עיצוב חדרי נוער

חדר נוער הוא עולם ומלואו, טריטוריה רב תכליתית המשמשת לשינה, לימודים, משחק ואירוח חברים, ומחייבת תכנון נכון שיעניק לכך מענה ראוי

מאת: אביטל מאור | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
חדר המתבגרים, בדומה לשאר חללי הבית, עבר בשנים האחרונות שינוי מהותי שהסיבה לו נעוצה בשילוב של מכלול גורמים. אם בעבר מדורת השבט המשפחתית הייתה ממוקמת בסלון, הרי שבאופן הדרגתי השתנו דפוסי החיים וההתנהלות הביתית כך שכיום כל אחד מחדרי המגורים בבית מתפקד כיחידה עצמאית בפני עצמה ורק במטבח ובפינת האוכל עדיין ניתן למצוא את גחלי אותה מדורה מיתולוגית.

 

"כמו חדר במלון" היא הפנטסיה השכיחה בקרב בני נוער בכל הנוגע לעיצוב חדרם הפרטי, וגם אם קיימים עדיין הורים הנאבקים בשארית כוחם בתופעת "המתבגרים המסתגרים", או מנסים להציב גבולות בנוגע לשעות הצפיה בטלוויזיה/ משחקי המחשב, התהליך הוא כמעט בלתי נמנע.

ביפן, אגב, קיימת תופעת ה"היקיקומורי", שמאפיינת בני נוער (בדרך כלל בנים) המסתגרים בחדרם למשך חודשים, לעיתים אף שנים, ואינם מרשים לאף אדם, לרבות בני משפחה, להיכנס למרחב הפרטי שלהם.

 

גם אם בארץ התופעה המוקצנת עדיין אינה קיימת הרי שמרתק לבדוק כיצד המרחב הפיסי של בני נוער מתאים עצמו מבנית ועיצובית לעקרון תופעת ההסתגרות, לרווחה הכלכלית, לגישות העיצוביות הכלליות ולעולם הדיגיטלי.


 

 

 

 

מספר מגמות מאפיינות כיום את חדר הנוער:
- ראשית הגיל הביולוגי בו מתחילים להגדיר את גיל הילדים כ"נוער" מתחיל מוקדם יותר מאשר היה מקובל לפני שניים או שלושה עשורים. כיום כבר בגיל 8 עד 10 ניתן להתייחס לילדים כאל "נוער" והם אף חשים כך. במקביל, סוף תקופת הנערות התרחק גם כן, וכלל לא נדיר למצוא "מתבגרים" בשנות העשרים המאוחרות לחייהם שעדיין מתגוררים בבית ההורים. מתוך כך עולה כי "חדר הילדים" משרת כיום גילאים מגוונים לאורך תקופת זמן ארוכה הרבה יותר ממה שהיה מקובל בעבר, ולפיכך יש צורך לעדכנו באופן שיתאים למציאות זו מבחינה אינטימית, פונקציונאלית ואסתטית.
 - שנית, אי אפשר להתעלם מהמציאות שחדר הנוער כולל כיום אביזרים ופריטים רבים שלא היו קיימים בחדר זה באופן מסורתי – מחשב, טלוויזיה, משחקים אלקטרוניים, מערכות שמע, וכיו"ב, כאשר כמות הספרים מאידך, ובעיקר אנציקלופדיות וספרי מידע הולכת ומתמעטת. בחדר הנוער כבר לא נדיר למצוא פינת ישיבה קטנה לאירוח החברים, מקרר קטן ואפילו חדר מקלחת פרטי המסונף לחדר השינה/אירוח – מיני סוויטה לכל דבר.
- האלמנט המרכזי בחדר הנוער, המיטה, הולכת וגדלה. אם עברנו לפני מספר שנים למיטה וחצי (רוחב 1.2 מ'), הרי שכיום כבר לא נדיר למצוא גם מיטות ברוחב 1.4 מ', וככלל מושגים כפינוק ונוחות נוטלים חלק בעיצוב החלל.
כשניגשים לתכנן ולארגן את מרחב המגורים של הנוער יש להביא בחשבון את המגמות חברתיות / התרבותיות / הצרכניות הקיימות, ולנסות להתאימן באופן מיטבי לצרכים ולטעמים של "הנוער הפרטי".

את תהליך התכנון והעיצוב ניתן לחלק למספר מרכיבים אותם ראוי לבחון לפני תחילת שיפוץ או בניה.

 

יצירת אווירה

התכנון המוקדם צריך להתייחס לאווירה אותה מבקשים ליצור במרחב המחיה של המתבגר. האם מדובר על אווירה "בוגרת", "נסיכית", "שמחה", "יפנית" וכן הלאה, או האם, לדוגמא, מבקשים לשלב בחדר אלמנטים מעולם התוכן של העיסוק או התחביב של המתבגר (טניס, קולנוע, רוק וכד').

