פסטורליה מכל זוית

יחסי גומלין בין החוץ לפנים מגדירים את הבית שנושק לשטחים ירוקים. עיצוב פנים שמשלב את הכפרי עם המודרני תוך שמירה על קוים נקיים. עיצוב שמכניס את הטבע פנימה.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: גלעד רדט | שרה ונירית פרנקל - 12/09/2017

 רציונל התכנון של הבית הפרטי בהוד השרון כלל חלוקה לשני אגפים מרכזיים- האחד, יומיומי לשימוש בני המשפחה ובו מטבח ופינת המשפחה, ואגף שני, שכולל את חלל האירוח בפריסה החושפת לראווה את נופי הפרדס הירוק שנמצא בסמוך.

צילום: גלעד רדט

 בני הזוג בשנות ה-40 לחייהם, ביקשו ליצור עבורם ועבור שני ילדיהם המתבגרים בית משפחתי, מואר ומזמין. לשם כך, רכשו חלקה בשכונה חדשה בהוד השרון עוד בתקופה שאפילו כבישים עדיין לא סללו שם. בכדי להפוך את החלום למציאות, רתמו השניים את האדריכלית ומעצבת הפנים ויחד יצרו חלקת אלוהים באינטרפטציה אישית שעונה על כל צרכיהם ומאווייהם.

  


 הבית עומד על מגרש של כ-300 מ"ר ומתפרס על פני כ-180 מ"ר ועוד מרתף בשטח של כ-900 מ"ר. המבנה נושק לשטח פתוח וירוק בצדו האחורי ופרנקל השכילה ליצור יחסי גומלין בין חוץ ופנים כך שהטבע יכנס במלוא הדרו פנימה.

  

חלונות גדולים המכניסים את הטבע אל תוך החלל

בני הבית ביקשו שני חדרי ילדים, סוויטת הורים, סלון, פינת משפחה, פינת אוכל, פינת משחקים, משרד, פינת מוזיקה, שירותי אורחים וחדרי רחצה. מכיוון שהמגרש צר באופן יחסי והמבנה הוא חלק מדו משפחתי, נעשתה חשיבה בתכנון ליצור שני אגפים - אגף אחד שיהיה פעיל יותר ביומיום ואגף אירוח. על ידי כניסה מהצד ולא מהחזית, חולק הבית לשני אגפים. בכניסה מהצד הימני, בעלי הבית מאוד שאפו לסגנון כפרי בגוונים נקיים ועכשוויים. הם היו שותפים מלאים לכל ההחלטות ובחירות החומרים והגוונים. היצירה המוגמרת בהחלט היתה משותפת.

צילום: גלעד רדט.

 המבנה החיצוני מאופיין בקונספט המחבר בין הבניה הכפרית לעכשווית. הסגנון הכפרי בא לידי ביטוי בצבעוניות אפורה יותר עם שילוב בריקים, אבן וברזל. החוץ רוצף בחלקו האחורי בדק, תוך ויתור על דשא ויצירת קו אופק ירוק, המתלכד עם הפרדס האחורי ונותן את התחושה כאילו החצר גדולה הרבה מכפי שהיא.

    

צילום: גלעד רדט

 פתח שער הכניסה חושף את המגרש עד סופו. לאורך המבנה ניתן לחוש בשימוש בחומרים הטבעיים, כדוגמת הבריקים, ריצוף אבן משולב בכמה גדלים וגוונים, ואת חלונות הברזל הבלגי - מצד ימין חלון מפרץ המכניס בקריצה את המתרחש בתוך הבית, עושה את אותו הדבר מבפנים וגולש החוצה. אפשר לראות את האופק הירוק. הכניסה היא דרך דלת ברזל בלגי חצי אטומה אל תוך חלל גדול משותף. מול דלת הכניסה גרם מדרגות מפואר, באותה אבן, עם פרטים רומנטיים החוזרים גם במעקה הברזל, העשוי בזרימה אחת לכל אורכו ללא מקטעים.

 במורד המדרגות מימין תכננה פרנקל מבואה קטנה עם ארון מעילים וחשמל, צבוע בגוון ג'ינס, ומיד אחר כך שירותי האורחים. ריצוף מאויר וציפוי קירות בגוון לבן ונקי עם קונטרסט של קירות בטיח מינרלי בגוון חום שוקולד של הריצוף ונגיעות של זהב באקססוריז. למעשה הרקע כולו בשני גוונים, האחד נקי והשני חם מאוד, ויחדיו הם יוצרים את האווירה הכפרית והנקייה.

  

שירותי אורחים

 אגף האירוח, הסלון ופינת האוכל שימושיים יותר בזמן אירוח, ותמיד יש הרגשה שהחוץ שותף לחלל הפנימי. מכל פינה ניתן לחוש ולראות את הירוק. הבית פועל על פי שיטת האופן ספייס ויוצר תחושה של חללים גדולים. החלונות הבלגיים היורדים עד לגובה הרצפה מספקים את תחושת האינסוף. מימין המטבח ופינת המשפחה ומשמאל פינת האוכל והסלון. כל החלל עשוי חומרים שנפגשנו עמם בחוץ, האבנים, הבריקים והברזל. הצבעוניות בין אפור למוקה משרה תחושה חמימה ומשפחתית וגם נקייה ועכשווית.

