חדרי ארונות וארונות קיר - עיצובים וחומרים

נושא האחסון הוא אחד הנושאים הרגישים בכל בית, ארון נוח או חדר ארונות מרווח שיכולים להכיל כראוי את שאנו מרבים לצבור, הם ערובה לכך שהסדר יישמר על כנו, כמו גם הזדמנות לתרום לעיצובו של החלל

מאת: אביטל מאור | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
במסגרת המהפך הכללי העובר על פנים הבית והשינוי ההדרגתי בגישה כלפי נחיצות העיצוב והנוחות במרחבי המחיה השונים, גם הארונות ובודאי חדרי הארונות זוכים למתיחת פנים. לא עוד "קופסאות" אחסון פונקציונליות ומשמימות, אלא יצירות עיצוביות מורכבות, אסתטיות ומפנקות, בעלות נוכחות משמעותית בחלל. אל הגישה החדשה מתווספים גם חומרים חדשים, אופציות מגוונות לארגון הפנים וטכנולוגיות מתקדמות המחייבים ידע ורמת תכנון גבוהה על מנת להפיק את המיטב מהמגוון הקיים.

 

באופן בסיסי ניתן לחלק את נושא האחסון לשתי קטגוריות עיקריות:

ארונות (דלתות צירים או הזזה), וחדרי ארונות. מרבית הארונות בחדרי השינה של היום הם ארונות קיר, שלפחות מבחינת המראה אינם נוטלים מנפח החדר, אך קיימים, כמובן, גם ארונות כיחידות עצמאיות בגדלים שונים ובעיצובים שונים.
השיקול בבחירת כל אחת מהאופציות הללו הוא תלוי גודל ומבנה המרחב ותלוי בחירה אסתטית.

 

חדרי ארונות
במידה וקיים חלל ייעודי לשימוש כחדר ארונות הוא יכול להיות אחד משני סוגים עיקריים: חלל גדול יחסית, בדרך כלל מופרד כחדר בפני עצמו ומשמש כחלל אחסון משפחתי. מאידך יכול להיות חלל, בדרך כלל קטן יותר, בעל פתח הפונה ליחידת שינה (הורים או ילדים) ומיועד לשימוש פרטני. תכנון מבנה האחסון בחדר הארונות יהווה נגזרת של אחת משתי האופציות הללו.  מעבר לגודלו, היתרון הטמון בחדר ארונות, הוא האפשרות לעצב אותו באופן פרטני לצרכי המשתמשים. בסופו של דבר חדרי הארונות בנויים מקונסטרוקציה מודולרית המשלבת מדפים, מגירות, תאי אחסון ואמצעי תליה, המחוברים ומשולבים באמצעי פרזול שונים, ותכנון נכון שלה הוא המפתח ליצירת חדר שימושי ונכון.

בין אם נעזרים בבעל מקצוע בתחום העיצוב, ובין אם בוחרים לנהל את התהליך באופן עצמאי, שלב התכנון הפונקציונלי הוא שלב מקדים והכרחי. עליו להתחיל בשרטוט החדר (לרבות נישות, קירות בולטים, חלונות, שקעי חשמל וכד') ולעבור לרשימה של דרישות אחסון. חדר ארונות וארון הם תוצר של צרכים ספציפיים ואין להשליך ממבנה ארון אחד למשנהו. רצוי לא להתעצל ולספור חולצות, מכנסיים, ז'קטים, עניבות, נעליים וכד', על מנת להתאים עבור כל פריט את אמצעי האחסון המתאים לו – מגירה, מדף, מדף נשלף וכד'. בנוסף, יש להביא בחשבון אחסון של פריטי טקסטיל כגון מגבות, מצעים, מפות וכד', וכן חפצים אשר רוצים לאחסן בחלל זה– מזוודות, קופסאות מזכרות, וכד'. לבסוף יש לבדוק האם החדר ישמש למטרות נוספות, כמו גיהוץ, או אז יש לדאוג למתקנים מתאימים, הימצאות שקעי חשמל וכד'.

אחד ההבדלים העקרוניים שבין ארון לחדר ארונות הוא בהיעדר דלתות. לפיכך, בחדר ארונות, כל מה שמוחבא בתוך הארון "יוצא החוצה" אל האור – דבר המשליך הן על עיצוב הפנים שלו והן על העניין הפונקציונלי. בעוד שבארון רגיל ניתן להשקיע יותר בחזות הדלתות הרי שבחדר ארונות גם הפנים הופך לחוץ.

אם בעבר רווחו חדרי ארונות ספוני עץ, בין אם עץ מלא או סוג של לביד, הרי שכיום עיצוב הפנים של חללים אלה הופך יותר ויותר מתירני ונועז. הצבעוניות נעה על הקשת שבין לבן, צבעי פסטל, צבעים מתכתיים וכמובן גווני עץ לסוגיו, ולצדה קיימים גם פתרונות מידוף, פאנלים וקונסטרוקציה ממתכת.
בעיצוב פנים המקשר את יחידת השינה אל חדר הארונות בקיר שקוף (מראה אוורירי ופתוח שהופך להיות מקובל), האסתטיקה של חדר הארונות חשובה במיוחד ועליה לדבר באותה שפה עיצובית של חדר השינה. בנוסף חשוב לזכור שבהעדר דלתות ארון,  רצוי שדלתו של חדר הארונות תהיה טובה ואטומה מספיק על מנת למנוע חדירת אבק.

