גלגלי הצלחה

הפרוייקט: Hankook Tire R+D Centre.

משרד אדריכלים: Foster + Partners


מאת: שירה רייז-משולם | צילום: Nigel Young_Foster + Partners | - 06/09/2017

בפרויקט הפיתוח "מרכז מחקר ופיתוח", המשתרע על 96,326 מ"ר בדרום קוריאה ובוצע עבור חברת הענק "צמיגי הנקוק", נדרש משרד האדריכלים "פוסטר ושות'" לתכנון שיהווה "אבן שואבת" לעובדים כישרוניים, ויציג פתרונות עיצוביים היוצרים אווירה התומכת בשיתופי פעולה ספונטניים, המעודדים תקשורת והפריה בין העובדים, והיוצרים חללים המשדרים שקיפות בלי לפגוע בפרטיות.  

 

משרד אדריכלים: Foster + Partners

מנתונים שהתפרסמו במאמר ב"הרווארד ביזניס ריביו",* המבוסס על סקר שהשתתפו בו 7,312 עובדים העוסקים בתחומי ידע שונים, עולה כי עובדים נאלצים להמתין כ-4.7 שעות בממוצע כדי לקבל תגובה מעמית לעבודה, וכ-8.8 שעות בממוצע כדי להגיע לאחד מהמנהלים שלהם.


הסקר שערכה חברת הייעוץ Degw הראה שהעובדים מאבדים בממוצע כשעת עבודה בכל יום בשל חוסר יעילות, טרדות והסחות דעת. נתון נוסף שהתגלה הוא שהעובדים שוהים רק 35% מזמנם ב"קוביית" העבודה שלהם.

ממחקר נוסף עולה שכאשר מפרקים את "קוביות" העבודה המסורתיות ומאפשרים יותר ויותר מפגשים בין עובדים – תפוקת אנשי הצוות והפוריות שלהם עולה. בד בבד הוברר שבנוגע לעבודת היחיד, בעבודות הדורשות חשיבה וריכוז, המעבר לעבודה בחללים פתוחים פוגע בתפוקה.

 

אזורי מפגש בעלי בידוד אקוסטי מאפשרים פגישות "אינטימיות" יותר


אפיון מדויק ביותר של צורכי העובדים בהתאם לצורכי העבודה וצורכיהם האישיים, הוא הדרך הטובה ביותר לתכנן סביבת עבודה.

מקומות עבודה מרכזים בין כותליהם צרכים מצרכים שונים: הצורך בפרטיות, בסודיות ובאינטימיות, הצורך בשיתוף ובסיעור מוחות, הצורך במקום המאפשר ריכוז וחשיבה עצמאית, אווירה המותאמת להפריה וליצירתיות, מקום מתאים להפוגה ולהתרעננות, ועוד. יתרה מכך, בזמנים שונים – עולים ומתחזקים צרכים שונים מן הרשימה שלעיל.

אפיון מדויק הוא המפתח החשוב ביותר ליצירת פתרונות ייחודיים לצרכים המשתנים של העובדים, בהתאם לאופי משימתם ולצורכיהם האישיים. אפיון כזה יאפשר יצירה של סביבת עבודה פתוחה שמעודדת מפגשים ספונטניים בין העובדים, תוך הדגשת האיזון המדויק הנדרש בין המרחב הפרטי למרחב הציבורי.


המבנה שומר על האיזון המדויק הנדרש בין המרחב הפרטי למרחב הציבורי


למשוך את מיטב הכישרונות

המרכז שנחנך באוקטובר 2016, נחשב לחלק בלתי נפרד מהחזון החדש של "צמיגי הנקוק". הקונספט העיצובי גובש בהתאם לשתי נקודות עיקריות: התרבות הארגונית של החברה, והמותג החזק והחשוב – שאחת ממטרותיו היא להוות מומנט משיכה – לפתות אליו את הכישרונות המובילים בתעשייה זו.


אין ספק שמומנט המשיכה העיקרי, אמצעי הפיתוי לעובדים המיטביים, מצוי ביצירת סביבת העבודה המודרנית והחדשנית. סביבת עבודה כזאת מותאמת לצורכי העובד המודרני. היא מעניקה השראה בעזרת החללים שטופי האור הטבעי המכילים סדנאות עבודה ומעבדות מתקדמות, ומעל לכול – מרחבים חברתיים דינמיים שמטפחים תרבות של פתיחות, שיתוף פעולה וחדשנות.


