כולנו מסובין

מעבר לעובדה שתרבות האירוח הישראלית מעניקה מקום של כבוד לפינות האוכל, קיימים טעמים נוספים מהותיים וחשובים לכך שפינת האוכל נמצאת במרכז העניינים.

מאת: קרן גרינוולד | צילום: | - 27/06/2018

אנו חיים במציאות יום-יומית עמוסה למדי, הנוגסת באופן טבעי בזמן המשפחתי. גם כשבני המשפחה נמצאים יחד, הם לא בהכרח פנויים לאינטראקציה משפחתית איכותית, ולכן נותר מעט מאוד זמן משותף משמעותי. גם הישיבה המשותפת בסלון אינה מייצרת זמן משפחתי איכותי בהכרח, משום שבמרבית המקרים מוקדי העניין בסיטואציה כזו יהיו הטלוויזיה, המחשב, או הסמארטפון. מכיוון שכך, מחקרים רבים מתחום הפסיכולוגיה והסוציולוגיה מצביעים על חשיבות הארוחה המשפחתית המשותפת כזמן להתלכדות, לשיתוף ולהקניית ביטחון. חשיבות הארוחה המשפחתית נעוצה גם בכך שהגשת אוכל היא סוג של נתינה רגשית, ופעמים רבות זיכרונות ילדות נוסטלגיים מתקשרים לריחות ולטעמים של התבשילים הביתיים.


כולנו מסובין
פינת אוכל דגם נפאל. Zaga

מחקרים רבים שנעשו מצביעים על כך שארוחה משותפת מאפשרת גם אכילה מסודרת ובריאה יותר, ומשפיעה דרמטית על איכות התזונה. הסיכוי שנבחר ירקות כחטיף נמוך מאוד, אבל סביר מאוד שנאכל ירקות במסגרת ארוחה מסודרת. מטעמים אלה ונוספים, קיימת חשיבות אמיתית לתכנון פינת האוכל.


כולנו מסובין
אדיכלות ועיצוב פנים: סמט אדריכלים צילום:עודד סמדר


טרנד בולט בשנים האחרונות שממשיך גם השנה הוא ה"טרנד הירוק", קרי שימוש בחומרים טבעיים כמו בטון, שעם, במבוק וחומרים ממוחזרים שונים המגוונים ומרחיבים את החומרים שהיו נהוגים לייצור רהיטים בעבר. התוצר הסופי שיתקבל משימוש בחומרים אלו יכול להיות רהיט במראה טבעי בלתי מהוקצע ובלתי מושלם ("וואבי סאבי"), או לחילופין רהיטים ברמת עיבוד מושלמת וצבועים בצבעים אטומים, צבעוניים ומרהיבים. טרנד נוסף, חשוב מאוד, הוא שימוש ביצירתיות ובתעוזה להבדיל מעיצוב שמרני וסכמטי. טרנד זה מתבטא בשילוב בין סגנונות עיצוב שונים בחלל אחד (סגנון אקלקטי), ערבוב של חדש עם ישן, שילובים שונים של חומרים כגון עץ, ברזל, זכוכית, נחושת ובדים מחומרים שונים, או שימוש בסוגים שונים של חומר אחד, דוגמת עצים שונים או מתכות שונות. בשל מרכזיותה וחשיבותה, תמוקם פינת האוכל על פי רוב, באזור מרכזי הפתוח הן לחלל המגורים והן למטבח.

    

כולנו מסובין
עיצוב: חובק עולם2c סטיילינג: עדנה חכים צילום: יח״צ. חותם

תכנון פינת האוכל בחלל הציבורי

חשוב למדוד את גודל החלל לפני בחירת שולחן פינת האוכל. אם אתם עדיין בשלב התכנון, חשוב לוודא שהחלל המיועד למיקום שולחן האוכל והכיסאות מאפשר ישיבה בנוחות. גודל חלל סביר להכלת שולחן לסעודה של שישה אנשים הוא כ-240*240 ס"מ. מובן שאם מדובר ב"שולחן נפתח", יש להביא בחשבון אופציה להגדלת השולחן בתוך החלל המיועד לישיבה או אפשרות 'לגלוש' לאזורים אחרים, אחרת לא תוכלו לארח כמות גדולה של אנשים בלי להעביר את השולחן כולו למרחב אחר בחלל. רצוי למקם יחידת אחסון בחלל, דוגמת שידה לאחסון כלים, כדי להקטין את מספר הפריטים על שולחן האוכל.

