האם הקורונה החזירה את השפיות העיצובית למשרדים?

על השאלה הזו ושאלות נוספות, בנוגע לעיצוב סביבות העבודה בימים שלאחר מגפת הקורונה, עונים האדריכלים רם גולדברג, דני גרינהאוז, יובל סמואלוב והיזמית דורין שרון.

מאת: שירה רייז משולם | צילום: | 07/01/2021

"אני חושב שכמו שה-11.9 שינה את תחום התעופה ואת תחום האבטחה בכל העולם – לא רק בגלל מה שהיה אלא בגלל מה שעלול להיות - הקורונה היא אירוע דומה שישנה דפוסי התנהגות." אומר האדריכל רם גולדברג.

"לדעתי מלבד תחושת הכאוס ואי הוודאות נוצרה גם סיטואציה חיובית. אנשים שהיו מקובעים בדעתם מוכנים לנסות דברים חדשים. שינויים שנחסמו בגלל תקציב או בגלל חוסר רצון 'להזיז את הגבינה' – יתקבלו בברכה. נפתחו בפנינו אפשרויות שאנחנו האדריכלים והמעצבים צריכים לתפוס בכל הכוח." 

משרדי EBAY. צילום: עוזי פורת
משרדי EBAY. צילום: עוזי פורת
   

מהרעש של האופן ספייס לשקט של הבית

"האופן ספייס התגלה במערומיו, נחשפו בעוצמה החולשות של העבודה בעמדות פתוחות. צריך ואפשר לטפל בהן עכשיו. 

רעיון האופן ספייס נולד מהרצון לחסוך בשטחים ומהצורך למנוע את ההסתגרות של עובדים שבמקום פגישות העדיפו לשלוח אימיילים או וואטסאפים. לארגונים היה חסר הערך המוסף של סיעור מוחות ועבודה בצוות. מצד אחד הפתרון של האופן ספייס היה נכון משום שנוצרו מפגשים בין העובדים, אך המצד האחר לא הייתה פרטיות ומרבית העובדים לא הצליחו להתרכז בעבודתם. 

משרדי SAP. צילום: עוזי פורת
משרדי SAP. צילום: עוזי פורת
   

האפשרות לעבודה מהבית שמעניקה לעובד נוחות, פרטיות וריכוז - יצרה מעין תחרות בין הבית לבין הארגון שאומנם מציע סביבה עדכנית וחדשנית, אך לעתים ישנו גם רעש ויזואלי ואקוסטי שמפריע לריכוז. הארגון צריך לספק לעובד תנאי עבודה לא פחות טובים מהתנאים בבית. עובדים רציניים רוצים ללכת לעבודה כדי לעבוד ולא כדי לשחק או להתאמן בחדר כושר - וחשוב לספק להם סביבת עבודה מתאימה. 

אלו השינויים העיקריים שלדעתי הארגון צריך לעשות: עמדות עבודה חמות - משום שחלק מהעובדים ימשיכו לעבוד מהבית. העובדים יתרגלו לכך שהם לא תמיד ישבו ליד אותה עמדה. העיצוב יהיה חלק וסטרילי והעמדות יעברו חיטוי בכול יום. העמדות יהיו עשויות מחומרים איכותיים עם עמידות גבוהה.

משרדי nso. צילום: עוזי פורת
משרדי nso. צילום: עוזי פורת
   

אני רואה בקורונה הזדמנות אדירה לשדרוג סביבת עבודה, לתת פרטיות לעובדים, ולעצב את מקום העבודה כמו בבית מבחינת: הנוחות, הניקיון, הרוך והרווחה. במקביל חשוב להשאיר שטחים שמיועדים לעבודת צוות ולשיתוף פעולה בין עובדים. 

אפשר להגיד שהקורונה החזירה את השפיות לעיצוב המשרדים."

עובדים בקפסולות 

"מכיוון שחלק מהחברות הגדולות לא מתכננות לחזור למשרדים בקרוב, יכול להיות שנראה יותר פיתוחים של עמדת עבודה ביתית." אומר האדריכל דני גרינהאוז. "היו חברות שנתנו לעובדים תקציבים גבוהים ליצירת סביבת עבודה נוחה: כיסא ארגונומי, שולחן איכותי, תאורה טובה שמתאימה לשיחות הזום. 

עובדים של חברות קטנות, שבעבר עבדו בחללים מושכרים מסוג We Work, יעדיפו לעבוד מהבית מאשר במקומות שבהם חלק מהעובדים הם זרים. 

צילום: עוזי פורת
צילום: עוזי פורת
   

מבחינת העבודה במשרדים עצמם, לדעתי הפתרון הנכון ביותר הוא לייצר קפסולות של עובדים קבועים. יש הרבה משרדים שמשתמשים כיום ב'בנצ'ים' (עמדות פתוחות) שאליהן נוספו מחיצות שמפרידות בין העובדים ומעניקות תחושה של מוגנות. יש פרויקטים שמתוכננים כ'קיוביקים', עם שמירה על מרחק של שני מטר, בין שולחן לשולחן.

צילום: עוזי פורת
צילום: עוזי פורת
   

בכל סוגי המשרדים תהייה דחיפה להרבה אביזרים ללא מגע – ברזים ודלתות אוטומטיות, מעליות שנפתחות בשימוש כרטיסי עובד... זאת אולי נקודה שנראית שולית אבל היא תשנה את הסביבה. יותר ויותר מזגנים יכניסו אוויר צח מבחוץ ויהיו גם מערכות שיחטאו את האוויר. חברות שיאמצו במהירות את השינויים האלו יזכו בכל הקופה."