לאחר שלב התכנון ובחירת העיצוב והגוון יש חשיבות גדולה ביותר לבחירת הפרזול. ההיצע בתחום הוא עצום, והוא רק הולך וגדל כפועל יוצא של ממד הפינוק והנוחות שהולך ופושט בחיינו. פרזול באיכות גבוהה הוא ערובה לתנועת דלת שקטה וחלקה יותר על המסילה, מסילות יציבות, אטימות גבוהה יותר לאבק, בולמי זעזועים משוכללים וסגירת מגירות חלקה ונעימה.

איכות הפרזול קשורה גם לנוחות ולפתרונות פונקציונאליים ברמה גבוהה. לחדר הארונות ניתן כיום להכניס פתרונות פרזול פינתיים, מתלים לעניבות, מתקני נעליים, מתקנים נשלפים למכנסיים, מתקני חגורות, מוט תליה הידראולי לתליית גובה, מגירות נשלפות (עם דופן אטומה או שקופה), סלסלות נשלפות, מתקנים לאחסון קרש גיהוץ, מתקני מראה ומתקנים משולבים בתאורה.

לבסוף, בין אם מדובר על חברה מתמחה, או על נגר פרטי, חשוב להתעקש על מדידה מקצועית ומדויקת, המבטיחה קונסטרוקציה מדויקת ועמידות לאורך זמן.

 
חלוקה פנימית נוחה בחדר ארונות ניתנת לשינויים באופן חלוקת אזורי האחסון ובבחירת החומרים. תוצרת Bobois Roche, קבוצת "פיטרו הכט"
 

 

ארונות
חלק גדול מהאמור לגבי חדרי ארונות נכון כיום גם לגבי ארונות, שמרביתם הינם ארונות קיר - גדולים, מפנקים מבחינת אבזור פנים ובעלי חזיתות מעוצבות.
הבחירה העקרונית בין ארונות בעלי דלתות הזזה לבין ארונות עם פתיחת ציר, תלויה במידה רבה במרחב הקיים בחדר. הפתרון של דלתות הזזה, בין אם הזזה מלאה או הזזת "הרמוניקה", נכון בכל מקרה כאשר אין מקום בחדר לפתיחת דלת מלאה. יחד עם זאת לעיתים הבחירה בדלתות הזזה יכולה לנבוע דווקא מהאספקט העיצובי שמבקש דלתות גדולות מהרגיל (Screen Doors) שבהיותן גם כבדות מהרגיל עדיף להסיע אותן על מסילה מאשר לתלות אותן.

 

בעוד שתכנון פנים הארון מבחינה פונקציונלית וכל נושא הפרזול דומה במהותו לתכנון חדר הארונות, הרי שהשוני העיקרי בין שניהם הוא בדלתות/חזיתות, וגם כאן חל שינוי דרמטי לאורך השנים. אם הארון הקונבנציונלי היה בעברו ארון שש דלתות בגוון עץ, כיום הסטנדרט הוא בעיקרו היעדר הסטנדרט.

דלתות הארון יכולות להגיע בגדלים שונים ממה שהיה מקובל, ובקשת רחבה של חומרים ודיגומים: זכוכיות (חלבית, צרובה, צבעוניות ואף מודפסת), שילוב של מתכת ועץ, חיפוי בבדים ליצירת התאמה בין הטקסטיל הכללי של החדר לבין זה של דלתות הארון, מראות, מתכת, עור, חיפוי פורמייקה, צבע שלייף לק ושיבוצים דקורטיביים שונים. בנוסף דלתות ארון פתיחה יכולות להיות ארוכות או מחולקות (הפרדה בין אחסון תחתון לעליון שיתרונו במניעת פתיחות מיותרות של חלק הארון בו מאוחסנים פריטים של עונה אחרת). בארון פתיחה ניתן גם לשלב מגירות חיצוניות, כעין שידה, אשר מאפשרים פתיחת של מגירת האחסון בלבד, מבלי לפתוח את דלת הארון כולה. במידה והארון הוא גדול מאד, ניתן לשלב בתכנונו תא פתוח, למיקום טלוויזיה למשל, ובכך גם לחסוך מקום וגם לשבור / לרכך את המסה הרבה.


 
מערכת אחסון מדגם ZENO של חברת RIMADESIO האיטלקית. ניתן לשלב במערכת מגוון דלתות הזזה מזכוכית "טולמנ'ס"
 

 

חומרים
מי שמבקש לרכוש ארון, לתכנן חדר ארונות ולצורך העניין גם ארונות מטבח ואמבטיה, נתקל בחברות השונות ואצל הנגרים הפרטיים בשפע של  מונחים אשר פעמים רבות אינם נהירים דיים.

