בית סולארי מקיים

שילוב מושכל של טכנולוגיה ואסתטיקה, זיכה את הסטודנטים מאוניברסיטת TU DARMSTADT, בגרמניה, מתכנניו של הפרויקט "surPLUShome", בפרס ראשון בתחרות ה-"International Solar Decathlon" שהתקיימה בסתיו האחרון בוושינגטון

מאת: מיה אור | צילום: Thomas ott | סטודנטים מאונ' TU Darmstadt, גרמניה 03/04/2013

 

הרצון להנחיל ערכים בני קיימא, מהווה במה ליוזמות ופעילויות מסוגים שונים שנוקטים ארגונים, מוסדות, ואף ממשלות, במטרה להטמיע אותם, לקדם את מימושם, ולהרחיב את ההכרה בחשיבותם לעתיד, כמו גם ל"כאן ועכשיו".   

 

 

ה-"International Solar Decathlon", הוא דוגמה לפרויקט מסוג זה, אותו יזם משרד האנרגיה האמריקני - פרויקט תחרותי אשר מזה שמונה שנים מתקיים אחת לשנתיים בוושינגטון, ארה"ב, ובמסגרתו מתחרות אוניברסיטאות מרחבי העולם על תכנון, הקמה ו"תפעול" בית המתפקד כיחידת אנרגיה עצמאית. מטרת התחרות היא להגביר את המודעות לנושא הבניה הירוקה, החסכונית והמקיימת בקרב דור מתכנני העתיד, כמו גם בקרב הציבור הרחב שמגיע לראות את הפרויקטים. שכן שלא כבתחרויות בהן מוגשות ההצעות כשרטוטים והדמיות, בתחרות הדקטלון נדרשים הסטודנטים לבנות את הבתים ואף להתגורר בהם ו"להפעילם" על מנת להמחיש את הרעיון התכנוני בזמן אמת.

אריחים סולאריים
  

 

שמה של התחרות נגזר מעולם הספורט, ובדומה לתחרויות דקטלון המקיפות עשרה סוגי ספורט שונים, כך גם הדקטלון ה"ארכיטקטוני-סולארי" כולל עשר "תחרויות משנה" המתייחסות לאספקטים שונים של התכנון והבנייה הירוקה, דוגמת ארכיטקטורה, תאורה, עיצוב, שילוב מערכות טכנולוגיות והנדסיות, אטרקטיביות שיווקית, תקשורת (אפשרויות המחשה באמצעי התקשורת השונים), נוחות, מערכות מים ואנרגיה, אבזור ומערכות שליטה חכמות.
שתי מדרגות המובילות אל מישור נמוך ממישור המרחב מייצרות מעין מפלסון נוסף המשתלב בזרימה הפתוחה
 
בתחרות האחרונה, שהתקיימה בסתיו 2009, זכו זו הפעם השנייה ברציפות סטודנטים מהמחלקה לארכיטקטורה ובנייה מנצלת אנרגיה - בראשותו של פרופ' Manfred Hegger, באוניברסיטת TU DARMSTADT על פרויקט "surPLUShome" - בית דו קומתי בתצורת קובייה, ששטחו 75 מ"ר. הקונספט הרעיוני שעמד בבסיס תכנונו התמקד בעיקר במעטפת: מרבית שטחה, ובכלל זה הגג, חופו באלמנטים פוטו-וולטאיים (תאים קולטי אנרגיה סולארית) בתצורת אריחים (חלקם מסוג קריסטל גבישי וחלקם כ-thin film) המשתלבים לכדי כיסוי הומוגני ואמורים לייצר אנרגיה בשיעור גבוה במיוחד - הרבה מעבר לצריכה של הבית. בכך הופך הבית למקור אנרגיה עצמאי שאינו נזקק לצריכת אנרגיה חיצונית. בפתחים הותקנו תריסי הצללה אוטומטיים שנועדו לחסום חדירת חום וקרני שמש.

