"...שלוש ארבע ולעבודה..."

 

ארגונומיה, אקוסטיקה, חִברוּת, עבודת צוות או רווחת עובדים, הם רק חלק מהמונחים הנקשרים לסביבת העבודה העכשווית, ובאים לידי ביטוי בתכנונה כידידותית יותר, נעימה יותר, בריאה יותר וכמובן אסתטית יותר 

מאת: אביטל מאור | צילום: | 29/09/2014

 

מערכת 'Pitstop' מבית 'Nurus' המייצרת מקום מפגש אינטימי לעבודה פרטנית או קבוצתית, הכוללת שקעי חשמל, גישה לאינטרנט, מסך, פנלים אקוסטיים ועוד | 'פיטרו ריהוט משרדי'.
מערכת 'Pitstop' מבית 'Nurus' המייצרת מקום מפגש אינטימי לעבודה פרטנית או קבוצתית, הכוללת שקעי חשמל, גישה לאינטרנט, מסך, פנלים אקוסטיים ועוד | 'פיטרו ריהוט משרדי'.

 

מעניין לבדוק אילו מבין המגמות העולמיות משפיעות באופן ישיר על אופן תכנון חללי עבודה לסוגיהם- אם בחברות    הי טק גדולות, אם במשרדים של בעלי מקצועות חופשיים, אם במוסדות ציבור ואם במפעלי תעשייה. בכל מקרה, מכל המחקרים המתבצעים בתחום, עולה נתון אחד ברור: קיומו של קשר ישיר בין סביבת עבודה מושקעת ומטופחת המביאה בחשבון את רווחת העובד לבין איכות התפוקה, המטרה אליה חותר כל ארגון.

 

עולם העבודה העכשווי, כולל אלמנטים רבים שלא היו קיימים בעבר, או שהיו קיימים במינון אחרים: רב גוניות תרבותית, שילוב מגדרי, גלובליזציה, טכנולוגיה, עבודת צוותים, תקשורת שוטפת ותפיסות פמיניסטיות, שלא ניתן להתעלם מהן. המעסיקים שואפים ליצור סביבה חדשנית, מעוררת ו"אפילית", כזו שתיצור הנעה תוך כדי הנאה של העובדים בעולם תחרותי. מנגד, גם ציבור העובדים דה-היום מרגיש עצמו שווה יותר וזכאי ליותר: המוביליות התעסוקתית גבוהה יותר, וכך גם הדרישות גבוהות יותר. על מנת להיות אפקטיבית ואטרקטיבית כאחת, סביבת העבודה צריכה כיום לעמוד בכל הקריטריונים, התפיסות והסטנדרטים המצופים, ובתוך כך ננקטות בתכנונן מספר גישות חדשניות.

 

עמדת עבודה, של חברת 'סטילקייז', התומכת בשיתוף פעולה ואינטראקציה בין עובדים, תוך ניצול מושכל של חלל העבודה ושימוש בעזרים כמו לוחות חכמים | יבואן: 'ספייס טק'
עמדת עבודה, של חברת 'סטילקייז', התומכת בשיתוף פעולה ואינטראקציה בין עובדים, תוך ניצול מושכל של חלל העבודה ושימוש בעזרים כמו לוחות חכמים | יבואן: 'ספייס טק'

גישה עיצובית-אסתטית

כשם שניתן להבחין במגמה ברורה של שימת דגש על סביבה מעוצבת ואסתטית בחלל הביתי, כך גם ניתן למצוא אותה בחללי עבודה. חשוב להדגיש שלא מדובר, בהכרח, בהשקעה כספית גבוהה ו/או ובשילוב מותגי על. בדומה לסביבה הביתית, גם בהתייחס לחלל העבודה מתבצע העיצוב בהתאם לתקציב נתון, אך גם כאשר מדובר על תקציבים לא גבוהים הציפייה המקדמית היא לתכנן חלל שיש בו אלמנטים מקוריים, ייחודיים, מובדלים – כאלה שיהפכו את ההגעה לעבודה לחוויה, יעניקו נוחות נדרשת, ויותירו חותם במבקרים.