 

פנים הארונות וחדרי הארונות עשוי בחלק גדול מהמקרים מפלטות של סיבית מצופות מלמין, והדלתות יכולות להגיע במגוון אפשרות: סיבית מצופה מלמין, סנדוויץ, MDF וכמובן עץ מלא עם ציפויים מסוגים שונים, שהנפוצים שבהם הם מלמין, פורמייקה, פורניר וצבע.

גב הארונות עשוי בדרך כלל ממזונית – חשוב לזכור שגב הארון (בין אם גב חיצוני, או גב פנימי) הוא אלמנט חשוב בהיותו זה שמחזק ומייצב את הארון כולו.

לעיתים ארונות העשויים מאותו החומר יכולים להגיע במנעד מחירים רחב והסיבה לכך היא בדרך כלל איכותו השונה של החומר. סיבית ולבידים לסוגיהם מיובאים מארצות שונות ויכולים להגיע במגוון של איכויות. לדוגמא, ארון עשוי מסיבית איכותיות יכול להיות מתומחר כמו ארון מעץ מלא באיכות ירודה.

 

מספר מושגי יסוד החשובים לבחירת החומר:

עץ מלא – שימוש בפלטות עשויות מעץ טבעי מלא כלשהו (אלון, אורן, דובדבן, אגוז וכד'). אם מדובר על עץ איכותי התוצר יהיה יקר, לעיתים יקר מאוד. רוב דלתות הארונות ובודאי פנים הארונות אינו מיוצר מעץ טבעי, אלא מסוגים שונים של "עץ תעשייתי" – עיבודים של עץ, שבבי עץ, נסורת וכד' ביחד עם חומרים פלסטיים שונים לכדי פלטות.
סנדוויץ' – לביד שפעמים רבות נקרא בשגגה "עץ סנדוויץ'". הלביד מורכב משכבות של עץ טבעי, שיכול להיות מסוגים שונים, המחוברים ביניהם בדבקים. איכות הלביד היא נגזרת של איכות העץ ממנו הוא עשוי, כאשר לעיתים השכבות הפנימיות של הלביד הן מעץ פשוט יותר והשכבות החיצוניות מעץ איכותי יותר. הסנדוויץ' הנפוץ ביותר בארץ הוא הסנדוויץ' האדום, העשוי מעץ הגבון וגם הוא יכול להגיע במגוון איכויות.
סיבית / שבבית – פלטה שעשויה משבבי עץ או מסיבי עץ המודבקים בדבקים/שרפים שונים ונכבשים יחדיו. גודל החלקיקים הוא שיגדיר אם מדובר על סיבית או על שבבית, וגם בפלטות אלה קיימות איכויות משתנות. חשוב להדגיש שהסיבית מגיעה בדרך כלל עם ציפוי מלמין יצוק אשר מגדיל את עמידותה בסביבה לחה.
 MDF - Medium Density Fireboard – לוח שברמת העקרון עשוי בדומה לסיבית, אך דחוס יותר. ישנם לוחות MDF העלולים לנדף רעלים ולפיכך במיוחד בסוג לוח זה יש לבדוק הימצאות תו תקן.
מזונית – שבבי עץ דחוסים. פלטה לא חזקה אשר משמשת בעיקר לחלק האחורי בתעשיית הארונות.
ציפוי פורמייקה – שכבות נייר המוספגות בדבק ועוברות כבישה לקבלת משטח אחיד. טכנולוגיות הדפוס הדיגיטלי מאפשרות כיום להדפיס כל דיגום רצוי על המשטח. את הפורמייקה ניתן להדביק על כל אחד מהלוחות שצוינו לעיל.
פורניר – חיפוי העשוי משכבות דקות של עץ טבעי ולפיכך ניתן לקבל סוג ציפוי זה בכל אחד מגווני העץ הקיימים (מייפל, אגוז, דובדבן וכד').
מלמין – ציפוי דקורטיבי המודבק בכבישה/לחץ/הדבקה על הלוח – בדרך כלל על סיבית או על MDF והופך להיות חלק אינטגרלי ממנו.
צבע – פלטות MDF או סנדוויץ' ניתן לצבוע בצבעי אפוקסי – מט או מבריק.

ובכן, תכנון חדר ארונות או ארונות, הן מהבחינה הפונקציונלית והן מהאספקט העיצובי אינו משימה פשוטה – החומריות המגוונת, טווח המחירים הרחב, ההיצע העצום בתחום הפרזול, הדרישות התיכנוניות, הצבעוניות והדיגום, דורשים בחינה מדוקדקת של הקיים ושל הצרכים. יחד עם זאת, חשוב בסופו של דבר להדגיש שתכנון מוקדם, איסוף מידע ורכישה במקום אשר מעניק הן תמיכת שירות מקצועי והן אישורים על תווי תקן, הם לעולם הערובה לתוצר שהוא גם אסתטי וגם עמיד לאורך זמן.

מתוך מגזין 101: "מאחורי דלתות הארון"

 

 
מערכת "Only Servetto new basic" בנויה מעמודי אלומיניום המורכבים לקיר עליהם ניתן להרכיב מגוון רחב של מתקנים ואביזרים- קבועים ונשלפים. "בלורן"
 

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development