בית ונוי

עיצוב פינות אוכל, פינה לי חביבה

מאת: מערכת אתר 'בית ונוי', צילום: יח"צ, - 03/04/2013
גלריית תמונות

 

 

לא תמיד לכל בית יש מרפסת אבל בכל בית יש פינת אוכל, שמוקד העניין שלה הוא שולחן. עיצוב פינות אוכל מתחיל בבחירה נכונה של שולחן זה, הן מסיבת נוכחותו המשמעותית בחלל והן מעצם היותו פריט פונקציונאלי המשמש אותנו לאורך זמן. מרובע, מלבני או עגול, גדול או קטן, מעץ או מזכוכית – שולחן בפינת האוכל הוא מקום של הסבה, משפחתיות ונחמה.


 

 

 

 

 

 

ברוב הבתים הישראליים שולחן פינת האוכל אינו משמש לאכילה יומיומית. לצורך כך נעשה שימוש, בדרך כלל, בדלפק אכילה ו/או אי המטבח אשר משמשים לאכילה יומיומית. פינת האוכל שמורה, על פי רוב, לסופי שבוע ולעת חג ומועד. לפיכך, רוב הזמן השולחן יעמוד כאלמנט פיסולי/קישוטי בחלל ועליו מפה, קערת פירות, חפצי נוי וכד'. יחד עם זאת, כאשר נזקקים לשולחן פינת אוכל, המשמעות הפונקציונאלית שלו באה לידי ביטוי באופן חד וברור. 


 

פינת אוכל בקווים נקיים, דגם 'Beauty'. 'עמודי שלמה'.
 

 

 

בהמשך לכך, על מנת ליצור פינות אוכל מעוצבות כראוי, אך יחד עם זאת מותאמות לצרכים, את שולחן פינת האוכל חשוב לבחור בקפידה ובהתאמה למספר גורמים:

 

גודל החלל

 

חשוב למדוד את גודל החלל לפני שמגיעים לאולמות התצוגה לבחירת שולחן פינת אוכל, על מנת שלא ליצור עומס יתר במרחב. יש להביא בחשבון את הכיסאות הצורכים גם הם מקום נוסף סביב השולחן וכן את הרחבות השולחן, במידה וקיימות.


הסגנון הכללי של הבית

 

ברוב הבתים פינת האוכל פתוחה לחלל המרכזי ולכן רצוי להתאים את סגנונה לסגנון הכללי שבאמצעותו מעוצבת הדירה: צעיר, אלגנטי, מודרני, כפרי וכד'. ניתן לשלב פינת אוכל המתכתבת עם הסגנון הכללי, או, לחילופין, ליצור דווקא שוני ומובחנות של פינת האוכל משאר הבית. חשוב לזכור שפינת אוכל מעוצבת מהווה מוקד חזותי משמעותי.


 

פינת אוכל בסגנון רטרו. צילום: איתי סיקולסקי. 'קסטיאל As Is'.
 

 

 

מספר המסובים השגרתי

 

מאחר ובבתים ממוצעים גודלה של פינת האוכל אינו גדול מאוד, אין כל טעם לרכוש שולחן פינת אוכל בעל משטח גדול במיוחד (לפני פתיחה). יחד עם זאת, תרבות האירוח צריכה להכתיב את ההרחבות הנדרשות, על מנת לארח בנוחות סביב השולחן, בהתחשב בגודל החלל. 


 

שולחן מדגם 'Astrolab', עם מנגנון המדמה שעון, בעיצוב מעצב 'Cartier'. משטח עשוי זכוכית ובסיס מאלומיניום מלוטש, המותג 'Roche Bobois' הצרפתי. 'בית פיטרו הכט'.
 

 

 

לאחר שמביאים בחשבון את כל הגורמים הנ"ל, עיצוב פינות אוכל מתחיל בבחירה מתוך מגוון השולחנות המוצעים, על פי מספר קריטריונים:

צורת השולחן

 

צורת השולחן צריכה להתאים לגודל ומבנה החלל. רוב שולחנות האוכל הנמכרים הם בעלי צורה מלבנית ולא בכדי. צורה זו היא החסכונית ביותר מבחינת תפיסת הנפח בחלל ובדרך כלל נוח לשלב שולחן מלבני במבנה דירה סטנדרטי. גודלו של שולחן אוכל מלבני סטנדרטי, המיועד להסבה של שישה אנשים, הוא 160X90 ס"מ ולעיתים 160100x ס"מ. במידת האפשר רצוי שמשטח השולחן יהיה ברוחב 100 ס"מ לפחות, על מנת לאפשר עריכת שולחן יעילה המשאירה גם מקום להנחת כלים במרכז השולחן. הארכה של שולחן מסוג זה תוסיף בדרך כלל עוד 40 ס"מ מכל צד ותאפשר הסבה של 8-10 אנשים. כאשר מדובר על שולחן מרובע, מקובל שגודל סטנדרטי ומינימאלי שלו, המתאים להסבה של שישה עד שמונה אנשים הוא 125 125Xס"מ. שולחן מרובע מצריך מרחב גדול יותר של פינת האוכל. שולחן עגול – שולחן עגול, למרות שכיחותו הנמוכה, הוא בעצם הדרך הנוחה והיעילה ביותר להסב סביב שולחן. קוטר מינימאלי של 120 ס"מ יאפשר הסבה של שישה אנשים. יחד עם זאת, להסבה של כמות גדולה יותר של אנשים לא מומלץ לעשות שימוש בשולחן עגול.