מרכז שהוא "אבן שואבת" לעובדים כישרוניים

 

שקיפות רעיונית

לדברי פוסטר ושות', המבנה הממוקם בלב "עמק הסיליקון של אסיה" הוא "ביטוי למחויבות של 'צמיגי הנקוק' לטכנולוגיה, לאיכות ולמחקר קפדני" האדריכלים ביקשו ליצור מבנה אלגנטי עכשווי, שמעליו גג "צף" כסוף המעניק למבנה, למרות השקיפות הרעיונית, תחושה של מסתורין שנקשרת אסוציאטיבית למילה "מחקר".


הטרנד של חללי עבודה משותפים שמטרת העל שלהם היא לייצר תקשורת מפרה בין הצוותים השונים, לא פסח גם על המרכז הזה; אלא שכאן, בנוסף למקומות מפגש חשופים שנועדו למפגשים ספונטניים, יצרו פוסטר ושות' אזורי מפגש אינטימיים לפגישות שדורשות פרטיות. אזורי המפגש האובליים הם אמנם שקופים, אך מחיצות הזכוכית שומרות על בידוד אקוסטי מלא.


  
האטריום המרכזי בעל גג הזכוכית משמש גם כאמצעי להכנסת אור טבעי לשאר הקומות

 

אזורי המחקר משתרעים לאורך עמוד השדרה המרכזי והמואר של הקומה העליונה. שטח זה כולל מסעדה, כניסה מכיוון דרום ואזורי אירוח שנמצאים בחלק הצפוני של המבנה. התאורה יוצרת פער טבעי בין האזורים הציבורים לבין אזורים רגישים המשמשים לפיתוח המוצרים.


הלובי שמכיל את אזור הבדיקות וחלל תצוגה מרהיב עבור המוצרים המוגמרים – יוצר חיבור אל הטבע באמצעות שפע של אור טבעי שנכנס למבנה, ובאמצעות חשיפת המבקרים והעובדים לנוף רחב ידיים.

 

פתרון לחידה מרחבית מורכבת

ניתוח מעמיק של המתקנים הקיימים ובדיקת ההבדלים המהותיים בין מתקני הבדיקה השונים, (לדוגמה, הצורך במתקני בדיקה מבודדים לצד מתקנים שמכילים ציוד ייחודי ולכן גובהם כפול מהסטנדרטי) הצריכו מתן פתרונות פונקציונאליים אסתטיים בהתאמה מלאה לכל חלל וחלל, תוך שמירה על אחדות עיצובית. לאורך התהליך כולו הקפידו האדריכלים לשמור על גמישות עיצובית, כדי לאפשר בעתיד מענה מהיר לשינויים שנובעים מההתפתחות הטבעית של החברה.


הדינמיקה בין האזורים השונים קודמה באמצעות יצירת קשר ויזואלי ביניהם. מבחינת האדריכלים בחברת פוסטר ושות', היהלומים שבכתר הם מעבדות הבדיקה והמחקר החשופות בפני מבקרים ואנשי הצוות. המרכז שמדורג כ-Leed Gold מכיל כמה אסטרטגיות עיצוב בר-קיימא. החום שנפלט ממרכז המחקר והפיתוח משמש לחימום האזורים הסמוכים שבהם שוהים המבקרים ואנשי הצוות, ומי הגשם שנאגרים באגם שבכניסה הדרומית משמשים לקירור.


האדריכלים הקפידו לשמור על גמישות עיצובית, כדי לאפשר בעתיד מענה מהיר לשינויים שנובעים מההתפתחות הטבעית של החברה


היום, כשיש לנו כלים למדידת השפעת התכנון האדריכלי על תפוקת העובדים, גם חברת צמיגי הנקוק תוכל לדעת אם מלבד יופיו של המבנה – ה"יציאה מהקופסה המשרדית", על פי הקונספט של פוסטר ושות', משפרת את התפוקה ואף מושכת למקום את העובדים הטובים ביותר בתחום.



יצירת קשר