שיטת הזהב של פזית חזיז

מדוע המעצבת המצליחה פזית חזיז החליטה לשבור את כללי המשחק ולתת שירות של מידול ממוחשב של הבית כחלק בלתי נפרד מתהליך התכנון?

מאת: שירה רייז משולם | צילום: | 08/05/2016
מעצבת פזית חזיז
 
בפעם הראשונה בחיי כשנשלחתי לראיין אדריכל בנוגע לתכנון של מבנה ציבורי חדש, הוא פרש בפניי את תכניות הבנייה, הצביע על אחד השרטוטים ואמר "את רואה, שם נמצאת הבמה המרכזית ולידה גרם המדרגות שמוביל לקומה השנייה..." לחרדתי, לא ראיתי דבר מלבד מספר מלבנים, כמה ריבועים וקווים... 

מובן שלא אמרתי דבר. 

הייתי בתחילת דרכי ככתבת בתחום האדריכלות והעיצוב, והייתי בטוחה שכולם מצליחים לראות את מה שאני לא. מהר מאוד הבנתי שאני לא היחידה שאינה מצליחה להפוך בדמיונה סקיצות שטוחות לחללים תלת-ממדיים. 

#fids434- 1#  
גם פזית חזיז בעלת משרד לתכנון אדריכלי ולעיצוב פנים, הבינה שמרבית לקוחותיה אינם מצליחים להבין, או נכון יותר לראות בעיניי רוחם את הפתרונות ואת הרעיונות העיצוביים שהיא מציעה, לכן היא פיתחה את "שיטת הזהב" שמאפשרת ללקוחותיה לקבל, קרוב מאוד לתחילת תהליך התכנון, מודל ממוחשב אשר גם מדגים להם אחד לאחד כיצד יראה הבית וגם ילווה אותם לאורך כל התהליך. 



"כשהתחלתי לתת שירותים בתחום תכנון הבית" מספרת פזית "ראיתי שאני מבזבזת זמן יקר בניסיון לשכנע אותם בפתרונות שאני מציעה. פעמים רבות כשהראיתי להם את הסקיצות של הפתרונות ואפילו הדמיות, ראיתי שלקוחותיי אינם מצליחים להבין את ההצעה. אני אגלה לך סוד, גם הרבה אדריכלים אינם מצליחים "לראות" את זה. ראייה מרחבית היא משהו מולד. זה נורמלי שלרוב האנשים אין ראייה מרחבית ואחד מהתפקידים של האדריכל הוא לגשר על הפער הזה. אם הלקוח לא יכול לדמיין כיצד הבית שלו עומד להיראות, הוא והאדריכל שלו נמצאים בצרות צרורות". 



לטענת פזית אחת הבעיות העיקריות בתהליך התכנון והבנייה היא שהלקוחות מתקשים לקבל החלטות בגלל מורכבות הפרויקט והסכומים הגדולים שהם עומדים להוציא: "בנוסף על כך שהלקוח עומד להוציא סכום כסף לא מבוטל, הוא גם יודע שמדובר בהחלטות שישפיעו על ה-15 ואפילו 20 השנים הבאות. אין ספק שכל החלטה כזו היא החלטה גורלית מאוד. אני כבעלת מקצוע רוצה לעשות את המקסימום כדי שהלקוח יקבל החלטות נכונות וכדי שהוא יהיה שלם עמן. אני מאמינה שזהו אחד מתפקידיי העיקריים, לכן שיטת העבודה שלי כוללת כבר בתחילת התהליך מודל ממוחשב של הבית". 



מה זה בעצם מודל ממוחשב? 

"עד לא לפני הרבה שנים האדריכלים בנו מודלים מקרטון. שום דבר לא יצא לביצוע עד שלא היה מודל מדויק עם כל הפתרונות הנדרשים. גם היום, בשנה הראשונה ללימודי אדריכלות, הסטודנטים נדרשים לבנות מודלים מקרטון משום שאין דבר כזה דמיונות באוויר. המודלים מקרטון והמודלים הממוחשבים עוזרים לאדריכלים להבין את הפרויקט ולפתור בעיות שאי אפשר לראות בדו-ממד, ואילו עבור הלקוח - המודל הממוחשב מאפשר לו לשוטט באופן וירטואלי בין החדרים השונים ולראות בדיוק כיצד כל חדר וחדר בבית שלו עומד להיראות". 



מה בעצם ההבדל בין מודל ממוחשב לבין הדמיה? 