 

לצד החיפוי הפוטו וולטאי שהינו הפרט המשמעותי ביותר בתכנון, שולבו בבית מערכות נוספות שנועדו להעצים את יכולתו לייצר אנרגיה "עצמית ועצמאית" ולנצלה באורח מושכל, דוגמת שילוב דוד החימום במערכת מיזוג האוויר הפועלת על בסיס שאיבת חום, כך שבנוסף לתפקודה כמערכת חימום וקירור היא מספקת מים חמים, או פנלים עם שכבת בידוד על בסיס ואקום שיוצרו ייעודית: עוביים עומד על חמישה ס"מ בלבד, אך בשל הואקום הם מספקים בידוד זהה לזה שמספקים קירות בעובי 20 ס"מ, ואף מותירים יתר מרחב בחלל הפנים. בנוסף, כל החומרים בהם נעשה שימוש עונים על קריטריונים ירוקים ו/או כאלה התורמים להעצמת הרעיון, דוגמת עצי אשוח (ששימשו לבניית הקונסטרוקציה) ועצי אלון (בהם נעשה שימוש לריצוף), שמקורם ביערות מורשים בגרמניה, כאשר במקום כל עץ שנכרת נשתל עץ חדש, או צביעת קירות הפנים בגון לבן המעצים את החזר תאורת היום בחלל הפנים. 

אריחים סולאריים
 
חלל הפנים, שעיצובו הוגדר ע"י הסטודנטים כ"אסתטיקה סולארית" נועד לספק לדיירים נוחות פיזית מיטבית, כמו גם אווירה נינוחה ונעימה המבוקשת בכל בית. שטחו המרוצף עץ תוכנן כמרחב פתוח ורב תכליתי המכיל אלמנטים "נסתרים" או בעלי יכולת "להיעלם", כך שהוא יכול לתפקד כחלל גמיש למטרות שונות וצריכת האנרגיה בו מינימאלית בלבד - הן בשל הקומפקטיות של קליפת המבנה וההגנה שהיא מספקת מפני חדירת שמש, הן בשל חומרים אוגרי אנרגיה תרמית ששולבו בו, והן בשל ממדיה הקומפקטיים של יחידה מבנית שהוצבה במרכז חללו. יחידה זו זורמת לאורכו ומתפקדת כ"גוף" רב תכליתי, המכיל בתוכו את המטבח הפתוח, חדר רחצה, את המדרגות המוליכות לגלריה עליונה שמשקיפה אל החלל תחתיה, וכן פנלים של תאורת לד בטכנולוגיית RGB המייצרים תרחישי אור משתנים מותאמים לפעילויות ולסיטואציות חיים שונות.

שתי מדרגות המובילות מטה ממישור החלל מייצרות מעין "מפלסון" נוסף המעניק פרטיות כלשהי, ובשטחו נקבעו אזורי השינה והרחצה כשהם משתלבים בזרימה הפתוחה ואינם מפרים אותה עם מחיצות מכל סוג שהוא. המיטה, למשל, עוצבה כך שהמדרגות מהוות, למעשה, את משטחה הקשיח, וכאשר מאחסנים את המזרן ואת המצעים "קיומה" נעלם, ואף קיומו של חדר הרחצה, המוטמע, כאמור, בתוך היחידה האורכית, נגלה רק במבט שני. משטח המקלחון בכניסה אל חללו מותקן בתוך הריצוף, והכיור והאסלה משולבים בתוך מעין "גומחות" שנפערו בנפח היחידה, כאשר שתי דלתות שהותקנו בתוכה אינטגראלית מעניקות עם סגירתן את ממד הפרטיות הנדרש לאזור זה. האביזרים הסניטאריים משתלבים בעיצובם הנקי והמרחף עם האווריריות המינימאליסטית של החלל כולו, ואת תרומתם בהיבט הסביבתי הם תורמים עם כמות הדחת מים חסכונית במיוחד. 

כך, בתכנון מושכל ששילב טכנולוגיה עם אסתטיקה ויושם עד אחרון הפרטים, המחיש פרויקט "surPLUShome" אפשרות של מענה חדשני בתחום הבניה הירוקה, במובנה הרחב, וחיבור לעקרונות הקיימות החשובים, המדגישים את הקשר שבין בניה, עיצוב והיכולת להשפיע על חיסכון בכל הקשור למשאבי כדור הארץ. בו בזמן לא נזנחים אספקטים של אדריכלות ועיצוב במובנם האסתטי. מתכנני הפרויקט צברו לזכותם מספר רב של נקודות - 908 מתוך 1000 אפשריות, הישג שנחשב מכובד ביותר בתחרות, אשר את חשיבות קיומה למותר לציין בזמנים שצמצום צריכת האנרגיה הוא נושא שכולנו נדרשים לו. 

הכתבה באדיבות חברת Duravit, יבואן: "חזי בנק"

מתוך "בית ונוי" 113: "surPLUShome - בית סולארי מקיים"

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development