 

כולנו מסובין
עיצוב פנים: הלל אדריכלות. צילום: לירן שמש

חשוב מאוד שפינת האוכל תהיה באותו המפלס של המטבח ובמרחק סביר ממנו, כדי להקל על העברת המזון מן המטבח לפינת האוכל. מודרני, כפרי, קלאסי או צעיר, מאחר שמרחב זה בדרך כלל פתוח למרחב הציבורי, חשוב שגם אזור פינת האוכל יעוצב לפי הקו הכללי ויישמר בו הרצף העיצובי. עם זאת, אפשר לייחד את פינת האוכל וליצור בה אווירה שונה בעזרת גוון צבע שונה, מנורה תלויה, טפט, וילונות ובהם אלמנט שונה וכדומה.

 

כולנו מסובין
עיצוב פנים: הלל אדריכלות, צילום: לירן שמש

בחירת שולחן

יצירה של פינות אוכל מעוצבות מתחילה בבחירת שולחן שמשולבים בו האסתטיקה והסגנון המבוקשים, ובד בבד עונה על הצרכים הפונקציונליים של המשפחה.


הצורה

הכלל החשוב ביותר בהקשר של פינות אוכל, הוא שצורת השולחן צריכה להתאים לגודל החלל ולמבנה שלו.


שולחן מלבני – רוב שולחנות האוכל הנמכרים הם בעלי צורה מלבנית. נתון זה אינו מקרי, שכן צורה זו היא החסכונית ביותר מבחינת תפיסת הנפח בחלל ובדרך כלל נוח לשלב שולחן מלבני במבנה דירה סטנדרטי. גודלו של שולחן אוכל מלבני סטנדרטי, המיועד להסבה של שישה אנשים, הוא 160*90 ס"מ ולעיתים 160*100 ס"מ, אם כי היום נוטים לשולחנות גדולים יותר. רצוי שמשטח השולחן יהיה ברוחב 100 ס"מ לפחות, כדי לאפשר עריכת שולחן יעילה המשאירה גם מקום להנחת כלים במרכז השולחן. הארכה של שולחן מסוג זה תוסיף בדרך כלל כ-40 ס"מ מכל צד ותאפשר הסבה של 8-10 אנשים.

    

כולנו מסובין
עיצוב פנים: ניצן הורוביץ. צילום: עודד סמדר

שולחן מרובע – גודל סטנדרטי של שולחן מרובע, המתאים להסבה של שישה עד שמונה אנשים הוא 125*125 ס"מ. שולחן כזה מצריך מרחב גדול יותר של פינת האוכל.

שולחן עגול – למרות שכיחותו הנמוכה, שולחן עגול הוא הנוח והיעיל ביותר מבחינת ההסבה סביבו. קוטר מינימלי של 120 ס"מ יאפשר הסבה של שישה אנשים. עם זאת, להסבה של כמות גדולה יותר של אנשים לא מומלץ להשתמש בשולחן עגול. בשנים האחרונות פותחו רהיטים המיועדים בעיקר לדירות קטנות; בין היתר, כתחליף לשולחנות המתקפלים של פעם אפשר למצוא כיום "קונסולות" צרות הצמודות לקיר, אשר נפתחות בשעת הצורך לשולחן אוכל ארוך. הקונסולות מגיעות במגוון סגנונות: מודרני, כפרי, קלאסי וכדומה. כמו כן, בשל הדרישה הגוברת בשנים האחרונות החלו לייצר שולחנות במראה דקיק ועדין, המאפשרים הרחבה ופתיחה.

    

כולנו מסובין
שולחן אוכל דגם קלאוד. ביתילי. צילום: יורם אשהיים

החומר

לפני בחירת החומר שממנו יהיה עשוי השולחן, חשוב לזכור שלחומריות יש השלכות על היבטים של גודל ושל תחזוקה. השולחן צריך לעמוד בעומסים ובתנאים סביבתיים – הן להחזיק את כובד משקלו העצמי (נתון זה חשוב כאשר מדובר על פלטות כבדות מעץ גושני, זכוכית ושיש, למשל) והן להתמודד עם ספיגת חומרים שעלולים להישפך עליו וכובד הכלים המונחים עליו. החומרים השכיחים ביותר לשימוש בשולחנות הם עץ (גושני-טבעי, צבוע או מחופה בפורניר), מתכת (ברזל יצוק, כרום וכדומה) וזכוכית. לעיתים נעשה שימוש בפלטת אבן, בדרך כלל מדובר באבן טבעית דוגמת שיש.

משטח עץ – משטח עץ גושני מלא בדרך כלל קל לתחזוקה, לא יראו עליו למשל סימני טביעת אצבעות, אבל הוא רגיש לחום (בהנחת כלים חמים), בעל יכולת ספיגה ודורש תחזוקה לאורך זמן, ככל אלמנט העשוי מעץ טבעי. כאשר בוחרים שולחן המורכב מפלטת עץ גושני רצוי להניח מתחת למפת השולחן יריעה סופגת שתצמצם נזקים אם יישפך על השולחן נוזל המותיר כתמים, כמו יין.

