תכנון ותקצוב המטבח

כאשר מדובר על 'מטבח' ותקצובו חשוב מאוד להביא בחשבון, כבר בתחילת התהליך, שבדרך כלל לא מדובר על רכישת ארונות בלבד. במסגרת התנהלות נכונה כדאי להביא בחשבון, כבר בתחילה, מכלול רחב יותר של דברים הכרוכים בתכנון מטבח חדש. 

מאת: אביטל מאור | צילום: | 03/04/2013


איך מתחילים?

 

  

חשוב לזכור שטיפול במרחב ביתי זה כרוך בהשקעת משאבים לא מועטים, שמדובר על מרחב ביתי בעלת חשיבות פונקציונאלית ראשונה במעלה וכן שהביטוי החזותי שלו בחלל דומיננטי מאוד. וזה מבלי שעוד הוזכרו חלומות להגשים. לאור כל אלה ברור מדוע כדאי להקדיש זמן בשלב התכנון ולמנוע עוגמת נפש מיותרת לאחר מכן. יחד עם זאת, ראוי להדגיש שהתוצאה של מטבח חדש, מתאים לצרכים ומעוצב היא לעולם מרגשת. התנהלות מושכלת יכולה להפוך את חווית הטיפול במטבח החדש לחוויה טובה שתוצאתה הנכונה תישאר עוד שנים רבות. 

 

'בולטהאופ'
 

'קמחי תאורה'
 
  
10 דברים עיקריים שיש להביא בחשבון כאשר מתקצבים מטבח:

1. פירוק הקיים והתאמת התשתית לתכנון החדש - בין אם על ידי העסקה של קבלן שיפוצים, המטפל בכל העבודות, או בין אם על ידי עבודה ישירה מול בעלי המקצוע השונים בתחום הריצוף, חשמל, אינסטלציה וכד', בדרך כלל התקנה של מטבח חדש תחייב התאמה של התשתיות השונות לתכנון החדש (למשל, אם מעבירים את מיקום הכיור, או את מיקום מוצרי החשמל).
2.   רכישת ארונות מטבח והפרזול הנלווה – רכישה שיכולה להתבצע מחברת מטבחים או מנגר פרטי. 
3.   רכישת משטחים וחיפוי -  משטח עבודה, משטח עבור 'אי' וכן אריחים המיועדים לחיפוי קירות.
4. ריצוף – לעיתים אין צורך להחליף את הריצוף הקיים, אבל במידה וכן, יש צורך להבין זאת בחשבון מבחינה תקציבית. 
5. מוצרי חשמל - זמן של התחדשות בתחום המטבח כולל בדרך כלל גם שדרוג בתחום מוצרי חשמל והאלקטרוניקה. לעיתים הדבר אף מחויב המציאות לאור התכנון החדש. יש להביא בחשבון רכישת כל או חלק ממוצרים כגון: מקרר, תנור, מיקרו, כיריים, מדיח וקולט אדים. 
6.   מוצרי חשמל ואלקטרוניקה נלווים – חוץ ממוצרי החשמל הבסיסיים, נכנסים כיום למטבח גם מוצרים נלווים נוספים כגון: מכונת קפה, מיקסר, מתקן מים, טלוויזיה/מסך מחשב וכד' שבמידה ורוצים לשלבם יש צורך הן להכניס אותם לתחשיב והן להתחשב בהם מבחינה תכנונית.
7.   תאורה- יש להביא בחשבון את שדרוג מערכת התאורה שכוללת בדרך כלל את גוף התאורה המרכזי במטבח וכן שילוב גופי תאורה נוספים (לדוגמא מעל ה'אי', או מתחת לארונות לצורכי הארת משטח העבודה). 
8. ברז – מגוון הברזים הנוכחי הוא רחב ומגוון זה מתקשר גם לקשת מחירים רחבה מאוד. במידה ובוחרים לרכוש ברז יוקרתי, ההוצאה משמעותית וכדאי להביא אותה בחשבון בשלב התכנון.
9.   כיור – בדיוק כמו בתחום הברזים, גם כאן ההיצע רחב ביותר, הן מבחינת גדלים, הן מבחינת חומריות והן מבחינת אביזרים נלווים שונים (דוגמת כיור עם קרש חיתוך נלווה, מסננות, רשתות ועוד).
10.   כסאות – המטבח הישראלי כולל בדרך כלל אלמנט כזה או אחר של הסבה (שולחן, דלפק, אי). לאלה צריך להתאים כסאות (לגובה 75 ס"מ), כסאות בר (לגובה 90 ס"מ), או כסאות בר גבוה (לגובה 110 ס"מ). הכיסאות הם פריט יקר עד יקר מאוד (בין מאות בודדות לאלפי שקלים לכיסא אחד!) ולכן חשוב להביא את אלה בחשבון בעת התקצוב.

