פירזול - עובדים סמויים

תאורות נסתרות, מגירות נשלפות, דלתות מתיישרות ומנגנונים חשמליים- תחום הפרזול דואג לאיכות החיים עם שלל מנגנונים משופרים שהופכים את המטבח לטריטוריה טכנולוגית מתקדמת

מאת: אביטל מאור | צילום: | 03/04/2013
ציר, מסילה, מחבר, וו, פרופיל, זווית, בורג, ידית – זהו עולם המושגים והתוכן של תחום הפרזול, כפי שנתפס עד השנים האחרונות – עולם טכני ופונקציונאלי, שהדגש בו על איכות וחוזק ושאין לא כמעט קשר לעולם העיצוב וסגנון החיים. הפרזול נתפס כחלק מתשתית, פעמים רבות פנימית וסמויה, שאמורה לעניין את בעלי המקצוע העוסקים בהתקנה והרבה פחות את האדריכלים, המעצבים ולקוחותיהם. יחד עם זאת, כבר למעלה מעשור שגישה זו לעולם הפרזול משתנה בהדרגה. תחילה באמצעות האלמנט הברור ביותר מבחינה עיצובית – הידיות – ולאחר מכן באמצעות אביזרים נוספים כמו, סלסילות, רשתות, אמצעי תליה דקורטיביים וכד'. בתקופה האחרונה, הקשר ההדוק שבין עולם העיצוב ועולם הפרזול קיבל חיזוקים נוספים רבים, וכשהוא צועד יד ביד עם סגנון, רמת חיים וטכנולוגיות מתקדמות, הפך תחום "אפור" זה לחלק אינטגראלי מתכנון אדריכלי ועיצובי שאחראי במידה רבה על הבטחת איכות חיים ונוחות משתמשים.

 

 

 

בהקשר הביתי, תחום הפרזול הוא עולם של אלמנטים התומכים בתשתית יחידות האחסון לסוגיהן  בכל חללי הבית השונים – במטבח, בחדר הרחצה, בחדרי ילדים ובארונות וחדרי ארונות. ככל שהדרישה לנוחות, סדר ואסתטיקה הפכה לצורך הולך וגובר בעיצוב הפנים, הלך עולם הפרזול והתאים עצמו לדרישות אלה, תוך מתן פתרונות המייצרים בית מודרני, מעוצב, ובעיקר חכם ונוח. אבל החידושים אינם מתמצים רק בתחום הגאדג'טים, חלקם מהותיים ומשמעותיים הרבה יותר.


חידושים ועכשוויות בעולם הפרזול:

המטבח האלקטרוני
במטבח, ניתן לראות באופן בולט את יחסי הגומלין שבין שינוי באסתטיקה ובעיצוב השפיעו על הפרזול.  אחרי המסילות החכמות, הצירים החזקים, המגירות המשוכללות, ומנגנוני הטריקה הרכה, שילוב של מנגנונים חשמליים ואלקטרוניים הוא החידוש העכשווי ביותר בתחום הפרזול – נושא שהולך ומתפתח כל העת, וכך, למשל, גם דלתות עליונות מסוג "קלפה" יכולות כיום ליהנות מאלמנט אלקטרוני שמאפשר להרים אותן ביעילות, להותיר אותן פתוחות במצבי ביניים וגם להפעילן באמצעות שלט.

תאורה
המילה האחרונה בתחום הפרזול הוא שילוב של תאורה כחלק ממערך האחסון – הן במטבחים והן בחדרי ארונות וחדרי רחצה. התאורה יכולה להיות למטרות אסתטיות, למשל, על ידי שילוב של פסי נוריות לד קטנות (לעיתים צבעוניות), או על ידי שילוב של גופי תאורה של ממש, המהווים חלק מיחידת הריהוט, באורח סמוי או גלוי.
בדרך כלל משולבות בגופי התאורה נורות חסכוניות (PL, ניאון ולד), אם ישנם גופי תאורה מבוססי נורות הלוגן. חידוש נוסף הוא טכנולוגיות שונות היוצרות קשר בין פתיחת הדלת/מגירה להפעלת התאורה הפנימית. כך, למשל, ניתן להפעיל את האור ע"י הטמעת נוריות לד בציר הדלת, או לעשות שימוש בחיישני אינפרא אדום משולבים עם נוריות לד: החיישנים מזהים את פתיחת המגירה או הדלת ומאירים את פנים הארון.

