האדריכלית: אורנית בסן

שיחה עם האדריכלית אורנית בסן, אדריכלית כבר 25 שנה

מאת: מערכת 'בית ונוי' | צילום: | אדריכלית אורנית בסן 03/04/2013
 

מה השתנה בתפיסה שלך כאדריכלית, מהיום שהתחלת לעבוד במקצוע, עד היום?

התפיסה שלי את המקצוע לא השתנתה, גם הברק בעיניים עדיין קיים..  עם זאת, התפיסה של האדריכלות, כן השתנתה ויש דגש רב יותר על העיצוב. 
בעבר, פחות העריכו  את ערכו האסטטי והכלכלי של העיצוב. בשנים האחרונות, חדירת העיצוב כמעט לכל רובד בחיינו, השפיעה מאד על התכנון האדריכלי. כיום, הגיע הזמן לבשורה החדשה.

 

 


מה היא אותה 'בשורה' לדעתך?
רב- תחומיות (אינטרדיסציפלינריות) היא המגמה העכשווית. היא מעמיקה את ראייתו ואת גישתו של בעל המקצוע. אדריכל טוב הינו בעל ראייה מערכתית רחבה בהרבה תחומים, כגון: קונסטרוקציה, מערכות שונות, כגון מיזוג אוויר, אינסטלציה וחשמל, אקוסטיקה ועוד. 
תפקידו של האדריכל לרכז ולנהל את כל הפרויקט מהתחלה ועד הסוף, ולמצוא את הדרך היעילה מבחינה כלכלית ומוסרית, להפיק את המיטב מכל תוכנית שצריך לבצע.
זאת בעצם חזרה למגמה ישנה, בה אדריכלים גדולים, אייקונים כמו פראנק לויד רייט ומיז ואן דה רואה, תכננו ועיצבו בראייה כוללת, מהכלל עד לפרט: את צורתו של העמוד, את הקמין, את השטיחים התלויים.  

קיימות חברות לניהול פרויקטים, שעונות על הצורך הזה. מה היתרון של האדריכל?
חברות לניהול פרויקטים נותנות מענה לביצוע לאחר התכנון. לעומת זאת, אדריכל יודע להציע פתרונות תכנוניים, המשלבים את העיצוב הבית ושאר האספקטים עוד בשלב התכנון. ישנן לקויות בתכנון שרק עם בקרה נכונה  ניתן ליעל ולשפר אותה.
לצערי, אין לחברות ניהול פרויקטים אפשרות לתת מענה יצירתי לבעיות תכנוניות. אין להן וגם לאדריכלים, אינטרס להוריד את התקציב, כי לעתים הן מתוגמלים כנגזרת של התקציב. 
אדריכל "ניטראלי" מוכשר ומקצועי מטעם היזם, יכול להוציא את המקסימום מכל מטר מרובע, ומכל שקל שמושקע בפרויקט.

עיצוב סלון בבית פרטי
 

תני דוגמא לפתרון כזה שמצאת, וסביר שלא היה יכול להגיע מחברה לחיצונית?
בבית מגורים בשכונה הותיקה ברמת אפעל, נזקקתי לפתרון יצירתי ביותר. השינוי המתבקש היה - תוספת קומה לצורך סוויטה להורים. מאחר ורציתי לשמור הצביון הצנוע של הבית, השארתי את המבנה המקורי של חצאי מפלסים. הדבר הביא לכך שנוצרה ה מדרגה, המפרידה בין חדר השינה לבין חדר העבודה. 
ניסתי למצוא פתרון למדרגה הזאת. המהנדס שעבד איתי, אמר שאין פתרו. לא הסתפקתי בתשובתו, החלפתי מהנדס שיחד איתו מצאנו  פתרון מקורי: מילוי כל הקומה בחומר נפחי אך עדין חומר קל, בכדי לא להעמיס משקל על רצפת הקומה: החומר שמצאנו היה  בלוקי איטונג! 
בדרך כלל בונים קירות מבלוקי איטונג.  אנחנו פרסנו אותו אופקית, וכיסינו את כל הקומה. איטונג הוכח כפתרון טכנולוגי, הנדסי מושלם לבעיה, ליצירת מפלס אחיד.

לסיום מה המוטו שלך לפני שאת ניגשת לתכנון?
מטרותיי מתחלקות לשני תחומים עיקריים: להעניק ללקוח  משהו שהוא מעבר למה שהוא מחפש  ולמנוע חרטה. חשוב לי  לצמצם עד כדי אפס את התחושה  של 'אילו הייתי יודע, הייתי עושה אחרת היום'. בתכנון משותף אפשר למנוע את זה.

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development