ריח הבישולים העולה מן המטבח מעניק תחושה ביתית, אך גם יוצר מטרד לא נעים, שכן הריחות נספגים בריפודי הרהיטים, בווילונות ובשטיחים, אדי השומן והלחות שנפלטים בזמן הבישול ועשן הצלייה, מצטברים על מעטפת הארונות של המטבח, על הקירות והתקרה. חלונות אינם מסלקים את המטרד, כי הם מכניסים בעיקר משב רוח מבחוץ, והפתרון לבעיה הוא קולט אדים במטבח.
קולט האדים איננו דייר חדש בנוף המטבחים, אך לאחרונה הוא הופך ממכשיר פרקטי לכוכב ויזואלי.
תרמו לכך כמה מגמות בולטות: אופנת המטבח הפתוח שמשמש חלק מאזור האירוח של הבית, מחייבת השקעה עיצובית רבה יותר במראהו ובכל אחד מאביזריו; הזזת אזור הבישול לאי במרכז המטבח, כמו גם היעלמות הארונות העליונים לטובת קירות נקיים, העניקו לקולט תפקיד חזותי בולט יותר. לכך יש להוסיף את התרחבות שטחי הכיריים שדורשת קולט גדול יותר שיחלוש על כל שטח הבישול. כל אלה הקפיצו את מעמדו במטבח, והצריכו למצוא לו "לבוש" אסתטי ועדכני יותר. היצרנים והמעצבים נענו לאתגר, והקולקציות החדשות מציעות קולטים, שמעבר לאיכות ויעילות ברמה גבוהה, הם יפים ומעודנים יותר, חלקם בעלי מראה יצירתי שאינו דומה כלל לקולטים המוכרים לנו, ועל כך נרחיב בהמשך.
מעל לכל, הדור החדש של הקולטים, ממחיש את המודעות הגדלה והולכת לעיצוב בקרב הצרכנים, שאינם מסתפקים בשיקולים של פרקטיות, אלא מבקשים לעצמם מוצרים שהוויזואליות שלהם תהיה מלהיבה, לא פחות מביצועיהם.
סוגי קולטי אדים1.
קולט עם יציאה החוצה - ברגע שמפעילים אותו, המנוע שלו נכנס לפעולה והקולט יונק מתוך המטבח את הריחות, האדים והעשן ומוציא אותם דרך צינור שמסתיים בפתח חיצוני בקיר. התקנת קולט כזה אפשרית כשיש קיר חיצוני קרוב לכיריים.
2.
קולט ממחזר – מתאים כשאין אופציה של פתח חיצוני. הקולט יונק את האוויר ומחזיר אותו למטבח כשהוא נקי מריחות ואדים. פעולת המיחזור מתאפשרת על ידי שני מרכיבים המצויים בקולט: האחד, מסנן שומנים מפלדת אל-חלד (מותקן על שטח פני בסיס הקולט – מעל לכיריים) שסופח את השומנים הכבדים וחלקיקי העשן. השני, פילטר פחם פעיל שסופח את הריחות, ואז האוויר הנקי ממשיך בדרכו בצינור (הלא הוא ארובת הקולט) וחוזר למטבח דרך פתחי יציאה בארובה.
הקולטים מוצעים במגוון אפשרויות*
קולטי קיר - מותקנים על קיר המטבח, מעל הכיריים
*
קולטים מובנים (אינטגרליים) - מותקנים בתוך ארון עליון, מעל לכיריים. מה שנראה לעין בחלק התחתון של חזית הארון הוא לוח הפיקוד, ובסיס הקולט עם מסנן השומן "שוכב" בתחתית הארון מעל לאזור הבישול. יש גם קולטים מובנים, שבזמן הפעלת הכיריים, הם נשלפים כמדף על גבי מסילה מתחתית הארון, ומתמקמים מעל לכיריים ובסיום פעולת הבישול נעלמים שוב בתחתית הארון.
*
קולטי אי – תלויים מהתקרה, מעל אי במטבח, שבו מותקנים הכיריים
*
קולט על משטח העבודה - הקולט מובנה בתוך גומחה בצד הכיריים, בגובה המשטח, וכשמפעילים אותו הוא מתרומם מתוך המשטח .
עיצוביםהמילה האחרונה בתחום הקולטים היא עיצוב, והקולטים החדשנים מתהדרים בשלל עיצובים שניתן להתאימם לסגנונות מטבח שונים. כך, לדוגמה, מטבח מקצועי, שמרבית המכשירים החשמליים שלו עצמאיים בחלל ובעלי מראה תעשייתי ומסיווי, מזמין קולט אדים באותו סגנון. לעומת זאת, במטבח, בעל קו אחיד ונקי, מתבקש קולט אדים בעל מראה מעודן או מובנה בתוך ארון. חברות המטבחים היוקרתיות אף מציעות – למי שיכול להרשות לעצמו את התענוג - מטבחים עם קולטים שתוכננו במיוחד למקום המיועד להם, כקולט אדום במטבח שמאופיין בצבע זה ומשתלב באופן הרמוני במטבח, או קולט מובנה שנראה כמו רהיט קלסי במטבח בעל קו קלסי.
הזזת אזור הבישול למרכז המטבח, העלתה את הביקוש לקולטי אי תלויים מהתקרה, שזוכים לחשיבה עיצובית מוקפדת, ומהווים אובייקט מושך עין בחלל.