חידושים נוספים בתחום זה הם: "מדפי תאורה" – מדף שבו משולב גוף תאורה והמשטח העליון שלו עשוי זכוכית – אלמנט שהינו פונקציונאלי ודקורטיבי כאחד; שילוב תאורה בתחתית הארונות העליונים להארה של משטח העבודה במטבח; שימוש בשלטים – תאורה הנשלטת באמצעות שלט; ותאורת ציר דלת – נורות לד המאירות את צירי הדלתות.

 

 

תאורת לד מובנית בציר הדלת, של חברת Grass האוסטרית. התאורה נדלקת עם פתיחת הארון ומאירה את תכולתו. ח.ג. סחר בינלאומי בע"מ.
 

 

מגירות עם דפנות גבוהות, מסילות עם יכולת עמידה בעומסים גדולים, חלוקה פנימית מתוחכמת וכן אפשרות לשילוב מנגנוני בלימה. מטבחי דקור
 

מגירות
באופן כללי ניתן לומר שביחידות האחסון העכשוויות (מטבח, חדרי ארונות, ארונות וכד') המדף הנייח הולך ונעלם ואת מקומו הלכה ותפסה בשנים האחרונות המגירה הנשלפת. אין ספק שמגירה נשלפת היא פתרון נוח וידידותי יותר למשתמש בכך שהיא מאפשרת להוציא פריטים מהחלק האחורי של המגירה בקלות וכן לסקור את תכולתה בנוחות. המעבר מהמדף הנייח למגירה הנשלפת הלך בד בבד עם שכלולים רבים בתחום הפרזול, כמו, למשל, מסילות משופרות המבטיחות תנועה חלקה, צירים חזקים וכד'.
- במטבח העכשווי נעשה שימוש במגירות גדולות (רוחב של 90 ס"מ ועד 1.4 מ' ואילו עומק מגירה של 80 ס"מ, למשל) יותר מאשר בעבר (עד 80 ק"ג למגירה). מגירות אלה מאפשרות לאחסן בנוחות כמות גדולה של כלים, לרבות סירים גדולים, או מזון, תוך ניצול אופטימלי של החלל, והן מוצעות עם פתרונות פרזול בעלי כושר נשיאה גבוה במיוחד.
- המגירות הנשלפות מוצעות בקשת עצומה של חלוקות ייעודיות, המנצלות ביעילות את מרחב האחסון ומעניקות נוחות שימוש. (חומרי ניקוי, סירים, קופסאות, תבלינים, סכו"ם, פחי אשפה וכד'), מגירות משופרות במיוחד הן  מגירות שקטות המשלבות מנגנון המבטיח טריקה איטית וסגירה רכה, וכן מגירות הנפתחות בנגיעה בלבד, או באמצעות שלט.
- עולם המגירות הנשלפות מעניק מענה גם לצרכים פרטניים כמו מיקום פינתי, מיקום על יד קיר, מגירה גבוהה וכד', בין הפתרונות הקיימים ניתן לציין מגירות עולות ויורדות, כאלה שמסתובבות על צירן, נשלפות ומסתובבות, בעלות דופן תחתונה שקופה, משולבות עם תאורה ועוד.
- במגוון הפתרונות הקיימים היום בתחום המגירות, קיימות גם מגירות פנימיות. אלמנט זה מאפשר יצירת חזית חיצונית אחידה לארונות המטבח, כאשר פתיחת הדלת חושפת סדרה של מגירות נשלפות , שיכולות להיות גם בגדלים שונים, בהתאם לסוגי הפריטים אותם הן נועדו לאחסן.
- בין שכלולי המגירות ישנם כאלה שנועדו למנוע  תזוזה של חפצים מאוחסנים עם תזוזת המגירה. אמצעים אלה יכולים להיות מכניים/אסתטיים כמו תופסים שונים לסירים, צלחות וכד', או חידושים מעולם החומר, דוגמת ציפויים מונעי החלקה בתחתית המגירה.