מראה דמוי בטון – כדי לתת מענה לקהל המעוניין בשולחן במראה בטון שהוא אחד הטרנדים המובילים בשנים האחרונות, פותחו פתרונות המאפשרים יצירת מראה בטון, תוך שימוש בחומרים קלים יותר, ולעיתים באמצעות צביעה מיוחדת המדמה בטון.

 

    

כולנו מסובין
פינת אוכל דגם ברניקי. שמרת הזורע. 3d design: קרן מאיר

משטח אבן – לשולחן המורכב מפלטת אבן יש בדרך כלל חיסרון מרכזי, והוא שאין בו מנגנון הרחבה. בנוסף לכך, פלטת אבן היא בדרך כלל כבדה מאוד ונדרשות רגליים מסיביות כדי לתמוך בה.

 

משטח זכוכית – מלבד עניין הטעם האישי של בחירת שולחן שמורכב מפלטת זכוכית, חשוב לוודא שהרגליים (אם מעץ ואם ממתכת) חזקות מספיק כדי לשאת את כובד המשטח. זכוכית אינה סופגת ולכן קלה לתחזוקה שוטפת, אך היא שבירה, נשרטת בקלות ואפשר לראות עליה בקלות סימנים של טביעות אצבעות. בבתים רבים שולחן פינת האוכל אינו משמש את הדיירים באופן שוטף; הארוחות היום-יומיות מוגשות על "אי" או ב"דלפק אכילה" הממוקם באזור המטבח, ופינת האוכל משמשת בעיקר לארוחות שבת ולאירוח חגיגי. במקרה כזה, מומלץ להתייחס לשולחן האוכל כפריט עיצובי מרכזי ולהניח עליו אלמנט דקורטיבי, אגרטל עם פרחים או חפצי נוי.

  
כולנו מסובין
תכנון ועיצוב: שרה ונירית פרנקל, צילום: שי אדם

כיסאות

מבחינה פונקציונלית, חשוב מאוד לבחור כיסאות נוחים המתאימים לישיבה ממושכת. רבים מתפתים לריהוט זול או לטרנדים זמניים, בלי לחשוב על הדבר החשוב ביותר נוחות הישיבה. בהיבט העיצובי- אסתטי, הפתיחות והיצירתיות העיצובית כיום מאפשרת חשיבה מחוץ לקופסה, וכדי ליצור מראה מעניין יותר לפינת האוכל אפשר למשל למקם לצד שולחן אוכל בעל חזות כבדה כיסאות שישברו את המראה המסיבי ויכניסו נגיעות של קלילות אל תוך החלל. כמו כן, אפשר ליצור גיוון ועניין על ידי בחירת כיסאות או ריפודים צבעוניים שישברו את המראה האחיד של השולחן. אם בעבר הייתה דרישה לשולחן ולכיסאות תואמים, כמעין "סט", כיום אפשר לראות מגמה של שילוב גוונים וחומרים, שילוב של כיסאות בצבעים שונים סביב השולחן, שילוב של כיסאות פלסטיק עם שולחן מעץ. השילובים השונים של החומרים ושל הגוונים מעניקים מראה קליל, מודרני ופחות כבד. לדירות קטנות אפשר למצוא פתרונות של כיסאות מתקפלים מעוצבים, שאפשר לאחסן במקום מוסתר או כפריט עיצובי על גבי מתלים מיוחדים.

  

כולנו מסובין
אידן נגרים. סטיילינג: יעל בן-צבי, צילום: סטודיו איתי אבירן

תאורה

לתאורה תפקיד מרכזי בחלל פינת האוכל. התאורה צריכה לספק אור מיטבי, אולם לא מסנוור או חם מדי, ועדיין להשרות אווירה חמה ואינטימית. ברוב המקרים מומלץ להשתמש בגוף תאורה המשתלשל מהתקרה ומאיר את מרכז שולחן האוכל. כדי למנוע סנוור כשאנו ישובים סביב השולחן, יש לקבוע את גוף התאורה בגובה 180 ס"מ מהרצפה לכל הפחות. אם תלויים על קירות אזור פינת האוכל תמונות, צילומים או פריטי אמנות ייחודיים הראויים להדגשה, אפשר להתקין גופי תאורה מתכוונים שקועי תקרה לאורך הקירות, ואף מעל שולחן האוכל בקרבת גוף התאורה התלוי. אלה יאפשרו להבחין ביצירות האמנות ללא הפרעה. גוון האור המומלץ הוא גוון צהוב שמשרה אווירה רגועה ונעימה בזמן הישיבה.

   

כולנו מסובין
The butchers furniture צילום: גלעד רדט

 
 

השאירו הודעה ונציג החברה יחזור אליכם בהקדם