נופך ביתי בחלל העבודה


שעות העבודה ההולכות ומתארכות הופכות את סביבת העבודה למקום שהייה משמעותי בסדר היום. אחת הדרכים להפוך מקום זה לאטרקטיבי היא הורדת מפלס הניכור, שאפיין בעבר חללי עבודה ומשרד, ויצירת חללים בהם משתלבים אזורים המדמים סביבה ביתית – פינות קפה, פינות ישיבה, אזורי התרגעות ואף אלמנטים משחקיים כאלה ואחרים. אל אלה מתווספים צבעוניות שבעבר לא נתפסה כלגיטימית במקומות עבודה "רציניים" והאפשרות לשלב כמה שיותר אזורים אישיים לשימוש העובדים. במקרים מסוימים ניתן אף למצוא חדרי כושר, מקלחות, אזורי הנקה/שאיבת חלב, פעוטון ועוד,שאמנם משרתים את העובדים, אך למעשה משרתים גם את המערכת שזקוקה לשירותיהם לאורך שעות רבות.

מערכת 'מדיה-סקייפ', של חברת 'סטילקייז', המאפשרת תקשורת דיגיטלית מהירה וחכמה בתוך הארגון. יבואן: 'ספייס טק'.
מערכת 'מדיה-סקייפ', של חברת 'סטילקייז', המאפשרת תקשורת דיגיטלית מהירה וחכמה בתוך הארגון. יבואן: 'ספייס טק'.
 

גמישות עיצובית


בעוד שישנם עדיין, כמובן, מקומות עבודה מסורתיים הכוללים עמדות עבודה קבועות לעובדים קבועים, הרי שהעידן הנוכחי מלמד על צרכים שונים/נוספים ההולכים ומתפתחים בסביבת העבודה. בחברות רבות נדרשת עבודת צוות על בסיס קבוע, דבר המצריך מענה פונקציונאלי לצורך זה. כך, לדוגמה, ישנן חברות בהן עמדות העבודה הן קבועות (מוקדי שירות לסוגיהם), אך העובדים מתחלפים לאורך היממה, ולחלופין ישנם מקרים שהעובדים הם קבועים, אך מיקומם במערכת משתנה (עובדים מהבית, נמצאים בנסיעות וכד'). המשרד החדש מביא בחשבון צרכים מתקדמים אלה, ומתאים את סביבת העבודה אליהם באמצעות גמישות תכנונית המובילה לתפוקה גבוהה.

 

מחיצות הקיר של המותג 'Tecno', שפותחו בשיתוף האדריכל Daniele Del Missier לשימוש מודולארי או קבוע במשרדים | 'הביטאט'.
מחיצות הקיר של המותג 'Tecno', שפותחו בשיתוף האדריכל Daniele Del Missier לשימוש מודולארי או קבוע במשרדים | 'הביטאט'.


ציבורי מול פרטי


לפני כמה עשרות שנים, במעבר לעבודה בחללים פתוחים (Open Space) הוטמעה גישה הרואה במשרד הפרטי סטטוס ניהולי. המשרד הסגור הפך למשאת נפשם של עובדים ונחשב כאמצעי לתגמול ולקידום, בעוד החלל הפתוח נתפס כמקום פחות "נחשב", שאינו מעיד על דרג ניהולי, ולעתים רועש. עם השנים והצורך בעבודה משותפת הסתבר שהמשרד הסגור, המובדל מהחלל הפתוח, אינו בהכרח הפתרון הנכון ביותר, ובה בעת גם הרעש הנלווה לחלל הפתוח אינו פתרון טוב למי שזקוק לריכוז בעבודה. כמענה לכך נוצרו פתרונות גמישים ויצירתיים אשר העניקו תשובה לבעיית האקוסטיקה בחלל הפתוח, ובמקביל חיברו באמצעים שונים את המשרד הסגור לחלקים הפתוחים, כמו למשל, באמצעות קוביות שקופות היוצרות אפשרות של ניתוק וחיבור על פי הצורך.

