'מטבח פרנקפורט'
נהוג להתייחס ל'מטבח פרנקפורט' כאל אבי המטבח המודרני. מטבח זה תוכנן על ידי האדריכלית Margarete Schutte-Lihotzky בשנת 1926 בעת שתנופת בניה גדולה, בעיקר למעמד הנמוך, שטפה את גרמניה של בין שתי מלחמות העולם. ליהוצקי עיצבה את המטבח בהשראת קרון-מסעדה ברכבת, כאשר הפונקציונליות ותהליכי העבודה היעילים עומדים לנגד עיניה. המטבח יועד לאישה החוזרת מיום עבודה מתיש מחוץ לבית וצריכה בפרק זמן מצומצם גם להספיק ולהכין את ארוחת הערב למשפחה. המטבח התבסס על עקרונות 'מדעיים' ותפיסה פונקציונלית.
גודלו של 'מטבח פרנקפורט' עמד על 3.4X1.9 מ' והוא הכיל כיריים, כיור, ארונות אחסון, דלפק אכילה קטן, חלון ופתח יציאה לחדר המגורים. תקופה קצרה לאחר מכן הומצא המקרר הביתי, שהפך מידית לחלק אינטגרלי מהמטבח המודרני. למרות היותו קטן מידות, למרות ביקורות פמיניסטיות ולמרות כשלים נוספים, עקרונות רבים של מטבח זה קיימים עד היום.
מהלך המאה ה- 20
משנות ה- 40 ואילך החלו להיכנס למטבח מוצרי חשמל נוספים על המקוריים, כגון מיקסר או טוסטר – מגמה שרק הלכה והתחזקה לאורך עשרות השנים האחרונות, עד שהפך המטבח העכשווי למרובה מכשירים חשמליים ודיגיטליים. בתקופה זו גם פותחו בהצלחה לוחות חיפוי כמו פורמייקה ופורניר, שהחליפו את העץ הטבעי המלא, שהיה יקר מידי למעמדות הביניים. שנות ה- 80 הביאו איתן את המצאת קולט האדים, או אז ניתן היה לפתוח את המטבח באופן סופי לחלל המגורים, בלי חשש מריחות ומעשן. שנות ה- 90 הולידו את קונספט ה'אי' ושנות האלפיים מאופיינות בכניסה של חומרים חדשים וטכנולוגיות מתקדמות.
Kika 'קאסה איטליאנה'
10 קווים לדמותו של המטבח העכשווי
1) היותו בדרך כלל חלל פתוח הפונה לחלל המגורים המרכזי. עובדה זו מחייבת התאמה של סגנון וחומריות המטבח לעיצוב הכללי.
2) שילוב של מכשירים ואביזרים טכנולוגיים/דיגיטליים/חשמליים מגוונים, לרבות מסכים לסוגיהם, מכונת קפה, מערכות בית חכם ועוד.
3) פרזול איכותי, מתוחכם ויעיל.
4) חשיבה ארגונומית המקלה על הפעילות במרחב.
5) מעבר לתפקיד המסורתי של הכנת המזון, הפך חלל זה לנקודת מפגש של בני המשפחה בינם לבין עצמם ובין בני המשפחה לאורחים.
6) מגמה של הטעמה בארונות שממשיכה גם לכיוון של הסתרה של אביזרים ומכשירים שונים מאחורי דלתות ו/או דלתות הזזה.
7) היצע הולך ומתרחב בכל התחומים הקשורים לחלל זה: ארונות, מכשירי חשמל, חיפויים, משטחים, ברזים, כיורים, תאורה ועוד.
8) שילוב יחידות 'אי' כמשטח עבודה/הכנה וכן כמשטח אכילה והסבה.
9) מעבר לארונות גבוהים משולבים במדפים נשלפים.
10) הפיכה של המטבח למושא תשוקה עיצובית ולהשקעה תכנונית וחזותית גבוהה.
מתוך "מדריך מטבחים" 2012