הערה: בתכנון זה לא נכללו החלפת חלונות, תריסים, דלתות, תוספות בנייה, החלפת צנרת וכד', אשר אם הם חלק מתהליך שיפוץ כולל יותר, יש להביא גם אותם בחשבון.

טיפ: 
בכל אחד מעשרת התחומים הללו, ההיצע הוא עצום. לכן מומלץ לערוך את עבודת ההכנה הראשונית על ידי איסוף מידע באתרי אינטרנט רלוונטיים, מגזינים, שיחות עם חברים וכד'. את המידע כדאי לרכז בקלסר מחולק לחוצצים, על פי התחומים השונים. רק לאחר שתהיו מצוידים במידע מקדים זה בכל תחום, התחילו ללכת פיסית לחברות השונות. את המידע המתקבל מכל חברה כדאי לתייק בתיקייה הרלוונטית, על מנת שתוכלו לעבור בקלות ובנוחות לשלב התקצוב והבחירה. במידה ואתם נעזרים באדריכל/מעצב פנים, אלה יעזרו לכם לצלוח את התכנון וחלק מהתקצוב, אך עדיין מלאכת איסוף המידע, הבחירה וקבלת ההחלטות מוטלת עליכם.

אדריכל מוטי שיוביץ
  

'מיסטיראל'
 
 
5 שלבים שיעזרו לכם לתכנן את המטבח בחוכמה:

1.   הגדרת תקציב כולל – הגדרה ראשונית של התקציב המיועד לפרויקט זה, בחלוקה לסעיפים, כפי שהוגדרו בעשרת הדברים העיקריים שיש לקחת בחשבון.
2.   מיקוד הפרוגראמה - הגדרת צרכים, טעמים, בקשות, דרישות מיוחדות, חלומות. זהו שלב חשוב ביותר לצורך התגבשות וקביעת עקרונות התכנון. דוגמאות: מערכת כלים מרובת חלקים שיש צורך לייצר עבורה חלל אחסון, דרישה לשני כיורים, רצון במקרר בגודל יוצא דופן וכד'.
3.   מרחרחים את השטח – מתחילים בקריאה של מגזינים, מדריכים, מידע באינטרנט וכד', ועוברים לביקורים פיסיים במספר חברות מטבחים, אולמות תצוגה של חיפויים, משטחים וריצוף וכן באולמות תצוגה של מכשירי חשמל ואלקטרוניקה.
4.   גיבוש התקציב מחדש - מגבשים מחדש את התקציב (סעיף 1) ואת החלומות (סעיף 2) לאור המציאות ועל פי עשרת הסעיפים של הדרוש ליצירת מטבח חדש.
5.   תכנון כולל של המטבח – רק בשלב זה יוצרים תכנון מעשי של מבנה המטבח. בין אם עושים זאת לבד, בין אם משתמשים באדריכל או מעצב ובין אם נשענים על מעצבים של חברת המטבחים, שלב זה יקבע סופית איך המטבח שלכם ייראה ומה הוא יכלול. בשלב זה אתם אמורים להיות מגובשים על סוג המקרר, הכיריים, המדיח וכד', על מנת שכל חלקי המטבח יתחברו בצורה טובה. 
 

