בזכות הקורונה? עלייתם של החיפויים החכמים

הם אנטי בקטריאליים, בלתי-שריטים ומגיעים במגוון טקסטורות וצבעים – החיפויים של היום פורצים דרך, וכן, רובם גם שומרים על היגיינה מקסימלית. מקוריאן בשלל צבעים ועד לסיבי פחמן שחורים, הנה כל מה שצריך לדעת

מאת: מיכל אברמוביץ | צילום: | 03/05/2021

צילום: עמית גירון
צילום: עמית גירון
   

מה הדרך המרשימה ביותר לחפות קירות, חדרי אמבטיה ומשטחי מטבח? ובכן, התשובה לשאלה הזו תשתנה בהתאם למי שאתם שואלים וכן בנקודת הזמן המדויקת. אם בתקופות מסוימות נדמה לנו שחיפוי מסוים הוא MUST, ההתפתחויות הטכנולוגיות והטרנדים באו ושינו את התמונה. מחיפויי שיש חברון ואבן קיסר, דרך טפטים ועד למשטחי בוצ'ר מעץ טבעי – המגוון רחב יותר מאי פעם. 

צילום: עמית גירון
צילום: עמית גירון
   

מהמרחב הציבורי לבית האישי

2020 היתה שנה מטלטלת; אין איש שחייו נותרו זהים, והחיים היום-יומיים של מיליארדים ברחבי העולם השתנו. מה שמעניין לציין, הוא שלא רק שהשגרה היומית עברה מהפך, אלא גם התפיסה של כולנו. 
אם בעבר החשש מחיידקים היה נחלתם של "חולי ניקיון" וגרמופובים, כעת, ב-2021, מדובר בסטנדרט.  
אז נכון, בקטריות ומיקרואורגניזמים לא מתפתחים בחלל ריק, אלא הם זקוקים למשטח שעליו "ישבו" ויצטברו; האם ניקוי במטלית וחומר ניקוי מספיק כדי להיפטר מהם? התשובה, למרבה הצער – לא תמיד. 

צילום: יח
צילום: יח"צ
   

צילום: יח
צילום: יח"צ
   

תקופת הקורונה: כשהצורך בתכונות אנטי בקטריאליות הפך ל-MUST
הקורונה גרמה לכל העולם להתמקד בטכנולוגיות שמאפשרות להילחם בנגיף ולשמור על סביבה כמה שיותר נקייה ובריאה. מבזקי החדשות דיווחו, במהלך 2020, כמה זמן נגיף הקורונה שורד על משטחי מתכת לעומת משטחי קרטון, עץ ועוד מגוון משטחים. המסר שעבר לציבור היה ברור: לכל משטח יש תכונות שונות שמשפיעות על רמת ההיגיינה שלו. 
אחד מהחומרים שזכו לתשומת לב מרובה בשנה שחלפה הוא הקוריאן שידוע כאנטי בקטריאלי – אך הוא לגמרי לא לבד!

צילום: עמית גירון
צילום: עמית גירון
   

חומר גמר הייטקי חכם – הכירו את חיפוי הנאנו
ננוטכנולוגיה היא טכנולוגיה שעוסקת במערכות שגודלן מזערי – בין ננומטרים בודדים לעשרות ננומטרים, או במילים פשוטות – חלקיקים זעירים, שגודלם אלפית של מיליונית של מטר, כל כך זעירים שהעין האנושית לא תוכל להבחין בחלקיק בודד. 

ציפוי הנאנו שנחשב בעבר לחידוש "למביני עניין" אך יותר ויותר מעצבים ואדריכלים מגלים אותו, כך שהוא הופך לנפוץ. הציפוי יכול לשמש לחיפוי חזיתות של מטבח, אך גם עבור משטחים שנמצאים בשימוש שוטף. 

צילום: יח
צילום: יח"צ
   

כדי להבין עוד על הטכנולוגיה, פניתי לסיון קונוולינה, מעצבת פנים ויזמת, שבעברה היתה מהנדסת ביוכימיה. היא מסבירה: "הנאנו הוא טכנולוגיה של חומר גמר – בדיוק כפי שיש נגרות בגמר צבע, פורניר או פורמייקה, אז נאנו הוא פורמייקה מתקדמת יותר, שמשווה לרהיט את המראה של גמר צבע אבל את העמידות של פורמייקה. החומר הזה יודע לשקם את עצמו משריטות על ידי חימום מקומי קל של איזור השריטה".

