תערוכת המשרדים בקלן אוקטובר 2008

עיצוב מושכל במשרד הוא ערובה להצלחה

מאת: איריס מושלי | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
תערוכת "אורגטק" שנערכה בחודש אוקטובר האחרון (כמדי שנתיים) בעיר קלן בגרמניה, היא התערוכה המסחרית המובילה בעולם שמטפלת בתחום המשרד ומרחב העבודה. השנה נפתחה התערוכה תחת הכותרת המדגישה את הקשר ההדוק שבין איכות המשרד, על כל מרכיביו, לבין הצלחה במובן של הגברת המוטיבציה והתפוקה של העובדים.
התערוכה חולקה לחמישה נושאים עיקריים:
רהוט
תאורה
חיפויי רצפה
אקוסטיקה
טכנולוגיית AV (אודיו-וידאו)

השנה ביקר בתערוכה מספר שיא של 62,500 אנשים מ-113 מדינות והציגו בה 673 מציגים מ-39 מדינות שונות. התערוכה התפרשה על שטח של כ-130 אלף מטרים רבועים. בנוסף לדוכני המציגים הושק השנה גם פרוייקט ייחודי: Ultima Office – סקר השוק הגדול ביותר שנעשה לגבי העדפות/חזון המשרד החדש. כ-2,000 אנשים ענו על הסקר בעמדות שונות ברחבי התערוכה (שכונו "Think Tank"), מתשובותיהם ניתן היה להבין מה ההעדפות, השאיפות, הרצונות והחלומות של קהל המבקרים בתערוכה לגבי איך אמור להיראות ולתפקד המשרד העתידי. סיכום הסקר מראה כי חלומות לפעמים מתגשמים... את חלק מהנקודות עליהן הצביעו האנשים ניתן היה לראות גם במגמות ההולכות ומתהוות בפועל בשוק הנוכחי. אם לציין רק חלק מהתשובות המעניינות של המבקרים בתערוכה הרי שמשרד ירוק יותר, הן במובן הפיסי של שילוב צמחיה ופתיחות לנוף והן במובן האקולוגי, שילוב נוחות ואקססוריז' מפנקים בחלל העבודה ויצירת מקומות חברות הם הדברים הבולטים והחשובים ביותר.

 

בנוסף ליריד המסחרי ולסקר נערכה גם תחרות "Best Office Award" שזוכיה הוכרזו במהלך התערוכה. במסגרת התחרות נבדקו משרדים וחללי עבודה של חברות רבות, על מנת לבחור את אלה הראויות לציון לשבח מבחינת יצירת מרחב עבודה חדשני, יצירתי ומתגמל מבחינת העובדים. בתחרות זכו, בקטגוריית החברה המקומית-גרמנית, חברת "Hellman Wold Wide Logistics" ובקטגורית החברה מחוץ לגרמניה, חברת הנדל"ן האוסטרלית "Stockland Co. Ltd".

חשיבות התחרות בפרמטרים שצוינו כסיבות למתן הפרס דווקא לחברות אלה, כאשר בראשם עומד הקריטריון של שיתוף העובדים בתהליך התכנון/עיצוב – קריטריון שהופך להיות דומיננטי מאוד בתחום תכנון מרחבי עבודה. ההגיון העומד מאחורי מגמה זו הוא ההנחה שככל שרמת השיתוף תהיה גבוהה יותר, כך יפחת הניכור ותגדל שביעות רצון העובדים ומכאן גם תפוקתם.


סדרת 'RF Corridor Walls'

שתי החברות הזוכות בלטו גם באספקטים נוספים של התכנון לרבות, גישה אקולוגית מקיימת ומתחשבת בסביבה, יצירת מרחב עבודה שיוצר "אווירה" תומכת בצרכי הפרט, שילוב של מרחבי חברותא והתרגעות, שילוב אלמנטים מפנקים לעובדים כמו ספריה, אזורי מוסיקה וכד' וכן דגש על מרחבים פתוחים, אווריריים ומלאי אור.

העובדה שהפרס ניתן על יצירת מרחבי עבודה מסוג זה מתקשרת למגמות החדשות והחדשות-ישנות שניתן היה לראות אותן גם בחלקים המסחריים של התערוכה.