 

בנוסף ארגונים הגיעו להכרה שאזור הכנת הקפה, חדר האוכל, המעברים וכד', אינם בהכרח 'חללים מבוזבזים' היוצרים 'זמן מבוזבז'. התרועעות חברתית בארגון היא אמצעי רב עוצמה להעברת מידע, ליצירת תחושות קרבה לעובדים אחרים ולארגון, מקור של הנאה, ולא פחות חשוב מקור לאתנחתא ולאגירת כוחות. ואמנם, בארגונים בינוניים וגדולים ניתן היום לראות כיצד אזורים ציבוריים אלה מקבלים תשומת לב תכנונית המעודדת יצירת קשרים, כמו גם נטילת פסק זמן להתרעננות.

 

מערכת ישיבה מודולרית 'Hexa', מבית BN, בעיצוב Przemysław “Mac” Stopa, לאזורי המתנה והסבה | 'אופיס גולדן ליין'.
מערכת ישיבה מודולרית 'Hexa', מבית BN, בעיצוב Przemysław “Mac” Stopa, לאזורי המתנה והסבה | 'אופיס גולדן ליין'.

 

ערכים נלווים

מקומות עבודה המשכילים לשלב בתכנון המבנה והחלל ערכים נלווים, זוכים בחסכון אמיתי בעלויות האחזקה והתפעול, כמו גם בתחושות הערכה והזדהות של העובדים. דגש על חסכון בנייר, שילוב מערכות חוסכות אנרגיה, מימוש גישות בנות קיימא בנוסף לעידוד אורח חיים בריא והתחשבות ב- Well Being של העובדים, יוצרים מערכת היזון חוזר חיובית.

 

התאמות פרטניות

המשרד העכשווי והמתקדם אינו מתוכנן יותר בצורה שבלונית, אלא כולל ריהוט, שטיחים, תאורה, אביזרים וכד', המותאמים ייעודית לסוג העבודה, לאופי הפעילות ולמבנה החלל, כתוצר של ניתוח צרכים ספציפיים. תכנון מתקדם מסוג זה מעניק מענה מיטבי לצרכים ולתרחישים הנקשרים אליהם, ובכך מקל משמעותית על התנהלות העבודה השוטפת.

 

גישה בריאותית ומניעת הסחות דעת – ארגונומיה ואקוסטיקה

בתכנון חלל העבודה המודרני נלקחים בחשבון אלמנטים שבעבר לא נטו לייחס להם חשיבות. כיום כבר ברור שנטרול מטרדים והסחות דעת תורם לריכוז בעבודה, לבריאות העובד ומכאן גם להגברת התפוקה. מטרדי רעש, חום/קור, ריח וכד' ניתנים, פעמים רבות, לנטרול על ידי שלל אמצעים אקוסטיים ומבודדים היוצרים סביבת עבודה נעימה, רגועה ושקטה. אל אלה ניתן להוסיף ריהוט משרדי בעל אוריינטציה ארגונומית הנותן מענה לישיבה בזווית נכונה (דוגמת כסאות חצי ישיבה לאנשים הסובלים מבעיות גב), למנח הידיים על השולחן, על זווית המסך ועוד. כל אלה יוצרים הן תחושה טובה בקרב העובדים המרגישים שצרכיהם מסופקים על ידי המעביד והן לתועלות אמיתיות ברמת התפקוד ואיכותו.


מגמות בעולם הריהוט המשרדי – באדיבות חברת 'פיטרו' – ריהוט משרדי

 

חדר ישיבות במועצת כפר שמריהו | עיצוב: שרית שני חי.
חדר ישיבות במועצת כפר שמריהו | עיצוב: שרית שני חי.