רק לאחר שנקבעה האווירה המבוקשת והשפה העיצובית בה בוחרים לדבר, ניתן יהיה להתאים את פאלטת הצבעים, את האביזרים הנלווים ואת סגנון הרהוט. הפאלטה העדכנית מגוונת וכוללת צבעים בהירים בדרך כלל – שמנת/לבן לבנות ואפור/ירוק לבנים. בהקשר זה מעניין לציין שהסגנונות הרווחים בכל הקשור לחדרי נוער, אינם שונים מאלה  הרווחים בתחום עיצוב הפנים ככלל – חללים נקיים, אסתטיקה יפנית או  קישוטיות רומנטית, דיגומים גיאומטריים או מונוכרומטיות, וכיו"ב.

 

 

חדר נוער המותאם לנערה הצעירה, בצבעוניות מעולם הממתקים. המיטה המתכווננת מונחת על רגלי מתכת וכוללת מזרון לטקס. רשת "הולנדיה".
 

 

 

חדר נוער המעוצב כחדר אירוח וכולל מיטת ספה בעיצוב עכשווי, עם גב מיטה ממתכת. המיטה נפתחת למיטה זוגית וכוללת מקום אחסון. רשת "עמינח".
 

 

חלוקת החלל

בסטנדרט המגורים העכשווי מקובל שלכל ילד יש חדר פרטי משלו. גם אם בשלב מוקדם יותר ניתן ליצור חדר משחקים נפרד ובחדר שינה להלין יותר מילד אחד, הרי  שמהר מאוד מבקשים כיום הילדים "חדר משלי". 
תכנון חלוקת החלל מהווה נגזרת של האווירה הרצויה, כמו גם של אילוצי השטח הפיסי ורמת האינטימיות המבוקשת, שכן תכנון של חדר אחד בגודל סטנדרטי אינו דומה לתכנון של סוויטה הכוללת חדר שינה, פינת אירוח וחדר רחצה הצמודים זה לזה.

כמו כן, יש להביא בחשבון את הפונקציות השונות שעל החלל למלא – לימודים, אירוח, פנאי, אחסון וכד', ולנסות לתת מענה משולב לכל אחת מהפונקציות הללו. גם  אם לא משתמשים בשירותים מקצועיים, כבכל תכנון שהוא, כדאי לשרטט את מבנה החדר, לרבות מיקום החלונות, נישות, עמודים, שקעי חשמל וטלפון קיימים ולהתחיל "לבנות" את הפנים על סמך נתונים מדויקים אלה ועל סמך האלמנטים השונים שרוצים שהחלל יכלול.

 

רהיטים ופריטים משלימים

הפינוק והנוחות המאפיינים כיום את חדרי הנוער באים לידי ביטוי בשפע של רהיטים ואקססוריז', אותם יש להביא בחשבון בעת תכנון החדר. אם חדר הנוער המסורתי הכיל בעבר מיטת נוער צרה, שולחן כתיבה, ספריה, ארון וכסא, הרי שכיום מדובר במציאות שונה לחלוטי, כמו, למשל,. המיטה שגדלה לפחות לכדי "מיטה וחצי", כשהיא בדרך כלל גם מתכווננת (ידנית או חשמלית), בעלת מזרונים משובחים, ומאובזרת בתאורה, רמקולים, מגירת אחסון ועוד.  שינוי מהותי אחר מתייחס להרגלי הלימוד של הנוער: חלק גדול מהעבודה הלימודית מתקיים באמצעות המחשב ומחייב שבחדר ישולבו עמדת מחשב רחבה ונוחה, שכוללת גם משטח כתיבה ואמצעי אחסון לדיסקים, נייר מדפסת ושאר אביזרים שבעבר נתפסו כ"משרדיים", אך כיום קיימים כמעט בכל חדר מתבגרים. הדבר נכון גם לגבי פונקציות "הבידור" לסוגיהן- טלוויזיה, משחקי מחשב ומערכת השמע –שקיימות כמעט בכל חדר מתבגרים ודורשות תכנון של אחסון הולם, ובכלל זה גם של האביזרים הנלווים להן– דיסקים, רמקולים, שלטים ועוד. אם החלל אינו גדול דיו להכיל את כל המערך הלז, יש אפשרות לתלות בנוחות יחסית את הטלוויזיה על זרועות קיר מתכווננות ובכך לחסוך שטח יקר, ואת יתרת האביזרים בכוננית/שידה/כוורת וכד', או כל פריט אחסון מתאים אחר.
פריט חשוב, אך לעיתים נשכח, הוא שולחן צד, או שידת מגירות קטנה לצד המיטה. מי שלא מעוניין למצוא את הספר/MP3/פתקים וכד' מתגלגלים על הרצפה, חייב לדאוג למקום מסודר, הכולל גם מנורת קריאה לצד המיטה.
בחדר המיועד לבנות כדאי להביא בחשבון תכנון פינת איפור, ובמידה ואין מקום לשידה גדולה וכסא מתאים, ניתן להסתפק במראה ומתחתיה מדף לסידור חפצי הטואלטיקה לשימוש בעמידה. 
בני נוער לא רק עובדים, לומדים וישנים בחדרם, אלא גם מארחים את חבריהם, וכדאי לתת את הדעת על שילוב פריטים כמו פופים או שרפרפים עם שולחן נמוך. פינה זו, קטנה ככל שתהיה, יכולה להיות תחומה בשטיחון, שגם עליו ניתן "לרבוץ" במידת הצורך. בהקשר זה אגב, ראוי לציין שמי שאינו רוצה למצוא את חבריו של המתבגר מתגוללים בתוך מצעיו, כדאי שידאג מראש לכיסוי מיטה מתאים.