 

open space - תחושת חללים גדולים בכל הבית

 הקיר האחורי טויח בגוון אפור עמוק. פרנקל השתמשה בטיח מינרלי שנותן נקודת פוקוס בחלל הגדול בגלל צבעו העמוק. היא שילבה ספה אפורה עם המון כריות המשלימות את צבעוניות התמונות, אשר צוירו על ידי אמה של בעלת הבית, ושטיח גדול מגדיר את החלל ונותן תחושה חמימה. הריצוף ארצישראלי בשלל גוונים טבעיים ובגדלים שונים. במרכז הסלון שולחן עץ, המחזיר את החמימות וחזרת החומר של פינת האוכל הסמוכה. הריהוט האלגנטי לצד פריטי ריהוט רסטיק נותנים את השילוב האולטימטיבי.

 המטבח הכולל גם אי עם ישיבה לאכילה יומיומית ומשלב את פינת המשפחה, שם צופה המשפחה בטלוויזיה שמשמשת עבורם כמרכז הבית. הפינה גדולה מספיק בכדי להכיל את בני המשפחה ואורחים אך אינטימית מספיק בכדי ליצור אווירה חמה ומחבקת. פרנקל תכננה את החלל כך שניתן יהיה לעשות שיעורים על האי, לאכול ארוחות משפחתיות, לבשל, לצפות בטלוויזיה וכל זאת במשותף. 

   


אי הבישול והישיבה מעגן סביבו גם אפשרות לדקורציה, גם פרקטיקה של אחסון ועבודה, גם אפשרות לשבת ולאגד את בני המשפחה סביבו. מכיוון שהוא פונה גם לחלל הדקורטיבי של הבית, החליטה פרנקל לעבוד עם מידוף ואבזור לכיוון זה ולא ליצור בלוק כקיר בין החללים.

 

צילום: גלעד רדט.

האדריכלית תכננה חלון ענקי לכיוון החוץ, והמשיכה את משטח השיש עוד כחצי מטר החוצה. כך הצליחה ליצור תחושה של גינה הנכנסת אל הבית. חלון המפרץ גם הוא עוד שימוש אשלייתי בחלל שלמעשה לא קיים, מכיוון שזהו שטח באוויר, הנותן אשליה של מטבח הרבה יותר גדול מכפי שהוא. הסגנון האנגלי רומנטי חוזר גם כאן. כל הארונות מסביב נצבעו בגוון לבן שבור, ואילו האי בגוון מוקה אפור עמוק, לחזרת הצבעוניות. על גבי האי משטח עץ מבוקע שנעים מאוד לעבוד עליו ולאכול עליו.

  

אי גדול המשמש לאחסון נוסף ולישיבה

הידיות והמנורות בחלל עשויות פליז יוצרו בעבודת יד ומכניסות מימד פרסונלי. אותם חומרים גם חוזרים בפרזולי הפתחים, ובנגיעות בידית התנור, שגם נראה כתכשיט מוסיף עניין. עשינו המון שימוש באבזור, כמו קיצ׳נאייד, סלסילות פירות, כוסות ועוד, המכניסים צבעוניות פסטלית עדינה והמון נשמה

קומת המגורים מרוצפת בפרקט שיוצר במידי מימד של חמימות. בעלי הבית התלבטו אם להוסיף חדר שינה נוסף בקומה. החלטנו להשאיר את החלל פתוח לכיוון המדרגות אך מוגדר באמצעות ויטרינות בלגיות. בעתיד, אם יהיה צורך בחדר נוסף, יהיה אפשר לבודד את החדר. המשמעות היא שהחלל נראה ענקי, האור הטבעי מן החדר חודר לחלל המדרגות, וכרגע הפינה משמשת כפינת משפחה קטנה/משרדון להורים. היתרון הנוסף בחלל הזה הוא שהוא משמש כחיץ בין אגף ההורים לאגף הילדים. פינת משפחה והמשרד תחומה בבועת זכוכית עם ברזל בלגי צבוע בגון הקירות, המקנה תחושת מרחב, על אף צרות המבנה.

  


בסוויטת ההורים נחשף גג עץ חשוף שמסייע ביצירת אשליית מרחב, מעבר לאמבטיית  ההורים דרך פינת ארונות רומנטית. המעבר מודגש במפתח ממוסגר המקשר ומדגיש את הרומנטיות. האמבטיה מכילה שני ארונות עם שני כיורים, ושתי מראות שנצבעו בתרסיס צבע. פנלים על הקירות נצבעו גם הם בגוון הקיר. ההמשכיות של גווני הבית בטונים שונים נשמרת גם בחלל הזה, תוך שבירה בכל פעם באמצעות הגוון הלבן ליצירת אור ופתיחות.

חדר השינה, צבעים רכים ונוף לשדות.

    

עיצוב ותכנון: שרה ונירית פרנקל

בצדו השמאלי של מהלך המדרגות שני חדרי ילדים ואמבטיה משותפת. גם  כאן הצבעוניות נמשכת, תוך דגשים של גוונים לקונטרסט כמו אפור כהה באמבטיה, צהוב חרדל בחדר הבן וכחול בחדר הבן השני. אגף הילדים מקבל טיפה יותר מודרניות, לתחושה צעירה יותר, אך עדיין נאמנה לסגנון הבית כולו.

    

צילום: גלעד רדט

  

  

 

יצירת קשר