קל וחומר - 126

 

בכל שנה מגיעה התקופה הזו בה מתקיימות תערוכות הבוגרים-פרץ יצירה מן האקדמיות השונות, ומעצבים חדשים שעוד לא כפופים לאילוצים ומסגרות, ורגע לפני היציאה לעולם שבחוץ יכולים לחלום חלומות, ולרוב, גם להגשים אותם. בהמשך לכך, מדור זה יעסוק הפעם בשלושה פיתוחי חומרים/ טכנולוגיות שנראו במסגרת התערוכות ומביאים עימם בשורת קיץ רעננה.

מאת: לירון דן יועצת חומרים | צילום: באדיבות היוצרים | 03/04/2013
SanDesign יוצרת: ליטל ריבלין

 

חול. החומר הפשוט, הזמין, המוכר לכל, הוא אחד מאבני הייסוד הנפוצים לייצור תעשייתי בחיינו המודרניים- הוא מהווה חומר חשוב בייצור המלט והבטון, חומר עיקרי בייצור זכוכית, וחומר בסיסי בטכנולוגיות דוגמת התזת חול ויציקות מתכת.
ליטל ריבלין, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי חולון, לקחה את התכונות המוכרות של החול והתאימה אותן לטכנולוגיות שונות שאינן קשורות אל החומר באופן ישיר. המחקר שלה התחיל כבר בשנה השלישית ללימודיה והיא העמיקה בו בפרוייקט הגמר הייחודי שלה.  "יש משהו קסום בגרגירים המוזהבים, שזכור לכולנו מזכרונות ילדות ישנים, החול קיים בעולם העיצוב אך הוא תמיד נמצא בצד, כחומר המשמש לתבניות או בתערובות שונות כמו בטון. החלטתי לתת לו את הכבוד הראוי לו ולהביא אותו לקדמת הבמה." היא כותבת בטקסט ההסבר שלה על הפרויקט.

תחילה, ערכה ריבלין ניסיונות רבים בחומר ע"י שילוב של דבקים ומאגדים שונים הנפוצים בתעשייה, ולאחר מכן החלה להפעיל עליו מניפולציות, כאשר מכל ניסיון הסיקה משהו חדש ומרתק. כך, למשל, היא הצליחה לייצר זכוכית ע"פ שיטה של שריפת החול (כמו לפני מאות שנים), ניפחה אובייקט מחול ויצרה אובייקט חלול, פיתחה סקלת צבעים חדשה וטבעית של חול באמצעות קלייה, ייצרה אובייקטים מוקצפים במראה סלעי, אובייקטים גמישים ומכופפים בעלי ממברנה דקיקה בקיטור ועוד... וכל זה- מחול. 

 

www.leetalrivlin.com 

ליטל ריבלין
ליטל ריבלין

ליטל ריבלין
ליטל ריבלין

ליטל ריבלין
ליטל ריבלין
 

 

 

Verti Grown יוצרת: יעל מרום

 

זה התחיל במחקר חומרי על קליפות אגוזי הפקאן, אשר מאוד דומות במרקמן לשבבי עץ ובארץ עדיין אינן נאספות להמשך חיים (למשל לקומפוסט, מצע קרקע, ביומסה תחליף לדלק הפוסילי ועוד). מרום, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בסמינר הקיבוצים, ניסתה לערבב את הקליפות עם חומרים טבעיים ומלאכותיים, ומספר ניסיונות שביצעה הביאו אותה למסקנה כי אף החומר המאגד צריך לדבר בשפה האורגנית. לאחר חיפוש, מצאה מרום שרף טבעי של עצים, אשר מומס במים ומתייבש באוויר, ומתוך החיפוש החומרי פיתחה את  ה-"Verti Grow", המציע גישה עיצובית חדשה לשילוב צמחייה במרחב הביתי שלנו. האריחים העשויים, כאמור, מיציקת קליפות אגוזי פקאן וחומרי קשירה אורגנים, מכילים בתוכם זרעים של צמחים חד שנתיים, דוגמת פטרוזיליה ובזיליקום, הצומחים מתוכם. מחברי האריחים משמשים הן כווי תליה והן ככלי קיבול להשקיית הצמחים הצומחים בתוכם. לאחר עונת הפריחה, עם סיום חייו של הצמח, האריח מתכלה אף הוא, וניתן למחזור מלא בקומפוסט. האריחים הצומחים מיועדים להפצה במשתלות ובחנויות קונספט, ומתוכננים לייצור בגודל של 15X15 ס"מ בשאיפה לייצור מקומי סדרתי.

 

Yaelm007@walla.com 

 

 

יעל מרום
יעל מרום
 
יעל מרום
יעל מרום
 

 

 

"אמרו שפעם היה כאן חלום נהדר" יוצרת: גוני קריס

 

עוד מהכותרת ניכר המקום האישי של גוני קריס, בוגרת המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל, המחפש אחר הנוסטליה ואימוץ מסורת ישנה ויפה שהולכת ונעלמת. קריס, שנולדה במושב אביחיל שבדרום כדור המשך למקימיו, חזרה לאלבום התמונות הישן לתור אחר הערכים מהם צמח המושב, וביניהם עבודת האדמה והקרבה לטבע. מהחיבור שלה לתכנים אלה ולאחר מחקר מעמיק על שיטות הדפס עתיקות, היא התחילה לפתח צבעים וטכניקות להדפסה מחומרים טבעיים הנמצאים בהישג יד- דשא, חלודה, תבלינים, קפה, אדמת חמרה, חול, קלמנטינות מהפרדס של סבא וסבתא ועוד. היא בחרה במוטיב הקרושה מהאלבומים הישנים והטמיעה אותו בבגדי גברים בטכניקות שונות- החל מסריגה במסרגה אחת בטכניקה חופשית, דרך הדפס רשת טבעי ממשחת דשא, הדפס חלודה, רקמה, ועד חיתוך לייזר בבד. ראוי לציין שהפרוייקט זכה מקום ראשון במסגרת תחרות בנושא עיצוב, אמנות ובנייה בת קיימא שמקיימים חברת שיכון ובינוי ובצלאל מדי שנה לבוגרי האקדמיה.

גוני קריס
גוני קריס

גוני קריס
גוני קריס
 

 

 

 

 

 מתוך מדור 'קל וחומר'. גליון 126, ספטמבר-אוקטובר 2012 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development