כאמור, הקולטים מוצעים במגוון סגנונות, אם כי הקו העיצובי המוביל הוא מראה מודרני ונקי, פרופילים דקים, ולוח פיקוד מעודן המופעל בנגיעה, בלחצנים או בשלט רחוק. מרבית הקולטים עשויים מנירוסטה, זכוכית שקופה חלבית או צבעונית, או שילוב של נירוסטה וזכוכית. חלקם מוצעים בצורות חדשניות, ללא הארובה המסורתית, כקולטים במראה מנורות או כדורי תאורה שתלויים מהתקרה בכבלים דקורטיביים ועשויים משילוב של נירוסטה עם אבני חן מזכוכית מלוטשת שמנצנצים כיהלומים, קולטים שטוחים בעלי מראה מינימליסטי, וקולטים מזכוכית צבעונית שתלויים בשיפוע, כמסך פלזמה מעל לכיריים. גם הקולטים עם הארובה, מתהדרים בחידושים עיצוביים, כקולטים בצורת גליל, או במראה גל שחלקו מנירוסטה וחלקו מזכוכית, קולטים שכוללים ארובה עגולה מנירוסטה עם חופת זכוכית קמורה או קולטים שעל הארובה שלהם מותקן בשיפוע מסך LCD, שניתן לחבר אותו לטלוויזיה, מחשב, די.וי.די או מצלמות במעגל סגור, בהחלט רעיון נחמד, שמעניק פתרון למיקום הטלוויזיה במטבח, ומאפשר, אגב בישול, לצפות במהדורת החדשות, או לגלוש לחשבון הבנק.
הקולטים משולבים בבסיסם עם תאורה היקפית ותאורה ממוקדת (בדרך כלל נורות ליבון או ספוטים של הלוגן) שמאירה היטב את הסירים, וגם מוסיפה מימד עיצובי לקולט ולסביבתו. יש גם תאורה עם עמעם ליצירת אווירה או לתאורת לילה למבקרים ליליים במטבח.
חידושים* קולטים במידות לא סטנדרטיות כ-120 ס"מ רוחב, שמעניקים פיתרון לשטחי בישול גדולים במיוחד.
* קולט שמסוגל לעבוד עם כל שיטות הכיריים, מזהה אוטומטית את האדים והחום הנפלטים כתוצאה מהבישול ונכנס לפעולה, וכאשר אין אדי חום, הפעולה מופסקת אוטומטית
* מערכת פיקוד מוארת, לעיתים בתאורה צבעונית מתחלפת
* עוצמות יניקה שונות שמותאמות לכמות המזון המתבשלת על הכיריים.
* מחווני התראה בצורת נורת אזהרה שנדלקת כאשר מסנני הרשתות מתמלאים בשומן ודורשים ניקוי, או כאשר יש להחליף את פילטר הפחם המסנן ריחות.
* קולטים עם השהיה של 15-5 דקות לאחר סיום הבישול, מה שמבטיח סילוק יסודי של כל תופעות הלוואי.
* קולט המעוצב בשיפוע של 45 מעלות, כך שאינו חוסם את הגישה לכלי הבישול.
* קולטים מנירוסטה מוברשת, שיתרונה בכך שלא נשארים עליה טביעות אצבעות.
חשוב לדעת* עוצמת היניקה – תלויה בחוזק המנוע, והיא נמדדת על-פי כמות מטר מעוקב אוויר שיונק הקולט במשך שעה. הקולטים מצוידים בכמה דרגות של עוצמת שאיבה. הדרגה הגבוהה ביותר "טורבו" מיועדת למקרים של ריכוז חזק של ריחות או עשן סמיך שמחייבים עוצמת שאיבה חזקה במיוחד.
ככל שמערכת הבישול גדולה יותר, היא זקוקה לקולט בעל עוצמת יניקה רבה יותר.
*היצרנים מציעים קולטים במידות שונות, החל מ – 60 ס"מ רוחב ועד 120 ס"מ וגם למעלה מכך. פתרון פרקטי וגם עיצובי למשטחי עבודה גדולים במיוחד הוא שני קולטים במקום אחד. בכל מקרה, לפני שאתם רוכשים קולט, זיכרו את העצה הבאה: רוחב שטח פני הקולט צריך להיות לפחות כרוחב הכיריים שמעליהם הוא מותקן, על מנת שפעילותו תהייה יעילה.
*יש דגמים שמתאימים לזריקת האוויר מחוץ לבית ויש שמתאימים למיחזור האוויר ויש דגמים שמתאימים לשתי האופציות.
*גובה בסיס הקולט מעל הכיריים - הגובה המומלץ נע בין 65-75 ס"מ מעל לכיריים של גז. בכיריים קרמיים, ניתן לרדת עד 45 ס"מ מהמשטח.
*רעש – הקולטים החדשים שקטים יותר מקודמיהם, אך הם עדיין משמיעים רעש כשהם פועלים. רמת הרעש מושפעת מאיכות הבידוד הפנימי של מעטפת הקולט, וכדי למנוע הפתעות לא נעימות, מומלץ לפני הקנייה להאזין לקולט בזמן פעולה. פתרון יעיל, אם כי יקר, לסילוק הרעש הוא מנוע חיצוני מחוץ לבית שניתן להתקין אותו לקולט, כפי שמתקינים למזגן מפוצל.
* עוצמת היניקה של קולט ממחזר פחותה מזו של קולט עם פתח חיצוני, ולכן אם יש אפשרות, מומלצת שיטת היניקה החוצה.
* ניקוי ותחזוקה - המסנן הסופג את השומנים, עלול להיסתם, ולכן אחת לכמה זמן יש לשלוף אותו ולרחוץ אותו או לשים במדיח. את הפילטר יש להחליף אחת לשנה, שכן במשך הזמן הוא נסתם, מה שגורם לירידה ביעילות עבודתו.
מתוך מגזין "בית ונוי" 94: "קליטה בסטייל"