לא בודד בכלל- כל אחד והאי שלו

הבחירה באי זה או אחר, בעיצוב, ובחומרים, הינה פונקציה של מקום, מספר בני המשפחה, תקציב ומאפייני השימוש. הנה כל מה שרצית לדעת על האי!

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | - 19/10/2017


אין זה סוד שהאי הוא חלק כמעט בלתי נפרד מהמטבח. הפונקציונאליות של, לצד העובדה שהוא מיועד לאחסון ובישול, הופכים אותו לרלוונטי ביותר עבור הצרכן הישראלי. ישנם כמה אפשרויות בעת תכנון האי למטבח:

אי ללא ישיבה שמיועד לאחסון ובישול. האי בדרך כלל מותאם לישיבה וקיים פורמט של אי ללא ישיבה. זאת, לאור מחסור בחלל ועל מנת  שהישיבה לא תפריע לפעילות שוטפת במטבח.

אי עם ישיבה: בני המשפחה יושבים בד"כ אחד מול השני (2 מול 2, או 3 מול 3), כאשר בדרך זו האי הופך להיות מרכז הבית. הישיבה במטבח  דומיננטית. זוהי דרך מצוינת בו האי הופך להיות מרכז אכילה משפחתי בבית ויש כאלו שאף מבטלים את פינת האוכל הקלאסית.

ישיבה בשורה: האי הקלאסי- בו יושבים בני המשפחה בשורה. מבחינה ויזואלית הוא מאוד מסוגנן , אולם התחושה של הישיבה בשורה פחות איכותית ויוצרת ניתוק בין היושבים. הישיבה בד"כ בצד השני של המטבח, ובצד הקרוב למטבח יש חלל אחסון דומיננטי.


פרוייקט: דן והילה ישראלביץ' צילום: עודד סמדר

 

גובה: קיימים 3 גבהים של המשטח, כאשר הכסא מותאם לגובה המשטח. קיימים גם כסאות מתכווננים שמתאימים לכל הגבהים. בנוסף קיימות גם פלטות מיוחדות לאי שעולות ויורדות לכל הגבהים.

- גובה פלטה של 90 ס"מ, שזה גובה קלאסי.

- פלטת אי בגובה בר של 110 ס"מ.

-פלטה בגובה 75 ס"מ, שזו ישיבה רגילה סביב שולחן רגיל.

 

אי עם כיריים: ברגע שממוקמים כיריים על האי ישנה עדיפות לכיריים עם אינדוקציה, שפועלים על ידי מגנטים ולא יכולים לפגוע בסובבים אותם. חשוב למקם את הכיריים כמה שיותר רחוק מהיושבים סביב האי. עדיף שהכיריים ימוקמו על האי ולא הכיור, על מנת ליצור אסתטיקה עיצובית ונוחות. פחות נוח לשטוף ולייבש כלים כאשר הכיור ממוקם על האי. אופציה נוחה למי שאוהב להיות במרכז הבית תוך כדי בישול, לצפות בטלוויזיה וכו.


פרוייקט: טל תמיר צילום: עודד סמדר

 

שני איים מקבילים: מתאים לחללי מטבח גדולים ומרווחים. מדובר באופציה מפנקת במסגרתה על אי אחד מתבצע הבישול ועל השני הישיבה או ערבוב ביניהם,  או חלוקה לפי אי בשרי ואי חלבי.

 

על מה חשוב להקפיד בבחירת האי בהתאם לאלמנטים הבאים:

גובה האי  את גובה האי יש לבחור לפי  גובה המבשלים סביבו. הגובה הממוצע הוא 90-91 ס"מ בישראל. המשטח של האי יכול להגיע במגוון רב של חומרים, כולל שילוב ביניהם. בין היתר – קוריאן, קיסר, גרניט, עץ, במבוק  , נירוסטה, קונצ'טו ועוד. כאשר האי כולל כיריים / כיור העדפה היא לא ללכת על פלטת עץ. כאשר האי אינו כולל כיריים/ כיור ההתלבטות בד"כ היא בין עץ (נעים וחמים למראה – אולם מצריך יותר הגנה) או שיש (חומר עמיד ואיכותי וקל לניקוי), או נירוסטה (מאוד מודרנית, מצויין לאנשים שאוהבים לבשל  - מאוד כיף על נירוסטה). הטכניקות החדשות אף מאפשרות ליצור שילובים מעניינים. הבחירה בין חומר זה או אחר לרוב עניין של טעם , אסתטיקה, צרכים ושילוב הסגנון המועדף. כל חומר משדר משהו אחר, ובהתאם לסגנון שנבחר למטבח באופן כללי.


 

פרוייקט: לוי חמיצר צילום: עמית גרון

אם יש כיריים אז קולט אדים מעל – כיצד זה ישפיע על הבחירה?

קולט אדים יכול להגיע במספר אופנים:

 

קולט אדים  שעולה ויורד מתוך האי , כאשר אני מעדיפה מראה נקי ומינימליסטי. מתאים לכיריים חשמליים או כיריים אינדוקציה.

 

קולט אדים שמוסתר בתקרה, זהו קולט מאוד עוצמתי. מיועד למי שמעדיף מראה נקי ומינימליסטי. מתאים יותר לכיריים גז, לרוב משמש גם כגוף תאורה.

 

קולט אדים סטטי בתקרה, הופך להיות חלק מהעיצוב הכולל של האי.


 

באדיבות ניגא שף

מרחק אידיאלי: לרוב מרחק רצוי הוא 1.10 -1.20 מטר מארונות המטבח, המקרר והכיור. אם אין בררה והמקום אינו מאפשר, גם מטר אחד זה בסדר.

אם קיימת ישיבה סביב האי משני הצדדים- כדאי לשמור על מרחק מינימאלי של 1.20 מ – 1.30 מ.

כמובן שבמידה והרבה אנשים עושים שימוש במטבח, יש צורך להגדיל את המרחק במעברים. אם רק אדם אחד נמצא במטבח, ניתן לעצב מטבח צר,כך שהאי בקרבה למשטח, לארונות , למקרר וכו.


 

פרוייקט: נירית פרנקל צילום: גלעד רדט

האם מיקום לא טוב יכול לפגום בנוחות השימוש?

מיקום לא טוב יכול לפגוע בפתיחת מוצרי חשמל/מגירות. ישיבה לא נינוחה סביב האי – משחקי "תזוז" בין בני המשפחה.

ולאי פתיחת שני דברים בו זמנית.

האם למקם את האי לאורך או לרוחב המטבח?

העדיפות היא לבחור תמיד אי לאורכו של המטבח, כמובן שהכל תלוי במבנה החלל.

 


    

פרוייקט: דן והילה ישראלביץ' צילום: עודד סמדר

    

פרוייקט: טל תמיר צילום: עודד סמדר

 

יצירת קשר