הרחבת השולחן

 

רובינו מבקשים, ובצדק, לרכוש שולחן המאפשרת הרחבת הפלטת העליונה. בהקשר לכך חשוב להתאים את ההרחבות לתרבות האירוח המשפחתית. חשוב באותה מידה לבדוק באולם התצוגה את הדרך בה נעשית ההרחבה, האם זו ידידותית למשתמשים, אינה מצריכה הפעלת כוח רב ולאחר פתיחה יוצרת פלטה אחידה ומפולסת.


 

שולחן אוכל המשלב זכוכית ועץ. רשת 'IDdesign'.
 

 

 

חומרים

 

החומרים השכיחים ביותר לשימוש בשולחנות הם עץ (גושני-טבעי או צבוע, או מחופה בפורניר), מתכת (ברזל יצוק, כרום וכד') וזכוכית (בעיקר בכל הנוגע למשטח ולעיתים נדירות גם לגבי הרגליים). לעיתים נעשה שימוש בפלטת אבן, בדרך כלל אבן טבעית דוגמת שיש. הבחירה בחומר כזה או אחר תהיה בדרך כלל תולדה של הסגנון המבוקש, אך חשוב לזכור שלחומריות יש השלכות על גודל ותחזוקה. השולחן צריך לעמוד בעומסים ובתנאים סביבתיים – הן להחזיק את כובד משקלו העצמי (נתון זה חשוב כאשר מדובר על פלטות כבדות מעץ גושני, זכוכית ושיש, למשל) והן להתמודד עם ספיגת חומרים שעלולים להישפך עליה וכובד הכלים המונחים עליה.

 

פלטת זכוכית

 

מלבד עניין הטעם האישי של בחירת שולחן שמורכב מפלטת זכוכית, חשוב לוודא שהרגליים (בין אם מעץ ובין אם ממתכת) חזקות מספיק על מנת לשאת את כובד משקל המשטח. זכוכית היא חומר שאינו סופג ולכן יעילה מאוד בכל הקשור לתחזוקה שוטפת ועמידות בפני חומרים, אך מאידך היא שבירה, שריטה ובעלת נראות גבוהה של טביעת אצבעות.

 

 

פינת אוכל עם פלטת 'זברנו' וכסאות מחופים בעור. רשת 'Ultima'.
 

 

 

פלטת עץ 

 

משטח עץ גושני מלא בדרך כלל לא יהיה בעל נראות של טביעת אצבעות, אבל הוא רגיש להנחה של כלים חמים, בעל יכולת ספיגה ודורש תחזוקה לאורך זמן, ככל אלמנט העשוי מעץ טבעי. כאשר בוחרים שולחן המורכב מפלטת עץ גושני חשוב להניח מתחת למפת השולחן יריעה סופגת שתצמצם נזקים במידה ונשפך נוזל בעייתי מבחינת כתמים, כמו יין, למשל.

 

פלטת אבן 

 

לשולחן המורכב מפלטת אבן יש בדרך כלל חסרון מרכזי אחד והוא בהיותו נעדר מנגנון הרחבה/הקטנה. בנוסף פלטת אבן היא בדרך כבדה מאוד ודורשת רגליים מסיביות על מנת להחזיקו.


 

שילוב טקסטיל של המותג הבריטי 'סנדרסון', קולקציית 'Angel Ferns', ליצירת אווירה ייחודית בפינת האוכל. 'נוסבאום'.
 

 

 

יצירה של פינות אוכל מעוצבות מתחילה בבחירת שולחן פינת אוכל המשלב את האסתטיקה והסגנון המבוקשים, אך יחד עם זאת עונה על הצרכים הפונקציונליים של המשפחה.

 

אוכל, קדימה אוכל

אוכל, קדימה אוכל
פינת האוכל הישראלית היא בדרך כלל אזור פתוח לחלל המגורים והמטבח, הכוללת שולחן וכיסאות ולעיתים גם אמצעי אחסון. חיבורו של אזור זה לכלל האזור הציבורי מצריך טיפול עיצובי נכון- הן פונקציונאלי והן אסתטי.

הזמנה לסעודה

הזמנה לסעודה
לקראת החג, מציגים לפניכם את מיטב פינות האוכל שהאובייקט המרכזי- השולחן!