מטבח עכשיו - חידושים בתחום המטבחים

לא נגיד ג'ק, וחג הפסח יתייצב בדלת. זה הזמן לבדוק מה קורה בתחום ואילו חידושים הוא מציע, הן מבחינה פונקציונאלית והן מבחינה עיצובית

מאת: אביטל מאור | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
לא מעט כבר נאמר על התפתחותו והתבססותו של חלל המטבח במרחב הבית – הן מבחינת מיקומו הפיסי-מרכזי, והן מבחינת ההשקעה בעיצוב, בטכנולוגיה, בארגונומיה ובחומרים. בחינה עכשווית של חללו מראה כי לא רק שמגמה זו לא השתנתה, אלא שהיא אף הולכת ומתפתחת. המטבח, הלב הפועם של הבית, ממשיך להתחדש ולהתעדכן כל העת.

 

 

 

אם לרגע נדמה היה שהמשבר הכלכלי של 2008-2009 יוצר אווירת חסכנות וצמצום הרי שהיציאה ההדרגתית ממשבר זה שוב מובילה בשנים 2010 ו-2011 לכיוונים המדגישים את עוצמתו של מרחב המטבח, גם אם הם ברוח התקופה. צבעים שמרניים וסולידיים יותר, התרפקות על העבר, שימוש נרחב בטכנולוגיות חדשניות, אלמנטים של בית חכם, דגש על נצילות השטח ועל נוחות הפעילות, וגישה 'ירוקה' בכל הקשור לצריכת אנרגיה ושימוש בחומרים ממוחזרים וטבעיים הם רק חלק מהמאפיינים של המטבח הנוכחי. 

חלל המטבח הוא המקום בו מתרחשת פעילות מסורתית, טבעית ובסיסית במרחב הביתי – בישול ואכילה. ככזה הוא חייב להתחשב בצרכים בסיסיים ופונקציונאליים, לתת מענה לדרישות הקשורות להתנהלות היומיום, לספק את הכמיהה לחיבור המחודש עם עבודת היד המסורתית, החברותא והמשפחתיות. במקביל, התעדכנות מתמדת בנעשה בעולם המודרני והטכנולוגי היא חלק ממציאות החיים היום, כך שהמטבח העכשווי פועל במתח שבין ניגודים, הבאים לידי ביטוי כמעט בכל תחום. 

 

 

מטבח בעיצוב גלי, הכולל משטח, בייצור עצמי, מחומר אקרילי. 'אופוס פלוס סחר בינלאומי בע"מ'.
 

 

מטבח בעיצוב ייחודי המשלב מודרניות עם קלאסיות. יחידת הארונות העומדת עשויה עץ טיק, עם ידית אינטגראלית. 'אניס מטבחים'.
 


חומרים וצבעוניות
השימוש בחומרים המסורתיים דוגמת עצי אלון, אגוז בשילוב עם עצים אקזוטיים, נירוסטה, אבן קיסר, אבן טבעית ואלומיניום ממשיך, אך משתלב עם שימוש בחומרים נוספים דוגמת: קוריאן, במבוק, זכוכית, זכוכית מודפסת, אבן טבעית וציפויי לקה מסוגים שונים. 
הקוריאן השלים את מהפך הכניסה שלו לתחום המטבח הביתי והפך, בזכות יתרונותיו הפונקציונאליים ומראהו הנקי, לחומר שמרבים להשתמש בו. הקוריאן מאפשר יצירת משטח אחיד הכולל את משטח עבודה והכיור, ללא סימני חיבור, הוא עמיד למים, קל לניקיון וניתן לחידוש, ולעומת הגון הלבן שאפיין אותו בעבר כיום הוא מוצע בקשת רחבה של גוונים ודיגומים. 
הזכוכית ביססה גם היא את מעמדה והפכה מקובלת, הן כחומר לדלתות וקלאפות והן כחומר למשטחי עבודה וחיפויי קיר. בין אם שקופה, חלבית, צבעונית, מודפסת, או צרובה, הזכוכית     רווחת במטבח הביתי, ובדרך כלל כאשר היא משתלבת עם חומרים נוספים 'חמים' יותר, המעדנים את נוכחותה.

הצבעוניות העכשווית היא בדרך כלל רכה, מאופקת וסולידית – גווני העץ לסוגיו משתלבים עם גווני השמנת, הלבן והאפור. יחד עם זאת במקום בו נוכחת צבעוניות היא כוללת גוונים כמו סגול חציל, ירוק זית, חרדל וגוונים מעושנים שונים. 

מבנה
מאז בשורת שילוב ה'אי' במרחב המטבח, השינוי המשמעותי ביותר שהובילה נוכחותו הוא המעבר לארונות גבוהים, פעמים רבות עד גובה התקרה, ללא משטח עבודה מפריד. מגמה זו נמשכת, כשהיא מחדדת את חלוקת החלל בין פונקציות אחסון לאזורי העבודה. 
בהקשר זה מעניין לציין שבמטבחי יוקרה מתקבעת גם הגישה של הסתרת חלקים כאלה ואחרים במרחב המטבח באמצעות דלתות הזזה (חשמליות או מכאניות), משטחי עבודה נעים ושאר שכלולים, המאפשרים להצניע את ייעודו כאזור פעילות ועבודה ולהפכו בעת הצורך למרחב ייצוגי בלבד.