 אם שטח החדר הקטן זה הזמן לחפש רהיטים מולטי פונקציונליים כמו פוף עם חלל אחסון, שולחן צד שיכול לשמש כשרפרף וכד'. תכנון התאורה צריך לתת מענה לשימוש המגוון שמאפיין את חדרי הנוער, ולצד תאורה כללית יש לשלב גופי תאורה ממוקדים באזור המחשב, הכתיבה והשינה.

 

 

מלבישים את החדר בצבע - יצירת אווירת פופ על ידי שימוש בצבעוניות קירות מנוגדת לפריטי הרהוט בחדר הנוער. "נירלט".
 

 

 

מיטת נוער נמוכה מעוצבת בהשראה יפנית, וכוללת ארגז אחסון ' מדף כראש מיטה. "יו יו ילדים - בוטיק רהיטי ילדים ונוער"
 

 

עיצוב בצבע

בשנים האחרונות מקובל לגוון את הקירות הלבנים ולהכניס גם לחדרים הפנימיים נועזות צבעונית. אין ספק שכאשר מדובר על בני נוער בחירת הגוון חייבת להיעשות בשיתוף איתם. היצע הצבעים והחומרים הקיים היום בשוק מאפשר לבצע מהפך של ממש במראה החדר הקיים, ובהשקעה כספית יחסית לא גדולה. הצבעים הם אקריליים והצביעה קלה לביצוע , כך שעם מעט הדרכה נכונה אפילו בני הנוער עצמם יכולים לעשות זאת. 
חשוב לזכור שצבעים עזים במיוחד יש לשלב במינון שאינו אגרסיבי מדי ו/או מייצר "רעש" חזותי, ובכך גם למנוע מצב של "נמאס לי" תוך זמן קצר. קיר אחד בצבעוניות עזה בשילוב קירות נוספים בצבעוניות מתונה יותר, ישיג אפקט נכון יותר מבחינה חזותית ומנטלית.
הצבעוניות המושגת על ידי צביעת הקירות היא נכונה גם מהסיבה שהיא קלה יותר לשינוי מאשר החלפת פריטי רהוט יקרים. כך שארונות, מיטות, שולחנות וכד' ניתן לרכוש בצבע נייטרלי (לבן, שמנת, אפור, בז', עץ וכד') ואת הצבעוניות להשיג באמצעות צביעת הקירות. כמו כן, חומרי האפקטים הקיימים בשוק – נצנצים, וושים וכד', מאפשרים משחקים אינסופיים בעיצוב הצבעוניות, הטקסטורה והדיגום של הקירות.

שפע של פריטי רהוט ואביזרים נכנס אל תוך חלל המגורים של הנוער, אך יחד עם זאת חשוב לזכור שאל כל אלה מתוספים גם חפצים רבים אשר מצריכים תכנון מדוקדק של האחסון. גם אם המאבק על הסדר הוא חלק משגרת היום, הרי  ששילוב פתרונות אחסון חכמים, יבטיחו תנאים נוחים יותר ליצירת סדר. את חוסר הסדר ניתן לאפשר עד גבול מסוים, מציינת המומחית לסדר חן מחברת "בזמן ובמקום" ( HYPERLINK "http://www.mesadrim.co.il" www.mesadrim.co.il). כי אחרי ששיפצנו ואבזרנו ותלינו וצבענו מתסכל מאוד לגלות שהמינימליזם היפני או הקישוטיות הרומנטית הופכים פשוט לבאלגן. חן מציינת מספר אמצעים פשוטים מאוד שיש בידם לצמצם את נזקי חוסר הסדר המאפיינים את המתבגרים:
- קולב פשוט שעליו תולים ילקוט/מעיל יצמצם מופע של חפצים זרוקים על הרצפה.
- מדף אחד שמוקדש לבגדים שכבר נלבשו עדיין לא צריך לכבס אותם ימנע אוסף של בגדים ברחבי החדר.
- חינוך להוצאת בגד ישן מהארון על כל בגד חדש שנרכש הכרחי על מנת למנוע גודש מיותר בארונות.
אחסון במגירות ובעיקר מגירות נושא, עדיף על אחסון על מדפים פתוחים עליהם מונחים חפצים באופן אקלקטי.

מיני סוויטה או חדר פצפון, רהוט עם אוריינטציה יפנית או חדר נסיכות עם קישוטי קריסטל, טלוויזיה רגילה או בעל מסך שטוח – בסופו של דבר העיקר שתהיה להם פינה משלהם. 
 

חדר נוער המשלב רהוט בצבעי בסיס עם אבזור והשלמות בצבעוניות מודגשת. בחדר משולבים מדפי "זיגזג" פתוחים, כמו גם אמצעי אחסון סגורים ושולחן המותאם לעבודה על מחשב.

מתוך מגזין 101: "חדר משלהם..."

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development