"כמו שאמרתי, בתוך המודל הממוחשב אפשר לזוז באופן וירטואלי ולהסתכל על כל חלל מנקודות מבט שונות, ואילו הדמיה היא בסך הכול סדרה של תמונות שטוחות מזווית ראייה אחת. במודל ממוחשב הכול גלוי בפני הלקוח ואין זווית ראייה שנסתרות מעיניו".



זה נשמע כמו פתרון הגיוני מדוע לא כל האדריכלים מציעים את השירות הזה ללקוחותיהם? 

"נכון, לא המצאתי את המודל הממוחשב, אך משום שבניית מודל ממוחשב דורשת זמן ומשאבים כנראה שחלק מהאדריכלים בוחרים לשים את הדגש על שירותים אחרים, אבל, לדעתי זאת טעות משום שכאשר אין מודל ממוחשב תהליך התכנון יכול להיפרש על פני שנה וחצי לכל הפחות, ובינתיים הלקוח כבר קנה מגרש, הוא משלם משכנתא על המגרש ובמקביל הוא גר בדירה שכורה, וזה עולה לו המון כסף. גם אם האדריכל כן הכין מודל ממוחשב לא תמיד הלקוח מקבל מודל מספיק מפורט שיכול לשמש ככלי עבודה מרכזי.



מכיוון שאני תמיד מחפשת דרכים לתת שירות טוב יותר ללקוחותיי ובמקביל אני רוצה גם לייעל את דרך העבודה שלי המודל הממוחשב הוא בעיניי פתרון מושלם. מדובר במודל שבו אני יורדת לרזולוציות הקטנות ביותר החל מ: חלוקת החללים, פרטי הריהוט בכול חלל, סוגי חיפויים, קרמיקות, ריצופים, גופי תאורה, חומרים שונים ועד לבחירות גווני הצבעים בכל חלל. כל רעיון חדש שעולה אני מדגימה באמצעות המודל הממוחשב".



מאז שפזית חזיז הכניסה את המודל הממוחשב כחלק אינטגרלי משיטת העבודה שלה, היא הצליחה לקצר את זמן תכנון הבית לחודשים ספורים ולחסוך כסף רב ללקוחותיה. "אף על פי ששכר הטרחה שלי גבוה יותר משל אדריכלים אחרים, אני שלמה מאוד עם כך, משום שאני יודעת שבסופו של דבר אני חוסכת ללקוחותיי הרבה מאוד כסף ולפעמים גם עוגמת נפש". 



כמו למשל? 

"הגיעו אליי לקוחות שיצאו מאוכזבים לגמרי מהתוצאות, משום שהבית שתוכנן עבורם לא נראה בכלל כפי שהם דמיינו לעצמם. תראי לעצמך איזו עוגמת נפש זו להשקיע כל-כך הרבה כסף ובסוף לא לקבל את הבית שחלמת עליו. בנוסף לכך, מכיוון שמתוך המודל הממוחשב נגזרות תכניות העבודה של הקבלן יש מינימום טעויות בשטח. לדוגמה, היה לי לקוח שבזמן הביקור במגרש הבחין שהקבלן לא בונה את המדרגות לפי התכניות, מיד הלקוח עצר את הקבלן והם התקשרו אליי, באותו רגע הצלחנו לתקן את הטעות. 


המודל הממוחשב עוזר גם בקבלת ההחלטות שנוגעות לבחירת החומרים השונים. נניח למשל שהלקוח צריך להשקיע סכום של כ- 40,000 ₪ בחיפויי קרמיקה, אבל הוא בכלל לא יודע באיזה סוג של קרמיקה לבחור משום שהוא לא מצליח "לראות" איך כל שאר החומרים ופרטי הריהוט משתלבים זה עם זה". 
 

"מבחינתי כל אחד שבונה בית הוא יזם, וכמו שכל יזם שמכבד את עצמו יודע שצריך לעשות בדיקה רצינית ולתכנן היטב את ההשקעה – לקוח שמשקיע במודל ממוחשב הוא בעצם לקוח שמשקיע בעצמו משום שהוא מוודא שהכול ייצא בדיוק כפי שהוא רוצה. בנייה של בית חדש יכולה לעלות ללקוח לפעמים כ-2 מיליון שקל, מלבד קניית המגרש, אז תגידי לי את? איך אפשר להוציא כאלו סכומים בלי לדעת בדיוק מה תהיה התוצאה הסופית?" 


למידע נוסף היכנסו לאתר או התקשרו אל פזית חזיז: 08-6499968


החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development