סיקור תערוכת מטבחים במילאנו 2008

תהליך השינוי שהפך את המטבח מחדר ייעודי סגור לחלל מגורים לכל דבר, הינו חלק מתפיסה כוללת של "סגנון חיים"- סוג של סלוגן שמוביל כיום את עולם העיצוב ככלל, ובאזור המטבח מגייס את מיטב הטכנולוגיה המתקדמת

מאת: מיה אור | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
מכל חללי הבית, נראה כי המטבח מגלם באורח הבולט ביותר את ממד הזמן ואת קצבו המהיר, הן בעיצובו והן בהתייחסות אליו. החלל, שבמהותו הראשונית נועד לבישול,משמש מזה מספר שנים את כלל בני הבית לפעילויות שונות, לבילוי בצוותא ואפילו לאירוח, ובכל מקרה לא רק את הבשלנים הטורחים על הכנת האוכל: עיצובו חובר לחלל המגורים כחלק בלתי נפרד ממנו, והטכנולוגיה המתקדמת הפכה אותו יעד למתקפת מחקר ופיתוח - אם בכל מה שקשור לפרזול מתוחכם, אם במערכות חכמות שמשולבות בו, ואם במכשירי חשמל משוכללים שהינם נושא בפני עצמו. 
 

"המבנה" הבסיסי שמאפיין את מטבחי ההווה נשען בשנים האחרונות על שתי יחידות עיקריות - יחידת אי שזוכה להרבה מאד אינטרפרטציות תכנוניות (גודל, פונקציות שמשולבות בה, אופן הצבה וכד'), ויחידת קיר גדולה, המופיעה אף היא בוריאציות מגוונות כשהיא מכילה בתוכה, בהתאם למידותיה כמובן, "כל טוב": פתרונות אחסון מגוונים, מכשירי חשמל, משטחי עבודה נשלפים ועוד, ועוד. מבנה זה מיסד את עצמו עם פתיחתו של המטבח לחלל המגורים מתוך מטרה להעניק לו חזות ייצוגית הראויה להשתלב במרחב, ולפי תערוכת המטבחים שהתקיימה באפריל האחרון במילאנו הוא ממשיך לככב כארגון חלל המשמר חלוקה ברורה בין אזורי המטבח השונים ומאפשר תנועה נוחה ביניהם. במקביל, ניתן להבחין בקאמבק של ארונות עליונים שנעדרו לאחרונה מנוף המטבח, ומגמת שיבתם, כך נראה, היא חלק  מה"פיוז'ן" המאפיין את העיצוב העכשווי ככלל, ובא לידי ביטוי גם בעיצוב המטבח, כשהוא נע בין המודרני, המתוחכם והאורבאני, לבין התרפקות כלשהי על המסורתי והמוכר. כך או אחרת, עם הרבה רצון טוב להעניק לציבור מענה לצרכיו האסתטיים והפונקציונליים, החברות היצרניות מציגות שפע סגנוני, מאפשרות גמישות ומשחק עם היחידות השונות שהן מציעות, ואופציות מגוונות לארגון החלל בהתאמה לצרכים וכיד הדמיון הטובה: שתי יחידות קיר זו מול זו כשכל אחת מהן מכילה פונקציות נדרשות, שתי יחידות אי עם תוספת של יחידת ארונות תחתיים ועליונים,.דלפק/יחידת אי הממוקם/ת בניצב לארונות תחתיים ועליונים כעין "גשר" נוח, יחידות אי בקווי עיצוב מעוגלים ועוד.

יותר חשמל פחות עמל...
הסלוגן הלקוח מהעבר - "יותר חשמל פחות עמל", אולי עומד בניגוד לחיסכון באנרגיה עליו אנו מצווים היום, אך אין ספק שהוא מייצג נאמנה את עיצובו העכשווי של המטבח. למעשה, מרבית הפטנטים המתוחכמים שמשולבים בו ומקלים על חיי המשתמשים מושתתים על שימוש בחשמל, בוולטאג' נמוך - 24 וולט - המבטיח בטיחות. החיווט הנדרש מותקן באורח סמוי בתוך הארונות עצמם, כך שהוא אינו פוגם במראה המעוצב, והזנת האנרגיה הנדרשת להפעלת המנגנונים השונים מתבצעת באמצעות חיבור לשקע חשמל רגיל, בדר"כ ניצול שקע קיים של מדיח / כיריים וכד'.