המטבח הוא הזירה המרכזית לשימוש בחומרי גמר בטכנולוגיית נאנו, בזכות העובדה שמדובר בחדר שחשוף לשחיקה ולחום קיצוני. כיום יותר ויותר חברות מטבחים מציעות גימור נאנו שהן מבטיחות שיחזיק מעמד "לכל החיים" וישמר ללא פגע גם אם ייחשף לטמפרטורה של עד 180 מעלות צלזיוס.

צילום: יח
צילום: יח"צ
   

יוצא מהמטבח ומשתלט על בתים שלמים – הכירו את הקוריאן
הקוריאן שמפורסם בזכות התכונות האנטי בקטריאליות שלו, הוא הרבה יותר מהיגייני, אלא חומר שמשלב בין עמידות לאלגנטיות. 
הוא עשוי מ-70% אלומיניום הידרוקסיד – מינרל טבעי ומ-30% אקריליק קשיח (כזה שמשתמשים בו כדי ליצור חופת תא טייס, לא פחות). מדובר בנוסחא ייחודית שפיתחה חברת דופונט.
מעצבים רבים זוכרים את הקוריאן, בימי הראשונים, כחלופה למשטחי השיש הקלאסיים במטבחים, אבל מאז הטכנולוגיה התקדמה, ובגדול, כך שאפשר לראות אותו גם באמבטיות ואפילו בחדרי מגורים עם חיפויים ייחודיים. 
אז מה סוד ההצלחה שאפשר לקוריאן להתפשט לעוד ועוד משטחים והפך אותו לחביב מעצבי הפנים? תשובה טמונה, ככל הנראה בוורסטיליות הרבה שלו - הוא מיוצר במאות גוונים וטקסטורות.  

צילום: יח
צילום: יח"צ
   

סיבי קרבון – הפתרון האלגנטי
האמירה המפורסמת מבטיחה ששחור אף פעם לא יוצא מהאופנה, וסיבי הפחמן השחורים בהחלט מוכיחים את הנקודה, תוך כדי שהם כובשים יותר ויותר בתים יוקרתיים. 

פניתי למי שמוביל את התחום בארץ, אלון צבי כהן, שותף בחברת אסא-אלונזו, שהיא אחת מהבולטות בתחום סיבי הפחמן בעולם. אלון לא יכול להסתיר את ההתלהבות שלו מהסיבים השחורים: "זה הסופרמן של החומרים – הוא פי 10 יותר קל מפלדה, עבור אותו חוזק "

אבל בוחרים בו לא רק בזכות העוצמה שלו
"נכון, מדובר בחומר סקסי ומרשים – זו גם הסיבה שהוא בולט בנוף". 
הוורסטיליות של סיבי הפחמן אדירה, ואלון מציג בפני עיצובים שהוא עומד מאחוריהם - מריהוט חוץ שמשלב סיבי פחמן וסיבי אלומיניום, עבור מגה יאכטה, דרך גם מדרגות בבניין מאייר בתל אביב (אחת הדירות היקרות ביותר בישראל, נכון לכתיבת שורות אלו).

   

מה העתיד של החיפויים? 
בעוד שהקוריאן, ציפוי הנאנו וסיבי הפחמן הם כרגע בגדר חידושים מסעירים, מסתמן שהעתיד שייך להם, ולעוד טכנולוגיות מתקדמות שעובדים עליהן מאחורי הקלעים. סיון קונוולינה חוזה: "לוחות השיש והגרניט שנחצבים מהסלע כנראה יעלמו מהעולם. יש להם תחליפים מעולים, איכותיים ומשכנעים".

איך יראו החיפויים של 2022? האם נושא הסטריליות יישאר גבוה ברשימת התכונות שלקוחות מחפשים? נותר לנו לצפות ולראות בעצמנו. 

הכתבה מתוך גיליון 162 בנושא חיפויים <<להורדת המגזין לחץ כאן>>




החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development