איך ניגשים לעצב בית דיור מוגן, שנבנה לפני כ-50 שנה, וידע שנים יפות יותר?
מבנה אשר תוכנן על פי תפיסות חברתיות שהתאימו לאוכלוסייה מבוגרת בשנות ה-70... מאז כידוע, הפך גיל ה-70 של פעם ל-60 של היום וה-80 ל-70 וכן הלאה. מה השתנה לאורך השנים ומהן ההתאמות המתבקשות לדיירים הוותיקים של היום?
האתגרים שניצבו בפניי היו רבים, התמודדות עם בית מזדקן ומאפיר, תרתי משמע, חלל לובי חשוך המסתגר פנימה, מרחבים ציבוריים המחולקים - על ידי מחיצות אטומות וקבועות - לחללים קבועים על פי פעילויות מסורתיות. ריצפה אפורה, חללים נמוכים עם תקרות טכניות פריקות, ותאורה לבנה, קרה וקודרת.
חלל מואר ואינטימי לעידוד מפגשים חברתיים
התחושה הראשונה שעלתה בביקורי בלובי 'בית לב' ברמת השרון, היתה הרצון להפיח חיים בלובי השומם והאפור, ולהפכו למרחב פעיל ומזמין המושך אליו את דייריו, שרוצים לבלות בו לאורך שעות היום, בפעילויות השונות, שהרי זה 'סלון' ביתם המשותף.
כדי לממש מטרה זו, נפגשנו עם הצוות ונציגות הדיירים בשאיפה לקדם רעיונות חדשים לפיהם מרחבי הבית הופכים רב תכליתיים, רחבי ידיים ומזמינים - תוך שינוי תפיסות ישנות בהם המרחבים הציבוריים משמשים לפעילות ייעודית, ובשאר היום נותרים ריקים וסגורים במחיצות כבדות.
מחיצות גיאומטריות לתחושה של זרימה בחלל
בתהליך העיצוב, הוסרו המחיצות האטומות שהגדירו חללים פנימיים חשוכים וסגורים, ועמם החסמים והתפיסות הישנות - תהליך שחשף חלל רחב ידיים.
תחושה של בית מלון קטן ואינטימי
בד בבד עם פתיחת המרחב, שמרנו על תחושת האינטימיות בלובי, החשובה כל כך לדיירים בגיל השלישי, כדי שיוכלו ליהנות מחברת שכניהם ולא יחושו בדידות. עיצבנו פינות לפעילויות השונות: בית קפה עם שולחנות וכיסאות פריזאיים, לובי עם ספות וכורסאות נוחות לקימה מישיבה, ופינות למשחקי ברידג'. בין הפינות עצבנו מחיצות גאומטריות על ציר מרכזי המאפשרות פרטיות מחד או הסרתן לפעילויות שדורשות את פתיחת החלל להופעות וערבי שירה.
דלפק הצוות יושם במיקום מרכזי בלובי. עיצובו בהיר והוא מואר ונגיש לדיירים, כדי שיוכלו לקבל בקלות מידע ומענה לצרכיהם. לצד הדלפק נמצאת חנות נוחות מעוצבת המספקת ממצרכים יומיומיים ועד פרחים.
כדי להתגבר על התקרה הנמוכה והחלל החשוך, תוכננה תאורה שקועה, המציפה את החלל בחום ונועם ויוצרת מרחב פתוח ומואר, אשר מושך אליו דיירים המבלים בו שעות רבות.
אלמנט עיצובי חשוב נוסף ליצירת תחושת המרחב, היה הפניית המבט לעבר הגינה והכנסת החוץ לתוך הלובי. החלפנו חלונות מחולקים וכהים בחלונות פנורמה רחבים. פתחנו פתח רחב ליציאה לגינה ממרכז הלובי ויישרנו מדרגה במעבר לחוץ. כל זאת, כדי לבטל את החיץ אל גינה ולעודד יציאה קלה ופשוטה מהלובי לגינה הארץ ישראלית, שתוכננה עם שבילים רחבים, פינות ישיבה מוצלות ופריחה מבושמת של שיחי תבלין (הגינה תוכננה בשיתוף אדריכל הנוף אמיר פאעל ותושלם בחודש הקרוב.)
החלל ששימש בעבר כחדר האוכל חולק לשני חללים והוסב בחלקו לאולם המשמש את הדיירים להרצאות ופעילויות מגוונות לאורך כל שעות היום. ובחלקו האינטימי יותר למסעדה מעוצבת המזמינה לישיבה סביב שולחנות עגולים לאכילה חברתית.
ריהוט שמותאם לבני הגיל השלישי
תכנון בית בלב ברמה"ש היה תהליך קשוב ורגיש לצרכי הדיירים ולצוות הבית גם יחד, שדרש הבנה של התנהלות הדיירים הוותיקים ביום יום והקשבה למהווייהם. תהליך שהפך את הבית ממזדקן ואפור, לפעיל ומאיר פנים, מרווח ובוטיקי. הדיורים המוגנים היוקרתיים שבסביבתו החלו להתעניין במהפך שעבר, ובזכות התחדשותו הוא הפך למוקד משיכה וביקור.
ובכתבה הבאה על קומת הדיור התומך, מענה חדש לדיירים ותיקים שלהם קושי להתנהל עצמאית, פיזית או קוגניטיבית (במקום מעבר למחלקה סיעודית).