הארונות העליונים עושים קאמבק
עם הופעת סגנון ההי טק/המראה התעשייתי נעלמו הארונות העליונים מהזירה לטובת יחידות גבוהות, או מקסימום הומרו ביחידות ויטרינה מינימליסטיות. חזרתם העכשווית אינה באה "על חשבון" היחידות הגבוהות שזכו לאהדה, אלא בנוסף להן, ויתרה מזאת: לא פעם הם אפילו משולבים בתוכן, כעין גומחה פתוחה. עם שיבתם למטבח הם מופיעים במהדורה משופרת עם דלתות קלפה מתקפלות או דלתות הזזה - חידוש נוח שבזמן העבודה במטבח מאפשר להותיר את דלתות הארון העליון פתוחות ללא נטילת נפח ו/או חשש לפגיעה בראש. 
 

רוח הפיוז'ן: מטבח בסגנון קאנטרי-כפרי ואופציה לארגון שונה של החלל. "Zeyko"(בארץ: מטבחי זייקו)
 

קונספט 40: תפיסה חדשנית לניצול מלא של הקיר מעל משטח העבודה. "Leicht" (בארץ: 4 נגרים)
 
חומרים וצבעים

לצד החומריות הקרה של השנים האחרונות- נירוסטה, אלומיניום או זכוכית, ניכרה נוכחות גדולה מבעבר של שימוש בעץ חמים, כשהכוכב התורן הוא האלון בגיוונים שונים עם דגש על גון אפור. במקביל ניתן למצוא מטבחים שחזיתותיהם עשויות חומרים פולימריים שונים, המחקים בהצלחה רבה מראה ומגע של עץ, והזכוכית אינה בהכרח נצמדת לגון החלבי המוכר, ומופיעה בקשת רחבה של גוונים ומיני הדפסים ומרקמים שונים. הצבעוניות ככלל, מעידה על קורלציה גבוהה עם המתרחש בעולם הרהיטים- שילוב מנצח של שחור ולבן, גווני עץ רגועים, מרקמי מט ומבריק, גוונים עזים כאדום ואפילו סגול, גווני שמנת רכים וכן טאצ'ים זהובים או כסופים הנוסכים חזות יוקרתית. ואם כבר צבע, אזי בתערוכה נראו מטבחים בהם הפרזול הפנימי, ובכלל זה המסילות, הופיעו בגון זהה לחזיתות ויצרו מראה הומוגני ללא פשרות.   אחסון - מגירות לכל צורךמאז החליפו המגירות את המדפים בארונות המטבח, הן עוברות מקצי שיפורים תמידיים. לנוחות המשתמשים הן מוצעות כמגירות ייעודיות לצרכים מוגדרים, מהן רחבות מאד המתאימות ל-Heavy duty, עמוקות בהתאמה לארונות שאף הם עמוקים מבעבר, ולניצול פינות קיים פתרון בדמות מגירה אשר חזותה החיצונית הינה כשל שתי מגירות ניצבות זו לזו, אך עם פתיחתה מתגלה מגירה "רגילה" גדולה ונוחה.


ידיות? תשכחו מזה...