מתחילים להזמין ולסגור עם ספקים, לפי סדר הגיוני:

 - מזמינים את ארונות המטבח (נגר פרטי או חברת מטבחים - בדרך כלל כחודשיים לזמן אספקה מרגע המדידה).
-
בוחרים ורוכשים כיור וברז, מוצרי חשמל, חיפויים וריצוף. 
-
במידת הצורך (אם יש שינוי מהתכנון המקורי) מעדכנים את חברת הארונות. 
-פירוק הקיים 
-
אינסטלציה, חשמל וריצוף. 
-התקנת ארונות. 
-רק לאחר התקנת הארונות ניתן יהיה למדוד סופית את המשטחים, לחתוך אותם על פי הדרישות הפרטניות (גודל כיריים, חור לטוחן אשפה וכד') ולהתקין אותם. חשוב לזכור: איש השיש לוקח מידות ולוקח אתו את הכיור, כדי להתאים באורח מושלם את חיתוך השיש וגם מכין את החור לכיריים (צריך להגיד לו את הגודל, האם סטנדרטי, או לא). במידה ונבחר ברז המותקן מהמשטח, גם לכך צריך הכנה. 
התקנת המשטח. 
התקנת החיפויים (אותם מתקינים לאחר התקנת המשטח, כדי ליצור סגירה טובה של החיבור ביניהם).  
מתקינים כיור, ברז וחיבור הכיור למערכת הביוב. 
שילוב מוצרי החשמל והאלקטרוניקה שנבחרו.כ 

 

'מטבחי האקר'
 

'ארמני קאזה'
 

'הביטאט'
 
  
נקודות למחשבה (באדיבות אדריכלית טלי  מינץ): 

 

מידע מדוייק יחסוך עוגמת נפש. 

לדוגמא: כיום רבים בוחרים, למשל, במקרר בעומק גוף 60 ס"מ וגובה שונה מהסטנדרטי. מידע שצריך לקשר למבנה הארונות. בנוסף, לעיתים מקררים מסוג זה דורשים גם נקודת חשמל במיקום ממוקד, המוגדר על ידי היצרן – מידע שצריך לעבור לחשמלאי. דוגמאות נוספות: מקרר עם קיוסק מחייב התקנת נקודת יציאת מים נוספת, כיריים קרמיות דורשות נקודת חשמל תלת פאזית, עבור מתקני מים צריך לעיתים לחורר את המשטח ועוד ועוד. לכן, ככל שתצברו יותר מידע מקדים, אותו תעבירו לספקים השונים, תוכלו לתכנן טוב יותר את המטבח ולשלב בחוכמה ובאסתטיות את כל מרכיביו. 


בארון הכיור מכינים שקע למדיח. מומלץ לעשות שקע כפול או אפילו משולש שמהווה הכנה לטוחן אשפה, למטהר מים וכד', על מנת למנוע מצב של צורך במפצלים.

חשוב לשלב תאורה נוספת מתחת לארונות העליונים, מעל משטח העבודה (דוגמת פס לדים). 

בהכנת החשמל כדאי ליצור נקודת חשמל נפרדת לכל מכשיר (מקרר, תנור, מיקרו) וכן ששקעים אלה יהיו שקעי כוח, על מנת שהמכשירים יוכלו לעבוד בו זמנית. 

עבור המיקרו והתנור (ששקועים בארונות המטבח ובדרך כלל נמצאים אחד מעל השני) כדאי לעשות שתי נקודות חשמל, אבל ששתיהן יהיו ממוקמות מאחורי המיקרו. זאת מאחר ובמקרה של תקלה, את המיקרו קל יותר לשלוף מאשר את תנור האפייה. 

הידעתם?
גובה דלפק ומשטח עבודה הוא  90 ס"מ, גובה שולחן הוא 75 ס"מ, גובה דלפק בר גבוה הוא 110 ס"מ. את הכיסאות שבוחרים יש להתאים על פי גבהים אלה.
ישנם מטבחים חדישים אשר בהם ניתן לשנות את גובה הדלפק. 
מבחינה תכנונית, במטבחים שאינם גדולים עדיף ליצור משטח רציף בגובה 90 ס"מ, אשר ישמש גם כמשטח עבודה וגם כדלפק אכילה, במקום יצירת הפרשי גובה בין משטח העבודה לשולחן.

 

מתוך מדריך מטבחים 2012  

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development