 

 

מטבח עם חזיתות לבנות, עשויות GS וכוללות ידיות אינטגראליות. יחידת הארון מורכבת מחזיתות עץ מסיבי. המשטח עשוי נירוסטה. 'מטבחי סמל'.
 

תאורה
אחת המגמות החשובות בתחום המטבח, אשר הולכת ומתקבעת כסטנדרט היא התאורה. אם בעבר היה מקובל שחלל המטבח מואר בגוף תאורה מרכזי, היוצר תאורה מבוזרת בחלל, בעת האחרונה הולכת ומתפתחת הגישה שגם במרחב זה נדרשת תאורה מסוגים שונים, ממוקדת ומבוזרת, על מנת לתת מענה פונקציונאלי ולא רק אסתטי לפעילות השוטפת. כיוון שכך, אל גוף התאורה המרכזי משתלבים אלמנטים שונים בתחום התאורה כמו:
תאורת התמצאות לארונות ומגירות במטבח, אשר יכולה להידלק אוטומטית עם פתיחתם.
פסי תאורה המותקנים מתחת ליחידת ארונות עליונים, על מנת להאיר את משטח העבודה.
שילוב משטחים מעבירי אור בתוכם משולבת תאורה.
שילוב תאורה באריחי רצפה.
שילוב תאורה ביחידת ה'אי', הן לצורך תאורת עבודה והן לצרכים דקורטיביים.

שילובים אלה מבוססים בעיקרם על גופים מסוג LED שהינם חסכוניים, 'ירוקים', ואף מאפשרים שילובי צבעוניות המוסיפים עניין ויזואלי. 

LOW TEC לצד HIGH TEC
מגמת הניגודים באה לידי ביטוי במספר אופנים. אחד מהם הוא שילוב של פריטים בסגנון LOW TEC מובהק, דוגמת תנורי ברזל יצוק, Stand Alone, מסורתיים, אביזרים ופריטים תעשייתיים למחצה, חומרים כפליז ועץ מלא ופרזולים גסים וגלויים, המשתלבים לא פעם עם עיצוב מינימליסטי ונקי ועם אבזור מתוחכם, ואינם עומדים בסתירה לכך שמדובר על מטבחים שהם המילה האחרונה מבחינה טכנולוגית ועונים על הצרכים והדרישות של עולמות בישול הגורמה והאירוח העכשוויים –חיים אלה לצד לצד אלה ואף משלימים האחד את השני.

המטבח החכם
המטבח, כמוקד ההתרחשות הביתית, חווה כניסה של פריטים ששייכים באופן מסורתי לחללים אחרים בבית דוגמת: מסכים דקים מתכווננים ושקועים, מכשירי עגינה לטעינת מכשירים אלקטרוניים ולהשמעת מוסיקה, מכשירי מולטימדיה מתקדמים, מחשבים נישאים, חיבורים לאינטרנט ועוד. המטבח החכם הוא אלקטרוני יותר ומחובר לעולמות תוכן מגוונים – חיבורים ל- I POD, DVD, רדיו, טלוויזיה וכד'. במטבחים מסוימים מערכות אלה מגיעות כחלק אינטגראלי מהמטבח, כאשר הן מציעות יחידות המספקות מראש התקנים אלה וגם מקום מיוחד לדיסקים, לשלט, לעכבר ולמקלדת.

בהמשך למגמה זו ניתן לראות גם את מסכי ה- LCD המתקדמים, המותקנים בתוך משטחי זכוכית, או מראה, וגורמים למסך להיטמע בתוך המשטח ולהתגלות מחדש בעת הפעלתו.

המטבח החכם עתיר המכשירים האלקטרוניים המתוחכמים, ממחיש גם מהפיכה בתחום האביזרים המסורתיים שהיום הינם מתוחכמים יותר ויותר: ברזים אלקטרונים הפועלים באמצעות חיישנים ומשולבים בתאורת LED ובבקרים השולטים בטמפרטורה ובלחץ המים, כיורים חשמליים הכוללים משטחי חימום לייבוש הכלים, קולטי אדים מתקדמים, תנורי אפיה המנקים את עצמם ועוד. 
המגמה החכמה והמפנקת איננה נגמרת כאן. פרזול חשמלי מתקדם מאפשר כיום להפוך את המטבח כולו למערכת היודעת להיפתח, כמו גם להתכנס בתוך עצמה. מגירות 'טאץ' שנסגרות בנגיעה קלה, דלתות הזזה חשמליות, משטחים חשמליים עולים ויורדים ומכסים את הכיור, ברזים שנכנסים אל תוך המשטח, 'אי' ההופך לאזור ישיבה ועוד. 

