקניון. במהלך אותו סיבוב קיבלתי מייל עם קובץ הדמיה והייתי חייבת לצפות בו בהקדם האפשרי, כדי לחזור אל הלקוח. לרוע מזלי הייתי ללא מחשב ולא ניתן היה לפתוח את הקובץ בסלולארי שלי.
 
 
 

ראיתי בחור עם מחשב נייד שיושב בבית הקפה וב"שיא חוצפתי" שאלתי אם אוכל להיעזר בו ולפתוח את האימייל במחשב שלו. הוא היה ממש נחמד ונענה בחיוב. כאשר פתחתי את הקובץ, הוא ראה שמדובר בהדמיה. אז הוא הציג עצמו כמנכ"ל רשת "לגעת באוכל" וסיפר לי שהם מחפשים אדריכל לסניף החדש שהם עומדים להקים בחודשים הקרובים בחיפה. זה בהחלט היה צירוף מקרים גורלי. עוד באותו יום קבענו סיור באתר בהשתתפות בעלי הרשת, העברנו רשמים מקצועיים ומשם צמח סניף של כ-1000 מ"ר בחיפה ולאחריו סניף של כ-800 מ"ר בבאר שבע המוצג בתמונות.
 
 
 

אקדמיה קולינרית ללימוד מקצועות הבישול

המתחם של הפרויקט היה באותה תקופה בשלבי בנייה, בתוך קניון בהקמה שעדיין לא אוכלס. מלבד מערכות ציבוריות של הקניון, המתחם היה עירום לחלוטין.

דרישת הלקוח הראשונית הייתה; שמירה על מסגרת תקציבית מוגבלת ולו"ז צפוף ביותר של כ-3 חודשים מתחילת התכנון ועד לפתיחת הסניף ללקוחות!
 
 
 

בפן התכנוני נדרשתי לתכנן אקדמיה קולינרית ללימוד מקצועות הבישול, חלל מכירה ושטחי אחסון ותפעול.
בחלל המכירה התבקשתי לשמור על כמה אלמנטים עיצוביים המזוהים עם הרשת. כמו כן, התבקשתי לדאוג לשטחי מכירה למחלקות שונות בהתאם להנחיות, ולדאוג לשטחי תפעול פרקטיים.

 
 
 
עבור אדריכל שאוהב להשתמש בחומרים מיוחדים, זה תמיד אתגר להגיע לתוצאה איתה הוא שלם, במסגרת תקציבית מוגבלת. מלבד זה, ניתנה לי יד כמעט חופשית לתכנון כלל המתחם כולל האקדמיה הקולינרית ויכולתי להשתמש בחומרים לפי ראות עיניי.


לנוע סביב החלל ולהגיע לכול המחלקות 

לחלל החנות יש חזית עם מפתח ענק של כ-30 מ'. החזית בעלת צורה קשתית. ובנוסף, לחלל היה עומק יחסית קטן ביחס לרוחב החזית מה שיוצר חלל ארוך וצר.
 
 
 
 
בהתאם לדרישות הקניון, החזית חייבת להיות מזכוכית שקופה מה שבעצם שולל אפשרות לשטחי מכירה רבים לאורך חזית הקניון. משם נולד הרעיון לעבוד עם מתקני תצוגה דו כיווניים המשמשים לתצוגה לחזית הקניון ושטחי מכירה לכיוון החנות.
 
 
 

בנוסף, בגלל צורת המתחם היה קושי ממשי בתכנון התנועה בחלל, ומכאן נולד הרעיון של אלמנט הקופות, המשולב עם עמדת שף בכניסה ועם שטחי מכירה ותצוגה. אלמנט שמייצר "סדר" בחלל וגורם לאנשים לנוע סביבו ולהגיע לכלל המחלקות בחנות.


השראה משווקי אוכל בעולם


לחלל המכירה בחנות  - עיקר מקורות ההשראה שלי היו שווקי אוכל בעולם, המוצרים הצבעוניים המשווקים ברשת לגעת באוכל, כמו גם, דמותו הצבעונית של הלקוח והתשוקה שלו לעסק.
 
 
 

ההשראה שלי לאקדמיה הקולינרית הגיעה ממטבחי מסעדות ברחבי העולם בשילוב עם אלמנטים מפאבים וממקומות בילוי, על מנת להעביר לנוכחים במקום אוירה של מקצועיות ללא הסחות דעת, אך עדיין לשמור על האווירה ביתית.


יצירת עניין עיצובי בעזרת חומרים מיוחדים 


בחזית האקדמיה הקולינרית הפונה לקניון (חלק מהוויטרינה), השתמשתי בחיפוי בלוחות SHERA שנחשבים ל:"ירוקים". הלוחות, בעוביים שונים, יוצרים קיר במספר מימדים. השילוב של חלונות אש מאפשר צפייה דו כיוונית מתוך ואל חלל האקדמיה.

בחלל האקדמיה עצמו השתמשתי בתקרת פח מונמכת בצבע שחור בשילוב אריחים תלויים בגבהים ומידות שונות ליצירת עניין עיצובי ומתן מענה לבעיות אקוסטיות. באלמנטים תלויים מהתקרה מנירוסטה(רשתות), השתמשתי למתן מענה פונקציונאלי לאחסון ותלייה של אביזרי בישול.
 
 
 

שילוב לוחות OSB  בבר הישיבה עם שימוש בזויות גיאומטריות חדות, סייעו לשבירת הקווים הישרים בחלל. אריחי קרמיקה מצוירים בגוונים של שחור לבן, וכיתוב מעולם הבישול שמוטבע בפרטי הנגרות שמשו ליצירת האווירה. 

בחלל המכירה בחנות נעזרתי באריחי רשת מעוינים בתקרה מונמכת, בשילוב תאורה, להסתרה חלקית בלבד של מערכות מיזוג האוויר וכיבוי האש. אלמנט תלוי מהתקרה, מפלדה בחיפוי גבס יוצר מראה "מרחף" וממסגר את תחום הקופות הממוקם במרכז החלל.
 
 
 
 

אלמנטים נוספים בחלל החנות הם: אלמנט נגרות מורכב בשילוב של מספר חומרי גמר וסוגי עץ כולל משטח קוריאן, ושילוב ריהוט עץ מיובא בעל מראה אותנטי לצד ריהוט בעיצוב לפי דרישה (נגרות אומן- על פי תכנון מפורט).

להתבטא בחופשיות

הפרויקט הזה מאוד אהוב עליי ממגוון סיבות:

למרות המגבלות של הפרויקט, זכיתי לעבוד עם לקוח מיוחד שנתן לי להתבטא בחופשיות, האמין בי מבחינה מקצועית ויצירתית, דבר אשר נסך בי בטחון ליצור דברים מורכבים ולא שגרתיים.

קבלתי מתחם "בתולי" לגמרי ויכולתי לעשות בו ככל העולה על רוחי.

לתכנן בית מלון 

פרויקט החלומות שלי, מאז תחילת דרכי המקצועית, הוא תכנון בית מלון גדול בקונספט שונה ממה שמוכר לכולם.
  
קרדיט – 

בעלי רשת "לגעת באוכל" – צביקה וכרמית קרובי ורוני ליש. 
נגריית בונסאי 
קבלן מבצע – אבן השדה יזמות ובניה בע"מ
צלם – תומר כהן

בכבוד רב,

ליהיא בסלר
נייד -052-8889877
 
 



החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development