על ראש הגבעה עומדת אצה

"המבנה פועל בתיאום מלא עם מנגנוני הטבע. הוא אינו מחקה את הטבע בצורה עיוורת, אלא מביא לידי ביטוי את הדרך שבה אנו האדריכלים מבינים את הטבע." כך מסביר האדריכל ניל שוורץ את הקונספט שעומד מאחורי בית החזזית.

מאת: שירה רייז-משולם | צילום: Richard Barnes | Schwartz and Architecture - 23/08/2018
הפרויקט נקרא "בית החזזית" (Lichen) בזכות הקשר המיוחד שקיים בין אצת החזזית לבין הפטרייה שמארחת אותה. החזזית היא אורגניזם סימביוטי המורכב מהתחברות של אצות מיקרוסקופיות אל פטרייה סיבית. הפטרייה מגנה על האצה מפני התייבשות, מספקת לה מינרלים ואף קובעת את צורת החזזית. 

על ראש הגבעה עומדת אצה

בית החזזית ממוקם בין עצי אלון תמירים שצומחים על הגבעות שמעל עמק סונומה בקליפורניה. ענפי העצים הבוגרים שמסוככים על הבית, משמשים מערכת אקולוגית שמסננת את אור השמש, לוכדת לחות ומסלקת חומרים מזהמים מהאוויר באמצעות פוטוסינתזה. אצת החזזית היא אורגניזם רגיש, אשר נסוג או מת בסביבות שליליות או מזהמות. אך כאשר התנאים טובים, האצה משגשגת בסביבתה ולכן היא סממן לבריאות הסביבה.
 
על ראש הגבעה עומדת אצה
 
על ראש הגבעה עומדת אצה

אמנם שוורץ, הבעלים והמייסד של משרד האדריכלים "שוורץ ושות'", נמשך לעשייה היצירתית מגיל צעיר, אך את התואר הראשון שלו הוא עשה במקצועות עיוניים יותר – היסטוריה והתפתחות ערים. שוורץ המשיך ללימודי תואר שני בהווארד במסלול "תכנון ערים ומדיניות", אך מהר מאוד הבין שהצורך שלו בעשייה היצירתית לא בא על סיפוקו. בעקבות ההבנה הזו הגיש שוורץ בקשה להווארד ללימודי תואר משותף בתחומים "מדיניות ציבורית ואדריכלות". "ברגע שהגעתי לבית הספר לאדריכלות נדבקתי בחיידק, ומצאתי שהלימודים מספקים אותי הרבה יותר בהשוואה ללימודי מדיניות ציבורית," מסביר שוורץ את התאהבותו באדריכלות. 

לתפיסת עולמו של שוורץ, בכל פרויקט הוא והצוות שלו מחויבים לתהליך עיצוב אינדיבידואלי ואינטראקטיבי שמתנהל בשיתוף מלא עם הלקוחות. "ההתחייבות הזו גורמת לנו לשגשג. בכל פרויקט, אנחנו מצפים שהעבודה המשותפת תניב תוצאות שהן מעבר לציפיות שלנו. הסטודיו שלנו מבוסס על שיתוף פעולה זה עם זה ועם הלקוחות, משום שבראש ובראשונה אנחנו מעצבים נלהבים שחולקים בשמחה רבה את ההתלהבות שלנו." 
 
 
על ראש הגבעה עומדת אצה

על ראש הגבעה עומדת אצה

"בכל פרויקט אנחנו בעצם עוסקים בחקר מופשט של תנועה אור וחלל. בנוסף לכך, אנחנו בודקים את הכוחות הממשיים שמגדירים כיום את התכנון האדריכלי. אנחנו מתגאים מאוד בתהליך היצירה ומחפשים ללא הרף אחר פתרונות ברורים, כלכליים ואסתטיים – ובה בעת העדשה שדרכה אנחנו מתבוננים היא פרגמטיות וצורכי הלקוח. 'צורכי הלקוח' הם גם מגבלות התקציב, לוח הזמנים, רישיונות בנייה, וגם ההקשר הקהילתי, הייצור וטכניקת הבנייה. המשא ומתן על 'דרישות המציאות' האמתיות הוא שמזין את היצירתיות שלנו. 'הזרימה' היא שעומדת לנגד עינינו, אנחנו מעין כוריאוגרפים שחוקרים רצפים מרחביים ובודקים את הקשר בין העולם הבנוי לבין סביבתו." 
 
 
על ראש הגבעה עומדת אצה

על ראש הגבעה עומדת אצה

אחד מהאלמנטים האינטגרליים, מבחינת הקונספט והעיצוב של בית החזזית, הוא מעטפת הבניין שהיא מעין מעטפת נקבובית שבדיוק כמו האצה – נושמת, מסננת ומעבדת תנאים חיצוניים. במתחם הדרומי שבו נמצא האגף הפרטי של בני הבית יש שורה של חלונות שאפשר להגיף כדי להגן על הדיירים הישנים מפני השמש הדרומית. החלונות משמרים את זרימת האוויר הטבעי ואת החום בתוך הבית, ובכך מפחיתים את השימוש באנרגיה לחימום ולקירור הבית. "קליפורניה בפרט נמצאת בקו החזית של אדריכלות בת-קיימא והאתוס הזה מגובה בתקנות נוקשות. לפני כמה שנים אדריכלות בת-קיימא הייתה בחירה; היום מדובר באחריות אישית של כל אדריכל." מסכם שוורץ.  

כנפי הבית מתפשטות לעבר הנופים הנרחבים שמתפרסים מדרום וממערב. כל חדר מכוון בזהירות למיקרו-האקלים המיוחד שלו תוך התייחסות ספציפית לשמש, לאיכות האור ולזרימת האוויר. סדרה של גנים ושטחים פתוחים משתלבת בהרמוניה עם כל אזור בבית. 
 
על ראש הגבעה עומדת אצה

על ראש הגבעה עומדת אצה
 
מהו האתגר הגדול ביותר בפרויקט מבחינתך? 

"האתגר הגדול ביותר עבורי היה סלילת כביש תלול שמוביל לפסגת הגבעה שעליה נמצא הבית. כשהגענו לראש הגבעה היינו צריכים לחשוב גם כיצד אנחנו משלבים בזהירות בין המבנה האדריכלי לבין עצי האלון הקיימים שעליהם גדלות חזזיות רבות. לא רצינו להפריע לעצי האלון. אתגר נוסף היה להסתיר את בתי השכנים מעיני הדיירים."

האם ללקוח שלכם היו דרישות מיוחדות?

"הלקוח הוא מעצב תעשייתי ומעצב מוצר ידוע, לכן הרבה אלמנטים נולדו מתוך שיתוף הפעולה בינינו. תפיסת האסתטיקה שלנו היא מעט שונה מתפיסת האסתטיקה של הלקוח, לכן סיעורי המוחות היו נהדרים. השוני דחף אותו ואותנו לטריטוריות חדשות."
 
על ראש הגבעה עומדת אצה

מה אתה באופן אישי הכי אוהב בפרויקט בית החזזית? 

"החלק האהוב עליי הוא הדרך שבה הבית משתלב עם הנוף. כשמסתכלים על הבית מבחוץ הוא נראה קטן מאוד, אבל כשעוברים את דלת הכניסה ההיקף של הבית גדל באופן דרמטי." 

 
על ראש הגבעה עומדת אצה