בתערוכת "ארגוטק" הציגו השנה כמעט כל החברות המובילות בתחום, כאשר כל אחת, בשטח העסוק שלה, מציעה פתרונות וקונספטים חדשים לעולם העבודה - עולם דינמי, חדשני ומתחדש, שנמצא כיום במרכז העשייה והחשיבה. גם אם חלק מהבשורות אינן חדשות לחלוטין, הרי בכל זאת הביקור בתערוכה מחזק את הרושם שהשינויים העצומים שחלו בתחום הזה – חדשנות טכנולוגית, חומרים חדשים, עיצוב מרשים, גישה הומנית ועוד מתגבשים לכלל שפה חדשה ומהודקת מבחינת היחס למרחב העבודה.

 

מגמת הצבעוניות החדשה במרחב העבודה

עיקר המגמות שנצפו הן:

משרדי "נוף פתוח" – קונספט לא חדש זה ממשיך ואף מתפתח. המשרד החדש הוא משרד "פתוח" ו"שקוף", לא רק במובן המסורתי אלא גם מבחינה קונספטואלית שמקבלת ביטוי פיסי מודגש. הקונספט של עידוד היצירתיות והעבודה בצוותים לצורך סיעור מוחות, ושקיפות החברה הן כלפי עובדיה והן כלפי הלקוחות, באים לידי ביטוי במגוון של פתרונות. חדרי הישיבות הם שקופים (בעלי קירות זכוכית, בדרך כלל), החדרים הפרטיים פתוחים/שקופים למרחב, המשרד כולו פתוח לחלל החיצון וכד'. כל עיצוב הפנים של חלל המשרד משחק על התפר שבין פרטיות-אינטימיות לבין ציבוריות/תקשורת בין אישית.

אווירה רב חושית - יותר מתמיד חללי העבודה, בדומה לתהליך שהתרחש כבר בחללים ביתיים, מבקש לא רק לתת מענה פונקציונלי לצרכים, אלא ליצור אווירה רב-חושית, רגשית שתוצרה אמור להיות, כמובן, יצירת מצב נפשי המוביל לתפוקה גבוהה יותר אצל העובדים. לפיכך, חללי עבודה כוללים היום פניה לכל החושים על ידי שילוב: צמחיה ירוקה, שימוש בתרסיסי ריח, שילוב של מוסיקת רקע, תאורה מוגברת (רצוי טבעית) ורהוט בעל מגע מפנק.

אקוסטיקה - מאחר שבמשרדים רבים מדובר על חללים פתוחים, במסגרתם פועלים עובדים רבים בו זמנית, דגש רב מושם על פיתוחים שונים בתחום האקוסטיקה. בין החידושים שנצפו בתחום זה בתערוכה ניתן לציין:
- מערכות Room in Room - מערכות שנועדו ליצור תיחום אקוסטי, מבלי להזניח את האלגנטיות, לאזורים ספציפיים בחלל הפתוח.
- מערכות רהוט אקוסטיות ש"יודעות" לספוג רעשים.
- תקרות אקוסטיות ופאנלים לקיר המשלבים טכנולוגיות אקוסטיות חדשניות ויעילות ביחד עם דגש רב על אסתטיקה.
- שטיחים סופגי רעש שניתנים להדבקה על ידי דבקים ידידותיים לסביבה.
- מסכים אקוסטיים – מסכים עומדים, מעוצבים וצבעוניים, שניתן לפזר אותם בחלל ליצירת כעין "שדרת עצים" שסופגת רעשים, או מסכים תלויים על קיר.

הפרט וצרכיו – אחת המגמות החדשות-ישנות המתקבעת כחלק אינטגרלי של תפיסת המשרד החדש היא: שימת הפרט וצרכיו במוקד ההסתכלות. במשרד כזה מושם דגש על ארגונומיה, גמישות בתפקוד, עצמיות העובד ויצירתיותו. בהמשך לכך ניתן היה לראות, למשל, מערכות מתוחכמות שמופעלות על ידי חיישנים שונים כגון כאלה המסוגלים להתאים את מצב התאורה לשעה ביממה וכן למצב הביוריתמוס של האדם.
בהקשר זה נצפו גם מערכות Dynamic Seating – מערכות ישיבה חכמות המתאימות עצמן לתנוחת הישיבה של העובד, על מנת למנוע ישיבה בתנוחה לא אורטופדית.