 

 

כיור אלקטרוני הכולל משטחי חימום בצידיו לייבוש מהיר של כלים ולוח בקרה המאפשר לווסת את זרם המים והטמפרטורה, כולל שלט. "Teka"
 

 

מטבח מדגם 'Cinqueterre', בעיצוב ויקו מג'יסטרטי, העשוי כולו מאלומיניום, הכולל פרזולים איכותיים וייחודיים, מגיעה גם בגרסאות כסף טבעי ושחור ומשולב בחומרים שונים כגון טיק, רוזווד, אגוז שחור, וונגה, במבוק ואלון למשטחי עבודה, מדפים וארונות. 'מטבחי Schiffini'.
 


המגמה ה'ירוקה'
המודעות לגישה המקיימת וה'ירוקה' איננה פוסחת גם על עולם המטבחים. היצרנים והלקוחות החולקים גישה זו מובילים קו אשר יוצר שינויים של ממש. חברות המטבחים, כמו חברות בתחומים אחרים, מתגאות ביכולות לייצר תוך כדי צמצום ניצול משאבי טבע מתכלים, שימוש מופחת באנרגיה וכד', עד כדי ייצור המבוסס כולו על אנרגיה סולארית. במקביל, ניתן לראות כיצד שימוש בחומרים טבעיים ובחומרים ממוחזרים מוצא גם הוא את מקומו במטבח.
המודעות לנושא מעלה את הביקוש למוצרים שנושאים תווי תקן 'ירוקים' מסוגים שונים, דוגמת מדדי צריכת אנרגיה של מכשירים חשמליים, וכן למערכות מחזור וחסכון שונות דוגמת מחזור מים ומחזור אשפה. 

ידיות
כמו בתחומים אחרים, כך גם בתחום זה ניתן לראות שתי מגמות הפוכות. מצד אחד חזות נקייה המתקבלת משימוש בידיות אינטגראליות סמויות לחלוטין, ומאידך שילוב ידיות מקושטות ודומיננטיות במיוחד, דוגמת ידיות משולבות באבני קריסטל. לא נדיר, אגב, למצוא שילוב של שתי המגמות בחלל מטבח אחד.

פרזול
לא ניתן לדבר על מרחב המטבח העכשווי מבלי להזכיר את תחום הפרזול. מה שהיה בזמנים אחרים חבוי, נסתר ולא מעניין את הלקוח הממוצע, הפך במרוצת הזמן לאחד האלמנטים החשובים בתחום ארונות המטבח. הפרזול האיכותי מאפשר נוחות, נגישות וארגונומיה – דברים שהם חשובים ביותר כאשר מדובר, בסופו של דבר, על מרחב המשמש כחלל אחסון ועבודה.
הפרזול העכשווימציע מגוון כמעט אינסופי של מגירות בעלות כושר נשיאה משופר, איכות שליפה, בלימת טריקה, תחתיות שקופות ועוד. למגירות אלה ניתן להתאים מבחר עצום של אביזרים ייחודיים כגון, מגשי סכו"ם, מתקני בקבוקים, יחידות הידוק למניעת תזוזה של כלים, יחידות מחולקות לאחסון קופסאות, יחידות ייחודיות לאחסון חומרי ניקוי ופחי אשפה, יחידות לאחסון תבלינים ועוד. ארונות הקלאפה (הנפתחים כלפי מעלה) הופכים גם הם נפוצים יותר ויותר במטבח ומאפשרים השארת הדלת פתוחה לרווחה בזמן העבודה. 

מפנק, ארגונומי, אלקטרוני, נגיש, 'ירוק' ומעוצב לעילא – זהו המטבח העכשווי, מרכז הבית הישראלי.

המטבח האלטרנטיבי
לצד המטבחים נדיבי הממדים והקבועים במקומם מתפתחות גישות ונולדים רעיונות אשר מבקשים לייצר מרחב מטבח העונה על צרכים חסכוניים יותר, שיכולים לבוא לידי ביטוי בחללים קטנים המאפיינים את המציאות האורבאנית הצפופה של רובנו. ברוח זו פיתח המעצב התעשייתי אלון רזגור יחידה המכונה 'המטבח הנייד'- יחידה הניתנת לניוד, תזוזה והתאמה של חלקיה באופן מודולארי לצרכים מגוונים ומשתנים במטבח. בהמשך לכך את כל המדפים והיחידות במטבח הנייד ניתן לשנע על מסילות מצד לצד ומלמעלה למטה, ובכך להתאים את מבנה המטבח לפעילות נקודתית בכל פעם מחדש.

בין החלקים הניידים ניתן למצוא מתקני עציצים לגידול תבלינים, מתקני תצוגה לספר בישול, מתקן לכלי 'ששת', מתקן לגליל נייר סופג ומקום מיוחד לתמונה. במטבח זה אין ארונות וכל הפריטים גלויים ונגישים. חומר למחשבה.

 

מתוך מגזין בית ונוי 117: "מטבח עכשיו"

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development