מי אמר שמגירות צריכות להיפתח רק בעזרת ידיות? אחד החידושים של המטבח העכשווי הם מנגנוני חיישנים ומערכות שליטה ובקרה המאפשרים סגירה/פתיחה של מגירות/דלתות באמצעות מגע קל בלבד. בין המנגנונים יש שאף מאפשרים פתיחה/סגירה של מספר מגירות בו זמנית, כאשר הפעולה המתבצעת בהתאמה מלאה מבטיחה שהן לא "יעלו" אחת על השנייה, אלא ינועו במעין מבנה מדורג. לבטיחות דואגת גם מערכת שליטה רגישה גם לנפחים, כך שבמידה ועל הרצפה נמצא ילד קטן או חפץ כלשהו, המגירות נעצרות.  נשלפים, מתקפלים, זזים ומתכוונניםפונקציות השליפה, ההזזה, והקיפול מגיעות לשיאי פיתוח ושימוש חדשים. מתוך רצון לשמר חזות נקייה מחד, ולא להחסיר דבר לנוחות שימוש מאידך, מצניע המטבח בחובו מיני פתרונות של אלמנטים נשלפים, מתכווננים או מתקפלים, כמו, למשל, משטחי עבודה הנשלפים באורח בלתי צפוי מתוך ארונות, או כאלה שגובהם ניתן לכוונון באמצעות שלט. דלתות ההזזה מגלמות דור חדש המאופיין באיכות גבוהה - תנועה חלקה, יציבות משופרת המושגת באמצעות גלגלים המותקנים בצדדים, וסגירה היוצרת מישור אחיד ונקי. בתוך כך, חברות רבות משלבות בעיצוב המטבח דלתות הזזה גדולות, ואף מציגות פטנטים המושתתים על פונקצית ההזזה, כמו, למשל, דלתות הזזה המתקפלות באורח נסתר לתוך הארון ו/או נשלפות ממנו, כך שבהיותו סגור הוא מציג חזות תמימה של ארון קיר לכל דבר. בין "הזזים" למיניהם ניתן למצוא גם יחידות משלימות, דוגמת מעין שולחן/דלפק המותקן בניצב ליחידת הארונות התחתיים וניתן להזזה לפי הצורך, או אביזרים כמשטח חיתוך המותקן על גבי מסילות. 

נפלאות הלד

אחד מכוכבי המטבח היא תאורת הלד, אשר הופעתה הרחיבה עד מאד את האפשרות לשלבה במטבח באופנים מגוונים ובמקומות אשר קודם לכן היו מורכבים יותר מבחינה זו, מה גם שהיא מביאה עמה את כל התכונות הטובות של שימוש ארוך טווח. גופי הלד, המוצעים גם כמובנים בתוך פרופילים, משולבים ביד רחבה בתוך הארונות או בתחתיתם, במשטחים, בסוקל, מאחורי ולצד חיפויי זכוכית ועוד, כאשר לצד ההיבט הפונקציונאלי הם מעניקים תאורה רכה התורמת למראה המעוצב.
   

יחידת אי עשויה קוריאן, שעליה ניצבת יחידה תמימה עשויה מתכת שמצניעה בתוכה כיור וכיריים, הנשלפים ממנה באמצעות שלט רחוק. "Scic".
 

מטבח בעיצוב סלוני וגווני שחור לבן, חובר לחלל המגורים כחלק בלתי נפרד ממנו. ניתן "לשחק" עם מיקומי היחידות השונות. "Effeti" (בארץ: מטבחי זיו).
 
טובים השניים - קולט בתחפושת

 אחד המאפיינים הבולטים שנראו בתערוכת המטבחים שמור לקולטי האדים, אשר בנוסף לפונקציה לה נועדו מתחפשים לגופי תאורה מרשימים בעיצובם ובמידתם. הקולטים המסוגננים מלווים יחידות אי בהן מותקנים כיריים, ובתוך כך תופס העיצוב "שתי ציפורים במכה אחת"- תאורה נדרשת נאה ואוויר מטוהר חף מריחות בישול.

בקצב המוסיקה

כחלל המשמש את כלל בני הבית ולא לבישול בלבד, אפשר למצוא במטבח העכשווי פונקציות שלא ממש אפיינו אותו בשנים עברו, כמו, למשל, טלוויזיה או מערכת קול איכותית, וגם לכך קיימים פתרונות ייעודיים, המאפשרים לשלב את אביזרי הבידור בתוך המערך המטבחי.מתוך מגזין 101: "הטכנולוגיה אומרת את דברה".


קונספט טיפולוגי חדשני לארגון חלל המטבח. כל יחידה מכילה בתוכה פונקציות נדרשות. דגם: Tivali" "Dada" (בארץ: טולמנ'ס).
 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development