צילום: עוזי פורת
צילום: עוזי פורת
   

מילת המפתח - גמישות

"בפרויקטים שתכננו במהלך הקורונה נעשו כבר התאמות כמו: ריווח של עמדות עבודה, תוספת של מחיצות ניידות שאפשר להורידן בהמשך." אומר האדריכל יובל סמואלוב. "בפרויקטים שנמצאים עכשיו בתכנון, הנטייה היא שבמקום אופן ספייס גדול שמתאים ל-30 עובדים, יהיו חללים קטנים יותר שמתאימים לעבודה של צוות בין 6 ל-12 עובדים. יש גם יותר ביקוש לשימוש בשטחי חוץ כמו מרפסות וחצרות פנימיות. 

צילום: עוזי פורת. עיצוב: סטודיו סמואלוב
צילום: עוזי פורת. עיצוב: סטודיו סמואלוב
   

אף על פי שגמישות הייתה מילת המפתח כבר ב-2018 המשרדים התקשו לפצח אותה מבחינת התשתיות או עמדות העבודה. הקורונה הכריחה אותנו למצוא את הגמישות, פתאום אין קווים אדומים ואם צריך לרווח עמדות עבודה או להוסיף מחיצות אז מוצאים דרכים יצירתיות לעשות את זה. 

כמו כן, חשוב לייצר לעובדים אפשרות להתחבר לעבודה מכל מקום. העבודה צריכה להיות 'נטולת נייר', העובד פותח את הלפטופ ומתחיל לעבוד. 

הרעיון של עמדות עבודה חמות יכול לתפוס רק אם הארגון יידע לתת לעובדים תנאים נוחים כמו למשל: אפליקציה להזמנת עמדת העבודה המתאימה ביותר לסוג העבודה, לוקרים לאחסון חפצים אישיים, התאמה, בלחיצת כפתור, של שולחן העבודה. 

צילום: עוזי פורת. עיצוב: סטודיו סמואלוב
צילום: עוזי פורת. עיצוב: סטודיו סמואלוב
   

הלקוחות עדיין מבקשים שאתכנן להם חדרי אוכל גדולים, פינות קפה משותפות, חדרי כושר וכדומה. אולי בתקופות מסוימות העובדים לא ילכו לחדר הכושר, אבל אי אפשר לוותר על הדברים שהופכים את החיים לנעימים ואת השהות בעבודה לכיפית יותר. 

יש עלייה מטורפת בדרישה לאוטומציה, אף על פי שמדובר בהבדל גדול במחיר, אנשים מוכנים לשלם אותו כדי למנוע מגע יד. המודעות לאיכות האוויר הולכת וגדלה והארגונים מבקשים לתת יותר מהתקן. למשל, להוסיף עוד כניסות של אוויר צח. 

עדיין קשה להסיק מסקנות סופיות ואי הוודאות גדולה מאוד, אבל אני יכול להגיד שגם אם יש האטה - הפרויקטים לא נעצרים. אנשים לומדים לעשות אדפטציה למצבים משתנים." 

צילום: עוזי פורת. עיצוב: סטודיו סמואלוב
צילום: עוזי פורת. עיצוב: סטודיו סמואלוב
   

כמה שיותר אוויר צח

היזמית דורין שרון מספרת על השינויים שקרו בסטארטאפ 'Meetinkz' שמציע לארגונים ולחברות להשכיר אונליין ולפי שעה לוקיישנים לפגישות ולאירועים קטנים, כמו למשל: חדרי עבודה משותפים, בתי מלון, משרדים פרטיים. וגם חללי השראה כמו: סטודיו של אומן, חדר טעימות ביקב, גלריה ואפילו פגישות בבתים פרטיים מיוחדים". 

"בתקופה האחרונה, ראינו שהרבה לקוחות מבינים שחלק מהצוותים יכולים לעבוד בקביעות מהבית. למשל, חברה יכולה לחסוך כסף אם היא תצמצם את שטח המשרד ב-20% ובמקום זה תיתן לעובדים תקציב להיפגש פיזית במקום חיצוני – אחת לשבועיים. יש חברות שכבר התחילו לצמצם שטחים ציבוריים וכשהם צריכים חדר ישיבות הם משכירים אותו לפי שעה. אנחנו מאמינים שהטרנד הזה ימשיך גם לאחר תום הקורונה. 

חממה משגעת לפגישות בשרון. צילום: דור שרון
חממה משגעת לפגישות בשרון. צילום: דור שרון
   

רוב הפגישות היום מתקיימות בקפסולות קטנות של 6 עד 10 משתתפים, אבל העדפה היא להשכרת חלל שיכול להכיל 20 משתתפים כדי לשמור על הריחוק החברתי. הלקוחות בוחרים חללים עם חלונות ויש עדיפות למרפסת או לחצר - אלו דברים שלא חווינו לפני הקורונה. את המגדלים הכמה שיותר ניו-יורקים החלפנו בדשא, מרפסת, בחלל מרווח וכמה שיותר אוויר צח."

חלל טבול בירוק. צילום: דור שרון
חלל טבול בירוק. צילום: דור שרון
   

הכתבה מתוך גיליון 161 בנושא המשרד ומרחב העבודה <<להורדת המגזין לחץ כאן>>


 


 



החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development