טכנולוגיה – ברור שהמשרד המודרני הוא טכנולוגי מתמיד. בתוך תהליך זה ניתן לצפות בחידושים שונים אשר רותמים את הטכנולוגיה לסוג של "פאן" במשרד – מידע שעובר בנגיעת אצבע למסכי קיר גדולים, או שיורד במהירות לטלפון הסלולרי על ידי טכנולוגית
ה"Bluetooth".

תאורה – איכות התאורה, הטבעית או המלאכותית, היא אלמנט יסודי בתכנון מרחב העבודה העכשווי. בתחום זה ניתן היה לראות דגש על גופי תאורה חסכוניים, אך גם כאלה המדמים באופן
האופטימלי ביותר תאורה טבעית, גופי תאורה דקורטיביים (כמו ביתיים) היוצרים אלמנטים פיסוליים גם במרחב העבודה וכן גופי תאורה מסוג "Task Lamps" שמטרתם תאורה נקודתית וממוקדת.

עיצוב – אין ספק שאחד הרשמים העזים ביותר בעת סיור בתערוכה הוא הרושם המתקבל מנושא העיצוב. שוב, בהמשך לתהליך שחל בחללים ביתיים, גם מרחב העבודה זוכה לעדנת עיצוב משל עצמו. אפשר לשכוח מרהוט "משעמם", סטנדרטי ופונקציונלי. פריטי הרהוט המשרדי, רהוט חדר ההמתנה והישיבה והאקססוריז' מטופלים בתשומת לב מרבית מבחינת צורה-פונקציה-חומרים-צבעוניות. המגמות הבולטות בתחום העיצוב הן:
- "Lounge Furniture"- בהמשך לקונספט המעודד אזורים לישיבה, חברותא ומנוחה גם במהלך העבודה, נוצר מענה בדמות מערכות ישיבה/רביצה התואמות גישה זו ברב גוניות גדולה.
- רטרו – שוב, בדומה לגישות שנצפות בחלל הביתי, גם לחלל העבודה נכנסים פריטי רהוט שונים בסגנון "רטרו" המחדש ומחיה קלאסיקות עיצוביות של שנות ה-60 וה-70.
- משטחים וצבעוניות –עצים היוקרתיים דוגמת Ebony, אגוז ואלון הם דומיננטיים מאוד. בנוסף ניתן לראות כי חללי עבודה  מונוכרומטיים בצבעוניות שלהם – לבן ושחור בדרך כלל, תופסים כיום מקום של כבוד, כאשר את אלה ניתן לשדרג באמצעות כתמי צבע נבחרים – כתום, ירוק, אדום, צהוב וכד'.
- מעצבי על – לא רק שכל החברות המובילות בתחום הרהוט המשרדי מעסיקות מעצבים, אלא שגם מעצבי על מוכרים וידועים מפנים את שרביט העיצוב, לצורך פרוייקטים פרטניים (כן, גם כארים ראשיד).

תערוכת "ארגוטק" 2008 היא סיכום של מגמות קיימות והצצה למגמות חדשות. יותר מכל ביקור בתערוכה מקבע את התובנה שעולם התכנון והעיצוב של המשרד ומרחב העבודה הוא עולם דינמי, חדשני ומתפתח. מגמות אקולוגיות, שימת דגש על הפרט ושיתופו בקבלת החלטות, ארגונומיה, רווחת העובד על כל הבטיה, הפכו להיות חלק מתפיסת המשרד החדש, תפיסה אשר החברות המסחריות מבקשות לתת לה מענה, כל אחת בתחומה.

 

מתוך מגזין 104: "תערוכת Orgatec 2008"

 

תחנות עבודה מודולריות מעוצבות מסדרת 'Playns'

קווים נקיים ואווריריות
 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development