ארונות
בתכנון המטבח העכשווי, כמעט ללא קשר לגודלו, רווח כיום שילוב של ארון מזווה לכל אורך הקיר, בנוסף לארונות תחתיים וארונות עיליים. ארון גבוה מסוג זה הוא דרך טובה לניצול יעיל של מרחב המטבח, מה גם שהוא מאפשר נגישות טובה ונוחות שימוש. מגמה עיצובית זו הולידה ארונות גדולים, הדומים בעקרון לארונות בגדים, כאשר פעמים רבות דלתותיהם הגבוהות, ובכלל זה דלתות הזזה עם מסילות חכמות המאפשרות את סגירתן במישור ישר לחלוטין, מייצרות חזית אחידה המסתירה את כל אביזרי החשמל.
בהמשך לכך, חידושי הפרזול העכשוויים מאפשרים פתיחה של כל אחת מהדלתות באורח המאפשר לדלת הנפתחת  "להתיישב" על זו הסמוכה אליה, ללא מסילות תחתונות וללא צורך בהכנסת הדלתות לתוך קיר. בדלתות ההזזה  שכלולים נוספים בתחום זה הם שימוש בשלט לפתיחת דלתות אלה וכן שילוב של יחידת מזווה המסתובבת כלפי המשתמש ומאפשרת שליפה של המדף החוצה לנוחות שימוש מרבית.

מתקני עזר
כפי שכבר ברור האחסון המודרני, בכל המרחב הביתי, משלב שימוש במתקנים, אביזרי פלא ושאר פינוקים שהופכים את האחסון ליעיל, נוח, נעים ואסתטי.
היצע האביזרים הוא עצום, ובין אלה המיועדים למטבח ניתן למנות מתקנים מתכתיים שונים לתליה (לסכו"ם, ששת, סכינים, מחבתות וכד'), "פסי אחסון" בצמוד לקיר ומעל משטח העבודה במטבח, סלסילות רשת מתכתיות ובגדלים ובדיגומים שונים לאחסון, פחי אשפה קבועים או נשלפים, מתקנים לשואבי אבק ידניים, מתקנים נשלפים למכשירים חשמליים כמו מיקסר ואף מכונת קפה, מכלי אחסון קבועים או נשלפים לתבלינים, אמבטיות שונות לאחסון סכו"ם וכמובן טוחני אשפה בעוצמות שונות. היצע עשיר לא פחות קיים גם לחדרי רחצה וארונות בגדים, כשהוא כולל, בין היתר, מתקני מראות, מתלים ומחממים למגבות,  מגירות  ייעודיות לחולצות, מתלים במגוון סוגים המותאמים לפריטי לבוש שונים ועוד.


 

מוצרי פרזול מסדרת Belt של חב Valli & Vall האיטלקית, הכוללת ידיות דקורטיביות המשלבת חומריות מעניינת של קריסטלים ועור. טריאדור.
 

ידיות
הידיות, אלמנט דקורטיבי ממעלה ראשונה, היוו מאז ומעולם חלק אינטגרלי וחשוב מעולם הפרזול. אך בשנים האחרונות, השפה העיצובית שמבקשת ליצר חזיתות חלקות ואחידות כלל האפשר, צמצמה, ולעיתים אף ביטלה את השימוש בהן. בתוך כך, נוצר שימוש נרחב בידיות שקועות או בידיות שנוכחותן מינימאלית, כאשר הופעתם של מנגנונים חשמליים אף ביטלה אותן לחלוטין. יחד עם זאת בעת האחרונה נראה שישנם ניצנים של עדנה לידיות כאלמנט דקורטיבי, דוגמת שילוב של אבני קריסטל, שימוש במתכות מבריקות, ידיות עשויות מעור, חרסינה ועוד. הידיות נעות על כל קשת העיצוב ממודרניות בקווים ישרים העשויות נירוסטה, דרך קלאסיות מעוגלות, עבור בכאלה המתאימות עצמן לחדר הילדים וכלה בעתיקות מקושטות ומאוירות, כך שניתן להתאימן לסגנון העיצוב הקיים/רצוי.

מגמה ירוקה
אין אפשרות לסכם את עולם הפרזול, כמו את כל שאר העולמות המרכיבים את חיינו, בלי להתייחס למגמה ירוקה. בין אם ידיות ובין אם אלמנטים מתחום התאורה, כמו תאורה חסכונית, שימוש בחומרים ממוחזרים או כאלה הניתנים למחזור, יצירת חלוקה להפרדת אשפה מתחת לכיור וכן תווי תקן המעידים על ייצור תחת פיקוח סביבתי, הם כיום חלק אינטגראלי גם מתחום הפרזול, שללא ספק התאים עצמו לצרכים ולדרישות הנוחות והאסתטיקה של המאה ה-21.

מתוך מגזין 107: "עובדים סמויים"

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development