קטנה, קטנה אבל מעוצבת

עיצוב חללים קטנים מהווה אתגר מקצועי למעצבי פנים ולאדריכלים, שכן הוא מחייב חשיבה מראש על הפרטים הקטנים ביותר, על מנת לנצל באורח הטוב ביותר את החלל. סטודנטים החולקים דירה המחולקת לחללי משנה, בני גיל הזהב המפנים את ביתם המרווח לטובת דיור מוגן, משפחות קטנות וההיצע הקיים באזורים המבוקשים – כל אלה ועוד רלוונטיים בכל הנוגע לעיצוב חללים קטנים בצורה הטובה ביותר. 

מאת: מערכת אתר 'בית ונוי' | צילום: יח"צ | 03/04/2013

 

ככל שדירה קטנה ו'רזה' יותר מבחינת שטחה, כך היא מעמידה אתגר תכנוני גדול יותר ומחייבת הגדרת צרכים מדויקת יותר ולעיתים גם גישה יצירתית יותר מהרגיל. כאן אין מקום לטעויות, תרתי משמע. לכן, בין אם מדובר על שיפוץ מקיף, או על טיפול מצומצם יותר, תחילת התהליך חייבת להיות ניתוח מבנה הדירה, על מנת להתאים אותה טוב ככל האפשר לצרכי הדיירים, בתנאים הקיימים.


במידה ומדובר על שיפוץ מקיף, הכולל גם שבירת קירות ויצירת חללים חדשים, ראוי לתכנן כך ששטחים 'מבוזבזים' יהפכו להיות מרחבים חיים וחלק מהחלל המנוצל. דוגמאות: מסדרונות (מה שהיה קרוי בעבר 'הול' והיה אופייני לבנייה עד שנות השישים-שבעים לערך) יכולים להתבטל לטובת יצירת מרחבי מגורים כאלה ואחרים. מטבחים סגורים וצפופים יכולים להיפתח לטובת חלל אוורירי יותר, מרפסות קטנות ולא שימושיות יכולות להיסגר ולהפוך לחלק מהדירה. 

בנוסף לשינויים המבניים בדירה, יש לתת תשומת לב מרבית לניצול החללים שנוצרו באופן הטוב ביותר. נישות (מתחת לחדר מדרגות, בין חלקים שונים בחדר הרחצה, באזורי עמודים קונסטרוקטיביים שאינם ניתנים להסרה וכד') צריכים להיות מטופלים באופן יסודי ויצירתי, על מנת להפוך אותם לאזורי אחסון ו/או פעילות. בנוסף, כל הטיפול בעיצוב הפנים – בחירת תאורה, ריצוף, גוונים, רהיטים ואביזרים, צריך לקחת בחשבון את הגודל המצומצם ולהשתמש בפתרונות מעניינים שקיימים בשוק.

 


 

 

 

סדרת Everyday הכוללת: מיטת יחיד, שולחן לילה, כורסא נוחה, מדף, הדום, כיסי אחסון, ארגז מצעים ושולחן גבוה – ביחידה אחת. 'מילאנו בדינג'.

 

תאורה

 

דווקא בחללים קטנים יש לשים דגש רב על נושא התאורה ולעשות שימוש בתאורה רבה יחסית שמעניקה לחלל תחושה של מרחב ופתיחות, גם במקום שאלה אינם קיימים. שימוש מתוחכם בתאורה סמויה ובתאורה ממוקדת, בנוסף לגופי תאורה דקורטיביים (בממדים צנועים) יהיה רצוי במקרה של חלל קטן.


 

תאורה ממוקדת במטבח. 'מחסני תאורה'.

 

גוונים

 

את החלום של ריצוף/צביעת קירות בגוונים של שחור או אפור כהה או בורדו עמוק יש לזנוח כאשר מדובר על חללים קטנים. עיצוב הדירה מבחינת גווניה חייב לנוע על פלטת גוונים עדינה, על פי טעם אישי – שמנת, מוקה בהירה, תכלת, אפור בהיר וכד'. ככל שהדירה תהיה בעלת גוונים בהירים יותר (ריצוף, קירות, רהיטים וכד'), כך תיווצר תחושה טובה יותר של מרחב.

 

רהיטים

 

ככל שהמרחב קטן יותר לתמרון, כך בחירת הרהיטים והאביזרים השונים בבית צריכה להיות מושכלת יותר. רצוי להתמקד בהזמנה של רהיטים, יחידות אחסון ואביזרים שונים בהתאמה אישית, על פי מידה מדויקת, כדי לא ליצור מצב של עומס יתר מחד גיסא, אך על מנת שיהיה מספיק מקום אירוח ופעילות ביתית מאידך גיסא. בנוסף, קיים כיום בשוק היצע נאה של פריטי רהיטים מולטי פונקציונאליים, היכולים להתאים היטב לחללים קטנים: ספות ההופכות למיטות, שידות נפתחות לשולחנות עבודה, שולחנות אוכל קטני ממדים ההופכים לשולחן גדול רב בשעת הצורך, פריטים נפתחים שונים לחדרי ילדים, פריטי ריהוט בעלי יכולת אחסון, ספריות דו צדדיות ועוד.

 

 

שולחן סלוני ההופך גם לשולחן עבודה. 'מילאנו בדינג'.
  
חפצי נוי

 

חפצי הנוי השונים המפוזרים/תלויים בדירה צריכים להיות במינון מושכל והגיוני. ככל שהדירה קטנה יותר מומלץ להמעיט בפריטים קישוטיים היוצרים עומס חזותי רב ולהתמקד במספר מצומצם יותר של פריטים, בממדים צנועים ועם עניין ושיק.


המילה 'קטנה' איננה בהכרח שם נרדף לדירה עמוסה, דחוסה, חשוכה ולא מתאימה. גישה רעננה ויצירתית ומעט תשומת לב, יהפכו גם את זו לדירת חלומות להתקנא בה.

מיטת קומתיים בחדר הילדים. צילום: אייל קרן. רשת 'האוס אין'.
 

 

כיור בעל משטחי סגירה, המגדיל את שטח העבודה. מטבחי 'דקור'.

 

 

הדום המשמש כיחידת אחסון. רשת 'Ellita Living'.

 


החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development