מבוא לעולם המטבחים

את תהליך התהוותו של המטבח המודרני ניתן לעגן כבר החל מהמאה ה- 18, כאשר תהליך הדרגתי זה, ששיאו ברבע הראשון של המאה ה- 20, מתרחש בכפוף לתהליכים חברתיים, למהפכה התעשייתית, להקמת תשתיות עירוניות של מים, ביוב, חשמל וגז, וכמובן להתפתחות ולקדמה טכנולוגית בתקופות השונות. סיפורו של מטבח.

 

מִטְבָּח – חדר בישול, חדר מיוחד בתוך דירה שיש בו מתקנים למים ולבשול תבשילים לבני הבית. (מילון אבן-שושן)  

מאת: מערכת 'בית ונוי' | צילום: | 03/04/2013
 

'מטבח פרנקפורט'

 

נהוג להתייחס ל'מטבח פרנקפורט' כאל אבי המטבח המודרני. מטבח זה תוכנן על ידי האדריכלית  Margarete Schutte-Lihotzky  בשנת 1926 בעת שתנופת בניה גדולה, בעיקר למעמד הנמוך, שטפה את גרמניה של בין שתי מלחמות העולם. ליהוצקי עיצבה את המטבח בהשראת קרון-מסעדה ברכבת, כאשר הפונקציונליות ותהליכי העבודה היעילים עומדים לנגד עיניה. המטבח יועד לאישה החוזרת מיום עבודה מתיש מחוץ לבית וצריכה בפרק זמן מצומצם גם להספיק ולהכין את ארוחת הערב למשפחה. המטבח התבסס על עקרונות 'מדעיים' ותפיסה פונקציונלית. 

 

גודלו של 'מטבח פרנקפורט' עמד על 3.4X1.9 מ' והוא הכיל כיריים, כיור, ארונות אחסון, דלפק אכילה קטן, חלון ופתח יציאה לחדר המגורים. תקופה קצרה לאחר מכן הומצא המקרר הביתי, שהפך מידית לחלק אינטגרלי מהמטבח המודרני. למרות היותו קטן מידות, למרות ביקורות פמיניסטיות ולמרות כשלים נוספים, עקרונות רבים של מטבח זה קיימים עד היום. 

 

  


מהלך המאה ה- 20

 

משנות ה- 40 ואילך החלו להיכנס למטבח מוצרי חשמל נוספים על המקוריים, כגון מיקסר או טוסטר – מגמה שרק הלכה והתחזקה לאורך עשרות השנים האחרונות, עד שהפך המטבח העכשווי למרובה מכשירים חשמליים ודיגיטליים. בתקופה זו גם פותחו בהצלחה לוחות חיפוי כמו פורמייקה ופורניר, שהחליפו את העץ הטבעי המלא, שהיה יקר מידי למעמדות הביניים. שנות ה- 80 הביאו איתן את המצאת קולט האדים, או אז ניתן היה לפתוח את המטבח באופן סופי לחלל המגורים, בלי חשש מריחות ומעשן. שנות ה- 90 הולידו את קונספט ה'אי' ושנות האלפיים מאופיינות בכניסה של חומרים חדשים וטכנולוגיות מתקדמות. 
 
Kika
 

 

'קאסה איטליאנה'
 

10 קווים לדמותו של המטבח העכשווי

 

1)      היותו בדרך כלל חלל פתוח הפונה לחלל המגורים המרכזי. עובדה זו מחייבת התאמה של סגנון וחומריות המטבח לעיצוב הכללי.
2)      שילוב של מכשירים ואביזרים טכנולוגיים/דיגיטליים/חשמליים מגוונים, לרבות מסכים לסוגיהם, מכונת קפה, מערכות בית חכם ועוד.
3)      פרזול איכותי, מתוחכם ויעיל.
4)      חשיבה ארגונומית המקלה על הפעילות במרחב.
5)      מעבר לתפקיד המסורתי של הכנת המזון, הפך חלל זה לנקודת מפגש של בני המשפחה בינם לבין עצמם ובין בני המשפחה לאורחים. 
6)      מגמה של הטעמה בארונות שממשיכה גם לכיוון של הסתרה של אביזרים ומכשירים שונים מאחורי דלתות ו/או דלתות הזזה.
7)      היצע הולך ומתרחב בכל התחומים הקשורים לחלל זה: ארונות, מכשירי חשמל, חיפויים, משטחים, ברזים, כיורים, תאורה ועוד.
8)      שילוב יחידות 'אי' כמשטח עבודה/הכנה וכן כמשטח אכילה והסבה.
9)      מעבר לארונות גבוהים משולבים במדפים נשלפים.
10)   הפיכה של המטבח למושא תשוקה עיצובית ולהשקעה תכנונית וחזותית גבוהה.

מתוך "מדריך מטבחים" 2012

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי








אריחים Ecommerce Website Development