סצנת הריהוט המשרדי העכשווי והמתקדם היא עולם דינמי המתפתח כל העת. מספר מגמות עיקריות מאפיינות כיום עולם זה:

 

אופנתיות – הריהוט המשרדי הופך להיות צבעוני, רבגוני, אופנתי ועדכני יותר, למשל, על ידי שילוב של טקסטיל אופנתי במגוון גזרות, הדפסים ותיפורים, תוצר של שיתוף פעולה עם בתי אופנה בינלאומיים.


'ירוק'– גישות מקיימות הבאות לידי ביטוי במגוון אופנים, לרבות בחומרים חדשים ומעניינים, דוגמת ריהוט עשוי מקרטון, הניתן לפירוק והרכבה בהתאם לצורך.


ארגונומיה – חברות הריהוט המשרדי המובילות יוצרות ריהוט משרדי העונה על קריטריונים ארגונומיים, המאפשרים תחושה משוחררת וטבעית, החל מכיסאות עבודה נוחים, שולחנות בגובה נכון, זרועות מתכווננות למסכים, תמיכה לרגליים ואלמנטים רבים נוספים.


ארון אחסון למשרד הכולל מסך (בעל יכולת חיבור למחשב) בעל נראות רק בהיותו דלוק | 'הרדור'.
ארון אחסון למשרד הכולל מסך (בעל יכולת חיבור למחשב) בעל נראות רק בהיותו דלוק | 'הרדור'.

מודולאריות – הריהוט המשרדי העכשווי הוא מודולארי מאי פעם – כזה הנותן מענה למגוון רחב של סיטואציות - למשרד צפוף, לצורך בסידור ישיבה משתנה, יכולת שליפה, פריסה ואחסון קלים ועוד.


התאמת הריהוט לאופי העבודה – הריהוט המשרדי העכשווי אינו אחיד אלא מתוחכם ומותאם פרטנית לסביבת העבודה – עובד קבוע, חדר ישיבות, עבודת צוות וכד'.

 

מאפיינים יישומיים של סביבת העבודה, ותרומתם לרווחת העובדים בארגון – באדיבות חברת 'ספייס טק', נציגת חברת 'סטילקייז' בישראל:


אופטימיות

תכנון חללים שניתן לשנות בקלות על ידי יחידים וקבוצות, על מנת לעודד התנסות ולהאיץ את הדמיון והיצירתיות.

 

משרדי 5 minutes תכנון: אדר' עמי טאייב: מחיצות רצפה תקרה חברת Maars, שטיח חברת interface בייבוא Innovate. צילום עוזי פורת.
משרדי 5 minutes תכנון: אדר' עמי טאייב: מחיצות רצפה תקרה חברת Maars, שטיח חברת interface בייבוא Innovate. צילום עוזי פורת.
 

מודעות

יצירת סביבות עבודה שתומכות במיקוד וממזערות הפרעות. מתן מגוון רחב של הגדרות המאפשרות: ריכוז של עובד בודד, 1:1, שיתוף פעולה ומיקוד צוות.


אותנטיות

לאפשר ליחידים ולקבוצות לבחור את הסביבה המתאימה לסגנון העבודה המועדף עליהם, לעודד את העובדים להציג בתחנות עבודה, במחשבים, טאבלטים ובטלפונים החכמים שלהם פריטים אישיים.


השתייכות

לספק חללים שמעודדים קשרים אישיים ומקצועיים. לתכנן אלמנטים של תקשורת חזותית על מנת לחזק את החשיבות של קשרים ומחויבות של הארגון לעובדים.

 

משמעות

לתכנן מרחבים חברתיים כדי לחזק את חשיבות המחויבות של החברה לעידוד התנהגויות לא פורמאליות ואינטראקציות חברתיות.


חיוניות

לתכנן חללי עיצוב המעודדים את התנועה. ליצור מגוון רחב של חללים פנימיים וחיצוניים המציעים אפשרויות בחירת תנוחה (ישיבה, עמידה, רביצה) ולעודד הליכה כדי ליצור אנרגיה פיזית ורגשית, לשיפור הערנות והמיקוד.

 

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development